Ga ik te weinig op stap met mijn kinderen?

James zijn vriendinnetje gaat elke woensdag naar ballorig, een ander vriendje heeft een abbo op de dierentuin en weer een ander klasgenootje doet buiten school nog allerlei sport- en spelactiviteiten en zit om de week in de bioscoop.

En ik? Ik neem mijn kinderen wel eens mee naar de kinderboerderij of naar het plaatselijke strandje, en misschien dat we eens in de twee maanden ’n keertje naar Monkey Town gaan, maar het is nu niet zo dat ik elke week een vaste activiteit buitenshuis plan. Daarnaast ben ik natuurlijk ook al niet de creabea moeder die in huis de hele trukendoos opentrekt.

Heel soms bekruipt me een schuldgevoel omdat ik dan denk dat ik de kinderen – vooral james – te weinig mee uit neem als ik het vergelijk met andere kinderen. Aan de andere kant; voor hem is werkelijk alles buiten de deur een uitje. Een bezoekje aan de Intratuin, een ritje door de wasstraat, een keertje naar de supermarkt met een eigen karretje, een ijsje in het centrum. Ik hoef het niet groots aan te pakken om het voor hem speciaal te maken.

Ik moet ik eerlijk bekennen dat ik het met twee kinderen best pittig vind om in mijn eentje echt de hort op te gaan. En dan bedoel ik dus echt een middagje zwemmen, een dagje dierentuin of naar een pretpark. Het spul dat ik mee moet slepen, het feit dat ik constant twee kinderen in de gaten moeten houden. Bovendien ben ik met Isé nog gebonden aan haar slaapje en dat maakt dat er relatief weinig tijd overblijft om ergens naartoe te rijden, daar te verblijven en weer terug te rijden. Nee, daar heb ik gewoon niet zo heel veel lol in.

Nu moet ik wel zeggen dat James geregeld wordt mee genomen door familie voor een leuk uitje. Een weekendje logeren op de camping bijvoorbeeld, een middagje dolfinarium of een bezoekje aan de apenheul. Hij wordt vaak genoeg vergezeld door ooms, tantes, opa’s en oma’s. En natuurlijk proberen we in het weekend ook af en toe een uitje met het gezin te plannen. Als ik echter doordeweeks alleen ben met de kinderen, dan staat er vaak niet bijster veel op het program.

Plannen jullie doordeweeks uitjes met de kinderen? En vind jij het een must ook dan ook echt naar iets toe te gaan of vind je het net zo leuk om vlakbij huis iets te doen?

Dit vind je misschien ook leuk

29 reacties

 • Reageren
  Kirsten Mamagisch
  22/05/2019

  Mijn peuter heeft samen met haar papa een abonnement op Blijdorp, dus daar gaat ze met regelmaat met hem heen. Als ze bij mij is, herken ik jouw gevoel wel hoor. Met twee kinderen op stap gaan is best heftig. Ik probeer vaak doordeweeks iedere dag even ‘buiten’ te zijn. De ene dag een rondje speeltuintjes, andere dag wandelen naar de markt, even bij een vriendin of een oma op bezoek.. maar nee, wij gaan ook echt niet wekelijks of een ‘luxe’ uitstapje. Ik ben ook juist zo blij dat mijn peuter blij is met de simpele dingen in het leven!
  Kirsten Mamagisch onlangs geplaatst…Kinderen zijn helemaal niet leuk, zelfs niet als jufMy Profile

  • Reageren
   Melissa
   22/05/2019

   Ik vind juist dat iedereen zo overdreven en geforceerd leuke dingen gaat doen. Lekker thuis eeb zwembadje opzetten, met de lego spelen of in de tuin rommelen is toch meer dan genoeg? Soms heb ik het idee dat het alleen maar groot, groter, grootst moet..

   • Reageren
    Pytsje
    22/05/2019

    Ben ik helemaal met je eens! Is toch heerlijk als je het thuis ook fijn hebt

    • Reageren
     Manouk
     22/05/2019

     Herkenbaar, ik voel me daar ook wel eens schuldig over. Maar wat je zegt: voor mijn kinderen voelt een uitje naar de supermarkt, speeltuin, speelgoedwinkel oid ook al als een uitje! Ik heb 3 kids waarvan een baby en ben ook gebonden aan de slaapjes en het hebben van maar 2 handen haha.

  • Reageren
   Jantine
   22/05/2019

   Wij gaan ook graag uit! Hebben een dierentuin abbo en maken daar ongeveer 2x per maand gebruik van. Verder gaan we graag op een studiedag of zaterdag naar t bos, een leuke (gratis speeltuin, het strand.
   Dat hoeft niet gelijk geassocieerd te worden met bezighouden of overdreven gedoe. Het wordt nu een beetje in n hoekje geduwd van “kinderen vermaken” “kinderen kweken die met minder niet meer tevreden zijn” dat vind ik jammer en vooral onterecht. Het kan ook beide!!! Dus ze spelen net zo makkelijk op t grasveldje voor de deur! Enne voor de tegenstanders: weleens over nagedacht dat papa en mama er ook veel plezier in hebben in t uitgaan? Ipv dat ze zichzelf wegcijferen door dit soort dingen te ondernemen?

 • Reageren
  Moederschip
  22/05/2019

  Waw, als ze op deze leeftijd al wekelijks zoveel uitstappen maken, wat gaan die ouders over een paar jaar dan nog uit hun truckendoos moeten toveren denk ik dan… misschien dat ze dan elk weekend op citytrip gaan 😀
  Ik vind het net fijn dat zelfs een tripje naar de supermarkt een hele belevenis is voor hen. Ik wil daar graag nog zo lang mogelijk van genieten.
  Wij doen leuke uitstappen in de schoolvakanties, maar zeker niet wekelijks of maandelijks hoor.
  Moederschip onlangs geplaatst…De Dochter kwebbeltMy Profile

 • Reageren
  Eke
  22/05/2019

  Ik vind het dus echt onzin om nu al zulke grote uitstapjes te maken op regelmatige basis. Wat hierboven al gezegd is: waar eindigt het dan? Een ijsje halen in de stad of een half uur vergapen in de speelgoedwinkel zijn hier de uitjes. Ik denk dat een op een aandacht veel belangrijker is dan waar je naar toe gaat.

 • Reageren
  Josette
  22/05/2019

  Ik ben een alleenstaande moeder, en in het weekend is mijn zoontje bij zijn vader.
  Dus door de weeks is het hier het gewone leven.
  Op woensdag naar ballet en donderdag naar zwemles.
  Heeft hij vakantie dan wil ik uiteraard wel wat leuks doen,mits het financieel kan.
  En het hoeft ook niet groot en duur te zijn.
  Samen lunchen/bios/Ballorig vind ie leuk.
  Maar het is niet vanzelfsprekend dat we weg gaan als het vakantie is.
  Weekenden kan ik ook altijd wel wat leuks doen met hem,dat overleg ik dan met mijn ex.
  En met 1 kind is het idd makkelijker om iets te ondernemen als met 2.
  En je doet wat goed voelt, en het zit hem in de kleine dingen is mij geleerd.

 • Reageren
  Bregje
  22/05/2019

  Wat fijn om te lezen dat ik niet de enige ben! Soms voel ik me ook zo schuldig als ik andere moeders hoor, maar in onze tijd hadden we dat toch ook niet?

 • Reageren
  Fraukje
  22/05/2019

  Dit had ik kunnen schrijven, zo herkenbaar. Behalve de uitjes met familie, die hebben mijn kinderen niet. Maar eerlijk, ik vind het grote onzin al die uitstapjes. Wanneer is iets dan nog speciaal? Financieel is het ook niet haalbaar. Maar ik ben blij dat onze kinderen gelukkig worden van de ‘kleine dingen in het leven’. Daarbij voelt het voor mij ook meer als echte quality time samen omdat je niet ge-entertaind wordt, maar elkaar vooral vermaakt.

 • Reageren
  Angela
  22/05/2019

  Nou ben ik geen moeder. Maar ik verbaas me juist over al die uitjes. Kinderen moeten maar continu bezig worden gehouden. Maar wij gingen vroeger zelden ergens heen. Als in: wij speelden buiten. Vermaakten onszelf. Speelden met anderen.
  Tegenwoordig lijkt het maar alsof een kind zich niet mag vervelen. Maar continu prikkels moet krijgen. I.p.v. soms ook rust te nemen, leert hoe het is om je te vervelen, om jezelf te vermaken, blij te zijn met simpele dingen. Want als je nu al alles uit de kast moet halen, moet je straks, als het kind jonge tiener is, al citytrips en wereldreizen gaan plannen.
  En het mag ook allemaal wat kosten. Dat is niet normaal hoor. Dus nee, het ligt niet aan jou. Maar wel aan de
  Maatschappij.

 • Reageren
  Chantal
  22/05/2019

  Het lijkt wel steeds meer de maatstaaf te zijn, elke week naar een binnenspeeltuin, dierentuin etc. Op een vrije dag MOET je weg? Mijn 2 stiefdochters zijn dit dus ook gewend van bij hun moeder thuis. Als ze hier dan zijn, vragen ze elke dag van het weekend waar we die dag naar toe gaan. Nou ehhh? Nergens? Lekker buiten spelen! Ik wil dit ook echt niet voor mijn eigen zoontje (en straks dochtertje). Soms is het enige wat we op een dag doen even spelen in het speeltuintje naast huis of een boodschapje in het dorp, en dat is dan ook prima. Kinderen moeten ook leren dat een uitje niet vanzelfsprekend is. Het lijkt in mijn omgeving vaak ook wel compenseergedrag van ouders die doordeweeks veel werken. Ik ben nu met zwangerschapsverlof en ik heb dan voor mezelf (mn zoontje is nog gratis) een abonnement genomen van Sprookjeswonderland, omdat dit hier 10 minuten rijden vandaan is. We gaan hier dit seizoen nu af en toe naar toe. Verder af en toe een uitje in de schoolvakanties met zijn grote zussen. Daarnaast vind ik een bezoekje brengen aan opa/oma, vriendinnen (met kids) of andere familie ook erg gezellig en dit zien we dan ook als uitje.

 • Reageren
  Renee
  22/05/2019

  Als ik om me heen kijk hebben kids ook veel uitjes en bomvolle programma’s. Je kan ook af en toe iets kleins doen, bibliotheken organiseren soms leuke voorlees middagen voor kleintjes….en James zou je bijv op een hobby kunnen doen (als die daaraan toe is) zoals gym of voetbal oid. Zo kan die iedere week even uitrazen en met vriendjes spelen en hoef je zelf niet te sjouwen of mee te doen. Win win.

 • Reageren
  Pytsje
  22/05/2019

  Herkenbaar, hier voor de oudste van 4 een ijsje met spikkels;) een waar uitje. Of een rondje in de bakfiets whaha. Wij gingen vroeger thuis nooit echt naar pretparken oid. Jij wel? Ik was wel 1 van de weinigen die zichzelf kon vermaken en vervelen deed ik me nooit . Wel wekelijks naar het zwembad op zaterdagochtend. Toen was ik al wat ouder, zijn wel herinneringen waar ik fijn aan terug denk. Of ik wekelijks zo’n uitje ga doen met mijn kids weet ik niet, maar probeer wel wat tradities erin te gooien. Wij doen altijd alleen in het weekend snoepen en kopen dan een gebakje of lekkere koeken. Hoop dat m’n kids hier dan later ook fijn op terug denken. Net als ik op vrijdagavonden chips kreeg haha. En een uitje is leuk hoor maar bij ons staat voorop dat ze zich zelf kunnen vermaken thuis en niet altijd vermaakt moeten worden.

 • Reageren
  Yvonne
  22/05/2019

  Wat een triestigheid (is dat een woord?)….Kinderen die beziggehouden moeten worden. Daar is iets niet goed mee hoor. En dat hebben die ouders zelf veroorzaakt. Kinderen moeten juist leren zichzelf te vernaken, dat moet je ook als je later groot bent namelijk.
  Hier spelen de kinderen na school en in het weekend de hele dag op straat. Ik ga ze echt niet bezig houden. Als het hard regent spelen ze binnen met de Lego.
  En ja, soms in de vakanties, gaan we naar de bioscoop/speeltuin etc. Dan blijft het ook leuk.
  Even normaal blijven doen allemaal. Krijg je ook leuke, actieve en blije kinderen.

 • Reageren
  Marijke
  22/05/2019

  Wat is het toch fijn dat jij je kinderen niet 24/7 aan het vermaken bent. Doe ik ook niet. Deden mijn ouders vroeger ook niet. Misschien dat zij het wel meer hadden gewild, maar het geld was er gewoonweg niet. Tegenwoordig, vind ik, denken ouders dat ze kinderen steeds maar moeten vermaken. Moeten later hun werkgevers dat dan ook doen? Nee volgens mij doe jij genoeg en krijg je alleen maar hele leuke en gezellige kinderen van later. En ze leren zich ook op zijn tijd een beetje vervelen hoop ik.

 • Reageren
  Carmen
  22/05/2019

  Ik onderneem zelden uitjes (als in: Monkey Town, zwembad of pretpark) met mijn kinderen (2 en 4 jaar) en voel me daar totaal niet schuldig over. Sterker nog: ik doe het bewust. Omdat ik ze het belang wil aanleren van zichzelf vermaken met weinig (of om dus creatief te zijn met het speelgoed dat ze hebben), en omdat ik echt geloof dat op die leeftijd een wandelingetje naar het winkelcentrum uitdaging genoeg is. Stenen zoeken, onder fietsenstallingen door kruipen, verstoppen in paadjes… het geluk zit hem in de eenvoud. Ik heb mijn oudste er in elk geval nog nooit over horen klagen, en ik zie aan hem dat hij het best in zijn vel zit op dagen dat we juist maar een beetje aanrommelen samen in plaats van echt ergens naartoe rijden bijvoorbeeld…
  Carmen onlangs geplaatst…Wat ik mis aan zwanger zijnMy Profile

  • Reageren
   Yvonne
   22/05/2019

   Precies. Amen.

 • Reageren
  Nicolien
  22/05/2019

  Ik ga graag en vaak met de kinderen op uitjes. Ze vinden het leuk, ik vind het leuk en het kan, dus waarom niet. Tegelijkertijd kunnen ze zich ook prima vermaken in de tuin of het speeltuintje om de hoek. Echt. Het kan beide. Ouders die graag en vaak weggaan met de kinderen hebben niet bij voorbaat kinderen die zich niet kunnen vermaken – wat een onzin. Jouw manier (in zn algemeenheid hè ?) is niet beter dan mijn manier. En andersom ook niet! Niemand hoeft zich schuldig te voelen.

  • Reageren
   Joyce
   22/05/2019

   Heel fijn om dit ook te lezen. Ik sluit me hier volledig bij aan!
   Wij doen relatief veel uitjes samen, maar de speeltuin, supermarkt en park/bos blijven nog steeds even geweldig en ze kan ook heerlijk alleen spelen.

 • Reageren
  Joyce
  22/05/2019

  Ik vind sowieso dat het tegenwoordig zo grootst word aangepakt. In mijn kindertijd nog niet eens zo lang geleden(ben 24 haha), mocht ik blij zijn dat ik 1 x per jaar in een pretpark of dierentuin kwam. Dat was voor mij echt luxe toen, wat het eigenlijk ook alleen maar leuker maakt, dan wanneer je er vaker in een maand tijd ofzo komt. Dan is die speciale eraf. Nu ik zelf een zoontje heb, voel ik me er ook wel eens schuldig over. Maar ook hij ziet kleine dingen als een uitstapje. Hij vraagt zelfs regelmatig “ mama wanneer gaan we naar de tuinland ? Haha”

 • Reageren
  Sabine
  22/05/2019

  Hier wel veel uitjes maar dat is niet alleen voor de kinderen, maar ook omdat ik het zelf leuk vind. Een andere omgeving en lekker op pad. Wij hebben een Rotterdampas, een abonnement op de plaatselijke speeltuin en tot de zomer ook een abonnement op de dierentuin. Iedere week doen we wel een of twee uitjes. Dat kan iets groots zijn maar ook de plaatselijke ijswinkel of kinderboerderij.

 • Reageren
  Michelle
  22/05/2019

  Doet me denken aan vroeger, toen klasgenoten eens per jaar naar de Efteling gingen, met kinderfeestjes mochten discozwemmen en bowlen en de hele riedel, en iedere week in de dierentuin stonden. Wij gingen eens per paar jaar naar Efteling en dierentuin, en dan wás me dat een feest, niet normaal. Morris is 3 en nog nooit in de Efteling geweest – schijnt grote schande te zijn?. Op woensdag, als ik vrij ben, gaan we eens in de zoveel tijd naar Monkey Town, maar verder spelen we gewoon lekker thuis, of in de speeltuin op de hoek, of doen we een keer kinderboerderij. En op vrijdag, mijn andere vrije dag, doen we met z’n drieën op ons dooie akkertje boodschappen, halen we als we klaar zijn een ijsje of worstenbroodje en zijn de jongens intens tevreden. Worden we alledrie blij van. Ik vind dat iedereen lekker moet doen waar ie zelf blij van wordt. Hier zit het ‘m vooralsnog vooral ook in kleine dingen en dat vind ik eigenlijk wel prima zo.
  Michelle onlangs geplaatst…ONZE PLANNEN DEZE ZOMERMy Profile

 • Reageren
  Shirley
  22/05/2019

  Hmm, ik ga best wel vaak op pad met mijn kind(eren). Op dinsdag weleens een date met mijn oudste zoon na school (koffie/ijsthee daten), op woensdag of donderdag vaak wel een ochtendje met mijn jongste. Hoeven geen grote dingen te zijn maar kinderboerderij, wandeling voor een ijsje, speeltuin of bijvoorbeeld koffie bij een vriendin/ conceptstore waar hij met een kindje kan spelen. Echt grote dingen als een dierentuin of bioscoop worden voor een vakantie bewaard en na een paar keer een indoor speeltuin waren we het allebei wel zat, haha. Vind het altijd fijn om de dag een beetje te breken als ik met bijvoorbeeld de jongste ben. Behoorlijk actief en zodra ik roep dat we naar de auto gaan is hij dolgelukkig. Maar gelukkig vermaken ze zich allebei thuis ook en wordt er uren met Lego/Duplo of treinbanen gespeeld. Vind zelf dat we er een goede balans in hebben 🙂 Ieder voor zich!
  Shirley onlangs geplaatst…Wat ik onhandig vind aan dit leeftijdsverschilMy Profile

 • Reageren
  Marieke
  22/05/2019

  Leuk onderwerp! Alleen jammer dat er in de reacties meteen zo vaak een oordeel wordt gegeven over mensen die het anders doen dan zij zelf. Je moet vooral niet teveel uitjes doen, want daar krijg jij verwende kinderen van…
  Het lijkt mij het belangrijkste dat het voor jou goed voelt, hoe je je leven inricht. Als jij gelukkig bent en je kinderen zijn dat ook, dan heb je het toch prima voor elkaar? De 1 wordt gelukkig van meer uitjes en de ander van minder. Simple as that!

 • Reageren
  Gerrie
  23/05/2019

  Ik vind het niet nodig om altijd maar een uitje te plannen.
  Wij gingen af en toe naar een dierentuin, pretpark oid in vakanties maar zeker niet elke vrije dag.
  In het weekend lekker wandelen in het bos of naar de kinderboerderij.
  Als we eens gingen dan was het ook speciaal.
  Als je altijd maar iets gaat doen is het ook niet meer een extra speciaal uitje en moet je steeds meer je best doen.
  Onze kinderen (22,18 & 14) vinden het nu nog steeds leuk om eens een dagje weg te gaan omdat wij dat niet wekelijks doen
  Gerrie onlangs geplaatst…Gevaar van Social media!My Profile

 • Reageren
  Sharleen
  23/05/2019

  Wij wisselen het een beetje af. Mijn man is steeds een aantal weken weg voor zijn werk en dan weer een aantal weken thuis. In de weken dat hij weg is hebben we over het algemeen weinig uitjes. De kinderen gaan dan ook niet vaak op stap met familie etc. Zelf hebben we een jaarabonnement op de plaatselijke zwembad/speeltuin- alles in 1. Hier gaan we vaak als gezin 1 a 2 keer per maand heen als mijn man thuis is. Zodat de oudste van haar watervrees afkomt. En daarnaast proberen we elke dag wel even wat te gaan doen. Vaak is dat lekker even naar een van de speeltuintjes hier in de buurt. Ik merk dat ze zich dan de rest van de tijd prima vermaken, en heel tevreden zijn. En wij ook! ?
  Ik denk dat het belangrijkste is dat elk gezinslid gelukkig is, of dat nou met veel of weinig uitjes is.

 • Reageren
  Elianne
  23/05/2019

  Leuke artikel en leuke discussie. Ik vind het nogal een aanname van mensen dat kinderen die veel uitjes hebben, zichzelf niet kunnen vermaken. Wij gaan er redelijk veel op uit. Dit zijn kleine uitjes, zoals het bos en het strand. Maar wij hebben ook een abonnement op de dierentuin en ook komen we regelmatig in de binnenspeeltuin of andere parken. Dit is onze keuze als ouders: wij besluiten om hier ons geld aan uit te geven en we genieten van deze uitjes. Mijn zoon kan zich ook prima thuis vermaken. Uren met de auto’s en ook uren met zijn fietsje in de poort.
  Het één is inderdaad niet beter dan het ander, maar ieder moet doen waar hij zich goed bij voelt.
  Elianne onlangs geplaatst…Mijn gelofte aan mijn manMy Profile

 • Reageren
  Maria
  23/05/2019

  Ik denk dat een bepaalde balans belangrijk is, het is niet automatisch zo dat als je elke week op pad gaat, dat je kinderen niet zelf kunnen spelen. Maar, nooit iets doen is ook niet zo gezellig toch? 🙂 Voor de algemene ontwikkeling ook wel goed hoor, om op pad te gaan naar bijv musea. Je hebt al super leuke voor jonge kinderen.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.