Eerste weken van een newborn mama

IMG_2482

James is alweer drie weken oud. Tjee zeg, wat zijn die eerste weken snel gegaan. Van een ienie mienie baby groeit hij steeds meer uit tot een hummeltje met elke week iets meer vetjes op zijn lichaam en een veranderend gezicht. Hoe zijn de eerste weken met James eigenlijk vergaan? Ik geef jullie inzicht in de eerste weken van een newborn mama!

Eerste nacht

In mijn vorige bevallingsupdate konden jullie al lezen dat James de eerste nacht flink had liggen spoken. Ik was bang dat de toon meteen gezet was voor de komende weken. Achteraf bleek dat we hem gewoon te weinig voeding hadden gegeven. Wat wil je ook de allereerste nacht, dan heb je met je eerste kindje echt geen idee waar je aan toe bent, wanneer je hem moet voeden en wanneer hij gewoon behoefte heeft om bij je te liggen. Pas de volgende dag toen de kraamzorg kwam, kregen we iets meer inzicht in het voeden en verzorgen van onze kleine man. Zo’n eerste nacht met je kindje is trouwens echt spannend, want dan is ook het besef daar dat je ‘ouders’ bent. En ouder zijn betekent een hoop verantwoordelijkheden die je je hele leven mee zal dragen.

Geen ritme

Een echt ritme hebben we met James nog niet echt gevonden. Zeker in de eerste week, toen ik het principe ‘voeden op verzoek’ aanhield, kwam het er eigenlijk op neer dat ik borstvoeding moest geven als James daarom vroeg en dat ik me dus niet aan vaste tijdschema’s hield. Na de eerste week kwam ik erachter dat ik het voeden op verzoek toch niet zo geweldig vond, want ik wist nooit wanneer James om de volgende voeding zou vragen. Het kwam soms wel voor dat ik iedere twee uur, of soms ieder uur aan het voeden was, en dat is wel iets te vermoeiend als je nog volop met je eigen herstel bezig bent. Nu houd ik dus een voedingsschema aan waarbij we hem om de drie uur voeden.
Het principe ‘ritme’ is trouwens wel iets waar ik het meest moeite mee heb. Ik struin talloze websites af en heb tig babybijbels gelezen om erachter te komen hoe je zoiets met een pasgeboren baby voor elkaar kunt krijgen. Tot nu toe heeft niks mogen baten. Een baby huilt wanneer het hem uitkomt en het is aan jou om erachter te komen of het gaat om honger, een vieze luier, verveling (want ook dat ervaren baby’s), lichaamscontact of een andere behoefte. Waar je de ene dag denkt dat je eindelijk een ritme hebt gevonden, is dat de volgende dag alweer compleet verdwenen.

IMG_2422

Kraamweek

In de kraamweek was mijn vriend nog aan het werk, waardoor ik overdag alleen met de kraamverzorgster en met James thuis was. Mijn vriend ging elke dag rond half 8/8 uur naar zijn werk en ik wachtte dan tot de kraamverzorgster kwam om de zorg voor James over te nemen, want dat kon ik zelf nog niet. Ik heb de eerste anderhalve week in bed doorgebracht. Heidi, mijn kraamzorg, maakte elke ochtend voor mij een lekker ontbijtje en zorgde dat James ’s ochtends schone kleertjes aan kreeg en in badje ging. Ik ging dan ondertussen kolven, waar ik ook ongeveer een half uurtje mee bezig was. Tussendoor kletste ik veel met Heidi en dan was het altijd zo weer middag. Rond 12 uur gaf ik James dan de fles met mijn gekolfde voeding en zelf lunchte ik dan nog tussendoor. Meestal probeerde ik daarna even te slapen, maar in het begin heb je nog zoveel adrenaline in je lijf dat mij dit niet altijd lukte. Als ik een goede dag had dan ontving ik vanaf 15.00 wat bezoek. Zij mochten dan van mij het flesje geven.

Rond 17.00 ging Heidi meestal weg en dan zorgde ze ervoor dat het eten al klaar was en dat het alleen nog maar opgewarmd hoefde te worden. Wat was dit fijn! Echt, in zo’n eerste week heb je werkelijk nergens tijd voor. Het is allemaal nog zo nieuw en je moet nog zo wennen, dat je hoofd niet staat naar huishoudelijke klusjes zoals schoonmaken of eten koken. Als James zijn voeding van 21.00 had gehad dan probeerden we vaak nog even twee uurtjes te slapen, omdat de nachten meestal niet zo soepel verliepen. Rond 00.00 was het dan alweer tijd voor zijn volgende voeding en tussen deze voeding en die van 03.00 sliep (of eigenlijk slaapt) James vrij slecht waardoor we zelf ook wakker blijven. Als we geluk hadden dan sliep hij vervolgens van 04.00 tot de volgende ochtend mijn vriend weer naar zijn werk ging om half 8.

IMG_2251

Tijd rekken en huiluurtjes

We willen langzamerhand wel wat meer tijd rekken tussen de voedingen in. Nu geven we James namelijk nog vaak drie voedingen in de ‘nacht’. Om 00.00, dan weer 03.00 en dan weer 06.00. Uiteindelijk hopen we de 03.00 voeding over te kunnen slaan, maar zover zijn we nog lang niet. Mijn vriend is op dit moment nog een week vrij waardoor we opzich de nachten wel samen doorkomen en soms in shifts doen, maar zodra mijn vriend weer gaat werken is het wel zwaar om de halve nacht bezig te zijn met voeden. Want eer dat James zijn fles op heeft, ben je zo een half uur verder.

James heeft ook zijn vaste huiluurtjes inmiddels. Op dit moment is dat altijd rond het avondeten. Het begint rond 18.00 en houdt soms pas om 23.00 op. Het is ons nog maar twee keer gelukt om ‘in stilte’ te eten. Maar omdat dit zijn vaste huiluurtjes zijn weten we wel waar we aan toe zijn en kijken we er ook niet raar meer van op. We  proberen nu ook ’s avonds een ritme te krijgen door hem voor zijn voeding van 21.00 in bad te doen. Soms helpt dit om zijn huiluurtjes te doorbreken.

Voeden, voeden en nog eens voeden

Zoals je merkt is er eigenlijk maar 1 ding waar je met een pasgeboren baby de hele dag mee bezig bent en dat is voeden, voeden en nog eens voeden. Zit je net goed en wel op je gat, is het alweer tijd voor de volgende voeding. Opzich niet erg, maar dit betekent wel dat je min of meer aan huis gekluisterd zit als je (borst)voeding uit de fles geeft. Je kunt natuurlijk niet overal een flesje verwarmen.

IMG_2565

Nu we tweeënhalve week verder zijn en mijn vriend nog een week vrij is, zou ik wel graag wat meer buiten komen. Aanstaand weekend willen we een lekker stuk gaan wandelen in de duinen. Nu beperken mijn wandelingetjes zich tot de Albert Heijn en weer terug en ik ken inmiddels ieder grassprietje op die route uit mijn hoofd. Verder zit ik nog heel erg in de ik-heb-net-een-baby-cocon en het duurt ook nog wel even voordat ik daar uit kom. Al mijn energie gaat op dit moment naar James. Dat houd ik voorlopig ook nog graag zo, want ik kan echt geen seconde zonder hem 😉

De volgende keer zal ik in een Picture Palette wat meer foto’s laten zien van de eerste weken. Bedankt voor het lezen!

Dit vind je misschien ook leuk

12 reacties

 • Reageren
  Gwen
  31/10/2014

  Hihi, die nachtvoedingen .. die had ik dus 14 maanden 😉 Rond 2300, ergens tussen 0200 en 0330 en dan om 0530 of 0600 weer. Als je je eraan over geeft wordt het minder erg en uiteindelijk duurt het ook korter en drinken ze steeds sneller uit de borst of fles. Miss heb ik er overheen gelezen hoor, maar wat is de reden dat je alles kolft en uit de fles geeft ipv live aan de borst? Dat laatste kost vooral ’s nachts minder energie omdat je er dan niet uit hoeft en liggend kunt voeden. Is mijn ervaring althans! Maar goed, het is perosonlijk natuurlijk 🙂 Probeer je tussendoor wel te genieten 😉
  Gwen onlangs geplaatst…Tag: Project PositiefMy Profile

 • Reageren
  Oem Rayhana
  31/10/2014

  Wat leuk om te lezen! Ik ben ook bevallen op 8 oktober dus onze kereltjes zijn even oud. En ik herken me helemaal in je verhaal. Ga bijna nergens heen en mn dagen zijn bijna alleen gevuld met voeden. Veel geluk samen!

 • Reageren
  Marloes
  31/10/2014

  Ah wat leuk om te lezen! En wat een knapperd is James zeg. Zo lief!
  Marloes onlangs geplaatst…Shoplog Madrid (H&M, Primark en Mango)My Profile

 • Reageren
  Marije | BakingBeautyNL
  31/10/2014

  Jeetje, als ik dit zo lees is het eigenlijk best pittig zo’n klein hummeltje! En de hele dag voeden.. wauw! Ik hoop dat jullie snel een ritme hebben hebben gevonden dat voor jullie alledrie werkt. Papa en mama verdienen namelijk ook wel wat ritme. En slaap 😉
  Marije | BakingBeautyNL onlangs geplaatst…Plotseling een week in het Ziekenhuis: 10 onvergetelijke momentenMy Profile

 • Reageren
  Angela
  31/10/2014

  Wat een schatje! Ik herken het erg van mijn nicht, toen die net een baby had was die ook heel de tijd alleen maar aan het voeden, en ze had echt nergens tijd voor. Geniet tussen het voeden door van je kleine schattige hummeltje!
  Angela onlangs geplaatst…Love the style // Rachel BerryMy Profile

 • Reageren
  Iris
  31/10/2014

  Schattig. Waar is je sjaal trouwens van? (de rode van de laatste foto, hij is namelijk kei leuk!)

 • Reageren
  Dionne
  31/10/2014

  Wat een leuke update. Heel eerlijk, mooi om te lezen!

 • Reageren
  Anneleen
  31/10/2014

  Is dat jeansbroekje het geboortekaartje? is wel heel leuk! En wat is James een mooi baby’tje, mag je heel trots op zijn! X
  Anneleen onlangs geplaatst…Babbelmomentje: ik ben terugMy Profile

 • Reageren
  Nadia
  31/10/2014

  Wat een mooie foto van jullie samen en wat zie je er leuk uit op de laatste foto, leuke outfit en de kinderwagen is een leuk accessoire. 😉 Lijkt me erg druk en enorm wennen ja, als je net een kindje hebt!

 • Reageren
  Melissa
  31/10/2014

  Superleuk om te lezen! Kijk alweer uit naar de volgende update 😉
  Melissa onlangs geplaatst…30 Days Makeup Challenge #7: pinkMy Profile

 • Reageren
  Vianne
  31/10/2014

  Leuk om te lezen! Borstvoeding is idd echt een full-time job! Ik ben dan ook na een maand overgestapt op de fles omdat ik er zelf aan onder door ging. Daarna ging het echt van een leien dakje!
  Wat echt helpt tijdens het slapen is inbakeren, ik kan het iedere kersverse moeder aanraden! Kindjes voelen zich veel meer geborgen! Succes, het ritme komt echt vanzelf! Geniet van je kleine man!

 • Reageren
  Iris
  07/11/2014

  Wat leuk om te lezen, en het geboortekaartje is echt heel leuk:)
  Iris onlangs geplaatst…IAMEXPOSING 2.0 + Winactie!My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.