En toen zat er een ijsklont! (alles over de bevriezing van mijn baarmoedermond)

Afgelopen vrijdag ging ik voor een cryobehandeling naar het ziekenhuis. Wegens aanhoudende klachten in het gebied daar beneden, besloot ik er eindelijk maar eens wat aan te laten doen.

Wat houdt de behandeling in het kort in?

De gynaecoloog bevriest bij deze ingreep het afwijkende weefsel van de baarmoederhals. In mijn geval is het gezond weefsel, maar wel weefsel dat erg gevoelig is en waaruit klachten ontstaan. Dit is ook de reden dat ik het liever wilde laten weghalen. Er groeit uiteindelijk weer nieuw en gezond weefsel voor in de plaats.

Eerst wordt er een eendenbek ingebracht, waarna er een metalen stift op de baarmoederhals wordt geplaatst. Uit deze stift komt stikstof. De baarmoedermond bevriest vervolgens. Het geheel wordt niet verdoofd, omdat kou opzich al verdovend werkt. Wel werd er gezegd dat mijn baarmoedermond zou reageren en dat dit voor krampachtige gevoelens zou zorgen.

Ik keek van tevoren niet heel erg tegen de behandeling op, ik wist namelijk dat het binnen een paar minuten weer voorbij zou zijn. Op voorhand nam ik twee paracetamol in. Ik had mijn moeder meegenomen omdat ik weet dat zij me altijd erg goed door pijn heen kan begeleiden, dat heeft ze ook al twee keer gedaan tijdens mijn bevallingen.

Het bevriezen van de baarmoederhals was een naar gevoel, maar ik vond het niet ondragelijk. Ik focuste me op mijn ademhaling en vroeg mijn moeder me tegen me te blijven praten. Op een gegeven moment voelde ik me een beetje wegzakken, niet zozeer door veel pijn, maar echt door het vervelende, krampachtige gevoel. Ik vond het vergelijkbaar met de eerste weeën.

De bevriezing duurde bij mij in totaal drie minuten, maar wel non-stop. Het spuiten gaat in één ruk door zonder tussenpozen. Dat vond ik vrij lang. Toen de gynaecoloog één minuut gehad had, was ze voor mijn gevoel al vijf minuten bezig geweest. Tussendoor kun je dus niet echt bijkomen, daarom is het ook belangrijk dat je gewoon door blijft ademen en je niet op het vervelende gevoel focust. Toen ik dat op een gegeven moment wel deed, voelde ik dus dat ik een beetje wegraakte. Mijn moeder zag dat en ging harder tegen me praten.

Er werd van te voren gezegd dat de behandeling twee keer drie minuten zou duren, maar omdat mijn baarmoedermond zo snel reageerde, kon ze het bij drie minuten houden. Dat was een pak van mijn hart! Ik zeg heel eerlijk dat ik nog een keer drie minuten misschien wel too much had gevonden.

Nadien vroeg ze me of ik met een spiegeltje wilde kijken hoe het eruit zag van binnen. Ja hoor, dat wilde ik wel. Tot mijn verbazing zag je inderdaad een hele klont ijs zitten. Wat maf! Het was eigenlijk een soort donut van ijs, het gebied om de baarmoedermond was totaal bevroren.

Toen de behandeling klaar was hebben de krampen nog een paar uur aangehouden. ‘S avonds was de meeste pijn wel voorbij.

Natuurlijk gaat de boel ook smelten, dit geeft waterige afscheiding. Dit kan nog wel minstens een week duren. In deze periode wordt het bevroren weefsel afgestoten en geneest de wond.

Al met al viel het me behoorlijk mee. Ik denk ook dat ik na twee bevallingen nu wel behoorlijk goed met pijn om kan gaan. Ontspannen, doorademen, niet teveel op het vervelende gevoel focussen.

Nu hopen dat de klachten wegblijven.

Foto: via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

6 reacties

 • Reageren
  Tineke
  19/11/2018

  Ik hoop ook voor je dat de pijn wegblijft. Lijkt mij een vervelende behandeling, wel raar dat je het ijs gewoon ziet zitten.

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  19/11/2018

  Wat goed dat je de behandeling beschrijft en wat je ervaring ermee is. Ik had er zelf nog niet eerder van gehoord, maar ik hoop dat je met deze behandeling van je klachten af bent. Sterkte!

 • Reageren
  Nikki
  19/11/2018

  Toevallig, ik heb de behandeling vrijdag gehad. Vond het ook meevallen. Voel nu nog wel wat krampen. Hopelijk zijn de klachten bij je nu weg! Echt vervelend als het snel bloedt.

  • Reageren
   fatiha
   09/01/2020

   sanne mag ik vragen wat voor klachten je had??

   • Reageren
    Laviesanne
    10/01/2020

    Ik had steeds bloedingen.

 • Reageren
  Karin Boer
  01/01/2019

  Wauw wat fijn dat je dit deelt. Hoe gaat het inmiddels met het bloeden? Hoorde namelijk van mijn gyno dat het niet bij iedereen werkt dus ben zelf erg aan het twijfelen.. liefs

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.