Onze reis naar Financiële Onafhankelijkheid: van ‘big spender’ naar ons bin zuunig

Na het artikel over het niet meer kopen op AliExpress heeft Sanne mij gevraagd iets op papier te zetten over Financiële Onafhankelijkheid (FO) die vooral mij al een tijdje bezighoudt. Niet alleen omdat er vanuit jullie vraag naar was, maar ook voor ons samen; je partner meekrijgen is niet altijd even makkelijk namelijk. Voor mij voelde dit als een kans om mijn vele ideeën daarover eens helder te verwoorden en samen te vatten. 

Let op, ik leg in deze post nog niet uit wat het concept inhoudt, dat volgt morgen in deel II. In mijn enthousiasme werd het artikel simpelweg te lang. Als je niet kan wachten en meer wilt weten dan kan je vast verder lezen via de links in het artikel. 

De achtergrond 

Voordat ik in de materie duik eerst even mijn achtergrond. Ik ben opgegroeid in een familie die het naar alle maatstaven goed had. Mijn vader werkte extreem hard en mijn moeder was er thuis voor ons. Wij waren qua materie niet buitengewoon verwend door onze ouders (althans dat vond ik zelf), maar daar stond een grote zeer lieve familie tegenover die dat ruimschoots compenseerde. We gingen vaak en luxe op vakantie we woonden in een goede buurt en er werden nette auto’s gereden, het ontbrak het ons aan niets. 

Geld was er, maar daar werd niet echt over gesproken met de kinderen. Er werd enkel gezegd ‘papa heeft een goede baan’. Toen ik ging studeren was geld geen bezwaar noch een gespreksonderwerp; er werd geleend en die lening zou door de ouders worden afbetaald. ‘Cashflow technisch aantrekkelijk’ werd mij verteld. 

Ik verwijt mijn ouders niets, sterker nog ik ben ze enorm dankbaar. Het was een heerlijke zorgeloze jeugd (inclusief studietijd), maar ik ben opgegroeid zonder ooit een les over geld te hebben gehad. Ze werkten hard voor hun geld en dachten dat met een goede opleiding en het voorbeeld van hard werken zij hun kinderen de ideale start gaven. Daar valt ook weinig tegenin te brengen en hen was ook nooit anders geleerd. 

Jarenlang gaf ik ook niets om geld, ik had niet de behoefte om rijk te worden en was gul naar iedereen. Aan de Nederlandse calvinistische zuinigheid had ik een hekel. Die gulheid, gecombineerd met een licht bourgondische instelling en een liefde voor kwaliteit maakte dat geen goedkoop leven. Vrienden zagen mij als gul en daar haalde ik wel enige trots uit. Ik stak me tijdens mijn studietijd niet in de schulden en kwam prima rond, maar aan sparen dacht ik nooit. 

Dit duurde voort tot ver in mijn werkende leven. Nu is het ook zo dat in de eerste jaren van je werkende bestaan en zeker met een jong gezin er veel gekocht ‘moet’ worden, dus sparen is dan ook minder voor de hand liggend. 

Het ontdekken van FO

Mijn aanraking met de Financiële Onafhankelijkheid (FO) filosofie zoals ik het maar even noem, kwam bij toeval. Ik struinde rond op Tweakers en stuitte op het FO forum. Mijn interesse was gewekt en toen ik wat verder las kwam ik de naam Mr. Money Mustache tegen. Toen ik zijn artikelen las ging er werkelijk een nieuw universum voor mij open, er vielen oogkleppen af. Hoe had ik dit niet kunnen beseffen? Was ik zo dom al die jaren? Waarom had niemand mij dit verteld? 

Net als ieder ander heb ik werkelijk altijd gedacht, je werkt, je zorgt dat je iets opzij zet voor grote uitgaven en voor het onfortuinlijke moment dat je (even) niet meer kan werken. 

Met een beetje geluk beland je niet in een midlife-crisis, raak je niet in een burn-out en blijft een scheiding je bespaard. Allemaal desastreuze gebeurtenissen voor je financiën. En dat harde werken doe je tot je erbij neervalt, of totdat je met je camper in ‘Ik vertrek’ zit (wat voor mij op hetzelfde neerkomt). Geen moment heb ik nagedacht over het concept geld, geen moment heb ik ooit beseft dat er een andere manier was om naar geld te kijken. Nooit wist ik dat geld ook voor mij kon werken, als ik er maar bewust mee om ging. 

Investeren leek mij eng, zonde om mijn zuurverdiende centen te laten verdampen, enkel omdat ik nóg meer wilde. De ervaringen van de generatie van mijn ouders leerde mij dat de meeste 40+ers gingen investeren als ze een tijdje goed boerden. Daar verloren ze dan veel geld mee en kwamen dan terug op simpelweg sparen. Ook dat bleek een misverstand. Mijn strategie: zo min mogelijk aan geld denken. 

Waarom FO belangrijk is 

Hetgeen mij aanspreekt aan het concept van FO zit ‘m in het feit dat FO niet over geld gaat. Het gaat over iets anders, het gaat om tijd. Tijd is de het meest kostbare en minst grijpbare concept in ons leven. Op mijn 30 merkte ik dat ik al minimaal een derde van mijn leven achter mij had. Dat ik de babyjaren van James niet meer terug zou krijgen (hoe hard ik ook roep dat ik ze niet mis). Mr Money Mustache opende deze nieuwe werkelijkheid in een voor mij extreem pakkende stijl. Duidelijke voorbeelden, begrijpelijke sommen, bittere eerlijkheid en geschreven zonder direct eigenbelang.

Wat vooral binnenkwam was dat een 40 urige werkweek eigenlijk veel meer tijd van je leven kost dan die 40 uur. Je maakt je ’s ochtends klaar (je trekt een pak aan of nette werkkleding (half uur), je reist naar je werk (half uur), je luncht op je werk (een half uur wat niet mee telt voor je werktijd), je reist weer terug (half uur), je kleedt je om en tot slot maak je in de avond nog wel eens wat af of check je ten minste je email (totaal een half uur). Per dag telt dat op tot 2,5 extra tijd die je minimaal kwijt bent aan mentaal bezig zijn met je werk.. Al met al is die 40 urige werkweek vaak meer een 50 of 60 urige werkweek, kijk dan eens naar wat je netto per uur verdient. En dat minimaal 40 jaar van je leven. Wat blijft er nog over voor wat er echt belangrijk is in het leven? Hoeveel tijd heb je met de mensen die je lief hebt? 

Wat mij raakte, was dat dit concept alles omvat wat ik belangrijk vind (zonder dat ik me ooit besefte dat ik dat belangrijk vond). Het stimuleert je om daadwerkelijk doelen in het leven te formuleren, waar dat doel vroeger ontbrak of bestond uit simpel consumeren. Het laat de waarde van menselijkheid zien, wees een goede partner en ouder, zorg dat je tijd heb met je kinderen, doe iets voor je omgeving. Dat kan alleen als je genoeg geld hebt (lees minder onnodige uitgaven) om niet 40+ uur te werken. Het raakt duurzaamheid zoals het niet onnodig consumeren, niet onnodig ver reizen etc. En tot slot biedt het veiligheid, veiligheid tegen persoonlijke financiële problemen, veiligheid tegen economische tegenspoed, veiligheid tegen stress, veiligheid tegen burnouts. Want je leert sparen, je leert de juiste dingen waarderen, je leert dat er meer is dan werk en dat je geen slaaf hoeft te zijn van je baan. Ik kan oneindig doorgaan met de voordelen en hoe deze in elkaar grijpen. 

In een volgend artikel zal ik hier verder op ingaan en dan met name op welke rekenmethodes deze theorie is gebaseerd en waarom die zo waardevol zijn.

Dit vind je misschien ook leuk

26 reacties

 • Reageren
  Eke
  26/04/2019

  Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar het deel van morgen! Alles wat ik tot dusver over FO las leek me een ver van mijn bed-show en niet interessant, maar je schrijft er op een fijne manier over. Helder en duidelijk. Tot morgen!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   26/04/2019

   Leuk dat we je interesse hebben gewekte Eke!

 • Reageren
  L
  26/04/2019

  Mooi artikel! Leerzaam& interessant. Leuke schrijfstijl

  • Reageren
   La Vie Sanne
   26/04/2019

   Dankjewel

 • Reageren
  Jennifer
  26/04/2019

  Het klinkt alsof jij een hele liefdevolle partner hebt Sanne! Niks aan te merken op dit stuk. Ik denk dat dit precies is wat deze generatie moet gaan beseffen, dat we niet naar ons pensioen uit moeten kijken en dat je, zoals hierboven dat zo mooi gezegd wordt, een slaaf moet zijn van je baan. Er zijn een heleboel risico-arme mogelijkheden om van je verdiende geld meer te maken anders dan het op een spaarrekening zetten (waar het relatief gezien nagenoeg stilstaat). Ik ben benieuwd naar het vervolg op dig stuk!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   26/04/2019

   Helemaal waar Jennifer!

 • Reageren
  Lisanne
  26/04/2019

  Wat een leuk artikel, ben benieuwd welke concrete acties jullie ondernemen. Wij zijn hier ook al een tijdje mee bezig. Houden het leven wel gewoon leuk met gezellige dingen ondernemen (die ook wel wat kosten) etc. Maar zijn bijv. heel bewust bezig om de hypotheek zsm af te lossen in ieder geval elk jaar een lager maandbedrag overhouden en willen het liefst als we 50 zijn (nu 32 en 30) FO zijn. Precies zoals je schrijft, tijd en herinneringen voor en met elkaar is ons uitgangspunt. Ik ben in zelfde soort familie opgegroeid, maar toen op mijn 14e mijn vader abrupt overleed moesten we met elkaar wel over geld hebben en kwam toen meer besef, maar vooral besef dat tijd met elkaar belangrijk is. Mijn man zijn ouders zijn heel zuinig en hebben in 30 jaar twee huizen volledig afgelost, terwijl alleen mijn schoonvader werkte (geen vetpot overigens), hoewel hun lifestyle iets teveel van het goede is (nooit ergens lunchen of naar restaurant) heeft dit ook bijgedragen aan hoe mijn man kijkt naar eigen financiën. Wij hebben vaak gevoel dat we een van de weinigen in onze omgeving zijn die echt bewust nadenken waar willen we staan over x jaar qua geld. Dus heel leuk om te lezen dat jullie hier ook mee bezig zijn. Ben benieuwd naar artikel morgen!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   26/04/2019

   Interessant om ook jouw visie en achtergrond te lezen Lisanne!

 • Reageren
  Patricia
  26/04/2019

  Leuk om te lezen! Wij zijn ook bezig met FO / FIRE. Er komen ook steeds meer Nederlandse blogs hierover oa http://www.fireme.nl vind ik erg leuk omdat het over een Nederlandse zzp’er gaat.
  Ben benieuwd naar je blog van morgen.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   29/04/2019

   Dank voor de tip! Ik kende die wel, maar nog niet veel van gelezen. Ook voor mij als zzp’er interessant!

 • Reageren
  Karlijn
  26/04/2019

  Ik ben benieuwd naar het volgend artikel en hoe jij/jullie dit gaan toepassen! Wellicht een inspiratie!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   26/04/2019

   Zou zeker mooi zijn als we je een stukje inspiratie of motivatie kunnen meegeven 😀

 • Reageren
  Marleen
  26/04/2019

  Leuk artikel, moet zeggen nu ik ook veel op http://www.spydeals.nl kijk bespaar je ook veel als je de dealtjes zo afgaat, iig ga zo door lees de stukjes met veel plezier!
  Marleen onlangs geplaatst…5 Handige Websites Voor Goedkope Last Minute VakantiesMy Profile

  • Reageren
   La Vie Sanne
   29/04/2019

   Dankjewel Marleen! Gevaarlijk dat soort sites, voor ik het weet ga ik weer teveel uitgeven ‘omdat het een deal is’ 😉

 • Reageren
  Mariska
  26/04/2019

  Geweldig artikel! Ik ben benieuwd naar het vervolg. Een interessant onderwerp waarin ik mijzelf momenteel aan het verdiepen ben, dus kom maar door met de artikelen 🙂

  • Reageren
   La Vie Sanne
   26/04/2019

   Leuk om te horen Mariska!

 • Reageren
  Annelot
  26/04/2019

  Wat een interessant en leuk artikel!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   26/04/2019

   Mooi compliment Annelot 😀

 • Reageren
  Heidi
  26/04/2019

  Ik erg benieuwd naar het vervolg . Wie weet haal ik er nog wat uit als 40- er?

  • Reageren
   La Vie Sanne
   29/04/2019

   Dat hopen wij ook! Op iedere leeftijd kan deze theorie een enorme impact hebben, het is nooit te laat. Er zijn veel voorbeelden van zelfs 50 plussers met enorme schulden die hun situatie in een paar jaar drastisch verbeterd hebben en zelfs binnen 10 jaar het FO punt hebben bereikt.

 • Reageren
  Remy
  26/04/2019

  Je vent schrijft lekker. Ben benieuwd naar morgen.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   29/04/2019

   Thnx Remy, hoop dat het leerzaam was!

 • Reageren
  Nynke
  27/04/2019

  Wat een mooi artikel. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg. Het onderwerp houdt mij ook al een tijdje bezig. Mooi geschreven ook trouwens. Fijne schrijfstijl!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   29/04/2019

   Dankjewel Nynke! Hoop dat jullie ook actie ondernomen hebben. Ik heb een behoorlijke tijd gelezen zonder echt actie te ondernemen, best zonde en onnodig achteraf.

 • Reageren
  Michelle
  27/04/2019

  Wat leuk, ik volg mr money mustache ook. Ben benieuwd naar deel 2.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   29/04/2019

   Ja wat schrijft die man pakkend. In alles lees je dat hij authentiek en oprecht is. Hoop dat deel 2 je kon bekoren, als kenner stond er waarschijnlijk weinig schokkend nieuws in. Wij zien onszelf ook nog meer als beginners. Niet zozeer qua kennis – heb er al veel te veel uren inzitten – wel qua uitvoering.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.