‘Er is niks’ – en andere vrouwenlogica

vrouwenlogica

 ‘Er is niks hoor..’ een gevleugelde uitspraak in vrouwentaal. Ook ik maak me er wel eens schuldig aan. Ik zal in dit artikel geen diepgaande verklaring geven waaróm vrouwen nou zo vaak zo doen, want die is er simpelweg niet voor zover ik weet, maar ik zal wel vertellen hoe ik deze uitspraak gebruik.

Ik weet nog goed dat mijn vriend ergens vlak na mijn bevalling rustig de Victoria’s Secret Instagrampagina aan het afstruinen was. Met een schuin oog zat ik ernaar te kijken en ik besloot dat ik het hier niet mee eens was. Een vlaag van woede overviel me. Heb ik net mijn hele hebben en houwen naar de gallemiezen geperst, gaat hij vrolijk naar flinterdunne en aantrekkelijke lijfjes van de VS modellen kijken’, was mijn gedachte. Prachtige volle borsten in een over-de-top glamoureuze glitter-bh, en ik hing met die van mij een beetje melk te spuiten in een ultraluxe kolf van Mendela. Joehoe.
Afijn, dit dit pikte ik dus niet. Me toch een beetje schamend voor deze gedachte besloot ik maar niet tegen mijn vriend te zeggen wat er nu aan de hand was. Maar een beetje pissig was ik wel. Toen hij me dus vroeg waarom ik de hele avond al zo raar tegen hem deed en of er misschien iets was, gaf ik het bekende antwoord: ‘er is niks hoor’ en vervolgens ging ik verder met mijn gedrag.

Met vrouwenlogica bedoel ik eigenlijk dat vrouwen vaak het tegenovergestelde bedoelen van wat ze zeggen. Nog zo’n voorbeeld: ‘Vind je het goed als ik nog even naar de stad ga?’ Mijn antwoord: ‘Ja ga maar’. En poepchagerijnig dat ik dan word als hij uiteindelijk toch gaat. Puntje bij paaltje vind ik dan dat mijn vriend zelf had moeten bedenken dat ik het niet leuk zou vinden als hij toch naar de stad vertrekt. Hoe ingewikkeld.

(Niet dat ik het trouwens mijn vriend niet gun om naar de stad te gaan, maar als ik toevallig die avond wat anders in mijn hoofd had dan kan ik dat best niet leuk vinden).

Eén ding dat mijn vriend wel goed kan en ik niet, is blij doen terwijl er iets aan de hand is. Als ik duidelijk wil maken dat er iets is dan probeer ik het vaak eerst met lichaamstaal. Ik schraap luidruchtig mijn keel. Zou hij het horen? Nog geen reactie. Ik schraap nog iets harder mijn keel. Ik zucht er een beetje bij. Ik klak wat geïrriteerd met mijn tong. Pas als ik dan nog geen reactie heb dan ga ik over in de negeer-modus. Dan merkt hij vanzelf wel dat er iets niet pluis is. Gelukkig kunnen we er daarna wel goed over praten.

Eigenlijk bedoel ik met de reactie ‘Er is niks’ dat er ofwel niks ernstigs is, ofwel iets waarvoor ik me een beetje schaam om te zeggen. Ik denk dat dat voor veel vrouwen geldt. Ik communiceer soms liever indirect en dat kan voor mannen lastig zijn. Die houden juist van concreet en direct.

Slapen wanneer ik ergens boos over ben lukt me sowieso niet. Mijn vriend draait zich om, laat het van zich afglijden en gaat tukken, en ik blijf gefrustreerd naar het plafond staren. Lukt het me niet meer om er ’s avonds over te beginnen, dan verplaatst mijn bui zich gerust naar de volgende ochtend. Wanneer we in bed liggen gebruik ik dezelfde tactiek als iets me dwarszit: lawaai maken zonder echt lawaai te maken door te zuchten, mijn keel te schrapen of geïrriteerde ’tuh’s’ uit te slaken. En als hij dan nog niet reageert dan heb ik een radicale techniek: ik doe het licht aan. Onze lichten werken met een afstandsbediening waardoor ik quasi-subtiel en uit het niet ineens de lamp aan kan knippen. Uiteraard heeft mijn vriend dan direct door dat er iets aan de hand is en kunnen we de conversatie aangaan.

Over onze conversaties gesproken; ik kan een ramp zijn in discussies. Hoewel mijn studie zich toespitst op argumentatieleer en retorica, kraam ik zelf de grootste drogredenen uit om mijn vriend te overtuigen van mijn gelijk, ook als ik geen gelijk heb. Waar hij mij dan graag op wijst. Ik word bovendien snel driftig terwijl hij altijd de rust zelve blijft, iets waar ik in het dagelijks leven juist op val maar wat me mateloos ergert wanneer we in een discussie verwikkeld zijn. Daar komt nog bij dat ik een geheugen als een zeef heb en mijn vriend het geheugen van een olifant, dus hij moet me vaak helpen herinneren aan uitspraken waarvan ik zelf niet meer weet dat ik ze gedaan heb. Overigens is het al heel lang geleden dat mijn vriend en ik een discussie gehad hebben hoor, met een kind maak je je nu eenmaal minder druk om kleine dingen.

Ach, ik ben ook maar gewoon een vrouw. Verder ben ik heel lief hoor.

Zijn er dames die zich hierin herkennen? Ben jij juist direct of net als ik wat meer indirect?

Dit vind je misschien ook leuk

33 reacties

 • Reageren
  Kelly Caresse
  02/01/2015

  Wat een goed geschreven artikel en wat herkenbaar, een typisch verschil tussen man en vrouw. Mannen zijn directer en wij draaien er om heen wat zij niet snappen, soms zo lastig!
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Outfit & look of New years eveMy Profile

 • Reageren
  silvana
  02/01/2015

  Als eertste nog een gelukkig nieuwjaar gewenst!

  En hahahahaha wat herkenbaar!!!! Vooral zuchten in bed en als het niet werkt het licht aan doen hihi

  Heerlijk artikel!

  Heb je een gezellige jaarwisseling gehad? Ging het goed met james en het vuurwerk?

  Liefs X

 • Reageren
  rilana
  02/01/2015

  Ohhh wat herkenbaar! Alleen het geheugen is bij ons andersom haha.

  Heb net een klein stukje voorgelezen aan mijn vriend en die begon heel hard te lachen en zei: had jij geschreven kunnen hebben! En nu je zwanger bent helemaal!

  Blijft leuk om mezelf te herkennen in je blogs!

 • Reageren
  Japke
  02/01/2015

  Leuk artikel! En het is zeker herkenbaar, vooral die geluiden maken in de hoop dat m’n vriend het doorheeft.
  Japke onlangs geplaatst…New steps in 2015My Profile

 • Reageren
  Manon
  02/01/2015

  Hahaha het is gewoon zo herkenbaar! Ik ga ook altijd zielig lopen doen en dan na 100x vragen “is er iets?” geef ik dan eindelijk toe. Mijn vriend ziet het toch altijd meteen als er iets met me is of als er iets dwars zit dus die zegt ook vaak dat ik niet zo eigenwijs moet doen… Ach, en als het eruit is, is het vaak weer een opluchting!
  Manon onlangs geplaatst…Mijn kraamcadeautjes (ideeën en tips)My Profile

 • Reageren
  Beautydagboek
  02/01/2015

  Wat een eerlijk artikel Sanne! Leuk om te lezen, haha. Zelf zeg ik het meteen tegen mijn vriend als me iets dwarszit, ik kan er gewoon niet lang mee zitten :). En dan ben ik ook weer van dat nare gevoel af en is het opgelost!
  Beautydagboek onlangs geplaatst…Make-up Studio eye primerMy Profile

 • Reageren
  jildou
  02/01/2015

  Haha heel herkenbaar!

 • Reageren
  Janneke
  02/01/2015

  Ja! Zo herkenbaar. Ik praat tegen (bepaalde…) mansfiguren ook plotseling veel dui-de-lijk-er 😛 Want anders snappen ze me niet. Ook opvallend: schijnen ze niet eens erg te vinden, terwijl ik denk: jee, wat ben ik een trut vandaag.

 • Reageren
  Linda
  02/01/2015

  Zooooo herkenbaar!!!!! Ik heb alleen geheugen als een olifant en ga de was opvouwen als ik zo’n bui heb, haha. Dan weet hij vaak wel wat r aan de hand is :-p. En als ik dan de was ga opvouwen en r is niets ad hand zeg ik altijd gelijk. Er is niets ad hand hoor, gewoon even de was opvouwen, haha. Hij maakt zich bijvoorbeeld ook nergens echt druk om. Aan de ene kant heel fijn, maar soms ook bloedirritant….. Heerlijk om dit te lezen dus =)

 • Reageren
  Nadia
  02/01/2015

  Haha, veel dingen klinken wel herkenbaar ja!

 • Reageren
  Ceetje
  02/01/2015

  Meer dan herkenbaar. Gewoon alles…geirriteerd doen, niet kunnen slapen en de man die alles precies het tegenovergestelde doet als wij vrouwen hahah
  Ceetje onlangs geplaatst…♥ Lovely & Colorful 2015 ♥My Profile

 • Reageren
  Simone
  02/01/2015

  Ja heel herkenbaar!!! En trouwens… Jouw artikelen zijn zo leuk om te lezen

 • Reageren
  Dionne
  02/01/2015

  Dit artikel is zo ontzettend herkenbaar. ik zeg ook heel vaak, nee er is niks. En ook dat stukje over naar de stad gaan. Heel herkenbaar..
  Dionne onlangs geplaatst…Challenge –> No Buy | Spullen maken je niet gelukkigMy Profile

 • Reageren
  Hannah
  02/01/2015

  Oeps.. Heel herkenbaar!

 • Reageren
  Kim | Kimsbloglife
  02/01/2015

  Haha, zo herkenbaar! Ik hou van dit soort eerlijke en minder positieve artikelen. Bij ons gaat het er ook vaak zo aan toe 🙂 Maar ik begin mijn vriend na 4 jaar stilaan wel steeds beter te kennen en begin ook stilaan te leren dat ik het gewoon duidelijk moet zeggen als er wat scheelt. Want met er omheen te draaien ga ik mezelf ook niet beter voelen. Maar toch zullen we altijd vrouwen blijven en zullen we het nooit afleren vrees ik, haha! Gelukkig leren onze mannen stilaan onze signalen wel wat beter te begrijpen 😉
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Mijn doelen voor 2015My Profile

 • Reageren
  Sandra
  02/01/2015

  Haha heel herkenbaar! Ook hier werkt vooral de ‘negeer-modus’ goed. Soms heb ik er niet eens een goede reden voor, maar vind ik dat ik te weinig aandacht krijg ofzo. Dan zit meneer de hele avond in zijn telefoon of achter de laptop en dan besluit ik dat ik ook niet meer zo spraakzaam ben. En dan wordt ie ineens knuffelig! Haha…
  Ook dat gewoon in slaap vallen na of tijdens een ruzie kan ik erg slecht tegen. Ik lig de hele avond te mokken en val boos of huilend in slaap en meneer gaat lekker met de rug naar me toe liggen. En de volgende dag is er niks aan de hand! Uhm, nee zo werkt dat bij mij ook niet.
  Gelukkig komt dit ook bij ons zelden voor (we zijn beide eigenlijk heeeel relaxed, gelukkig) en kunnen we er ook beide goed over praten.
  Fijn dat het bij jullie ook zo uit dat, vooral nu de kleine James er is, jullie je absoluut niet druk maken om kleine dingen!

 • Reageren
  Sanne
  02/01/2015

  Haha heel erg herkenbaar. Leuk geschreven ook! Ik vrees dat elke vrouw zich hier wel eens schuldig aan maakt.

 • Reageren
  Saskia
  02/01/2015

  Ontzettend herkenbaar, leuk stuk om te lezen.

 • Reageren
  Amanda
  02/01/2015

  Ooooohhh..
  wat is dit herkenbaar zeg..
  ik was ook net bevallen toen meneer savonds met z’n telefoon zat..
  en dat “er is niks” terwijl er wel dergelijk wat is herken ik mezelf ook heel erg in.
  wat zijn we toch aparte wezens Hahahaha

 • Reageren
  Jennifer
  02/01/2015

  Haha, en ik dacht dat mijn vriend kampioen ‘slapen met ruzie’ was. Super leuk beschreven, ik herken dit echt 100%.
  Jennifer onlangs geplaatst…Zwanger: 37 wekenMy Profile

 • Reageren
  Kirsten
  02/01/2015

  Heeel herkenbaar! Helaas kan ik er echt dagen mee rondlopen. Ik draai me gerust om en kijk hem de hele dag niet tot nauwelijks meer aan. Ik heb mezelf wijsgemaakt dat mannen er niks aan kunnen doen dat ze dat soort dingen gewoon niet zien haha. Uiteindelijk realiseer ik me vanzelf dat ik vaak degene ben die fout zit.
  Kirsten onlangs geplaatst…Life Quotes – Waarom deze spreuken bij mij passenMy Profile

 • Reageren
  Sophia
  02/01/2015

  Haha grappig, ik ben juist wel direct wat mijn vriend dan weer moeilijk vindt af en toe. Het is ook nooit goed ;-P.

 • Reageren
  Anneleen
  02/01/2015

  Haha dit is zo herkenbaar! En in de comments te zien, is dit herkenbaar voor vele vrouwen! 🙂 ik wil ook nooit zeggen ‘wat er is’ maar laat dit wel merken in mijn lichaamstaal. Mijn vriend kent me al goed en heeft snel door wanneer ik pissig ben. Hij kent me goed en kan dit zo aflezen van mijn gezicht, de manier waarop ik loop, praat, sms, … Vaak geef ik dan ook pas na een tijdje toe. Ik denk dat ik wat sneller zou moeten toegeven want vaak is het helemaal niet zo erg en kunnen we er goed over babbelen. Maar ik denk dat dit iets is wat je niet zo gemakkelijk verandert want dat zit gewoon een beetje in een vrouw denk ik 😉 mijn vriend zei onlangs dat het handig zou zijn dat er bij een vrouw een handleiding zou zitten en eigenlijk heeft hij daar wel gelijk in vind ik 😉
  Anneleen onlangs geplaatst…Babbelmomentje: mijn wensen voor jou! #5My Profile

 • Reageren
  Kirsten van der Heijden
  02/01/2015

  Hoi Sanne,

  Ik vind je blog echt heel erg leuk om te volgen. En je hebt een superschattig zoontje. Heel herkenbaar dit artikel haha.

 • Reageren
  Milou
  03/01/2015

  Hahahaha ik kom niet meer bij!! Zit hij naar volle borsten te kijken, spuit jij de jouw leeg in een luxe kolf. Hahaha!!
  En ja, ik herken het zeker. Ik kan ook echt niet slapen als we ruzie hebben en Mark wordt dan boos omdat ik wéér de discussie aan ga terwijl hij wil slapen. Pff…
  Milou onlangs geplaatst…De (on)zin van schoonmaken voor bezoekMy Profile

 • Reageren
  Whitney
  03/01/2015

  Guilty! Ik ga voor niks hoor maar ondertussen is het aan me te zien. Mijn vriend kent me veel te goed al is het soms ook direct eruit.
  Whitney onlangs geplaatst…Happy 2015!My Profile

 • Reageren
  Ageeth
  03/01/2015

  Ik snap echt niet waarom vrouwen het zo moeilijk vinden om direct te zijn. Het is beter voor jezelf en voor je relatie om gewoon te zeggen wat je niet leuk vindt. Ook als je je schaamt voor wat je denkt. Je bent toch veilig bij je vriend? Hij vindt je toch nog steeds leuk als je een zwak moment hebt? Hij zal waarschijnlijk je kracht erkennen dat je toch iets hebt gezegd over iets dat gevoelig ligt. Als je gewoon eerlijk bent zal je vriend je uiteindelijk beter begrijpen.

 • Reageren
  rowan
  04/01/2015

  Precies hoe jij het beschrijft heb ik ook. Leuk om te lezen dat dat toch een vrouwen kwaal is.

  Bepaalde stukjes laat ik wel aan mijn vriend zien om te lezen. Het is toch ook wel humor hoe stom wij soms kunnen zijn met bepaalde dingen.

 • Reageren
  Romy
  07/01/2015

  Ohhh wat moest ik hier hard om lachen. Ten eerste omdat ik me er zo erg in herken, ten tweede omdat je zo ontzettend leuk schrijft! Grappig en leuk mens ben je 🙂

 • Reageren
  Koekkie
  07/01/2015

  HALLELUJA! Dankjewel voor deze perfecte omschrijving… Ook al schaam ik nu een beetje met je mee, het is zo herkenbaar dat het stiekem ook wel een beetje lachwekkend is. Ik wou dat ik (net als mijn vriend) gewoon de guts had om het te zeggen als ik het ergens niet mee eens ben! I’ll keep on trying! 😉

 • Reageren
  Kelly
  20/05/2016

  Owwww deze is verschrikkelijk herkenbaar! Heb je al een beetje woorden en gaat hij vrolijk verder alsof er niets aan de hand, kan het best eens voorkomen dat we ruzie krijgen over het feit dat hij altijd doet alsof er niets aan de hand is! Mannen! !!!
  Kelly onlangs geplaatst…Pesten: Hoe gaan we hiermee om?My Profile

 • Reageren
  Mama van Dijk
  24/05/2016

  haha best erg wij vrouwen eh

 • Reageren
  Gerrie
  04/11/2018

  Heel herkenbaar ?‍♀️

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.