En toen hadden we ineens een ‘behulpzaam huis’ met dank aan de Google Nest Hub

Als je me tien jaar geleden had verteld dat ik aan een apparaatje commando’s zou roepen als: “Hee google, zet de robotstofzuiger aan” of “vertel me of het nog gaat regenen vandaag” dan had ik je waarschijnlijk vreemd aangekeken. Toch is het sindskort werkelijkheid geworden, we hebben er namelijk een ‘butler’ bij. Hij heet: de Google Nest Hub (we moeten nog een meer persoonlijke naam verzinnen ;))

Google Nest Hub

Afgelopen week was ik op een event waarop ik voor het eerst kennismaakte met de Google Nest Hub, een slimme speaker met beeldscherm. Dit apparaatje reageert op spraakopdrachten en kan vele verschillende andere apparaten aansturen zoals de een videodeurbel, een thermostaat, een camera, je lampen en je tv. Hij is voor 129 euro te bestellen bij onder andere Bol.com en Coolblue (misschien iets voor Vaderdag? Veel hoger kom je niet qua gadgetgehalte ;).

Mogelijkheden

De Hub kan veel meer dan ik aanvankelijk had gedacht. Wij hebben hem in de keuken staan en daar helpt hij mij met het zetten van timers tijdens het koken, werkt ‘ie als digitaal kookboek (‘Hee google, geef me een recept voor risotto’), leest hij het nieuws voor tijdens het maken van het ontbijt en speelt Youtube filmpjes af om het afwassen wat minder saai te maken. In ruste fungeert het scherm als fotolijstje, dat de lichtkleur en sterkte continu aanpast aan de omgeving. Je moet die functie echt zien om het te waarderen. De getoonde foto’s kan je heel makkelijk beheren via Google foto’s.

Google Nest Hub als digitaal fotolijstje
Als je de Hub niet gebruikt dient ‘ie als digitaal fotolijstje
Laatste nieuws afspelen met de Google Nest Hub
’s ochtends tijdens het broodsmeren even het laatste nieuws luisteren

Het schermpje kan je zien als een soort mini tablet en is zowel met spraak als met touch te bedienen. Zo kun je direct door trending video’s van YouTube scrollen, de belangrijkste nieuwsverhalen checken of afspeellijsten op Spotify aanzetten.

Google Nest Hub achterkant
Aan Google Nest Hub vragen wat voor weer het wordt vandaag
Aan Google vragen wat het weer wordt vandaag

Taalinstellingen

Met de Nederlandse taal heeft de hub soms nog wel wat moeite. Maar dat is ook een leerproces voor ons, je moet even weten wat de speaker snapt en wat niet. Wij hebben eerst gewerkt met Engels, maar dat loopt niet zo lekker met Nederlandse titels (Hey Google, play De Krokante Leesmap (een podcast) vond ‘ie erg lastig ;). Ook boodschappenlijstjes vond ik niet ideaal om in het Engels te maken. Je zou wel met twee talen tegelijk kunnen werken (is instelbaar) maar dat is ook niet ideaal. Het beste werkt het nu gewoon in het Nederlands.

Dochter kijkt een filmpje op de Google Nest Hub
Ook ideaal om Isé even zoet te houden als ik bezig ben

Koppelen met andere apparaten

De Hub kan gekoppeld worden met vele andere andere apparaten (meer dan 1500). Wij hebben verschillende Google Nest apparaten gekoppeld. Ten eerste de Google Nest Thermostaat E.

Kijken bij de Google Nest Thermostaat E
Het schermpje van de thermostaat gaat aan wanneer je er langs loopt en dimt weer als je wegloopt

We waren al langer op zoek naar een slimme thermostaat want wij vergaten ’s avonds nogal eens de verwarming laag te zetten en dan moest er ’s nachts iemand uit bed. Deze slimme thermostaat is overal te bedienen via de app, via de thermostaat zelf en in de woonkamer, dus zelfs via spraakcommando’s. “Hey Google, zet de temperatuur op 18 graden”.

Daarnaast heeft de Nest thermostaat een aantal energiebesparende functies. Je hoeft niets te programmeren, want hij is ingesteld met een zelflerend schema dat je makkelijk kunt aanpassen. Hij zet de verwarming lager als je weg bent zodat je geen leeg huis verwarmt en start weer met verwarmen als je thuis bent.

Onze Sony TV is voorzien van een Android besturingssysteem en staat gekoppeld aan een goede, maar analoge geluidsinstallatie. Gelukkig kwamen we er al snel achter dat we via de Hub ook de muziek via de TV kunnen afspelen, heerlijk! Als je dus roept “Hey google start Elton John” kan je daarna toevoegen “op Sony” en start de muziek daar.

Ook hebben we de Google Nest Cam IQ Indoor. Dit is een beveiligingscamera voor binnen. Hij herkent gezichten en personen en geeft een melding op onze telefoons wanneer er beweging is geweest en hij het gezicht niet herkent. Overdag staat de camera natuurlijk uit, maar wanneer we weggaan of ’s nachts slapen gaat hij automatisch aan. Ik moest er even aan wennen, maar omdat we inmiddels zoveel gadgets in huis hebben vind ik het wel een geruststellend idee.

Google Nest Thermostaat E en Google Nest IG indoor cam
Wij hebben de thermostaat en de indoor cam naast elkaar op de kast staan
Camerabeeld op telefoon
Hier zie je het beeld van de cam op een van onze mobiele telefoons

De Hello Video Doorbell ligt nog klaar om geïnstalleerd te worden. Het is een camera die aan gaat zodra er iemand voor je deur staat en daarbij een speaker waardoor je live met de andere kant kan praten. Hier kijk wel enorm naar uit want ik weet vaak niet wat voor pakketjes er komen op een dag en wanneer. Daardoor mis ik ze geregeld, ook vaak als ik binnen 5 minuten thuis ben. Deze bel geeft mij de kans om de pakketbezorgers te vragen de pakketten gewoon vast neer te zetten (als hij aanbelt, krijg ik een melding op mijn app en via de app kan ik dan vervolgens door de bel praten), zullen ook de buren enorm blij mee zijn!

Voor de toekomst zouden wij graag nog onze lampen koppelen met de Hub zodat ook deze spraakbediend worden. Wij hebben nu al een klikaanklikuit afstandsbediening maar moeten nog even slimme stekkers aanschaffen. Ook onze Neato robotstofzuiger kunnen we nog koppelen. Dus ik kan voortaan nog efficiënter het huishouden doen om zo meer tijd voor mijn blog en kinderen te hebben. Ik ben fan!

De Google Nest Hub is voor 129 euro te bestellen bij onder andere Bol.com en Coolblue.

Houd jij van gadgets?

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reageren
  Yvonne
  03/06/2019

  Nee. Nee. Nee. Afschuwelijk 🙂

  • Reageren
   LAVIESANNE
   03/06/2019

   Haha duidelijk!

 • Reageren
  Josette
  03/06/2019

  Klinkt leuk, maar het lijkt mij niks.
  Ben helemaal niet van de gadgets, heb niks met al die hyper moderne dingen.
  Geef mij maar een kookboek met recepten ?.
  Ben misschien ouderwets voor een 32 jarige maar ik heb een smartfoon tv en laptop en meer niet.
  Wil ik ook niet.

  • Reageren
   LAVIESANNE
   03/06/2019

   Ieder zo zn ding natuurlijk! Ik vind júist die kookhulp functie zo handig haha

 • Reageren
  Gerrie
  03/06/2019

  Lijkt mij super handig
  Een vriendin heeft de simpele versie hiervan en idd ook haar lampen, tv e.d gekoppeld en hierdoor kan ze heel makkelijk vanaf afstand de lampen bedienen die haar pubers aan laten staan en dit bespaard je toch energie
  Ik denk dat ik het op den duur toch wil aanschaffen
  Gerrie onlangs geplaatst…Gevaar van Social media!My Profile

  • Reageren
   LAVIESANNE
   03/06/2019

   Jaaa super handig inderdaad!

 • Reageren
  Ilona
  03/06/2019

  Wooow wat gek eigenlijk! Voor sommige dingen lijkt het me makkelijk. Maar ik vind het wel veel geld.

  • Reageren
   LAVIESANNE
   03/06/2019

   Ik vind 129 euro juist best prima te doen!

 • Reageren
  Ingrid
  03/06/2019

  Wij hebben een andere variant gehad. ‘Alexa’ van Amazon. Mijn man is helemaal van de gadgets. Maar het was leuk voor een maandje en hij (zij? ?) ligt nu in de kast te verstoffen. Ik vond er niks aan. De lampen en onze Toon thermostaat besturen we vanaf onze telefoon en dat werkt prima.

  • Reageren
   LAVIESANNE
   03/06/2019

   Oh echt? Ik kan me niet voorstellen dat dit ding over een maand in de kast ligt? Had die van Amazon wel een schermpje?

   • Reageren
    Ingrid
    03/06/2019

    Nee, dat niet! Die jij hebt is wel een heel stuk uitgebreider met meer functies! Maar ik vond niet zoveel aan dat spraakgestuurde, doe liever lekker alles op m’n telefoon☺️

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.