“Er is hier teveel herrie!” (De eerste basisschoolervaring van James)

De vuurdoop is geweest. James heeft zijn derde wenochtend op de basisschool gehad. Hoe is hem dat tot nu toe vergaan?

Daar liep ‘ie dan. Mijn zoon. Met zijn Cars-tas op zijn rug en een glimlach van oor tot oor huppelde hij aan de hand van zijn vader richting zijn ‘grote school’. Hoewel hij in de weken voorafgaand aan de grote dag niet kon stoppen met praten over de basisschool, leek dat enthousiasme op de dag zelf een beetje te zijn getemperd. Vooral omdat ik hem vertelde dat hij straks niet meer naar de peuterspeelzaal zou gaan, maar elke dag naar zijn nieuwe klasje. Dat vond ‘ie wel even slikken, dat hij zijn lieve peuterjuffen niet meer zou zien. Toch weerhield dat hem er niet van om vol goede moed zijn eerste ochtend tegemoet te gaan.

Eenmaal op school aan gekomen was het nog even zoeken naar hoe het allemaal moest. Want waar was die luizenzak nou en stond er ergens ook een bak voor de bekers? Moest het broodtrommeltje in de tas blijven of konden we die ook ergens neerleggen? En oh shit, vergeten James’ naam op zijn beker te schrijven, hoe doen we dat nu? Een volle klas betekent ook dat de juf haar aandacht moet verdelen tussen veel kinderen, dus wij wachtten rustig onze beurt af tot we uitleg kregen.

Toen we eenmaal wisten waar we alles kwijt moesten, was het tijd om de klas te verkennen. James dook al meteen op de auto’s af. Een goed teken, want hij had weinig oog meer voor zijn ouders. We besloten niet te lang te blijven hangen en James zo casual mogelijk gedag te zeggen en veel plezier te wensen. Nog een zwaai, een kus en toen liepen we de deur uit.

Rond 12.15 was het tijd om weer uit de klas te halen. Gek hoor, om al die tijd niks van ‘m gehoord te hebben. Er spookten talloze vragen door mijn hoofd: heeft ‘ie me gemist? Had hij in de pauze wel vriendjes om mee te spelen? Vond ‘ie het niet te druk?

Gelukkig maakte James een uiterst relaxte indruk toen ik weer voor zijn neus stond. Ook de juf vertelde me dat hij volop gespeeld had en dat er vandaag zelfs een heuse professor was langs geweest waar hij aandachtig naar had geluisterd. Heel veel meer info kreeg ik niet dus dat zag ik als goed teken. Even twijfelde ik nog of ik de talloze vragen die eerder door mijn hoofd spookten aan haar te stellen, maar toen ik doorkreeg dat James nu toch wel graag weg wilde, zetten we koers richting huis.

Die dag kreeg ik mondjesmaat te horen hoe hij het had gehad. James is een prater, maar wel als het hem uitkomt. Ik besloot dus maar niet al te veel vragen op hem af te vuren en af te wachten wanneer hij zin had om wat te vertellen. Dat gebeurde gelukkig ook vanzelf. Vooral de professor had veel indruk op hem gemaakt en verder had ‘ie het steeds over de gave robots die in de klas stonden.

De tweede wendag leek intensiever te zijn voor James. Hij was zichtbaar vermoeider toen ik hem ophaalde en ook leek hij een beetje nukkig te zijn. Toen we buitenkwamen en het schoolplein op liepen moest direct zijn muts op want, zo riep hij: “er is hier veel teveel herrie!” Dat was iets waar ik wel een beetje bang voor was met zo’n drukke school, dat het hem soms wat teveel zou zijn. Er lopen alleen al een paar honderd kleuters rond en dat is voor iemand die niet veel meer gewend is dat de drie extra kinderen bij zijn gastouder, best intens. Zelfs ik krijg het benauwd als iedereen tegelijkertijd de school uitkomt. Toen we naar de auto liepen zei hij dan ook meteen dat ‘ie moe was.

Inmiddels is de derde wenochtend achter de rug en zijn de ervaringen tot nu toe overwegend positief. Ik heb wel het vermoeden dat de hele dagen straks nog best een hele kluif voor hem zullen zijn. Gelukkig zit er ook nog een herfstvakantie tussen zodat ‘ie alle indrukken even kan verwerken.

Heb jij al schoolgaande kinderen?

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reageren
  Yvonne
  27/09/2018

  Och, die James, ik kan het me helemaal voorstellen. Dat hij het druk vindt. Een paar honderd kleuters is ook wel heel erg veel…Dat is echt een grote school (ter vergelijking: bij ons heb je ca. 50 kleuters). En als hij niet van een kinderdagverblijf komt is de overgang extra groot. Maar kinderen kunnen best veel aan dus zal het waarschijnlijk snel wennen. Maar moe zijn ze allemaal de eerste weken. En nukkig ook wel een beetje haha. Maar ze leren zoveel!

  • Reageren
   LAVIESANNE
   27/09/2018

   Veel he. Denk ook wel dat het vanzelf went maar het is niet zo gemoedelijk als mijn eigen school vroeger…

 • Reageren
  Shirley
  27/09/2018

  Ah, zo’n grote school kan inderdaad wel indrukwekkend zijn. We hebben hier gekozen voor een extreem kleine school (twee groepen 1/2 en daarna per groep 1 klas) en dat is echt perfect. Maar hij zal vast snel wennen dus hopelijk gaat het snel goed 🙂

 • Reageren
  Bregje
  27/09/2018

  Wauw idd zeg zoveel kleuters? We hebben nu gekozen (uit 2 scholen ?) voor een hele kleine school, 50 kindjes in totaal. Mijn dochter gaat nu al 1 ochtend in de week naar school en dan draait ze gewoon mee met de kleuters. In mei wordt ze pas 4, dus allebei hebben we zo tijd genoeg om eraan te wennen ?

 • Reageren
  Ilona
  27/09/2018

  Jeetje dat is inderdaad een grote school! Wat een indrukken..
  Onze dochter is in mei 4 geworden en zij is tot de zomervakantie alleen de ochtenden naar school geweest. Dat was ook echt wel even genoeg. En sinds dit schooljaar gaat ze ook ’s middags.
  Ze zijn met 4 jaar gelukkig nog niet leerplichtig dus als James een keer heel moe is dan kan je hem best een middag thuis houden om even bij te komen.
  Liefs..

  • Reageren
   Yvonne
   27/09/2018

   En vanaf 5 jaar (tot jaar) mag je een kind ook nog 5 uur per week uit school houden zonder toestemming (wel melden). Dit weet bijna niemand. Ik heb het ook bijna nooit gedaan maar het kan toch wel eens handig zijn om te weten! Scholen lopen niet te koop met deze informatie namelijk.

   • Reageren
    Yvonne
    27/09/2018

    Tot 6 jaar moet dat zijn..

 • Reageren
  Wendy
  27/09/2018

  Dat is ook wel groot zeg, een paar honderd kleuters… die van ons begint in januari, in totaal max 26 kleuters op school. Dat voelt dan wel heel dorps zo ?.

 • Reageren
  Wendy v. W.
  28/09/2018

  Bij ons in België gaan kindjes al vanaf 2,5 jaar oud naar school. En dat is dan echt de kleuterschool, al dan niet bij de bijhorende lagere school. Onze oudste dochter is afgelopen januari gestart met halve dagen, en op vrijdag thuis. Tegen het einde ging ze 2 dagen in de week een hele dag en dan de laatste weken elke dag een hele dag (woensdag halve natuurlijk). Je bent als 2,5-jarige een “instapper” en nu is ze in september als 3-jarige gestart in de eerste kleuterklas, volledige dagen ook. Het is zeker even wennen op een grotere school met veel meer kinderen dan bij een opvang. Nu is ze de routine al gewend van vorig jaar en wist ze meteen wat ze moest doen in de klas (brood, fruit en koekjesdoos in eigen kastje, rugzakje op zijn plaats leggen, jasjes aan de kapstok hangen etc). Voor je het weet is het routine! Succes alvast met de hele dagen!

 • Reageren
  Margje
  30/09/2018

  Ik heb twee prachtige dochters, de oudste is afgelopen schooljaar afgestudeerd van de basisschool en gaat sinds een paar maanden naar het voortgezet onderwijs. Was wel ff een momentje hoor! Zo bracht ik haar nog als kleutertje in de klas…. en pief, paf, poef… ze zit op de fiets met een volle rugzak met boeken (en een ipad)
  Gelukkig is haar zusje nog niet eens toe aan de basisschool ( tsja 10 jaar verschil) en mag ik het hele gebeuren nog een keer van vooraf aan meemaken! Wat een rijkdom…

 • Reageren
  im
  09/10/2018

  Wat een spannende tijd, hier de oudste na de zomervakantie gestart in groep 1. Ze heeft het heel erg naar haar zin maar vermoeiend is het wel. In het weekend doet ze vaak lekker nog een middag slaapje.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.