Financiële onafhankelijkheid pt. II: hoe werkt dat dan?

In het vorige artikel zette ik uiteen wat mijn achtergrond was en ook waarom het concept FO op mij zo’n grote impact had vanaf het moment dat ik het ontdekte. In dit artikel zal ik ingaan op de krachtige rekenmethodes die deze filosofie beheersen. En als je denkt boooring (zoals Sanne); wees gerust. Ik heb ook een fervente afkeer van cijfers, maar deze cijfers zijn zo simpel en het effect op je leven zo groot dat ik zelfs een fan ben geworden van Excel sheets invullen. 

Wat is FO?

Het onderstaande is het technische deel waarin ik het concept zo basaal mogelijk uitleg. Er zijn anderen die ieder minuscuul onderdeel beter, technischer en uitgebreider hebben beschreven. Voor de linkjes naar de guru’s op dit gebied zie de linkjes in het artikel en hieronder.

Het concept FO bestaat uit een simpele stelregel: 

Je leeft binnen je inkomen, je spaart wat je overhoudt, je investeert wat je spaart. 

“Ja dat probeert iedereen, niets nieuws.” Klopt, bear with me, het bovenstaande doe je met een lange termijn doel. Dat maakt het al wat concreter:

Het doel is om niet meer afhankelijk te zijn van een baan voor je primaire inkomen, maar om te kunnen leven van onttrekkingen uit het opgebouwde vermogen. 

“Ja leuk, dat is streven naar miljonair zijn, dat doet iedereen, dat gaat mij nooit lukken.”  Fout, hier zijn twee concepten die een rol spelen die maken dat het iedereen kan lukken. Wat heb je dan nodig?   

Wat je nodig hebt om FO ‘te zijn’ is grofweg 25 keer je jaarlijkse uitgaven. 

Stel een persoon/gezin geeft jaarlijks 25.000 euro uit, dan hebben zij 625.000 euro nodig om FO te zijn. 

“Ok en dan heb je die som geld en je stopt met werken wat dan? Je gaat toch dan interen op je vermogen? Dan ben je een aantal jaren later weer blut…”  Niet als je je aan een simpele regel houdt: 

Nadat je financieel onafhankelijk bent leeft je door zoals je daarvoor ook leefde. Dat doe je door de zogenaamde veilige opname marge te hanteren. 

Internationaal wordt deze gezet op 4%. De stelling is dat als je van 4% van je vermogen kan leven je dit jaarlijks aan je vermogen kan onttrekken zonder dit vermogen te doen krimpen. Ik ben geen wiskundig genie vandaar de simpele rekensom, 4% van 625.000 is 25.000. Precies het bedrag waar men in het bovenstaande geval van leefde. Dus men kan in dit voorbeeld tot in de oneindigheid doorleven met dezelfde kosten. De situatie is in Nederland iets gecompliceerder door de vermogensrendementsheffing, maar dat doet aan het concept niet veel af.

“Ja leuk maar hoe spaar ik 625.000 euro? Ik kom maandelijks amper rond?” 

Dit onderdeel is wellicht het moeilijkst: 1. te geloven 2. dit geloof om te zetten in doelen 3. die doelen om te zetten de acties die tot dat doel leiden 4. je partner ervan te overtuigen.

1. Het komt er op neer te beseffen dat wij ons hele leven worden bestookt door een marketingapparaat waar de slimste, creatiefste en invloedrijkste mensen en bedrijven werken of achter zitten. Ons hele leven worden wij gedrild te geloven in de westerse levensstijl en te denken dat ons leven beter wordt door gemak, technologische vooruitgang, de bevrediging van onze honger en status. De enige remedie lijkt te zijn om een doel te stellen wat voor jou zo belangrijk is dat jij je kan weren tegen de dagelijkse aanval van de marketingmachine. Ook moet je die ‘zuinigheid’ zien als een spier. Hoe meer je traint hoe makkelijker het wordt. 

Overigens, niets in deze filosofie stelt dat je geen mooie producten of reizen meer kan veroorloven die waarde toevoegen aan jouw leven. Het dwingt je simpelweg te kiezen. 

You can have everything, you just can’t have everything now

2. Een van onze doelen is de kinderen zonder (studie)schuld aan het werkende leven te laten beginnen. Ook wil ik absoluut geen uitgebluste kantoorslaaf worden zonder plezier in zijn werk waardoor ik thuis ook nog eens mijn relatie naar de knoppen help. Die twee doelen zijn voor mij zo sterk dat ik de nieuwste Adidasjes prima even kan laten schieten en dat die nieuwe playstation toch niet zo belangrijk lijkt. 

“Ok dus dan moet ik armoedig leven?” 

Nee dat is het laatste wat deze filosofie onderstreept. Ik gooi er maar even een cliché in: rijkdom is niet afhankelijk van materie. Het werd me altijd gezegd maar pas nu zie ik het cijfermatige bewijs. Ik zie FO als een simpel rekenmodel en filosofie waarin iedereen wordt gestimuleerd vooral zijn eigen pad te bepalen. Iedere keuze heeft simpelweg consequenties, waar deze theorie je leert hoe groot die implicatie is.

Kan jij niet van minder leven dan 90K per jaar, dan heb je minimaal 2.25 miljoen nodig. Zijn jouw dikke auto, penthouse in het centrum, werkelijk je gezondheid, relaties, en geestelijke rust waard? Heb je deze zaken echt voor jezelf, of voor de buren/instagram? 

Ook is het zo dat met ieder uitgavenpatroon er nog wel aanpassingen nodig zijn om (sneller) het werkelijke FO punt te bereiken. Dat kan door je uitgaven te verminderen of je inkomsten te vergroten. Gelukkig leven we in een extreem welvarend land en schat ik dat de meerderheid van jullie al een behoorlijke levensstijl inflatie achter de rug heeft. 

Om de tijd tot jouw FO te bepalen is je spaarquote eigenlijk het enige dat er toe doet. Hoe hoger je spaarquote hoe sneller je FO bereikt.

Grofweg bereik je met een spaarquote van 50% binnen 20 jaar het FO punt. 

3. “Heb je dan ook bruikbare tips*? Bewijs dat dit werkt?” 

Zeker, ik kan je eindeloze stroom aan tips* en links opnoemen, de meest impactvolle zijn:

 1. Breng je uitgaven in kaart 
 2. Woon dicht bij je werk
 3. Neem een goedkopere auto, of beter nog een fiets
 4. Ga kleiner wonen 
 5. Bespaar op je boodschappen
 6. Elimineer vaste lasten zoveel mogelijk (dump de tv-aansluiting) 
 7. Betaal jezelf (de noodzakelijke uitgaven) en spaar de rest
 8. Investeer wat je spaart, doe dat tegen lage kosten en met een laag risico voor de lange termijn. 
 9. Verkoop zaken die je niet gebruikt op Marktplaats (verbazend hoe veel waarde je aan spullen in huis hebt)
 10. Wees flexibel en bereid iets meer moeite te doen dan een ander. 

Een simpel voorbeeld is dat ik voortaan mijn lunch mee neem naar mijn werk. Een kleine moeite die als ik het uitgespaarde geld investeer over 10 jaar gezien 25.000 euro waard is. Hoe dat werkt: ik gaf dagelijks gemiddeld 6.20 uit en nam daarna nog een koffie voor 1.45. Vermenigvuldig dat met 752 en je ziet je wekelijkse kosten over 10 jaar. Hoe dat kan? 

Einstein’s 8e wereldwonder. Het effect van rente op rente (samengestelde interest of in het engels compounding). 

Daarmee wordt het zichzelf versterkende (sneeuwbal) effect bedoeld dat wordt bereikt wanneer de rente op het vermogen het jaar erna zelf ook weer rente gaat genereren, enzovoorts. Dit is ook de basis waar het investeringsdeel en de safe withdrawal rate op gebaseerd is. En waarom in het begin je vermogen langzaam zal groeien maar op termijn steeds harder zal groeien. 

“Dus wat doen jullie nu, waar staan jullie, wat zijn jullie doelen?”

Daarover in een een later artikel zeker meer. Wij zijn nog in de prille fase en vooral het meekrijgen van Sanne is bij vlagen nog een uitdaging. Zij zal hier zelf ook nog over schrijven. Daarnaast is mijn zuinigheidsspier na 30 jaar gebrek aan training nog lang niet waar die moet zijn.

Nu zitten we inmiddels in de fase dat we van het studentenleven en de startersfase achter ons hebben gelaten, om ons heen zijn vrienden aan de tweede stap toe. Een groter huis, een dikkere auto, ook wij betrappen ons er op wel eens te dromen van een mooie woonboerderij. De langzame maar financieel dodelijke levensstijl-inflatie heeft ook bij ons al flink toegeslagen. En eenmaal gewend aan een bepaalde levensstijl – neem onze robotstofzuiger – is afbouwen moeilijk (Dobby is ook fantastisch!). Aan de andere kant; er valt flink wat te winnen. 

Wat het ons al gebracht heeft is dat we onze kosten in kaart hebben gebracht, zijn gestart met beleggen, weten dat we op deze manier afdoende zullen sparen voor de studie van onze kinderen en bewuster met geld om gaan. Voor mij is FO een weg naar een flexibel einddoel, iedere stap is er een in de goede richting en geeft meer rust, vrijheid en bewustwording. Het klinkt zweverig, vroeger zou ik dat vreselijk vinden, nu besef ik me dat ik vroeger nog veel te leren had (en nog steeds) 

Waardevolle links: 

* Lees vooral ook de fantastische tips hier, hier en hier

Mr. Money Mustache, voor mij de oervader van de Financial independence movement, ijzersterke artikelen, wel gefocusseerd op het leven in de VS. Heeft ook een zeer informatief forum.  

JL Collins, Een andere dinosaurus, zeer waardevolle stukken over het beleggen: lees vooral the stock series

lekkerlevenmetminder.nl, een toegankelijke Nederlandstalige blog, leuk geschreven artikelen, wat lichter dan de stevige kost op vele andere websites. 

financieelonafhankelijkblog.nl een zeer gedegen beschrijving van het bereiken van FO in Nederland met fantastische tips en gedetailleerde handleidingen, zoals de berekening van besparingen . 

choosefi.com Een vermakelijke podcast en informatieve website, erg Amerikaans maar een goede bron voor andere boeiende artikelen. 

FO forum op Tweakers, een boeiend Nederlands forum met nog meer relevante verwijzingen naar informatie. 

– Een prachtige brief van Joel aan zijn 22 jaar oude zelf. Ook ik denk vaak, had ik dit maar eerder geweten. 

Uitgelichte afbeelding: Wutzkohphoto via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

27 reacties

 • Reageren
  Eke
  27/04/2019

  Ik vind het nog steeds een erg mooi iets, dat FO. Wel vraag ik me af of het voor ieder inkomen haalbaar is. We wonen klein, te klein en zullen dus echt meer kosten moeten maken om dat het iets grotere huis te kopen. Als dat huis kopen al lukt, want de huizenprijzen zijn niet mals. Bedankt voor je mooie en interessante bijdrage, ik ga me er verder in verdiepen!

  • Reageren
   Didi
   27/04/2019

   Dit is dus precies waar het helemaal om draait: dat je groter wíl wonen is een keuze. Kan zijn dat je het de investering waard vindt en dat is prima, maar het móet niet.

   • Reageren
    Eke
    29/04/2019

    @didi, dat klopt, alleen wel een noodzakelijke keuze. We wonen echt heel klein.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   27/04/2019

   Ik reageer via Sanne d’r account. In theorie zou voor ieder inkomen FO haalbaar moeten zijn. Het klopt echter wel dat met een lager inkomen er vaak minder makkelijk te besparen lijkt, er zit minder levensstijl inflatie in een lager budget. Voor die mensen is het het waard om eens naar de inkomens kant te kijken, zie de link hieronder voor tips (Amerikaans maar ook in Nederland van toepassing). Als het iets grotere huis de extra financiële druk op jullie leven het waard is en daarmee jullie FO punt een stuk verder naar de toekomst verplaatst kan dat nog steeds een goede keuze zijn. Kijk vooral naar het bredere plaatje, wat gaat het huis inclusief belastingen, GWL, hypotheekrenteaftrek, inrichting en onderhoud kosten. Neem ook de locatie mee en het effect op jullie reistijd en vervoersmiddelengebruik. Dichter bij jullie werk wonen kan enorm in de kosten schelen en effectief jullie kosten drukken of zelfs verlagen ondanks het duurdere huis. Een huis kan op dit moment in de markt ook een investering met relatief laag risico zijn, de kunst is snel af te lossen om te voorkomen dat bij een huizencrash het huis onder water komt te staan. Wat verder helpt is om het huis zowel haalbaar te maken als een betere investering is om bereid te zijn wat meer concessies te doen. Zoek bijvoorbeeld naar een opknapper. Hoe meer moeite je bereid bent te doen hoe meer financieel voordeel dat zal opleveren. Best een epistel geworden, hoop dat het helpt! Succes!

   https://www.mrmoneymustache.com/2013/07/25/50-jobs-over-50000-without-a-degree-part-1/

   • Reageren
    Eke
    29/04/2019

    Dankjewel voor je uitgebreide reactie, erg fijn! Ga het eens serieus onderzoeken! Ik ben gister de hele dag aan het rekenen geslagen en vind het superinteressant om er mee bezig te zijn!

    • Reageren
     La Vie Sanne
     29/04/2019

     Wat goed! Leuk om te lezen, alle beetjes helpen en het wordt op een gegeven moment een sport om geld naar je spaar/beleggingen te sluizen. Veel succes!

 • Reageren
  Anoniem
  27/04/2019

  Excuseer me als ik het niet goed begrepen heb. Wat ik eruit begrijp is dat je dus zuinig leeft en daardoor meer geld op de bank krijgt waardoor je steeds meer kapitaal opbouwt? Ik heb op dit moment voor mijn leeftijd een groot bedrag op de bank. Ben vroeg gaan werken, zuinig geleefd enz. Aan de rente heb ik niks want die is ontzettend laag. En ik betaal heel veel belasting. Nu ik in Mn eentje een huis koop ben ik blij dat ik er vanaf ben. Ik hou een mooi bedrag over als buffer.
  Hoef niet veel belasting te betalen en aan de rente heb ik toch niks. Kan je me uitleggen wat het voordeel van jullie systeem is?

  • Reageren
   La Vie Sanne
   27/04/2019

   Beste Anoniem, ik reageer via Sanne d’r account. Wellicht zijn excuses van mijn kant beter op zijn plaats, ik had wat meer aandacht kunnen besteden aan het investeringsdeel (het artikel was echter al zo lang). Een essentieel onderdeel van de FO filosofie is dat je het leeuwendeel van je gespaarde geld niet op de bank laat staan maar investeert. Met de huidige rente vs. de inflatie en dan ook nog eens de belasting wordt geld op de bank inderdaad vaak minder waard. Waar je het geld in investeert is wordt niet dwingend voorgeschreven in deze filosofie. Een mogelijkheid is het verlagen van je hypotheek, daar zitten inderdaad belastingvoordelen aan en het risico is relatief laag. Daarentegen staat het geld vast staat en rendeert het minimaal. Beleggen via indexfondsen tegen lage kosten voor een langere termijn brengt iets meer risico met zich mee, maar biedt meer flexibiliteit en naar alle waarschijnlijkheid een hoger rendement. De kern van de filosofie zit hem echter niet in het investeren, maar dat zit hem in het door een bewuste levensstijl een aanzienlijk deel van je vermogen te sparen en dat voor je laat werken zodat je na een aantal jaren niet meer afhankelijk bent van een salaris. Zo te lezen zit de basis van deze filosofie bij jou al wel goed en ben je wellicht al een end op weg naar FO. Waarschijnlijk kan de FO literatuur je helpen doelen te stellen en je vermogen beter te laten renderen.

   Voor meer informatie over investeren zie het volgende fantastische artikel wat mij over de streep heeft getrokken:
   https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/beleggen-voor-beginners/

   Veel succes!

   • Reageren
    Anoniem
    27/04/2019

    Bedankt voor je reactie is een stuk duidelijker nu. ??

 • Reageren
  Mr FOB
  27/04/2019

  Leuk dat het FO concept zo’n impact heeft op jou en dat je anderen erover vertelt. Succes en veel plezier op je weg naar FO!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   27/04/2019

   Ik reageer via Sanne d’r account. Ben vereerd dat mijn Nederlandse inspiratiebron dit heeft gelezen! Veel dank voor al jouw fantastische artikelen, het heeft mij echt geholpen over vele drempels, met name qua beleggen.

 • Reageren
  Susanne
  27/04/2019

  Super interessant artikel! Werk zelf in de financiele dienstverlening, goede baan, lage maandlasten en geen kinderen dus kan ontzettend goed sparen. Hier zit veel interessants (qua tips) voor mij bij!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   29/04/2019

   Kijk, dat is het ideale scenario! Over 5 jaar FO dus ;). Stuur maar een foto van je voeten in het zand op maandagochtend tegen die tijd. Een goede motivatie voor ons om nog meer ons best te doen. Succes!

 • Reageren
  Nicolien
  27/04/2019

  Juist het investeren lijkt me van belang. Zonder dat, lekt er geld weg door inflatie en belasting? Geld voor je Laten werken lijkt me nog het meest spannend. Waar heb jij je ingelezen over beleggen / investeren?

  • Reageren
   La Vie Sanne
   27/04/2019

   Investeren is zeker van belang! Geld op de bank wordt momenteel inderdaad rap minder waard. Voor mij was het artikel waar ik hierboven ook naar verwees dusdanig duidelijk dat ik ook daadwerkelijk de stap durfde te ondernemen:
   https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/beleggen-voor-beginners/

   Voordat ik zover was had ik me al dusdanig ingelezen dat het principe al wel bij mij geland was. Ik wilde zeker weten dat hier geen addertje onder het gras zat. Zeker omdat iedere blogger hetzelfde adviseerde vond ik dat in het begin verdacht. Het blijkt dat het gewoon mensen zijn die hun kennis graag delen zonder direct winstoogmerk, ze zijn vaak al FO ;). Als je jezelf ook zou willen verdiepen raad ik je aan de Stock series te lezen van JL Collins (https://jlcollinsnh.com/stock-series/) en https://www.mrmoneymustache.com/2011/05/18/how-to-make-money-in-the-stock-market/. Vanuit daar zijn er eindeloze mogelijkheden om meer te weten te komen.

   Investeren dmv beleggen in indexfondsen is overigens niet de enige manier. Een veelgenoemd alternatief is het verhuren van vastgoed. De drempel om daar in te stappen is echter hoger.

   Veel succes!

   • Reageren
    nicolien
    27/04/2019

    Dank je wel voor je antwoord. Dat gevoel heb ik dus idd ook. Iedereen adviseert het zelfde, dan is er vast wat mis! Ha, toch maar induiken dan.

 • Reageren
  Sanne
  27/04/2019

  Tja. Ik woon met twee gehandicapte kids in een huurhuis zonder auto of vakanties. Wij gaan nooit op vakantie. Nooit. Ik werk twee en halve dag in het onderwijs, mijn man vier dagen in de zorg. Wij kunnen serieus niet zuiniger leven, hebben ook nog een studieschuld komende vijf jaar. Dus FO is voorlopig nog hell no hier. Gaat gewoon echt niet voor iedereen op.
  Zou zelfs graag stoppen met werken om voor mijn kids met beperking te zorgen maar dan kunnen we de huur niet meer betalen. Is geen sociale huurwoning want daarvoor verdienen we weer teveel. Kopen kan niet ivm studieschuld. Meer werken kan ik niet want er is geen bso voor kinderen met autisme.
  Dus dit artikel wekt forse irritatie op bij mij.
  Tijd voor een mommy wijntje 😉

  • Reageren
   La Vie Sanne
   28/04/2019

   Beste Sanne, even een reactie via mijn vriendin d’r account.

   Ergernis opwekken is het laatste wat wij met deze artikelen hebben beoogd. Ergernis is overigens een bekende primaire reactie van veel mensen die voor het eerst met deze theorie in aanraking komen (zie link hieronder (Engelstalig)). Dit wil niet zeggen dat jullie situatie niet als zeer uitdagend overkomt. Maar, zelfs mijn gevoel was initieel dat het voor ons gezin niet mogelijk was, ik las Amerikaanse blogs. Mijn gedachten waren: “Ach de situatie is hier helemaal anders, wij betalen veel meer belasting, ach wij hebben twee kinderen dus dan kunnen we nooit echt veel besparen, ach Sanne gaat toch niet mee doen in mijn eentje ga ik nooit wat teweeg brengen.”

   Wellicht is het artikel overgekomen als bedoeld om het leven van bevoorrechte mensen met hoge inkomens nog beter te maken, dat is echter geenszins de bedoeling. De theorie is werkelijk voor iedereen toe te passen. Zelfs in jullie behoorlijk uitdagende situatie is er ongetwijfeld veel te winnen. Zoals gezegd, het afzweren van een dagelijkse kop koffie op het station kan over 10 jaar bezien al tienduizenden euro’s opleveren. Een groot misverstand is dat het een absoluut doel moet zijn om binnen x aantal jaar FO te zijn. Zelfs al implementeer je een tiende van de theorie en spaar je daardoor een buffer van 6x jullie maanduitgaven om moeilijke periodes op te vangen dan zal dat een enorme verbetering in jullie leven brengen. Dat is mijn werkelijke doel met dit artikel. Zoals Sanne binnenkort verder uiteen zal zetten in een volgend artikel is onze spaarquote op dit moment nog veel te laag, maar zelfs dat helpt al een eerder onmogelijk geacht doel te bereiken.

   Jullie stellen dat jullie met jullie (gezamenlijke?) inkomen niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Ook stel je dat jouw doel is om minder te werken. Zijn die twee wellicht te combineren? Wat als jij stopt met werken, is dan de sociale huurwoning wel mogelijk? Wellicht levert jouw stoppen met werken ook andere besparingen op (hogere tegemoetkomingen, tijd om een klein bedrijfje te starten?). Hebben jullie je uitgaven uiteengezet? Ook is het wellicht relevant om te kijken naar banen waar een van jullie zonder veel vooropleiding 50.000+ kan verdienen (lees ICT banen) om de inkomenscomponent te verhogen.

   Hoop dat dit de ergernis heeft verholpen! Heel veel succes!

   https://www.mrmoneymustache.com/2013/04/29/frequently-complained-questions/

 • Reageren
  Sanne
  28/04/2019

  Tja dan ga je dus uit van een zekere mate van vrijheid in banen. Maar zoals ik al zei is er geen bso voor mijn kinderen. En de tijd thuis gaat volledig op in hun verzorging.een eigen bedrijfje starten is zoiezo al een utopie met twee gehandicapte kids. Ik moet in het onderwijs blijven werken ivm de vakanties. Zie anders maar eens zes weken zomervakantie op te vangen zonder bso. En netwerk voor oppas is met onze kinderen ook geen optie. Er zijn gewoon echt situaties waarin fo (tijdelijk) niet lukt.

  • Reageren
   Amy
   28/04/2019

   Hoi Sanne, ik wilde graag even reageren op jouw berichtjes. Ik voel nl. wel mee met jouw frustratie en je gevoel dat het een luxe is als je hiervoor kunt kiezen. Ik heb zelf een achtergrond waarbij het bij ons thuis bepaald geen vetpot was. Mijn vader was alleenverdiener, had geen groot inkomen en mijn ouders hadden 6 kinderen. Als ik terug denk aan mijn jeugd vraag ik me af waar mijn ouders nog meer op hadden kunnen besparen…Wij liepen altijd in 2ehands kleding, heb nooit in mijn jeugd 1 voet binnen een pretpark of dierentuin gezet, we deelden een auto met buren, gingen voornamelijk overal met de fiets heen, mijn moeder had tot een kunst verheven om het weekmenu samen te stellen uit de aanbiedingen folders van de diverse supermarkten, we hadden geen abonnementen (zelfs geen tv) vakantie bestond uit een weekje logeren bij oma en opa etc. (Ik heb overigens een hele fijne jeugd gehad hoor).

   Maar toch ging er als kind veel aan je voorbij. Want alle bovenstaande dingen en meer hadden wij niet, maar mijn ouders hebben daardoor voor alle 6 kinderen de studie kunnen betalen. En nu, nu alle kinderen het huis uit zijn, hebben ze het huis van hun dromen gekocht. Alles wat ze bespaarden door de super super zuinige levenstijl is opzijgezet voor deze doelen.

   En, in retro perspectief, hebben ze ook andere keuzes gemaakt. Mijn vader is van baan gewisseld zodat hij met de fiets naar het werk kon (na 100.00x afgewezen te zijn, maar hij heeft doorgezet in allerlei soorten functies geprobeerd), mijn moeder is schoon gaan maken bij andere mensen zodra mijn jongste broertje naar school ging etc.

   Ik denk dat een belangrijk deel van de boodschap ook zit in het stellen van een (financeel) doel, daar écht in geloven en er 200% voor gaan. Van mijn ouders heb ik geleerd dat het dan echt kan, ook in omstandigheden die niet vanzelfsprekend zijn. Zolang je echt voor dat doel gaat lukt het je nl ook grotere keuzes rondom werk of woonsituatie te maken die passend zijn bij dat doel. Dichterbij werk wonen, of in jullie geval misschien dichterbij een bso die jullie kindjes wél opneemt, of juist kiezen voor 1verdiener zijn etc etc.

   Heel verhaal geworden, ik hoop oprecht niet dat je denkt dat ik jouw situatie bagatelliseer want het komt me echt over als zwaar en inderdaad met veel en veel minder keuzemogelijkheid. Maar ik heb je frustratie ook geïnterpreteerd als dat de wens er wel is, en wil je meegeven dat er altijd meer mogelijk is dan je denkt!!

   • Reageren
    La Vie Sanne
    28/04/2019

    (reactie via Sanne d’r admin account) Wat een mooie reactie Amy! Precies de boodschap die ik hoop uit te dragen! Het klinkt wat cliché en het is een generalisering van jewelste, maar ik denk dat ‘vroeger’ bij veel mensen dit concept meer ingebakken zat (de zuinige Hollander). Bij jouw ouders was dat zeker het geval! Tegenwoordig door alle welvaart en het normaal worden van schulden raakt dat concept meer in de vergetelheid heb ik het idee. Wellicht is FO een tegenbeweging. @Sanne, nogmaals niets van wat ik hier zeg is een ontkenning van de pitte situatie waar jullie in zitten.

 • Reageren
  Amy
  28/04/2019

  Hoi, ik ben helemaal geïnspireerd door deze artikelen! Ik ga me eens verdiepen in de artikelen die je in de reacties achterliet over beleggen/investeren. Zou je daar zelf ook eens iets over willen schrijven?

  • Reageren
   La Vie Sanne
   29/04/2019

   Wat fijn om te horen Amy! Daar schrijven we ze voor! Wij gaan zeker nog iets over het beleggingsdeel schrijven. Het blijkt dat veel mensen daar best huiverig voor zijn (was ik ook!), terwijl dat deel juist het meest simpele onderdeel is, besparen is veel moeilijker. Nog een meevaller is dat indexbeleggen naast het laagste risico (vergeleken met andere aandelen beleggingen) ook nog eens het meest simpele is. Binnenkort meer!

 • Reageren
  Stephanie
  28/04/2019

  Heel leuk artikel! Wij zitten in dezelfde fase van ons leven (27, twee kleine kindjes, wel/geen groter huis kopem etc). Ik ben mezelf ook aan het verdiepen, maar ik blijf het lastig vinden; gaan we extra aflossen of beleggen en wanneer hebben we genoeg gespaard voor onze kinderen en onze buffer? Kortom, ik blijf beren op de weg zien voor het beleggen want er is nooit geld “over”.

  Ik ben dus erg benieuwd naar het volgende artikel over waar jullie nu staan en de keuzes die jullie maken. Het is een luxe probleem, maar er is zoveel te kiezen en wat vinden wij nu belangrijk in het leven?

  • Reageren
   La Vie Sanne
   29/04/2019

   Dankje Stephanie. Zeer herkenbaar inderdaad! Ik heb simpelweg een bedrag gezet als doel. Dit is 2x mijn studiekosten per kind. Die schatting is gebaseerd op inflatie en het leenstelsel. Toen ik dat bedrag zag als zelf op te hoesten door middel van sparen alleen leek het onmogelijk, als je er de rente-op-rentecomponent in verwerkt wordt het al veel haalbaarder. Als jullie in dezelfde fase zitten lossen jullie zeer waarschijnlijk al verplicht af op het huis (verplicht om hypotheekrente af te kunnen trekken), dus daarmee bouw je het risico in het huis al redelijk af. De eerste stap is inzicht in je uitgaven over minimaal een half jaar. Dan weet je wat de uitschieters zijn en daarmee welke buffer je ongeveer nodig hebt om dat op te vangen. Als je meer gaat lezen zal je zien dat er enorm veel berekeningen zijn en je vanzelf meer vertrouwen/gevoel krijgt voor jouw buffer en voorkeursstrategie qua beleggen. Zoals hierboven gezegd, binnenkort meer over onze strategie.

 • Reageren
  Annemarie
  29/04/2019

  Heel erg interessant en leerzaam artikel! Wat ik mij afvraag: het lijkt mij dat je best wel wat geld maandelijks opzij moet kunnen zetten om FO te worden? Wij leven wel binnen ons inkomen maar is wel lastig om daarnaast goed te sparen( we zetten wel maandelijks wat opzij voor onze drie kinderen als ze willen studeren later, dochter van 3 en tweeling van 9 maanden) Maar mijn interesse is wel gewekt in ieder geval! Beleggen vind ik erg spannend, manlief en ik zijn beide niet heel erg thuis in financiën dus verder dan een goed overzicht van inkomsten en uitgaven komen we nu nog niet 😉

  • Reageren
   La Vie Sanne
   29/04/2019

   Hi Annemarie, ‘best wel wat’ is een lastig begrip 😉 Als je doel is om ‘snel’ FO te bereiken dan zal je meer dan 50% van je inkomen moeten sparen inderdaad. Als je die wens minder sterk is en je prefereert jezelf iets meer ruimte te gunnen dan zal het langer duren. Hieronder een link waar heel duidelijk staat hoe lang het duurt voordat je FO bereikt hebt bij iedere spaarquote (halverwege het artikel staat een duidelijk grafiekje). Wees gerust ik was ook een volledige leek in de financiële wereld en heb nog steeds een hoge mate van wantrouwen naar de meeste beleggingsvormen en andere financiële diensten. Het begin is het moeilijkste, iedere stap daarna maakt het makkelijker, en de eerste stap hebben jullie al gezet. Veel succes!

   https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/financieel-onafhankelijk-leeftijd/

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.