Expeditie verjaardag (en waarom ik een überslechte gastvrouw ben)

Tijdens het Sinterklaasgedicht over mezelf dat ik vorig jaar moest voorlezen was 1 ding heel duidelijk; mijn moeder vindt me maar een slechte gastvrouw… Hoe dat komt?

Verjaardagen

Dit weekend staan de twee verjaardagen van mijn bloedjes op de planning. Eerder schreef ik al dat ik nog niet zeker wist of ik de verjaardagen tegelijk wil blijven vieren (ze schelen 10 dagen) maar deze keer heb ik ervoor gekozen om het toch nog samen te voegen. We hebben een select gezelschap uitgenodigd; zo’n 17 man, bestaande uit goede vrienden en familie.

Voorbereiding

Een verjaardag betekent, hoe klein of groot je het ook viert, dat het een en ander moet worden voorbereid. Inkoop van hapjes, drankjes, maaltijden, evenals de bereiding ervan, maar ook het poets- en opruimwerk van te voren. Het zal je vast niet verbazen dat het hele voorbereidingsgedeelte precies het gedeelte is dat ik het minst leuk vind. Stond ik gisteren trappen te poetsen, kastjes af te nemen en de vloer te soppen in de wetenschap dat het waarschijnlijk niemand boeit en geen hond het ziet. Maar ja, voor het geval wél iemand een blik op de trap werpt, wil je toch dat het proper is…

Gastvrouw spelen

Het leuke van een verjaardag vind ik de gezelligheid en het sociale gebeuren. Ik zie mijn vrienden en familie niet op wekelijkse basis, dus er moet altijd een hoop worden bijgekletst. Juist doordat ik het altijd zo gezellig vind en vooral bezig ben met praten en teuten, schiet het gastvrouwschap er snel bij in. Een kopje koffie met taart kun je nog wel van me krijgen, maar het zou zomaar kunnen dat ik een uur later pas weer aan je vraag of je eigenlijk nog wat te drinken had willen hebben.

Karig

Mijn moeders opmerking in haar gedicht kwam in ieder geval niet uit de lucht vallen. Zij vindt dat het vaak maar een karige bedoening is als ze een dagje bij mij is. Dan voorzie ik haar van koffie maar geef ik er geen koek bij, of heb ik wel wijn maar geen borrelhapjes in huis. Wijn met drop is ook zo raar (dat laatste heb ik wel altijd in huis ;-)) En op verjaardagen heb ik het allemaal wel in huis, maar ben ik te druk om het uit te serveren (mijn vriend niet hoor, dit rent zich altijd rot op dit soort dagen).

Gezeik

Eerlijk gezegd vind ik het ook gewoon gezeik hoor, koffiezetten, taart snijden, bitterballen frituren, lege kopjes afruimen, scannen of iedereen nog wel genoeg te drinken heeft. Ik probeer het ook altijd zo obvious mogelijk op het aanrecht te zetten in de hoop dat mensen door hebben dat het na de koffie en de taart zelfbediening is, maar ik snap natuurlijk ook wel dat ik dat niet aan mijn oma van 90 kan vragen. En als ik eenmaal voor 1 iemand hapjes en drankjes regel, dan kan het ook niet maken om de rest te negeren.

Verder… vergeet ik vaak van alles: dat het stokbrood nog in de oven ligt, dat de bittergarnituur al veel te lang in het vet borrelt, dat ik nog mozzerellaspiesjes zou maken…

Anyway, we gaan weer met frisse moed de verjaardagen van de kinderen tegemoet morgen. Ik heb as we speak net kipwraps zitten draaien dus die zijn alvast binnen.

Hoe ervaar jij verjaardagen?

Dit vind je misschien ook leuk

15 reacties

 • Reageren
  Nicole
  05/10/2019

  Ik ben juist altijd degene die haar benen onder de kont vandaan rent. Vind het verschrikkelijk. Overigens helpt mn man ook mee hoor. Maar pfff heb je net iedereen gehad wil de eerste weer iets ?
  Nicole onlangs geplaatst…Yes het is weer tijd voor warme comfy truien!My Profile

 • Reageren
  Ingrid
  05/10/2019

  Mijn man en ik hebben altijd afgesproken dat als hij jarig is, ik de benen onder m’n lijf vandaan ren en wanneer ik jarig ben hij dat doet. Zo kan de jarige in elk geval altijd gezellig kletsen. Op de verjaardag van ons zoontje ben ik altijd de sjaak, maar dat vind ik op zich niet heel erg. Gelukkig weten veel van onze vrienden de weg naar de koelkast altijd prima zelf te vinden en met een hapje rondgaan vind ik altijd nog wel leuk om te doen 😉

 • Reageren
  Tineke
  05/10/2019

  Maak gewoon een drink en eettafel en laat iedereen het lekker zelf pakken! Heb jij rustig de tijd om met iedereen te kletsen en hoef je alleen die tafel af en toe te checken of alles er nog staat. Zo is het ook niet meer karig.. Ik ben benieuwd hoe dat bevalt trouwen, de verjaardag van jullie kinderen samen vieren. Die van mij zijn in april pas weer jarig, en schelen 13 dagen. Ze worden dan 4 en 2, aan de ene kant ben ik geneigd om de verjaardag samen te vieren. Vooral omdat mijn dochter op koningsdag jarig is en er dan veel mensen niet komen. Toch vind ik het ook ergens weer zielig, omdat ze dan niet een dag zelf in de belangstelling staan.
  Tineke onlangs geplaatst…11 jaar samen- hoe het allemaal begon..My Profile

 • Reageren
  Eke
  05/10/2019

  Zo herkenbaar! Ik kan dit soort dingen ook gewoon niet en ben bijna bereid om personeel in te huren op dit soort dagen, maar da’s ook weer zo zo. Overigens heb ik voor onverwachts bezoek ook nauwelijks wat in huis. Het is koffie, thee, limonade en cola light. Max heeft wel wat snoepjes, maar meer dan dat en een simpel biscuits of doosje rozijntjes kan ik niet aanbieden, haha.

 • Reageren
  Gwendolyn
  05/10/2019

  Precies het zelfde hier!

  Eerste ronde willen we nog wel wat pakken maar verder is het toch echt zelf service hoor..

  Hapjes zetten we maar op tafel en drinken staat in de koelkast.

  Wordt het ook nog eens een stuk gezelliger van want iedereen blijft een beetje rondlopen en staan waardoor je niet zo’n kringverjaardag krijgt haha.

 • Reageren
  Annemarie
  05/10/2019

  Vrouw naar mijn hart! Mijn vrienden en familie weten inmiddels dat wij ook een leuke middag willen hebben en pakken zelf of helpen mee. Heerlijk!

  Dus alles staat klaar, taart en eerste kop koffie presenteer en daarna: heb je zin pak maar wat of vraag het. En tuurlijk kijk ik om me heen en pak ik niet alleen een wijntje voor mezelf. Maar een hele middag rennen en aan het einde denken: wie waren er eigenlijk? Nee dank je!

 • Reageren
  Ilona
  05/10/2019

  Ik snap wat je voelt! Je bent de hele tijd maar bezig met iedereen te voorzien van vocht. Heeft de 1 net koffie met taart, wil de ander al een frisje of alcoholische versnapering. Je hebt daardoor helemaal geen tijd om bij te praten.
  Het voorbereiden waaronder het huis schoonmaken vind ik ook zo’n bullshit, aan het einde van de dag zie je er namelijk niets meer van.
  Toch probeer ik alles van te voren te snijden zodat het een kwestie is van alles op een bord pleuren en klaar! Maar maakt allemaal niks uit want je blijft bezig ?

 • Reageren
  Margriet
  05/10/2019

  Ik vier mijn verjaardag helemaal niet, precies om deze redenen!?

  • Reageren
   Yvonne
   05/10/2019

   Heel herkenbaar, daarom zeg ik als ze binnenkomen: daar staat alles. Pak wat je wil.
   Verder: ik zou sowieso de kinderverjaardagen gezamenlijk vieren. Ik zie echt niet in wat daar zielig aan zou zijn. Ze krijgen toch allebei een apart kinderfeestje? Weet je wat zielig is? Als familie en vrienden 2 weekenden achter elkaar moeten komen voor een kinderfeestje. Klinkt niet aardig maar ik zou daar niet blij mee zijn.

 • Reageren
  Nathalie
  05/10/2019

  Ik ben een enrome regelneef en niemand komt wat te kort. Wel erg stressvol zo’n avond dus vieren alleen mijn man zijn verjaardag. Die van mijzelf slaan we lekker over ?

 • Reageren
  Sara
  05/10/2019

  Haha ja wel herkenbaar! Sowieso het schoonmaken van te voren, terwijl het ook juist de dag erna allemaal weer moet!
  Ik heb wel geleerd om inderdaad de dag ervoor bijna alles al te doen. Dan kunnen er altijd nog kleine dingen gedaan worden op de dag zelf, maar anders was ik al kapot voordat er een gast was gearriveerd.
  En ik doe inderdaad de eerste ronde en daarna alles op een tafel zetten. En de hapjes zoveel mogelijk voorbereiden en simpel, dus wraps inderdaad en stokbrood gesneden kopen en dipjes. Ik koop zoveel mogelijk in bakjes of zet het van te voren klaar in bakjes. Dan is het alleen nog op tafel leggen. en op een gegeven moment wel even roepen, tast toe! Borrelplankjes doen het hier ook goed en kan je dan verspreiden over de kamer!

 • Reageren
  Denise
  05/10/2019

  Wij zetten van te voren een tafel klaar waar de hapjes opstaan en het drinken, bak met ijsblokjes ernaast en zelf service it is haha

 • Reageren
  Margriet
  05/10/2019

  haha, heel herkenbaar… Hier net zo. Wij doen het samen, maar ik nodig altijd weinig mensen uit en dit is 1 van de redenen.

 • Reageren
  Rosanne
  05/10/2019

  Wat een onwijs herkenbare blog!
  Ik ben ook geen goede gastvrouw, zowel op verjaardagen niet als ook op avondjes met vrienden of familie.. oeps!
  Ik probeer er echt aan te werken maar heb de goude tip helaas nog niet voor je 😉

 • Reageren
  Kim
  08/10/2019

  Ik ben altijd blij als de dag voorbij is, want het meest geniet je toch wel op een ander zijn verjaardag ?. Hier is wel vaak na de thee en koffie ronde dat het zelfbediening is maar dit werkt niet bij iedereen?. En toch ben je altijd druk in de weer met hapjes bereiden.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.