Het eerste trimester zit er bijna op!

Voor een ongeduldig type als ik kon het eerste trimester niet snel genoeg voorbij gaan. Maar hij duurde lang, heel erg lang.

Het eerste trimester is het trimester met de meeste onzekerheid. Hoewel je er toch ‘gratis’ vier weken bij krijgt op het moment dat je die tweede lijn op je zwangerschapstest ziet, kan het met name door de onzekerheid toch een eeuwigheid duren tot je de 12-weken grens hebt bereikt. Bovendien is het eerste trimester er eentje waarin er heel veel gebeurt: van de test, tot de eerste echo, het intakegesprek, de keuze voor een prenatale screening, het vertellen aan familie, je buikje dat al een heeeeeel klein beetje begint op te bollen, en ga zo maar even door.

Ik had in het begin echt wel het idee dat ik een beetje in een ‘rollercoaster’ terecht was gekomen, en dan niet alleen door de emoties, maar ook door alle mijlpalen die je in deze periode hebt. Gek genoeg is deze periode bij James in een waas aan me voorbij getrokken. Hoewel ik bij hem veel vermoeider was en een handjevol meer kwaaltjes had dan ik nu heb, vloog de tijd voorbij en had ik voor ik het wist de 20-wekenecho. Toentertijd heb ik me ook nooit druk gemaakt om een prenatale screening, de verloskundige vond een combinatietest bij mij niet nodig en ik volgende blind haar advies.

Nu is dat wel een beetje anders. Waar ik in het begin van deze zwangerschap bovendien bang was voor miskramen, ervaar ik nu ook meer spanning door de NIPT-test die eraan zit te komen. Er gaan wel honderd dingen door mijn hoofd. Niet alleen over de uitkomst van de test, maar ook over de vraag of het inderdaad nu echt zo nodig is om die test te doen en of het niet alleen maar extra stress met zich mee brengt.

Aan de andere kant is het ook zo gek nog niet dat ik deze zwangerschap anders beleef, immers, bij James was ik de enige in mijn omgeving die zwanger was en werd ik vrijwel nooit geconfronteerd met zwangerschappen uit mijn omgeving die slecht afliepen of die moeizaam verliepen. Inmiddels zijn er al wat vriendinnen en bekenden zwanger (geweest) en krijg ik her en der ook meer verhalen mee die niet zo rooskleurig zijn. En ik moet toegeven dat ik het soms ook opzoek, door in het wildeweg te gaan googlen…

Anyway, feit is dat ik het eerste trimester bijna vaarwel kan zeggen en hoewel ik daarmee ook behoorlijk wat onzekerheden achter me laat, vind ik het ergens ook wel weer een emo moment. Misschien dat dit wel mijn laatste ‘eerste trimester’ ooit was omdat we vooralsnog niet van plan zijn ons gezinnetje verder uit te breiden naar drie kinderen. De test lijkt steeds langer geleden en de omgeving is er inmiddels al helemaal aan gewend dat we zwanger zijn (sorry schat, ik heb inderdaad net echt gezegd dat WE zwanger zijn).

Op naar het tweede trimester!

Dit vind je misschien ook leuk

7 reacties

 • Reageren
  Nicole
  05/04/2017

  Dat eerste trimester is inderdaad vreselijk onzeker! Gelukkig zit het erop!
  Nicole onlangs geplaatst…Au! Borstvoeding geven met vasospasmenMy Profile

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  05/04/2017

  De eerste 12 weken zijn het meest spannend, maar gelukkig ben je die tijd voorbij :). Hopelijk kom je de komende twee trimesters zorgeloos door en kun je de onzekerheid wat van je af laten glijden.
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Update | Fair Fashion, duurzaamheid en dierproefvrije make-upMy Profile

 • Reageren
  Inge
  05/04/2017

  Ja ik snap het volledig dat dit een emo moment is.
  Maar wat die nipt test betreft: kan je niet zelf kiezen of je die laat doen? Hier, in België, hebben de ouders de vrije keuze.
  Ik denk dat ik bij een volgende zwangerschap ook emotioneler ga zijn, gewoon omdat ik weet dat het dan de laatste keer gaan zijn.
  Nu geniet ik ook met volle teugen maar ik hoop dat een 2e ons gegund is ooit. En daardoor kan ik me nu al verheugen op de 2e keer (terwijl onze 1e net 3 maanden is haha)

 • Reageren
  Elisabeth
  05/04/2017

  Ik vond juist dat t wel snel ging. Maar nu, na week 14 juist superlangzaam. Ik denk steeds: ik moet nog 4 maanden!!!
  Elisabeth onlangs geplaatst…Zwangerschapslook met bolaMy Profile

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  05/04/2017

  Wahahaha idd dat we zwanger zijn is een dingetje. Ik vond t eigenlijk leleijk maar betrap mezelf er nu soms toch op dat ik het zeg.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Mijn bekken problemen en de tweede zwangerschap…My Profile

 • Reageren
  Frank
  05/04/2017

  Gelukkig zit het eerste trimester erop. Mijn vrouw vond het ook verschrikkelijk vooral de onzekerheid en het geheim houden voor de rest. ??
  Frank onlangs geplaatst…Een PapadagMy Profile

 • Reageren
  Simone
  06/04/2017

  Fijn dat in ieder geval de meest onzekere fase erop zit! En WE zijn zwanger dat vond mijn man ook altijd stom als ik dat zei 😉
  Simone onlangs geplaatst…Mijn AliExpress koopjes en miskoopjesMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.