Ervaringen met het moederschap

lippenstift en luiers logo

Dit is een gastartikel van Dineke 

Op 5 augustus 2011 werd ik moeder van een prachtige dochter Marissa. Een hele mooie en ontroerende gebeurtenis, maar waar tegelijkertijd ook heel veel aan vooraf is gegaan. Vandaag vertel ik jullie over mijn onverwachte zwangerschap en de tijd die daarna volgde.

Ik was 17 toen ik mijn vriend tegenkwam tijdens het uitgaan. In eerste instantie zag ik hem niet meteen staan maar al snel waren we tot over onze oren verliefd. In die tijd was ik een aardig rebelse puber die het mijn ouders niet makkelijk maakte en dikwijls was er dan ook ruzie en onenigheid.

Ik slikte al een tijdje de pil maar was hier niet erg voorzichtig mee. In november 2010, we hadden toen net een half jaar een relatie voelde ik me ineens anders en mijn borsten waren pijnlijk. Heel gek, want daar had ik echt nooit last van, zelfs niet als ik ongesteld moest worden. Meteen ging er een belletje rinkelen bij mij want ik was al een paar dagen te laat met ongesteld worden. Een goede vriendin haalde een test voor me en die deed ik meteen; hartstikke positief!

Mijn wereld stortte in natuurlijk, mijn vriend kon het in eerste instantie ook niet geloven maar was wel meteen duidelijk, hij wilde hoe dan ook samen voor het kindje gaan en gelukkig dacht ik er net zo over.

Beiden vonden we het verschrikkelijk moeilijk om aan onze ouders te vertellen. Zijn ouders waren heel blij, alleen mijn ouders schrokken zich in eerste instantie rot. Maar vanaf dag 1 hebben we met z’n allen afgesproken om de schouders eronder te zetten.

Met mijn opleiding ging het al een tijdje niet goed, en door het vele overgeven stopte ik daarom met school.

Na een verder goede zwangerschap en vlotte bevalling werd Marissa op 5 augustus 2011 geboren. Een hele bijzondere gebeurtenis! Gek genoeg voelde ik me meteen verantwoordelijk voor haar.

De eerste 9 maanden woonden we bij mijn ouders in die ons ontzettend goed geholpen hebben. Mijn vriend en ik zijn dat jaar allebei fulltime gaan werken zodat we daarna een huisje zouden kunnen kopen.

Op 23 mei 2012 zeiden we ja tegen elkaar en konden we eindelijk in ons nieuwe huis gaan wonen als gezin.

Als ik nu terugkijk op deze heftige periode lijkt het wel alsof ik in een sneltrein heb gezeten. Ik werd ineens volwassen en moeder! Achteraf was ik er toen helemaal nog niet klaar voor, maar gelukkig heb ik met vallen en opstaan geleerd. In mijn ogen ben je nooit echt helemaal klaar voor het moederschap, alles komt vanzelf!

Natuurlijk is het niet de meest ideale situatie; op je achttiende moeder worden en daarna meteen trouwen en een gezinnetje ‘runnen’, maar toch heb ik nooit het gevoel gehad dat ik iets heb gemist van mijn jeugd of iets tekort ben gekomen. Een kindje is zo’n verrijking in je leven!

Wel raad ik het iedereen aan om te wachten met kinderen krijgen tot je alles goed op de rit hebt. Een baby hoeft echt niet in een gouden wiegje te liggen maar het is zeker wel handig om je zaken goed op orde te hebben – een baan, huis en wat spaargeld is zeker geen overbodige luxe.

Marissa is nu 3 en ik ben zwanger van ons tweede kindje. In september 2014 besloten we te stoppen met de pil omdat we graag weer een kindje wilden en in november was ik zwanger. Ik voel me echt bevoorrecht dat ik zo snel zwanger mag raken en dat alles tot nu toe goed gaat met mijn zwangerschap.

Dit is trouwens de eerste keer dat ik mijn verhaal zo openhartig doe, maar het voelt goed dus er volgen er vast meer!

Hoe is jullie ervaring met het moederschap? En was jouw zwangerschap een verrassing of juist gepland? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen!

Meer over mij en mijn leven kun je lezen op Lippenstiftenluiers.nl.

Dit vind je misschien ook leuk

15 reacties

 • Reageren
  S
  26/04/2015

  Hi sanne, je schreef in je picture palette dat je zoontje inmiddels van 18 uur slaapt. Zou je wat over zijn slaappatroon door de maanden heen kunnen schrijven? En hoe je hem zo goed hebt laten slapen. Denk dat slaap- en slaapritme wel een populair onderwerp is bij de mamas.

  • Reageren
   La VieSagista
   26/04/2015

   Hoi S. Dat is een goed idee! Leuk dat je aangeeft wat je graag wilt lezen.

 • Reageren
  Tamara
  26/04/2015

  Wat bijzonder om je verhaal eens te lezen dineke! Ik zou me doodschrikken als ik op mijn 17e ongepland zwanger zou worden.

  Ik ben zelf ook jong moeder, op mijn 19e kochten we naar 4 jaar samen te zijn een eigen huis omdat ik zwanger was en inmiddels is op mijn 24ste de derde onderweg!
  Tamara onlangs geplaatst…4 jaar gemis.My Profile

  • Reageren
   Lakesha
   02/01/2017

   Too many cotlmimenps too little space, thanks!

  • Reageren
   http://www./
   02/03/2017

   on RS. Show us an apology that happened in response to any murders. Do it, I dare you. Oh thats right. The apology that Mr. Romney has been talking about happened in a different country, to stop people from being murdered. I see.Freaking moron.

 • Reageren
  Hennie
  26/04/2015

  Mooi verhaal! De heftige periode van de schok herken ik. En ik kwam ook vaak met vooroordelen in aanraking

  Jonge moeders van nu: geniet ervan en zie de voordelen. Als jullie kleintjes groot zijn zijn jullie nog jong. En dat is echt een mega voordeel!

  Ik merk wel dat ik mijn dochter echt aanspoor om eerst leuke dingen te gaan doen en niet gelijk te settelen. Omdat ik het studentenleven toch heb gemist. Dat komt ook wel goed want mevrouw gaat helemaal los in het studentenleven en knalt qua studie.
  Hennie onlangs geplaatst…Deauty Box | April 2015My Profile

 • Reageren
  Martina
  26/04/2015

  Wow heftig verhaal! Wat fijn dat het allemaal zo goed is gelopen ondanks de intensieve en onverwachtse periode!
  Martina onlangs geplaatst…25 April 2015 – Outfit 29 weken zwangerMy Profile

 • Reageren
  Carlijn | Copy & Beauty
  26/04/2015

  Wat heftig. Maar vooral heel knap dat jullie het zo samen hebben weten te redden en nu wél alles op de rit hebben. Gefeliciteerd met je tweede zwangerschap, wens je alle goeds toe!
  Carlijn | Copy & Beauty onlangs geplaatst…FOTD: ik heb zwangerschapsverlof en hoef helemaal niksMy Profile

 • Reageren
  Eva
  26/04/2015

  Ik ben op m’n net 21ste moeder geworden. Ook ongepland. Maar m’n man is een stuk ouder toch heb ik het altijd zo als jij beschrijft ervaren! We gingen ervoor ondanks alle onzekerheden. En eerlijk gezegd had ik het nu ook niet anders gewild. Wel moet ik zeggen dat ik op heel jonge leeftijd al “wild” ben geweest. Dus dat heb ik nooit gemist. Liefs, Eva
  Eva onlangs geplaatst…Londen – business & pleasureMy Profile

 • Reageren
  Japke
  26/04/2015

  Wauw! Wat een bijzonder verhaal. Ik vind het erg knap hoe jullie dit allemaal samen hebben opgebouwd. Ik kan me voorstellen dat dit niet heel makkelijk is geweest. Succes met je tweede zwangerschap!

 • Reageren
  Elisabeth
  26/04/2015

  Heftig verhaal hoor! Echt supergoed hoe jullie er mee omgegaan zijn, mag je best trots op zijn.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Mama zijn, ff oefenenMy Profile

 • Reageren
  Nesrin
  26/04/2015

  Knap werk. Je moet hiervoor sterk in je schoenen staan, petje af Dineke.
  Nesrin onlangs geplaatst…Flirten (als je een relatie hebt)My Profile

 • Reageren
  Isabel Cristina
  26/04/2015

  Wat goed hoe jullie er met deze situatie zijn omgegaan. Je hebt er iets prachtigs voor terug gekregen!
  Isabel Cristina onlangs geplaatst…Birthday Giveaway #2My Profile

 • Reageren
  Eliza
  02/01/2017

  Time to face the music armed with this great intafmorion.

 • Reageren
  fifa 17 coin generator no verification
  24/04/2017

  Great excerpt!! Wish you wouldn’t have ended it there though lol I love Alpha Males because they are strong, protective, take charge and dominate! yummy!!Thanks for joining the hop!!Ashley A

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.