Gebruiksaanwijzing voor peuters

Hoewel de regels in deze gebruiksaanwijzing nogal eens wijzigen, kan ik globaal stellen dat dit toch wel een beetje de rode draad is qua peuterhandleiding. Mocht je nog toevoegingen hebben, dan hoor ik dat natuurlijk graag!

“Als ik stil ben, dan ben ik hoogstwaarschijnlijk iets stouts aan het doen.”

Als je denkt dat stilte een van de meeste gewaardeerde geluiden in het moederschap is dan heb je het mis, want in het geval van peuters betekent dat meestal stront aan de knikker. Haren die stiekem worden geknipt, de muur die wordt bekliederd, een fles afwasmiddel die wordt leeggeknepen. We’ve all been there.. Onderstreep deze dus maar met een dikke vette markeerder.

“Als het gevaarlijk is wil ik het sowieso uitproberen.”

Nou is mijn zoon opzich niet onvoorzichtig, maar hij houdt er wel van om zichzelf uit te dagen als het gaat om klimmen, klauteren, ravotten en van dingen af springen. En die behoefte van hem om de wereld te ontdekken, gaat niet altijd goed samen met mijn behoefte om hem tegen pijn te behoeden. Met argusogen keek ik vorige week dan ook toe hoe hij van een of ander giga klimtoestel af sprong nadat een ouder kleutertje hem dat geleerd had.

“Als jij moe bent, ben ik dat niet.”

Nu ben ik eerlijk gezegd heel vaak moe (hehe), maar op de een of andere manier heeft mijn peuter meteen energie voor tien als hij ’s ochtends zijn doppen opendoet. EN IK HEB DAT DUS NIET. Laat me gewoon ’s ochtends. Ik kan best op de automatische piloot een flesje maken en aan Isé geven maar daarna wil ik toch nog heel even rustig mijn dag beginnen en niet meteen als trampoline gebruikt worden. Of als publiek bij een huiskamerconcert. Of als proefkonijn voor lichamelijk onderzoek. Oh ja, dit ging over de gebruiksaanwijzing van mijn kind he…

“Als je me de verkeerde kleur rietje, bord, of lepel geeft dan is de wereld te klein.”

Kijk, hier kom je op een lastig punt van de gebruiksaanwijzing, want je kan dus nooit van te voren weten of je wel daadwerkelijk de juiste kleur bordje/rietje/lepeltje hebt gepakt. Het is altijd maar weer afwachten hoe er gereageerd wordt. Was de lievelingskleur van de peuter gisteren nog lichtblauw, is dat vandaag ineens rood. En wilde hij eerder altijd een Frozen-toetje, kan dat zomaar zijn dat deze hem vanaf vandaag niet meer bevalt.

“Ik ben een spons en onthoud alles, maar dan ook echt alles wat je zegt.”

Dus denk maar niet dat je de peuter voorlopig even koest hebt met een opmerking als ‘dat petje van je Playmobilmannetje zoeken we morgen wel’ want reken maar dat dat het eerste is waar de peuter het over heeft ’s ochtends.

“Ik zit vaak in de weg.”

Tijdens het koken betekent dat dat mijn voeten de ideale chillplek zijn, als ik aan het bellen ben dan hangt er een peuter als een aap om mijn nek en als ik net mijn gezicht voor de vlogcamera heb geïnstalleerd dan kan ik er de donder op zeggen dat mijn oudste bloedje snel zijn eigen snuit ervoor gooit.

Ik ben dol op interactie met mijn lezers, dus kom je me ook volgen op Instagram?

Heb jij nog regels die in deze gebruiksaanwijzing thuis horen?

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 • Reageren
  Liset
  11/07/2018

  Die voorkeur voor bepaalde lepeltjes (Ernie, prinsessen of de blauwe) herken ik wel, haha. Dat is echt van levensbelang lijkt het wel ;).
  Liset onlangs geplaatst…Review | Vichy Slow Âge Nuit nachtcrèmeMy Profile

  • Reageren
   Lisa
   11/07/2018

   Heel herkenbaar allemaal. Ook moet je zo ontzettend oppassen wat je tegen ze zegt want het wordt zo tegen je gebruikt (ooohhh… mamaaaa….. dat heb je nu al 5 keer gezegd, pfff….) Soms denk ik ook, wat zegt ze dat toch vaak. Totdat ik het zelf dan een keer zeg en besef dat ze het van mij heeft.
   Lisa onlangs geplaatst…Pittige Indische GehaktballetjesMy Profile

 • Reageren
  Sanne Willemijn
  11/07/2018

  Haha erg leuk geschreven! En super herkenbaar ook!! Moest hard op lachen bij het stukje : zoeken naar petje van playmobilmannetje! Heerlijk herkenbaar!!

 • Reageren
  Elisabeth
  11/07/2018

  Wat een leuk lijstje! En ik zie er wel herkenbare items in terug! Wat ik gezien heb bij mijn broertjes of waar ik andere moeders over hoor!
  Elisabeth onlangs geplaatst…Favorieten #5: Opgemaakte verzorgings- en schoonmaakproducten.My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.