Eerste stap naar de gastouder is gezet

Het was een rigoreuze beslissing, James van het kinderdagverblijf halen. Toch zei mijn gevoel dat ik geen andere keus had.

Wie mij op Snapchat (laviesagista) volgt heeft het live kunnen meemaken: ik zette een punt achter het kinderdagverblijf. Ik was voornemens James op de opvang te houden tot ik een alternatief had gevonden. Hij zou hooguit nog drie, vier keer gaan. Toch pakte het iets anders uit.

Ik bracht hem dus op donderdag weer heen. Vervelend, maar het zou niet anders dan andere keren zijn dacht ik nog. Helaas was het dat wel.

Om klokslag half één werd ik gebeld door een van de leidsters. “Het gaat niet met James” werd tegen mij gezegd. “Hij heeft nog helemaal niks gedronken en wil ook niet eten en slapen en hij huilt de hele tijd. Het lijkt ons beter als je hem ophaalt”. Het was de druppel. Alles in mij schreeuwde dat hij daar helemaal niet moest zijn. Het ging hem niet meer worden. Niet over een week. Ook niet over een maand. Ook niet over een paar maanden. Het is klaar.

Met gemengde gevoelens haalde ik James op. Ik zag dat de leidsters schrokken toen ik tegen ze zei dat ik hem niet meer zou brengen. “Volgende week al niet meer?” Vroegen ze. “Nee, sorry. Volgende week al niet meer.” Het was ze nog nooit gebeurd dat een kindje niet kon wennen. Ik liet ze verslagen achter. Later heb ik nog gebeld en benadrukt dat het niet aan hen lag.

Mijn mannetje lachte weer zodra we de deur uitliepen. Ik kuste zijn restjes tranen weg en had een brok in mijn keel. Schuldgevoel denk ik, dat ik hem toch gebracht had. Dat ik hem wederom uit zijn veilige haven had getrokken en weer had achtergelaten op een plek die hem zoveel angst bezorgt en heeft bezorgd.

Diezelfde middag belde ik met een aantal gastouderbureaus. Ik deed mijn verhaal van voor naar achter en ik luisterde naar de reacties. Hoe meelevend ze waren, of ze het begrepen en wat voor alternatief ze me te bieden hadden. Op basis daarvan maakte ik mijn keuze voor een gastouderbureau. We deden een intake aan de telefoon waarbij ik enkele wensen door mocht geven en diezelfde middag nog werd ik gebeld dat er een match was.

Afgelopen donderdag was dan het moment daar dat we voor het eerst de gastouder zouden ontmoeten. James en ik zouden samen met iemand van het gastouderbureau langsgaan en een uurtje blijven om wat dingen door te spreken en te kijken hoe James zou reageren.

We waren de drempel nog niet over of James begon alweer hartverscheurend te huilen en zich aan mij vast te klampen. De moed zakte me in de schoenen. Niet wéér dacht ik. Hoe kan het nu dat hij precies weet wat we aan het doen zijn? Is hij het dan zo niet gewend om buiten zijn eigen domein te zijn? Ik had mezelf al tig vragen gesteld al voordat we goed en wel binnen waren.

De gastouder zelf was ontzettend aardig en ook de drie andere kindjes die zij thuis opving waren lief voor James. Ik had meteen een goed gevoel bij de gastouder. Ze deed dit werk al 14 jaar en je zag dat ze heel relaxed met de kindjes omging, ondanks dat James behoorlijk aan het jammeren was.

Na een minuut of 10 stopte James met huilen. Eigenlijk zodra hij zag dat ik mijn jas uit had, rustig was gaan zitten en dus niet van plan was om snel de deur uit te gaan kwam er weer een aandoenlijke kalmte over hem heen. Ik zette hem op de grond bij wat auto’tjes en wonder boven wonder ging hij daar rustig mee spelen. Hij hield me constant in de gaten, dat wel.

Over anderhalve week gaan we dan voor het ‘echie’, dan gaat hij een paar uurtjes alleen naar de gastouder. Ik vind het retespannend, want ik weet nu al dat James ook bij de gastouder in het begin moeite zal hebben. Toch wil ik nu echt doorzetten.

We gaan het zien.

Dit vind je misschien ook leuk

29 reacties

 • Reageren
  Carlijn
  03/03/2016

  Wat een opluchting! Super dat jullie deze stap hebben genomen voor James. Tja dan zijn de leidsters van het kinderdagverblijf maar verslagen, het is niet anders. Ben heel erg benieuwd of James in een kleiner gezelschap beter op zijn plek is. Hoop dat hij hier veel plezier gaat beleven en jij daardoor ook wat meer rust hebt. Succes en veel plezier James!
  Carlijn onlangs geplaatst…Review: Youngblood Mineral CosmeticsMy Profile

 • Reageren
  Dorien
  03/03/2016

  Ohwjee, sterk dat je zo je moeder gevoel gevolgd hebt, zou ik ook gedaan hebben. Ben heel benieuwd hoe het echie gaat verlopen. Hopelijk vind James daar z’n plekje. Voor hem en voor jou fijn!
  Dorien onlangs geplaatst…5 LEUGENS DIE IK REGELMATIG VERTEL| TRUST ME, JIJ OOK!My Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  03/03/2016

  Jeetje wat een verhaal! Ik hoop echt dat James zich beter voelt bij de gastouder. Het klinkt in elk geval als een fijn plekje!
  Elisabeth onlangs geplaatst…Krentenbaard bovenop eczeem…My Profile

 • Reageren
  Nicole
  03/03/2016

  Echt zo sneu voor die kleine man. Ik heb het toen op Snapchat gevolgd inderdaad. Denk dat het sowieso goed is dat je hem daar weg hebt gehaald. Wij hebben ook een gastouder en ik kan niet genoeg benadrukken hoe gelukkig we daarmee zijn. Ze is fantastisch. Je moet gewoon iemand zoeken waar je een enorme klik mee hebt. Ik ben ook een keer overgestapt.
  Nicole onlangs geplaatst…Deze vijf documentaires op Netflix moet je gezien hebben!My Profile

 • Reageren
  Channa
  03/03/2016

  Wat ontzettend lastig als je James zo moet achterlaten. Ik had een een gastouder geprobeerd, hopelijk gaat dat wel goed!
  Channa onlangs geplaatst…Onze droombadkamer: bevalt deze of toch niet?My Profile

 • Reageren
  Myrthe
  03/03/2016

  Dat is een opluchting voor jullie beide denk ik, niet meer naar het kdv hoeven. Hopelijk valt het mee, die eerste dag bij de gastouder! Zelf heb ik bij een gastouder gezeten vanaf mijn eerste jaar, en het er prima naar mijn zin gehad!
  Myrthe onlangs geplaatst…Winactie | Pasen met Paas cupcakesMy Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  03/03/2016

  Wat heftig dat het kinderdagverblijf voor James zoveel verdriet oproept, ik hoop dat het huislijke en kleinschalige van een gastouder wel voor James werkt, wij zijn erg tevreden over onze gastouder waar Lana een dag per week is. Heel veel succes gewenst
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…KC Photodiary: Newbornshoot, spijkerbroek en playdatesMy Profile

 • Reageren
  Kelly
  03/03/2016

  Echt heel knap!!!! Kan me voorstellen hoe je moederhart elke breekt als die zo moet huilen! Hoop uot de grond van mijn hart dat dit gaat werken!!
  Kelly onlangs geplaatst…Moeder, Minnares, Vriendin, Zus, Dochter, VrouwMy Profile

 • Reageren
  Leonie
  03/03/2016

  Wat fijn dat je de gastouder iig al fijn vindt!! Ik hoop dat James het daar fijn gaat vinden!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Zwangerschapsupdate #9 – Week 17My Profile

 • Reageren
  Dionne
  03/03/2016

  Jeetje wat moeilijk. Mijn dochter ging met 7 weken al naar de crèche (heel vroeg ja) dus die besefte toen nog niet echt wat er gebeurde en dat heeft daardoor denk ik nooit echt problemen gegeven. Maar laatst was ze een week ziek en ging ze dus niet naar het kdv en de week daarop was het drama. Mijn vriend is haar toen ook halverwege de dag op gaan halen omdat het niet ging. Ze wordt morgen 1, misschien is dat ook wel een lastige leeftijd. De keer daarop ben ik er 10 min bij gebleven tot ze wat rustiger was en sindsdien gaat het steeds weer wat beter. Maar lijkt me zo moeilijk als je geen verbetering ziet! Hopelijk gaat het met de gastouder wel lukken.

 • Reageren
  Linda
  03/03/2016

  Veel succes, hopelijk werkt deze oplossing wel. wat ik me afvraag, is hij ook wel eens alleen met papa of bij oma en opa? Dat zijn net wat kleinere stappen om te leren omgaan met verlatingsangst.

  • Reageren
   La VieSagista
   03/03/2016

   Hi Linda, dank voor je reactie. Bij zijn opa’s en oma’s is hij altijd helemaal in z’n hum. Dat is het gekke. Hij flipt ‘m gewoon zodra hij merkt dat hij naar de opvang gaat.

 • Reageren
  Marloes
  03/03/2016

  Fijn dat je de gastouder zo rustig is bij James. Ik hoop als hij voor het echie gaat dat hij dan snel gaat wennen !

 • Reageren
  Wilma
  03/03/2016

  ik zou Yarah dan ook niet meer brengen, mijn moederhart zou ook breken, goed dat je hem hebt opgehaald en ik hoop voor je dat een gastouder wel fijn is voor hem!
  Wilma onlangs geplaatst…Schrik! Opeens stond Yarah bovenaan de trapMy Profile

 • Reageren
  Manon
  03/03/2016

  Oh Sanne, ik heb het echt met je te doen… Ik vind het al hartverscheurend om Nilo achter te laten op het kdv als hij wat traantjes heeft maar als ik dan buiten bij het raam sta te zwaaien is het al weer over. Laat staan dat je je kind helemaal in paniek moet achterlaten 🙁 En je weet dat hij zichzelf niet is. Zo rot voor jou maar ook voor James… Ik hoop heel erg van harte dat dit de oplossing is voor jullie. Ik denk dat je het heel goed aangepakt hebt met eerst bij hem blijven om te laten zien dat het goed is! Ben heel benieuwd naar de ontwikkeling!
  Manon onlangs geplaatst…VLOGWEEK #4 – Het hoofdkantoor van LWWMy Profile

 • Reageren
  Eveliene
  03/03/2016

  Wat bijzonder he dat kindjes zo veel door hebben. Hopelijk voor volgende keer dat als hij echt alleen is, heeft hij het naar zijn zin!

 • Reageren
  Lifesabout
  03/03/2016

  Ach sat moment weet ik nog zo goed dat je hem ging halen, heeft enorme indruk gemaakt. Ik hoop zo ontzettend dat James snel kan wennen en dat het voor jullie dan ook goed is om hem weg te brengen, dat je met eeb gerust hart thuis zit. Ik ga heel hard voor jullie duimen!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Geluk in foto’s #4My Profile

 • Reageren
  Anneleen
  03/03/2016

  Ik hoop dat de gastouder beter gaat meevallen voor James! Lijkt me helemaal niet leuk om je kindje zo overstuur achter te laten, daar voel je je zelf ook helemaal niet prettig lijkt me… Ik duim voor een eerste, goede dagje! 🙂
  Anneleen onlangs geplaatst…Babbelmomentje: Gezellige drukte en zon #11My Profile

 • Reageren
  Beau
  03/03/2016

  Wat een dubbel gevoel moet dit geven. Dat je zo een grote stap gezet hebt om hem van het dagverblijf af te halen en dat hij dan toch ook nog zo moet wennen bij de gastouder. Ik vind het een super goede keuze van je en ik denk, omdat het een veel kleinere groep en vertrouwdere omgeving is, het hem snel zullen helpen om te wennen! Ik ben heeel erg benieuwd!

 • Reageren
  Anouk
  03/03/2016

  Ik hoop voor jullie dat hij het naar zijn zin gaat krijgen bij de gastouder. Hij zit nog steeds in een moeilijke leeftijdsfase qua wennen, hou dat in je achterhoofd. En als je slim bent laat je hem wat vaker in de week wennen als dat mogelijk is. Succes!

 • Reageren
  Fleur Sophia
  03/03/2016

  Oe spannend! Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan! Succes in ieder geval!

 • Reageren
  Margot
  03/03/2016

  Ik moest er even bij slikken hoor, kan me heel goed voorstellen dat dit je moederhart breekt. Ik hoop dat James kan wennen bij de gastouder en dat je hem daar met een gerust hart kunt achterlaten. En weer fijn kunt werken. 🙂

 • Reageren
  Jennifer
  03/03/2016

  Oh echt heftig allemaal zeg Sanne, ik krijg er echt kippenvel van. 🙁 Ik hoop echt dat James snel went en leert dat het ook leuk is om even onder moeders vleugels vandaan te zijn. Kan niet anders zeggen dan dat ik het ook lastig vind om Melle over te dragen aan anderen, dus ik vind je echt heel sterk dat je blijft volhouden en tegelijkertijd blijft zoeken naar wat het fijnste is voor James!
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 70My Profile

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  03/03/2016

  Ach nee manneke hij weet het echt meteen. Zo sneu en zo moeilijk voor jou. Wel goed dat je zo naar oplossingen zoekt.
  Ben beneiewd hoe het de komende keer is, wennen moet hij sowieso en verl kinderen van deze leeftijd huilen als mama weg gaat.
  Hoe reageert hij als je vriend hem wegbrengt?

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  03/03/2016

  * benieuwd
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Our lovestory, ons sprookje……8 jaar…My Profile

 • Reageren
  Sanne
  03/03/2016

  Jeetje, wat heftig Sanne. Ik hoop heel erg voor jullie dat het deze keer wel wil slagen.

 • Reageren
  priscilla
  04/03/2016

  Bizar dat die kleintjes direct weten wat er aan de hand is he. Ik hoop oprecht voor jullie dat hij het heel fijn gaat hebben bij de gastouder. Maar ik heb er alle vertrouwen in 🙂 Succes!
  priscilla onlangs geplaatst…WINACTIE: Win het perfecte trio van Bruno Banani voor hemMy Profile

 • Reageren
  Mandy
  04/03/2016

  Oh Sanne, wat een heftig verhaal zeg jeetje. Ik had er zelfs een brok van in mijn keel laat staan hoe jullie je voelen. Ik hoop echt heel erg dat het bij de gastouder beter gaat! Super spannend!

 • Reageren
  Marjolijn
  06/03/2016

  Mijn dochter had het ook, alleen dan met de peuterspeelzaal. Huilen huilen huilen, en dat ging ook niet over als ik uit beeld was. Later ook op de kleuterschool, alhoewel het toen heel iets beter ging. Uiteindelijk was het pas in groep 3 dat het echt over was.
  Vreselijk is dat, wat heb ik me in die tijd vaak rot gevoeld.
  Hoop voor jullie dat de gastouder een goede zet is, het is natuurlijk veel persoonlijker dus dat komt vast goed 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.