Een thuisbevalling? Ik moet er niet aan denken!

Ik kies er bewust voor om ook deze bevalling poliklinisch in het ziekenhuis te laten plaatsvinden. Geen haar op mijn hoofd die aan een thuisbevalling denkt!

Laat ik beginnen met te zeggen dat iedere vrouw vooral moet doen waar ze zich goed bij voelt bij een bevalling. Daar heeft een ander absoluut niks over te zeggen. Zelfs je man niet. Jij bent degene die het kind ter wereld gaat brengen dus ben jij ook degene die de beslissingen neemt over waar dat gebeurt. Punt.

Voor mij stond al vrij snel als een paal boven water dat ik ook deze keer in het ziekenhuis wil bevallen. Hoe idyllisch en gemoedelijk het me ook lijkt om mijn kindje in mijn eigen huis op de wereld te zetten, ik word veel te onrustig bij het idee dat een thuisbevalling alsnog in het ziekenhuis kan eindigen. Ik zie mezelf al gaan, met gierende banden in een ambulance naar het ziekenhuis, al liggend met gebroken vliezen en 8cm ontsluiting. Nee, zo’n feestje is niet aan mij besteed.

Iets wat ook door mijn hoofd zou spelen zijn de buren; ik wil geen ‘overlast’ veroorzaken waardoor ik me waarschijnlijk toch geremd zou voelen. Ik zou niet willen dat zij alles mee krijgen van mijn pijnlijke ‘ring of fire’ moment… Ik weet inmiddels wat voor oerkreten ik uitslaak ­čśë

Daarnaast wil ik absoluut geen risico’s nemen. In het ziekenhuis zijn gynaecologen, kinderartsen en plenty ander medisch personeel aanwezig die bij complicaties snel kunnen handelen. Complicaties die niet alleen tijdens de bevalling kunnen optreden, maar ook nog daarna (totaalruptuur, een placenta die niet lost komt, om maar wat te noemen). Ook vind ik het een geruststellend idee dat mocht het nodig zijn, pijnstilling bij de hand is.

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan het bevallen in het ziekenhuis. Zo vond ik het best lastig dat er tijdens de 3 shifts dat ik er lag, 3x ander personeel kwam. Daarnaast had ik het gevoel dat er vrij snel medische beslissingen voor mij werden gemaakt (zoals vliezen breken) om de bevalling sneller op gang te brengen. Sommige vrouwen zullen dit wellicht fijn vinden, mij overrompelde dat een beetje. Daarnaast is de setting in een ziekenhuis natuurlijk compleet anders dan bij een thuisbevalling. Artsen die in- en uitlopen en een ziekenhuis ansich zorgen toch voor een vrij kille sfeer (hoewel de verpleegkundigen echt wel hun best doen om je op je gemak te laten voelen) en bovendien vond ik dat er voor mijn vriend en moeder enkel vrij oncomfortabele zitplekken waren.

Toch blijf ik bij mijn keuze om in het ziekenhuis te bevallen omdat ik denk dat dat uiteindelijk de plek is waar ik mij het meest veilig voel.

Ben jij thuis bevallen of poliklinisch?

Afbeelding via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

20 reacties

 • Reageren
  Frank
  28/08/2017

  Mijn vrouw had besloten graag in een geboortehuis te willen bevallen (en dat beviel ons wel ??). Het was ideaal, je bent in een ziekenhuiskamer met huiselijke sfeer en als er iets was waren wij 1 klapdeur verwijderd van het ziekenhuis.
  Frank onlangs geplaatst…Wat ik anders wil doen bij mijn tweede kindMy Profile

 • Reageren
  Monique
  28/08/2017

  De eerste keer wilde ik absoluut poliklinisch om alle redenen die jij gaf! Alleen had ik de keuze niet: toen de verloskundige kwam zat ik op 10 cm ontsluiting en werd het een thuisbevalling! Achteraf voelde ik me zo veilig, was alles zo rustig, maakte ik helemaal geen geluid en was het heerlijk om in m’n eigen douche te douchen en mijn schone bed weer in te stappen met een zoete baby in zijn schone bedje naast me.

  2e keer daarom bewust thuis bevallen. Lekker mijn rugweeen opgevangen onder de douche en binnen 3 uur was het wederom gepiept. Dit keer was er wel mat meer stress omdat mijn weeen afzwakten en ij dus met 8 cm anders naar het ziekenhuis moest. Maar het lukte me ze weer sterk te krijgen dus gelukkig is dat ritje mij bespaard gebleven!

 • Reageren
  Marizjenne
  28/08/2017

  Wij hebben gekozen voor een poliklinische bevalling, dus een verloskamer ‘huren’ en met je eigen verloskundige. Bij m’n eerste bevalling 2 weken over tijd, dus toen werd het sowieso een bevalling in het ziekenhuis op medische gronden, met alle shifts van artsen en verpleging inclusief…Bij de tweede dus een verloskamer gehuurd, dat was prettig. We waren met z’n viertjes (ik, m’n man, verloskundige, en stagiaire), maar wel was alles voorhanden. Goede optie dus!

 • Reageren
  Meike
  28/08/2017

  Ik ging met mijn eigen verloskundige naar het ziekenhuis om daar poliklinisch te bevallen. Dat gaf mij op voorhand een rustig gevoel, omdat alle zorg voor handen is. De bevalling verliep niet zoals normaal en werd medisch en ik werd tijdens de bevalling aan een gynaecoloog overgedragen.
  Meike onlangs geplaatst…Welkom babyMy Profile

 • Reageren
  Linda
  28/08/2017

  Eerste keer bewust ziekenhuis onvast ik geen idee had natuurmijk wat me te wachten stond(logisch) ik zou iedereen de eerste keer ook zeker zo aanraden. Ookal vond ik het totaal geen prettige ervaring. Je bent echt een nummertje, op een gegeven moment kreeg ik pijnbestrijding dus mijn eigen verloskundige ding weg. Ik heb geregeld en belasten gevoel gekend. Tijdens het persen liep de gynaecoloog nog heen en weer tussen 2 bevallingen. Ik heb bijna 2 uur moeten persen en uiteindelijk tangverlossing. Mijn zoontje moest een paar dagen naar neonatologie ivm iets verhoging. Dus zeker blij dat ik daar was, toch bewust de keuze gemaakt om de 2e keer thuis te bevallen en het wad hemels. Totaal anders dan de eerste keer. Ons 2e zoontje floepte er zo goed als uit ook al wad ie 1.5 kilo zwaarder dan de eerste! Voor een derde zou ik zeker weet thuis willen bevallen. Ik ben voor mijn gevoel veel ontspannender en daardoor gaat het voor mijn gevoel veel sneller!
  Maar zoals jij ook zegt ieder zijn ding!

  Liefs Linda

 • Reageren
  Kim
  28/08/2017

  Ik ben in het ziekenhuis bevallen! Ook nu met mijn tweede zwangerschap kies ik voor een bevalling in het ziekenhuis. Thuis vind ik het te spannend en ik denk dat dit mij dan in de weg gaat staan.
  Kim onlangs geplaatst…Just Read: Friet in de kliniek ÔÇô Marit BrugmanMy Profile

 • Reageren
  Susan
  28/08/2017

  Ik wil juist, na een eerste ziekenhuisbevalling, graag thuis bevallen.
  Vond het zo tegen vallen in het ziekenhuis. Wat je al beschrijft over beslissingen die voor je gemaakt worden (na een uur persen een vacuum). Je bent echt een nummertje en er word openlijk gepraat over een gemiste ochtendoverdracht (omdat ik daar dus tussendoor kwam) en net schone overalls/kleding die je blijkbaar vies hebt gemaakt…. terwijl je ligt te persen en paniek hebt.
  Nee als ik weer zwanher ben ga ik alles op alles zetten om thuis te bevallen (zo lang dat medisch veilig is)

 • Reageren
  Yvette
  28/08/2017

  Met de nadelen heb je zeker gelijk, maar pfff ik zou ook niet anders willen dan in het ziekenhuis! Mijn bevalling ‘moest’ in het ziekenhuis plaatsvinden omdat ik een hoge bloeddruk had en mijn dochter uiteindelijk ingeleid werd. Maar ik vind het een zeer veilig idee hebben, dat je al dat medische personeel bij de hand hebt, wat jij ook al zegt. Mensen die weten wat ze doen. Iedereen moet het inderdaad voor zichzelf beslissen en alles is goed zolang je je er zelf prettig bij voelt ­čÖé maar in deze ben ik het totaal met je eens.
  Yvette onlangs geplaatst…Review: Tastea Skintight + kortingscodeMy Profile

 • Reageren
  Didi
  28/08/2017

  Ik ben beide keren in het ziekenhuis bevallen (Rijnstate) en dat is me prima bevallen. Alleen toen ik de eerste keer een nachtje moest blijven voelde ik me een nummer. Het was ontzetttend druk dus de verpleging rende van hot naar her.
  Bij de intake van mijn tweede bevalling heb ik gevraagd of ze me willen vertellen waarom ze dingen doen en dat hebben ze heel netjes met alles gedaan. Dat was heel erg fijn!

 • Reageren
  Liset
  28/08/2017

  Ik ben ook beide keren in het ziekenhuis bevallen, maar dat was uit medische noodzaak. Gelukkig wist ik dit al op voorhand, waardoor ik gewoon direct naar het ziekenhuis mocht en niet ad hoc ;). Zelf wilde ik eigenlijk liever thuis bevallen, maar de keus was al voor mij gemaakt. Achteraf gezien was het heel fijn om in het ziekenhuis te bevallen omdat ik toch wel een ruggenprik nodig had en ik daar heel goed geholpen werd met mijn pijnlijke weeenstorm :).
  Liset onlangs geplaatst…Zomer 2017 | Vakantie vieren, pretparken bezoeken, lekker shoppen en persevents!My Profile

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  28/08/2017

  Poliklinisch en nu weer hopelijk… alles bij de hand voor de zekerheid. Afgelopen keer moest ik onder narcose gehecht en dan had ik dus idd alsnog naar het ziekenhuis gemoeten.
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Bumpdate week 35 & 36: spannend moment, mijn babyshower en de liggings echo…My Profile

 • Reageren
  Madelaine
  28/08/2017

  Ik werd ingeleid dus het werd logischerwijs een ziekenhuis bevalling. Ik wil de volgende keer ook weer in het ziekenhuis bevallen, maar het lijkt me mooi om het dit keer natuurlijk te beginnen.

 • Reageren
  Yvonne
  28/08/2017

  Ik heb hier een heel duidelijke mening over: ik vind thuisbevallen onverantwoord. Waarom zulke beslissingen nemen voor je kind (voor jezelf is je eigen verantwoordelijkheid maar je kind kan nog niet voor zichzelf opkomen).
  En alle opmerkingen dat mensen zich in t ziekenhuis een nummertje voelen…Die artsen en vepleegkundigen rennen zich de benen onder het lijf uit om levens te redden. Het leven van kinderen, vaders moeders, broer, zussen, echte mensen. En ook van jou. Er is te weinig personeel, dat weten we allemaal. Dus laten we met z’n allen ophouden met klagen over dat ze geen tijd om uitgebreid praatjes te houden aan het bed. Ze doen ├ęcht wat ze kunnen en geloof me: ze zouden heel graag veel meer doen dan dat.

 • Reageren
  Carmen
  29/08/2017

  Ik wilde absoluut niet thuis bevallen. Maar mijn tweede besloot om binnen een uur geboren te worden, dus veel keus had ik niet, en eerlijk: ik vond het prachtig.

 • Reageren
  Luana
  31/08/2017

  Wij begonnen poliklinisch, maar toen mijn vliezen braken bleek meneertje in het vruchtwater gepoept te hebben. Dus medisch geworden. Ik had toen net volledige ontsluiting, dus mijn eigen verloskundige bleef er wel bij. Helaas bleef het daar niet bij. Vanaf het moment van volledige ontsluiting tot geboorte heeft 4,5u geduurd. Hij lag geknikt met z’n hoofdje en mijn wee├źn namen af. Dus nog wee├źnopwekkers gekregen en uiteindelijk een knip en vacu├╝mverlossing. Ondanks dat alles kijk ik er heel positief op terug en vond ik het erg fijn al in het ziekenhuis te zijn! Ik had echt een TOP gynaecoloog, die mijn wens om vaginaal te bevallen heeft gerespecteerd.

 • Reageren
  Sam
  31/08/2017

  Wat jammer zeg dat er zo veel negativiteit en zelfs veroordeling is rondom het thuis bevallen.
  Voor mij was het een heel natuurlijke keuze. Gezond lijf, gezonde baby dus thuis bevallen. Verloskundigen zijn ontzettend kundig in hun mooie vak, ik had er dus alle vertrouwen in.
  Inderdaad is het een persoonlijke keuze en heb ik wellicht “geluk” gehad, toch wil ik nieuwe moeders laten weten dat je ook zonder enge verhalen een baby thuis op de wereld kan zetten. Go girls!

  • Reageren
   Yvonne
   01/09/2017

   Hoi Sam,
   Natuurlijk zijn verloskundigen zeer kundig. Ik ben in het ziekenhuis ook alleen maar ondersteund door verloskundigen (ik heb geen gynaecoloog gezien aangezien ik een perfecte bevalling had).
   Neemt niet weg dat verloskundigen thuis niet de apparatuur hebben die in het ziekenhuis wel stante pede aanwezig is. Ik moet er niet aan denken dat mijn kindje een hersenbeschadiging door zuurstoftekort oploopt bij een thuisbevalling, alleen maar omdat je een half uur te laat bent. Of eigenlijk komt het zelfs op minuten aan. Waarom zou je dat risico willen nemen met je kind?
   En dan heb ik het nog niet over nabloedingen bij jezelf. Bijvoorbeeld.
   Ik probeer niemand bang te maken, dit is gewoon realiteit en ik vind gewoon dat iedereen erop gewezen moet worden.
   Begrijp me niet verkeerd: ik vind bevallen iets moois en natuurlijks en bij mij ging het (hoewel ingeleid) perfect. Ik kijk er zelfs met veel plezier op terug, zou het morgen weer doen. Maar nooit thuis.

   • Reageren
    Hanna
    03/09/2017

    Hier een verloskundige die het toch niet kan laten om te reageren ;-). Laten we voorop stellen dat er alleen een thuisbevalling wordt ‘gedaan’ als alle omstandigheden goed zijn, voor zowel moeder als kind. Dit moet natuurlijk ook om de veiligheid te kunnen waarborgen. Mochten er toch onverwachte complicaties optreden dan heeft de verloskundige thuis een hele uitrusting mee (waaronder zuurstof, materialen om een infuus te prikken, medicatie etc) om de eerste opvang te verrichten. Gelukkig wonen we in een land waar eventuele extra hulp snel voor handen is in de vorm van een ambulance en waarin we ook binnen 20 minuten in een ziekenhuis kunnen zijn mocht dit nodig zijn. Maar daar moet ik ook bij zeggen dat dit zeer zeldzaam is, al zijn dat wel altijd de ‘spookverhalen’ die de ronde doen. Iedereen moet vooral bevallen op een plek waar ze zich het prettigst voelt en het beste kan ontspannen, want dat is nou eenmaal het allerbelangrijkst tijdens een bevalling. Ik denk dat dit voor een grote groep vrouwen wel de thuissituatie is dus ik ben blij dat de keuzevrijheid bestaat.

 • Reageren
  Maria
  07/09/2017

  Hoi, ik ben het helemaal met je eens! Mijn eerste bevalling zou een thuis bevalling zijn, maar werd een ziekenhuis bevalling na 15 uur weeen zonder enige resultaat. Mijn tweede bevalling was poliklinic en dat ging goed met alleen mijn verloskundiger erbij maar erna wilde de placenta niet komen en moest ik met spoed naar de OK. Ik had 2 liter bloed verloren, wat was ik dankbaar dat ik niet thuis was! Ik hoop in februari te bevallen van ons derde kindje, ditmaal weer poliklinic. Ik zou het nooit meer thuis durven, en heerlijk, alles wordt voor je gedaan in het ziekenhuis!

 • Reageren
  Nancy
  18/10/2017

  Heb meteen dit artikel opnieuw gelezen toen ik net las dat je thuis bent bevallen?. Gefeliciteerd met jullie dochter!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.