Een tegenvallende groeiecho

Liet ik tijdens mijn vorige zwangerschapsupdate nog weten dat de echo’s niets dan positieve curves lieten zien, was dat vorige week helaas toch anders.

Al vrij snel na de 20-wekenecho had ik mijn gebruikelijke ‘zorgen’ rondom de zwangerschap laten varen. Alles zag er goed en vitaal uit en de checks waren tot die tijd ook altijd prima geweest. Deze trend zette zich ook daarna nog lange tijd voort; iedere keer niets dan positieve woorden over de groei van mijn baarmoeder en de groei van het kindje. Mijn buik is nooit heel erg groot geweest, dat viel mij zelf ook wel op (zeker als ik het vergeleek met de buikfoto’s van James), maar zo lang de verloskundige daar niks op aan te merken had dan had het voor mijzelf ook geen zin om daar iets van te vinden.

Vlak voor de vakantie kwam er ineens een kentering in de positieve ontwikkelingen. De verloskundige vond tijdens de gebruikelijke meting van de baarmoeder dat deze niet heel hoog zag en ze vond het zelfs dusdanig twijfelachtig dat ze me doorstuurde naar het ziekenhuis voor een extra groeiecho.

De volgende dag kon ik terecht in het ziekenhuis en werd ‘us famke’ van top tot teen opgemeten. Gelukkig leek de groei niks geks te vertonen maar toch werd er voor de zekerheid een tweede echo gepland zo’n twee weken later om te kunnen vergelijken.

Vorige week vrijdag was die tweede screening. Met een goed gevoel (want: een goede uitslag vorige keer) gingen James en ik op pad en al vrij snel was ik aan de beurt. De metingen werden gedaan door een gynaecoloog en een stagiair.

Tijdens het meten had ik meteen al het vermoeden dat ze niet zo enthousiast waren als de vorige keer. Ik besloot maar niks te zeggen of te vragen en gewoon maar af te wachten wat ze te melden zouden hebben. Na de echo werden de gegevens ingevoerd en terwijl ik achter het gordijn lag te wachten hoorde ik al termen als ‘te klein’ en ‘te weinig groei’ voorbijkomen.

Het bleek dat ik dit goed gehoord had. Nadat ze mij hiervan op de hoogte hadden bracht wilden ze graag nog even dat een tweede persoon de metingen opnieuw zou uitvoeren om te kijken of zij tot dezelfde conclusie kwam. Zij kwam echter op nog lagere aantallen uit. De conclusie was simpel: het kindje is te klein en te licht voor de termijn – het blijven natuurlijk schattigen maar de kleine zou nu zo’n 1.7 kg zijn terwijl dit 2.5 kg had moeten zijn – en dit willen ze in de gaten houden. Over twee weken dus wederom een echo.

Een beetje beduusd maakte ik een nieuwe afspraak. Dit was bij lange na niet het scenario dat ik in mijn hoofd had. Gelukkig werd ik wel gerustgesteld met het feit dat de organen, navelstrengtoevoer en het hartritme goed waren, dus dat ik me in die zin niet teveel zorgen hoef te maken. Ook voel ik de kleine goed bewegen en dit is natuurlijk ook een gezond teken.

Gisteren had ik weer een afspraak bij de verloskundige en werd uiteraard mijn baarmoeder weer opgemeten. Deze was nog steeds aan de lage voor de termijn, maar niet buitenproportioneel.

Het is dus nu weer even afwachten tot de volgende echo. Tot die tijd kan ik weinig anders doen dan me ook niet al te druk maken.

Dit vind je misschien ook leuk

27 reacties

 • Reageren
  Monique
  29/08/2017

  Stressen is dat he? Voor mij herkenbaar in beide zwangerschappen maar beide keren gezonde jongetjes gekregen die wel wat klein waren voor de termijn maar niet TE klein. Ook altijd kleine buiken gehad. Ik heb een beetje jouw bouw.

  Hopelijk maken jij en je meisje een mooi spurtje en komt alles helemaal goed!

 • Reageren
  Joyce
  29/08/2017

  Wat lijkt me dat spannend. Gelukkig zijn de organen etc wel goed. Hopelijk is de conclusie dat het een klein meisje is. Dikke knuffel

 • Reageren
  Romy
  29/08/2017

  Maak je niet te druk! Mijn dochter was ook altijd te klein.. en rond jouw termijn ook 1717 geschat! uiteindelijk is ze met 48 cm en 2460 kerngezond geboren! Ja, dat is klein.. maar tot op de dag van vandaag is ze haar eigen lijn blijven volgen! Ze is gewoon “petit” en keurig in verhouding.. alleen niet volgens de “standaard”

 • Reageren
  Femke
  29/08/2017

  Pfoeeee dat lijkt mij erg spannend. Wel fijn om te horen dat ze je wel wat gerust hebben kunnen stellen dat de organen, navelstrengtoevoer en het hartritme goed waren..
  Femke onlangs geplaatst…What I did – Week 34 2017: assessment, verjaardagen en de zon!My Profile

 • Reageren
  Loes
  29/08/2017

  Vervelend die onzekerheid!
  Mijn buik was ook altijd heel klein en mijn vk was ervan overtuigd dat mijn dochter goed groeide.

  Toen zij met 40+4 werd geboren was ze wel erg klein en mager. Ze woog 2720 gram. Weinig voor een voldragen baby. Maar ze deed het gelijk super goed. Ik hoop dat dit je een beetje vertrouwen erin geeft!

 • Reageren
  Noor
  29/08/2017

  Geen paniek! Hier ook een zoontje die tijdens de zwangerschap de stempel ‘te klein en veel te licht’ heeft gekregen. Drie groeiecho’s in de week en de ene scan na de andere gehad.

  Met 38 weken ben ik ingeleid en is mijn zoontje met 43 cm en 2550 gram ter wereld gekomen.
  Nu vier jaar later is heeft hij nog steeds geen grammetje vet teveel en is hij nog steeds aan de kleine kant (maat 104 en heel
  Soms 110).

  December naar het consultatiebureau voor een extra controle. Maar ik weet dat hij het goed doet en zich volvreet aan alles wat los en vast zit.

 • Reageren
  Kimberly
  29/08/2017

  Jeetje wat spannend! Geen ervaring mee maar kan me wel voorstellen dat de schrik er flink in zit/ zat. Lees al veel reacties waarbij het niks heeft betekend, hoop dat deze je steunen.
  Kimberly onlangs geplaatst…Yes ik bestelde in China! -Shoplog Wish-My Profile

 • Reageren
  Eke
  29/08/2017

  He gatver Sanne, dat is niet het nieuws waar je op zit te wachten! Ik duim voor een groeispurt! ?
  Eke onlangs geplaatst…Verrassingsreis-vlog Roemenië #1 | Nagellak NoNo, goudvis huren & drugs smokkelen?My Profile

 • Reageren
  Diantha
  29/08/2017

  Hey meid! Ik snap dat het niet leuk is om te horen, maar probeer er op te vertrouwen dat alles gewoon goed is. Er bestaan nou eenmaal ook petite kindjes en reuzenbaby’s. Het zou een beetje gek zijn als we allemaal met 48 cm en precies 7 pond starten. Bij mij was het eenzelfde soort paniek maar dan andersom. Te groot te groot te groot, continue hoorde ik dat. Ik dacht dat hij misvormd was met een waterhoofd omdat zijn hoofd zo groot was, 97 percentiel. Met 38 weken zou ik ingeleid worden want te groot etc. En uiteindelijk ben ik gewoon met 40 + 6 bevallen (want die ene gyn met 38 weken vond het toch niet nodig). Uiteindelijk is hij nog steeds gewoon een groot kind, maar volledig in verhouden en vooral gezond en gelukkig. Liefs??

 • Reageren
  Yvonne
  29/08/2017

  Je hebt in de reacties alles al gehoord eigenlijk. En ook ik heb in mijn omgeving al heel veel verhalen gehoord van ouders die “bang” werden gemaakt voor een te klein dan wel een te groot kind.
  Maar wat is te klein of te groot? Ons kind zou een te groot hoofd hebben, klopte niets van. En ik was te nuchter om me er écht druk over te maken, net als jij. Je kunt er toch niets aan doen.
  En nooit heeft er een kindje uit mijn omgeving van geleden dat hij/zij kleiner/groter dan die stomme standaard was.
  Ik zeg altijd: ze weten te veel tegenwoordig. Ignorence is bliss sometimes ….

 • Reageren
  Yvonne
  29/08/2017

  Aanvulling: denken die gynaecologen ook wel eens aan wat de stress van de moeder voor invloed op het kindje heeft als ze zoiets hoort? Daar gaat het niet harder van groeien lijkt me.

 • Reageren
  Heleen
  29/08/2017

  Hé, wat k*t om zoiets te horen. Wel fijn dat de organen etc wel in orde zijn! Zolang ze jullie goed onder controle houden moet het vast goedkomen, vooral als ik hier de reacties van andere mama’s lees! ?
  Heleen onlangs geplaatst…DIY: Babygym van IkeaMy Profile

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  29/08/2017

  Alle belangrijkste dingen zijn goed. Misschien is het gewoon een fijn meisje. Goed dat ze je in de gten houden maar ga niet meteen van het ergste uit. Wel heel balen want zo wil je niet je laatste weken zwangerschap door gaan eigenlijk.
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Bumpdate week 35 & 36: spannend moment, mijn babyshower en de liggings echo…My Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  29/08/2017

  Ik weet hoe je je voelt! Probeer er niet aan te denken, je kunt toch niks doen, behalve n btje rustig aan doen… sterkte!
  Elisabeth onlangs geplaatst…Hebben we spijt dat we geen NIPT gedaan hebben?My Profile

 • Reageren
  Lynda
  29/08/2017

  Heel herkenbaar, mijn dochtertje werd met 32 weken zwangerschap op 1,6 kg geschat. Uiteindelijk is ze met 40+4 weken geboren met een gewicht van 3,4 kg. Achteraf niks om ons zorgen te maken maar ik raakte er tijdens mijn zwangerschap wel behoorlijk gestrest van.

 • Reageren
  Lisette
  29/08/2017

  Dat is zeker niet het nieuws wat je wilt horen maar jij bent zelf ook hartstikke slanke dame! Ik hoop dat ze gewoon goed genoeg groeit en dat je na de volgende echo weer helemaal uit de zorgen bent.
  Lisette onlangs geplaatst…Dingen die ik altijd in mijn tas heb My Profile

 • Reageren
  Chantal
  29/08/2017

  Wij hadden precies hetzelfde rond de 33 weken.. Een groeiecho voor de “leuk” bij de verloskundige. Toen bleek de baby veelste klein en zat op de p2 lijn. Alle echo’s hiervoor waren altijd prima. Doorgestuurd naar de gynaecoloog & daar was de echo toch wel goed. Wel klein, maar niks om zorgen te maken. We kregen 2 weken later nog een echo voor de zekerheid. Deze echo was heel slecht, baby zat zelfs op de p1 lijn. Veel controles en hij bleek dus wel echt te klein te zijn. Dus vanaf toen 2x in de week CTG, hij groeide wel maar niet zo hard als zou moeten.. Navelstreng doorbloeding etc was allemaal prima. Uiteindelijk met 38.3 ingeleid en is hij geboren met 2400gram en 45cm. Klein maar fijn! Week in het ziekenhuis gelegen, moeilijke start. Uiteindelijk bleek ik placenta infarcten te hebben, heel erg schrikken. Jou verhaal kan natuurlijk helemaal anders zijn, maar mocht het toch zo ongeveer lopen mag je me altijd een mail sturen als je wat vragen hebt ofzo. Ik google’de me helemaal suf in die periode. Ik zou je in ieder geval niet te veel zorgen maken. M’n kleine is nu 12 weken en flink aan het inhalen, hij heeft al zelfs lekkere spekbeentjes&armpjes!

 • Reageren
  Sanne
  29/08/2017

  Dat zou me ook wel wat ongerust maken. Je wil natuurlijk dat alles goed gaat als je je kleintje op de wereld zet.
  Omgekeerd, ik heb steeds een perfect groeiende baby gehad, geboren exact in het midden van elke curve, maar ondertussen gaat het maar traag bij hem.
  Hij wordt volgende maand 2,5 en hij is nog maar net 86 cm groot. Kleine uk dus, maar hij eet als een paard. Gewoon laten groeien, denk ik dan. Zij het op zijn eigen tempo.

 • Reageren
  Angela | Great Body & Mind
  29/08/2017

  Spannend! Ik had dit ook met Jim. Moest na de 34 weken elke 2 weken in het zkh melden, hoewel bij de hermeting in het zkh al geen vuiltje meer aan de lucht was. Hij werd dan ook met goed gewicht geboren. Net wat je aangeeft: die marges zijn zo groot op zo’n klein lijfje dat ze met zo’n apparaat meten! Komt vast goed! :-*
  Angela | Great Body & Mind onlangs geplaatst…Model Worden? Win Kaartjes en Ontmoet Topbureau’s Tijdens The Model ConventionMy Profile

 • Reageren
  Jolanda
  29/08/2017

  Mijn dochter was ernstig dysmatuur met 2150 gram, 43 cm na bijna 38 weken. Ik vind het nog wel meevallen bij jou… Bij mij kwam het door pre-eclampsie waardoor de placenta niet goed werkte. Hou je bloeddruk en dat soort symptomen voor zwangerschapsvergiftiging in de gaten, maar dat zullen ze je wel verteld hebben. Trouwens mijn dochter deed het verder goed en nu is ze 7 en nog steeds petit. Dus het hoort ook bij haar om kleiner en lichter dan gemiddeld te zijn. Neem je rust en vertrouw er op dat het goed komt, je in goede handen bent.

 • Reageren
  Elma
  29/08/2017

  Ah wat vervelend voor je! Ik had zelf bij beide zwangerschappen een kleine buik en ook meerdere groei echo’s gehad. Niet echt leuk natuurlijk maar had zelf eigenlijk altijd het gevoel dat het wel goed zat en uiteindelijk waren mijn jongens bij geboorte 3500 en 3900 gram.. Dus probeer niet te veel te stressen! Het valt gewoon heel lastig te voorspellen en ook met een wat kleiner kindje komt het echt helemaal goed!

 • Reageren
  Lae
  29/08/2017

  Jeetje wat spannend allemaal. Ik hoop dat het allemaal mee valt. Komt vast goed! Inderdaad fijn dat je der goed voelt bewegen. Dat is zeker een goed teken!

  Liefs Lea

 • Reageren
  Michelle
  29/08/2017

  Heel herkenbaar. Vertrouw in je eigen lichaam! ik heb vanaf week 24 extra groei echo’s gehad. Het buikje was te klein en alle nood scenario’s werden erbij gehaald! Per direct stoppen met werken, medische bevalling, eventuele vroeggeboorte, naar ziekenhuis in Amsterdam, etc. Met week 37 kreeg ik te horen dat er niks meer aan de hand was. Thuis bevallen, mijn zoontje was hartstikke gezond en gemiddeld qua gewicht, lengte. Achteraf voelde ik me zo stom dat ik zo enorm heb lopen stressen.

 • Reageren
  Femke
  30/08/2017

  Misschien kan het je helpen er niet teveel druk om te maken. Bij mij ging hetzelfde bij 36 weken zeiden ze dat ze aan de onderkant van de groeicurve lag. 2,6 kilo. Niets was minder waar. Geboren met een gewicht van 3,9 kilo!! Haha

 • Reageren
  Larissa
  30/08/2017

  Ik lees dat het kindje nu 2,5 kilo moet zijn voor deze termijn. Ons dochtertje is met 36.4 geboren en woog 2515. En ik heb nooit wat gehoord over dat ze te klein en niet zwaar genoeg was voor de duur van de zwangerschap. Maar wel spannend allemaal. Komt vast goed !

 • Reageren
  Anneleen
  30/08/2017

  Wat vervelend, zo’n tegenslag… Ik duim voor jullie kleine meisje! X
  Anneleen onlangs geplaatst…Uit mijn winterslaapMy Profile

 • Reageren
  Samantha
  31/08/2017

  Hoi Sanne!
  Hier ook een kleine buik en een klein mannetje. Maar in het zkh maakte ze zich er geen zorgen om.
  Uiteindelijk bevallen met 37.6 met een gewicht van 2940. En een lengte van ongeveer 45 cm.
  Moet zeggen hij is morgen 11 maanden en is nu een kleine 7.8 kg.. en 69 cm…..
  Dus nogsteeds een kleintje. Maar wel kerngezond en in ontwikkeling gaat hij ook snel… t ziet er niet uit, hij loopt bijna… en is nog echt een inimini!
  Wat ik dus eigenlijk wil zeggen, maak je niet al te veel zorgen (is moeilijk I know) maar kijk gewoon hoe het loopt.
  Ja misschien is ze wel heel klein, maar als ze gezond is en het zelf goed doet.. dan heb je gewoon heel lang een babytje! (Heeeeeeerlijk!!)

  Geniet nog even!!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.