De eerste keer oppas: onze ervaring

Korte tijd geleden vertelde ik in een artikel over onze zoektocht naar een oppas. Waar moesten we beginnen? Durfden we het überhaupt aan?

Naar aanleiding van het artikel stroomden de reacties en mailtjes met tips binnen. Er ontstond zelfs wat discussie onder het artikel omdat sommige dames van mening waren dat je beter iemand met minimaal VWO aan kon nemen, en andere dames juist vonden dat iemand met MBO-opleiding veel beter geschikt is. Zelf sta ik hier neutraal in, als er maar een klik is en je het gevoel hebt dat je iemand kunt vertrouwen.

Een van de mailtjes die ik binnenkreeg was, heel toevallig, van iemand hier uit de straat die het artikel gelezen had. Een lieve jonge vrouw van 20 jaar die veel oppaservaring heeft, student aan de Pabo is en wiskunde geeft op een middelbare school. Mijn hart maakte meteen een sprongetje. Dat was ideaal! Ik twijfelde geen moment en nodigde haar een paar dagen later uit voor een kop koffie. Zo konden we even kennismaken en misschien zelfs al een proefafspraak plannen.

Vanaf het moment dat ze binnenkwam had ik er al meteen een goed gevoel bij. Een vrolijke en sprankelende persoonlijkheid die meteen heel open en gezellig was. Het feit dat ze uit de buurt kwam, wat zeg ik, uit de straat, was natuurlijk ook een fijne bijkomstigheid. Tijdens de eerste kennismaking lag James helaas nog te slapen dus van een ontmoeting tussen hen twee kwam het niet, maar we besloten wel meteen om voor een paar dagen later een oppasafspraak te plannen.

Zo gezegd zo gedaan, op dinsdagavond stond de oppas om half 7 voor de deur. James had inmiddels gegeten en mocht nog even spelen. Het leek ons een goed idee om de oppas te laten komen als James nog wakker was, en hem samen met haar en ons naar bed te brengen. Zo kreeg hij het vertrouwen dat het goed zat omdat wij er ook bij waren en bovendien voelde het toch wat fijner dan de oppas te laten komen als James al in bed lag. Stel dat hij dan wakker zou worden dan zou er toch ineens een voor hem vreemd iemand bij zijn bedje staan.

James liet er geen gras over groeien en duwde direct zijn favoriete graafmachineboek bij de oppas in haar handen. Toen wisten we al dat het goed zat. Na een half uurtje te hebben gelezen en gespeeld was het tijd om hem naar bed te brengen. Ook dit verliep soepel. Hij las samen met de oppas nog een boekje voor, wij gaven hem daarna een kus en hij ging lekker liggen.

Mijn vriend en ik gingen na een kwartiertje de deur uit om ergens een hapje te gaan eten. Ik heb eigenlijk geen moment de behoefte gehad om mijn telefoon steeds te checken of alles wel goed ging. De oppas maakte zo’n relaxte indruk dat dat meteen oversloeg op ons.

Wat was het heerlijk om eens met z’n tweeën de hort op te gaan, wetende dat je kind in goede handen is. Ik besef me natuurlijk maar al te goed dat wij boerengeluk hebben gehad met het feit dat iemand uit de straat op mijn artikel was gestuit, die ook nog eens de perfecte oppas was.

Tegen een uur of 22.00 liepen we weer binnen en was het nog muisstil boven. James had de hele avond geen kik gegeven.

Het was een fijne eerste ervaring en hopelijk volgen er nog veel meer!

Hoe vonden jullie het de eerste keer om je kind bij een oppas achter te laten?

Dit vind je misschien ook leuk

16 reacties

  • Reageren
    Eke
    08/03/2017

    Wat superfijn dat het meteen zo relaxed ging! Het is echt een zegen om iemand in je omgeving te hebben die zo nu en dan eens wil oppassen.

    En knap dat je niet continu op je telefoon keek. Ik weet me te herinneren dat ik dat wel deed en zelfs de gesprekken tijdens het etentje soms afdwaalde met hoe het thuis zou gaan, haha.
    Eke onlangs geplaatst…Naar de kapper: Hoe is het geworden?My Profile

  • Reageren
    Channa
    08/03/2017

    Wat super fijn dat het zo goed is gegaan en dat jullie oppas een mailtje heeft gestuurd! Hier past de dochter van onze voormalige gastouder op. Ook super fijn want de kinderen kenden haar dus al.
    Channa onlangs geplaatst…Zou onze dochter een echt ‘meisjemeisje’ worden? #deel2My Profile

  • Reageren
    Nicole
    08/03/2017

    Wat een fijne ervaring! Wij hadden een 15jarige als oppas en dat was de dochter van goede kennissen. Maar sinds ze 16 is werkt ze in een restaurant en doordeweeks oppassen doet ze ivm school ook niet. Dus ja geen oppas meer. En weet ook niet zo goed hoe nu een nieuwe te vinden. Vooral omdat baby 2 eraan komt.
    Nicole onlangs geplaatst…Mijn guilty pleasures deze zwangerschapMy Profile

  • Reageren
    Nicole
    08/03/2017

    Ons zoontjr is iets jonger dan james maar wij durven het nog niet aan. Ik zou niet zomaar een vreemde in mijn huis en met mijn kind vertrouwen. Wel fijn dat het zo goed is gegaan! Kan me voorstellen dat het veel vrijheid geeft!
    Nicole onlangs geplaatst…Mijn bevallingsverhaal van Jasmijn – Deel 1My Profile

  • Reageren
    Carlijn
    08/03/2017

    Jeetje Sanne wat heerlijk! Ben zo blij voor jullie. Ik weet hoe het voelt om weinig samen de deur uit te gaan, en als dat dat kan door zo’n fijne oppas is dat zo’n opluchting en zo’n uitkomst! Super dat deze meid bij jullie in de straat woont en nog toevalliger dat ze jouw artikel had gelezen. Mag ik trouwens vragen wat je haar betaalt? Heb zelf niet zo goed inzicht in wat een oppas kost. Iemand vertelde me 4 euro per uur maar dat leek me echt heel weinig…

    • Reageren
      Eline
      08/03/2017

      Hi,
      Ik pas op 4 kinderen tegelijk en krijg verschillend betaald. Soms pas ik smiddags op, dan is het intensiever dan bijvoorbeeld savonds als de kindjes al op bed liggen.

      Krijg ‘smiddags vaak 7,50€, ‘Savonds 5€ per uur. Soms iets meer, soms iets minder. In goed overleg kan heel veel :).

    • Reageren
      La VieSagista
      08/03/2017

      Ja fijn he! Ze vroeg 5 euro per uur maar we betalen haar 6. Vonden we wel zo redelijk.

  • Reageren
    Marloes
    08/03/2017

    Wat fijn dat het goed ging! Onze ouders wonen allemaal in de buurt en die willen altijd oppassen. Ik denk dat ik ruzie krijg als ik iemand anders in huis haal!
    Marloes onlangs geplaatst…Wanna take a look at my wardrobe?My Profile

  • Reageren
    Sara
    08/03/2017

    Oh wat fijn zeg!! denk wel dat je voor iemand van die leeftijd meer betaald, maar vind ik ook logisch hoor! Mijn schoonzusje betaald rond de €5 voor een meid van 15 en €8 voor iemand van 20, die vaak de hele middag en avond blijft. Haar kinderen zijn wel al wat ouders trouwens.

  • Reageren
    Yvonne
    08/03/2017

    Wat fijn Sanne dat je iemand hebt gevonden. Hopelijk bevalt het van beide kanten!
    Wat betreft het opleidingsniveau: dat heb ik later enorm genuanceerd (naar leeftijd) maar daar willen sommige meiden dan al niet meer naar luisteren..). Maar ik blijf erbij dat ik absoluut geen 15-jarige op mijn kind zou laten passen.
    Carlijn, ik denk dat je naar leeftijd moet kijken om te zien wat je iemand betaalt. Een 20-jarige kun je geen €4 per uur geven, maar een 14-jarige wel denk ik.

    • Reageren
      Carlijn
      08/03/2017

      Ja true. Diegene (= mijn schoonzus) betaalt die 4 euro aan een 24-jarige… vond ik zelf nogal laag. Zou ik zelf niet eens willen, want dan zou ik me te bezwaard voelen voor dat geld hahaha. Lees hierboven ook €8 voor een 20-jarige, dat vind ik wat reëler ja.

      • Reageren
        Yvonne
        08/03/2017

        Uhhh €4 aan een 24-jarige? Dan zou ik bang zijn dat ze halverwege de avond gewoon weg zou lopen terwijl wij nog niet terug zijn! 😉

  • Reageren
    jodi - liefthuis
    08/03/2017

    Wat mega fijn. Ik ben toevallig ook op zoek naar een oppas meisje en vind het toch lastig. Jouw meisje klinkt ideaal, ik hoop dat er ook zo iemand bij mij in de straat woont haha.
    jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Bumpdate: De eerste weken…My Profile

  • Reageren
    Heleen
    08/03/2017

    Wat fijn om te horen! Gelukkig hebben jullie nu een lieve en goede oppas, die meiden zijn goud waard!

  • Reageren
    Anne
    10/03/2017

    Wat fijn dat je zo’n goede oppas hebt gevonden!

  • Reageren
    Wies | Nature of Happiness
    13/03/2017

    Fijn dat je zo’n goede ervaring hebt gehad met je oppas! Zelf heb ik ook vaker opgepast, en ik vind het altijd erg leuk om te doen. Daarnaast denk ik niet dat een VWO of MBO mentaliteit heel veel uitmaakt, als het inderdaad maar klikt tussen jouw en je oppas – en diegene natuurlijk een beetje weet hoe je met kinderen om moet gaan 🙂

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.