Een oppas/gastouder aan huis; hoe bevalt dat?

Het is nu alweer een maand of 9 geleden dat we de stap hebben gemaakt van bso naar oppas aan huis voor onze oudste. Ik dit artikel deel ik onze ervaringen.

Nadat ik een punt had gezet achter ons teleurstellende bso-avontuur, besloten we voor een oppas aan huis te gaan voor James. Op deze manier kon hij na school lekker naar huis gaan, in zijn vertrouwde omgeving blijven en hoefde hij niet meer bij een opvang verplicht te spelen of met andere sociale activiteiten mee te doen. Ik zag dat dat niks voor hem was, dat hij na school echt even moet bijkomen en dat hem dat niet lukt wanneer hij in een omgeving is met allemaal andere kinderen waar hij altijd een activiteit moet kiezen. Overigens vind ik met de bso zelf niks mis hoor, er zitten echt lieve leidsters daar en ze doen veel leuke dingen met de kinderen, maar James heeft daar na een schooldag gewoon geen energie meer voor.

James zijn oppas haalt hem twee dagen in de week om half 3 van school en geeft hem tot 17.00 alle aandacht. Eén op één, want zijn zusje gaat ergens anders naar een opvang. James heeft een zeer liefdevolle en toegewijde oppas die met hem spelletjes doet, naar de speeltuin gaat, verstoppertje speelt, waar hij zijn dag mee bespreekt. Als James moe is dan kan hij lekker bankhangen, als hij energie heeft dan gaan ze iets leuks doen. Hij moet niks, mag alles (bijna alles) en het is lekker relaxed. Precies wat bij hem past. Als hij een speelafspraakje wil dan mag dat ook.

Ik ben ondertussen meestal thuis aan het werk (op zolder) en soms zit ik er ook gewoon beneden bij te werken. Het voelt voor mij heel fijn om in de buurt te zijn wanneer James me nodig heeft – al maakt hij er zelden gebruik van. Hij weet inmiddels dat wanneer de oppas er is en ik aan het werk ben hij voor alles bij haar terecht kan.

Mijn oppas houdt zich uitsluitend bezig met James, het is dus niet zo dat ze ondertussen nog andere taken zoals boodschappen of schoonmaken op zich neemt (wel ruimt ze netjes op). Ik vind het belangrijk dat alle aandacht naar James gaat.

Ik vind het een uitkomst zo. We doen het nu al 9 maanden op deze manier en iedereen voelt zich er prettig bij. Ik heb rust nu, hij heeft rust nu en dat vind ik het belangrijkst.

Hoe hebben jullie de opvang geregeld?

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reageren
  Didi
  30/08/2019

  Klinkt ideaal zo! Onze kinderen gaan een dag naar de Bso. In vakantie soms een dag extra als het nodig is of er leuke activiteiten zijn. Oma haalt ze ook een dag uit school en de rest zijn we zelf in de gelegenheid.

 • Reageren
  T
  30/08/2019

  Klinkt ideaal. Maar is hier ook kinderopvangtoeslag voor of is het kosten voor de ouders?

  • Reageren
   Kim
   30/08/2019

   Als je de oppas of eigenlijk nanny via een gastouderbureau regelt heb je recht op kinderopvangtoeslag

  • Reageren
   Ingeborg
   31/08/2019

   Lekker belangrijk.
   Niets gaat boven de welzijn van je kind.

   • Reageren
    Inez
    01/09/2019

    Heel erg belangrijk, niet iedereen kan een privé oppas betalen. Uiteraard gaat het welzijn van je kind voor alles maar als het geld er niet is moet er naar een andere oplossing gezocht worden.

 • Reageren
  Sara
  30/08/2019

  Dat klinkt echt heel fijn! Kan me heel goed voorstellen dat hij al vermoeid is na een schooldag en niets fijner om dan lekker naar je eigen huis en omgeving te gaan. Bso of opvang kost veel energie! Zelf heb ik ook veel opgepast toen ik jonger was. Maar ik deed ook deels de was, boodschappen en eten maken. Ik had het heel fijn gevonden om meer aandacht aan de jongens te kunnen geven, door mij niet met die taken bezig te houden. Fijn dat jullie het zo kunnen regelen! Mijn kleintje is nog klein en gaat 2 dagen naar de kinderopvang en ik merk dat hij dan ook super moe is. Hij vindt het gelukkig heel leuk en speelt leuk met de andere kindjes!

  • Reageren
   Ria Biemold
   30/08/2019

   Zelf ben ik gastouder aan huis
   Haal inderdaad kinderen van school en doe spelletjes met ze,buiten spelen enz
   Ook ben ik er soms in de ochtend.
   Maak ze wakker.
   Wassen aankleden.
   Gezamenlijk ontbijten en naar school brengen
   Zo hoeven ouders niet in alle vroegte op pad en ben ik er ’s middags als de ouders thuiskomen van hun werk .
   Maak je gebruik van geregistreerde gastouder dan wordt het vergoed
   Hoe hoog de toeslag is die je krijgt is afhankelijk van je inkomen
   Maar daar weten de gastouderbureaus wel antwoord op

 • Reageren
  Danielle
  31/08/2019

  Hier ook een gastouder aan huis voor onze drieling. Toen ze bijna 1 werden ging ik weer werken. Tien een gastouder gehad voor 2 dagen in de week. Zij is onze gastouder gebleven tot ons drietal naar de basisschool ging.
  Sinsdien hebben we een andere gastouder voor 1 dag in de week. Overige dagen lukt mij zelf met de Kids.
  Vanaf volgende maand ga ik iets meer werken (van 20 naar 30 uur, werk dan 2 hele dagen en de overige dagen onder schooltijd). Dan gaan de Kids 2 dag naar bso en houden we 1 dag gastouder aan huis. We kiezen die tweede dsg bewust voor bso zodat ze lekker met anderen kunnen spelen.

 • Reageren
  Iris
  31/08/2019

  Ik ben jaren lang vaste oppas geweest van 2 gezinnen, vond het onwijs leuk om te doen! ?

 • Reageren
  T
  03/09/2019

  Ingeborg, heel belangrijk. Juist voor het welzijn van n kind. Als er een keuze gemaakt moet worden tussen niet vergoed of n dag minder werken omdat dat goedkoper is. Dus btje kort door de bocht de reactie.
  In het welzijn van mijn kind, herkennende in het verhaal van dit topic sta ik op zon cruciaal beslismoment. Dus alle info over wat wel en niet vergoed is, is welkom. Bedankt.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.