Mijn ervaring: afstuderen met een baby

Ik was net begonnen met mijn masterscriptie Taalkunde toen ik zwanger raakte van James. Ik studeerde uiteindelijk af toen James een half jaar oud was.

Vaak roepen mensen dat het hartstikke onhandig is om te studeren als je zwanger bent of als je net een baby hebt. Dit vind ik altijd een beetje kort door de bocht, ik heb het zelf nooit zo dramatisch ervaren en het is ook maar net hoe je er zelf mee omgaat. Ik zie zelf niet zo heel veel verschil met het hebben van een gewone baan, sterker nog, je bent – buiten je vaste college-uren om – een stuk flexibeler qua tijdsindeling.

Discipline heb je natuurlijk sowieso nodig als je studeert, maar al helemaal als je je studie afrondt als je moeder bent. Deadlines moeten gehaald worden, je moet leren voor tentamens, presentaties moeten worden ingestudeerd en in sommige gevallen moet je ook nog colleges bijwonen. Studeren met een baby betekent vaak dat je vooral in de avonduren veel moet doen. En hier heb je misschien niet altijd zin in want je bent moe, de gebroken nachten zijn nog steeds niet over en bovendien is er met een kleine altijd wel wat te doen in de vorm van wassen, opruimen of schoonmaken. Hier moet je een balans in zien te vinden. Je kunt ’s avonds thuis studeren, maar je kunt ook naar de openbare bibliotheek gaan of naar de studieruimtes van je opleiding als die in de buurt zit. Overdag kun je uiteraard studeren wanneer de baby slaapt, maar met mijn scriptie vond ik dit soms lastig omdat James doorgaans niet heel lang achter elkaar sliep. Dan had ik me net weer ingelezen in mijn onderwerp, een paar regels getypt en werd meneer alweer wakker. Daarom ging mijn voorkeur uit naar ’s avonds studeren als ik er echt even een paar uur voor kon gaan zitten.

Plannen is key. Ik ben daar niet zo’n held in, maar tijdens mijn studie kon ik niet anders. Bovendien moest ik de vorderingen van mijn scriptie iedere keer doorsturen aan mijn begeleider zodat hij goed in de gaten kon houden of ik een beetje op schema liep. Ik wist dus ver van te voren wat ik moest doen en daarop kon ik ook de oppasmomenten afstemmen. Af en toe kwam er een vriendin oppassen en eens in de zoveel tijd bracht ik James een weekend naar familie zodat ik die tijd kon besteden aan het schrijven van mijn scriptie. In deze tijd was ik echt heel productief.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je kleintje naar een opvang te brengen. Ik denk dat ik dat ook zou aanraden, ondanks dat ik daar zelf geen gebruik van heb gemaakt. Een goed vangnet voor je baby is gewoon heel erg handig.

Duidelijke communicatie met docenten. Ik heb al vrij snel aan mijn begeleiders en mijn studieadviseur gemeld dat ik zwanger was. Ik zei dat ik er niet vanuit ging dat dit mijn afstuderen zou beïnvloeden, maar dat ze er wel rekening mee moesten houden dat ik misschien een keer extra afwezig zou zijn vanwege de zwangerschap. Gelukkig reageerden ze sympathiek en hadden ze hier begrip voor. Uiteindelijk heb ik al mijn colleges gewoon gevolgd en de vakken afgesloten, maar bij mijn scriptie verliep het wat stroever. Dit was het geval toen tijdens mijn zwangerschap mijn zusje ernstig ziek werd. Ik heb toen in overleg met mijn begeleiders mijn scriptie een tijdje stilgelegd. Ik kon zelf aangeven wanneer ik weer wilde beginnen.

Ik heb altijd vertrouwen in mezelf gehouden en heb altijd beseft waarvoor ik het deed. Er waren ook heus momenten zijn dat ik het niet meer zag zitten en dat het me teveel werd, maar dan realiseerde ik me weer dat een diploma iets is waar ik áltijd op terug kan vallen en dat je zo’n papiertje in veel gevallen gewoon nodig hebt. Een diploma toont dat je iets in je mars hebt, zo simpel is het. Natuurlijk zijn er altijd rozengeur en maneschijnverhalen van mensen die zonder al teveel educatie het toch tot de top hebben gehaald, maar we weten allemaal dat dat de uitzonderingen op de regel zijn. Ik vond ook dat ik aan mijn kind verplicht was om mijn opleiding af te maken, ik had er niet voor niets al jaren zo mijn best voor gedaan en ik wil ook graag voor mijn zoon het goede voorbeeld zijn.

Nu moet ik er bij zeggen dat ik denk dat het wel uitmaakt of je in de laatste fase van je studie zit als je zwanger bent/een baby krijgt, of dat je nog maar net bent begonnen of misschien nog ergens in het midden van je studie hangt. In de laatste twee gevallen dan moet je een nog strakker time-management voeren, maar het is niet onmogelijk natuurlijk. Toen ik zwanger raakte was voor mij het einde al een beetje in zicht, ik hoefde nog maar een half jaar colleges te volgen en verder alleen nog maar een scriptie te schrijven. Dat maakte het toch behoorlijk dragelijk en overzichtelijk. Aan de andere kant, als je werkt als moeder dan vergt dit natuurlijk eveneens veel discipline, planning en duidelijke communicatie met je baas en collega’s, dus zoveel verschil met een studie zit hier op dat vlak niet in.

Wat het in veel gevallen vooral heel lastig maakt om te studeren in combinatie met een baby, zijn de financiële omstandigheden. Als student heb je het vaak niet breed en beperken de inkomsten zich tot een bijbaantje, studiefinanciering en eventueel extra bijlenen. Toen ik zwanger was had gelukkig her en der wel wat losse klussen waar ik geld mee verdiende, en verder leende ik bij tot een voor mij acceptabel maandbedrag. Daarnaast had mijn vriend een stabiel inkomen. Toen ik afstudeerde en een kind had verdiende ik inmiddels ook al wat bij met mijn blog.

Tot slot: als je in verwachting bent en je studeert, dan kun je in aanmerking komen voor afstudeersteun als je complicaties krijgt tijdens je zwangerschap. Dit was op mij niet van toepassing maar het kan zeker van pas komen indien je studievertraging oploopt door je zwangerschap.

Hoe lijkt het jullie om te studeren terwijl je al een baby hebt of zwanger bent?

Foto: © Halfpoint via Shutterstock

 

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reageren
  Channa
  18/04/2017

  Ik vind het heel knap, hij lijkt mij heel lastig om te studeren met een baby. Vooral omdat er hier met beide kinderen echt vrij weinig te plannen viel, maar zo zal het natuurlijk per situatie verschillen.
  Channa onlangs geplaatst…Nu is het klaar, we gaan weer sporten!My Profile

 • Reageren
  Yvonne
  18/04/2017

  Ik vind je doorzettingsvermogen een fantastisch voorbeeld voor James. En ik ben het helemaal met je eens: zo’n “papiertje” zegt echt heel veel.

 • Reageren
  Joyce
  18/04/2017

  Ik heb een meerdere opleidingen gevolgd tijdens dat Aron er al was, maar geen hbo of universiteit ik merk wel dat er bij mij minder druk op lag, omdat het allemaal wel goed ging. Op dit moment wil ik graag weer iets gaan leren, maar ik wacht wel even tot baby 3 er is haha!
  Joyce onlangs geplaatst…Ik was een tienermoederMy Profile

 • Reageren
  Liset
  18/04/2017

  Nou, ik kan met je mee praten :). Nu lag mijn studie al stil omdat ik chronisch ziek werd, maar toen ik zwanger was en daarna een baby kreeg, werd het natuurlijk nog lastiger. Ik kon niet anders omdat ik in de toekomst misschien de kans niet meer had om zwanger te raken (vanwege de ziekte), dus in die zin had ik er vrede mee dat het allemaal wat anders liep. Toch wilde ik mijn studie afmaken en met veel steun en hulp van mijn vriend en ouders is het me gelukt om die Bachelor in mijn zak te steken. Ook de docenten waren heel begripvol naar mijn situatie toe en uiteindeijk heb ik het gewoon gehaald. Ik ben daar mega trots op (al zeg ik het zelf, haha), want het was een prestatie die helemaal uit mijn tenen moest komen omdat ik het druk had met ziek zijn en een baby krijgen. Ik ben ook heel trots op jou Sanne! Je hebt ook heel wat op je bordje gehad tijdens je zwangerschap met je zusje. Dat moet psychisch heel zwaar voor je zijn geweest en je hebt het allemaal maar gedaan. Kus voor jou!
  Liset onlangs geplaatst…Outfit | Just a little hint of pinkMy Profile

 • Reageren
  Marloes
  18/04/2017

  Poeh het lijkt mij heel zwaar! Ik ben ook geen held in plannen dus ik zou echt alle hulp nodig hebben die ik maar kon krijgen. Voor mij gelukkig niet van toepassing geweest, maar vind het ontzettend knap dat je het hebt gehaald en ondertussen zo’n leuke moeder bent ?
  Marloes onlangs geplaatst…Mama, je bent mooiMy Profile

 • Reageren
  Carlijn
  18/04/2017

  Knap dat je het zo relaxed hebt opgepakt en het gewoon hebt geflikt. Ik had het je niet nagedaan in de laatste fase van mijn studie. Hoewel… het afstuderen heb ik ervaren als de makkelijkste en meest ontspannen periode van de hele opleiding dus misschien was het ook wel gelukt. Zwanger in ieder geval, maar met twee baby’s niet. Ook inspirerend dat juist James zo’n zetje in je rug was en je voor hem een voorbeeld wil zijn.

 • Reageren
  Frank
  18/04/2017

  Ik heb diep respect voor je! Ik spreek uit ervaring omdat mijn vrouw tijdens de zwangerschap en na de bevalling bezig was met haar hbo niveau 5 studie. Ook gaf ze daarbij nog borstvoeding. Ben daarom ook erg trots op haar dat ze de studie heeft afgerond.
  Frank onlangs geplaatst…That’s how the love story began.My Profile

 • Reageren
  Anke
  19/04/2017

  Heel erg knap van je dat dit gelukt is! Ik denk dat het lastige van dit soort dingen is dat geen baby hetzelfde is en dat geen nieuwbakken mama hetzelfde reageert op het krijgen van een baby. Ik zie om me heen erg verschillende situaties dus het is moeilijk om te voorspellen en in het algemeen te zeggen dat het wel of niet te doen is denk ik… maar jij hebt in elk geval laten zien dat het zou kunnen lukken!

 • Reageren
  Rachel
  19/04/2017

  Ik vind het super knap van je. Ben met m’n zwangerschap een hbo studie begonnen. Thuisstudie en echt voor mezelf. Ik vond het studeren erg leuk, maar niet te combineren met een onregelmatige baan en later een baby die niet veel sliep. Omdat ik net begonnen was en het een orrientatietraject was ben ik niet doorgegaan, al was het voor toen wel heerlijk.
  Rachel onlangs geplaatst…Gezondheidsvoordelen van KoffieMy Profile

 • Reageren
  Marleen
  21/04/2017

  Herkenbaar! Ik ben 4 weken geleden bevallen van mijn eerste 2 kindjes en ik ben volop aan het afstuderen. Nog een eindpresentatie en het definitieve verslag inleveren en ik ben helemaal klaar!

  Het heeft echt met je eigen instelling te maken, als je moet ga je er gewoon voor!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.