Een ongeluk zit in een klein hoekje

James eten Collage

Ik wist dat James de neiging had om, als hij in ons grote bed lag, naar de zijkant te rollen. Ik had hem al een paar keer bij de rand vandaan moeten vissen omdat hij er dreigde af te kukelen. Maar hij lag zo lekker te slapen dat ik besloot hem er deze keer te laten liggen. Om de vijf minuten keek ik even of hij nog stil lag. Toen hoorde ik opeens een hysterische huil.

Aan het huiltje hoorde ik al dat hij pijn had. Ik sprong op om naar de slaapkamer te gaan maar het broertje van mijn vriend was me voor. Hij kwam razendsnel met James naar buiten gelopen. Het eerste wat ik zag was James zijn bloedneus. Meteen raakte ik in paniek. Mijn schoonmoeder nam James over om zijn neusje en zijn beurse plekken te verzorgen en ik huilde alleen maar dat het mijn schuld was. Een beetje streng sprak mijn vriend me toe dat ik echt wel zou moeten leren om met dit soort situaties om te gaan, het zou immers heus nog wel vaker gebeuren dat iets dergelijks James zou overkomen, en dan moet je als ouder adequaat handelen.

En hij heeft natuurlijk helemaal gelijk. Wanneer er iets met je kindje gebeurt, hij doet zich zeer, hij valt of hij krijgt een ander ongelukje, dan is het enige wat helpt rustig te blijven en de ernst van de situatie in te schatten en daarop af te stemmen wat voor hulp er nodig is. Jammer genoeg heb ik geen enkele medische ervaring en vind ik het dus moeilijk om wonden of andere plekken op ernst in te schatten laat staan zelf te verzorgen. Daarom lijkt het me handig om in de toekomst een EHBO cursus te doen, zodat ik wat basiskennis heb als er iets met James gebeurt.

Nog maar net bijgekomen van James zijn val van het bed was het gisteren alweer mis. James was achter me aan het rondkruipen en zat met een, naar mijn idee, leeg doosje te spelen. Op een gegeven moment hoorde ik achter me stikkende geluiden, ik keek om en zag uit James zijn mond allemaal kleine elastiekjes hangen. Die zaten dus nog in het doosje waarvan ik dacht dat het leeg was. Een golf van paniek kwam weer over me heen, maar omdat ik alleen thuis was probeerde ik zo rustig en zo snel mogelijk te handelen. Ik stak mijn vinger in James zijn keel en plukte daar twee elastiekjes uit. James begon te huilen maar stopte gelukkig met de stikkende geluiden. Direct daarna belde ik mijn schoonmoeder (die verpleegkundige is) om te vragen wat ik nu moest doen . Ze zei dat ik me niet zorgen moest maken en dat hij de doorgeslikte elastiekjes vanzelf wel weer uit zou poepen.

Zo zie je maar dat een ongeluk echt in een klein hoekje zit. Nu James kruipt kan ik mijn kont werkelijk niet keren of hij heeft wel weer iets gevonden wat hij niet mag hebben of wat gevaarlijk voor hem kan zijn. Ik probeer hem zo vaak mogelijk in de box te zetten, maar natuurlijk is het voor hem wel het leukst om gewoon lekker rond te kruipen. Na het elastiekjesincident ben ik het hele huis doorgelopen of er echt niks kleins meer op de grond lag of in de kastjes waar hij zich aan kan vergrijpen. Ik ben nu nog alerter dan ik al was en eigenlijk kan ik alleen maar werken als hij ligt te slapen. Ik durf gewoon mijn blik niet van hem af te wenden, veel te bang dat hij weer iets gevaarlijks doet.

Eerst dacht ik dat het nog wel meeviel toen mensen tegen me zeiden ‘wacht maar tot hij gaat kruipen, dan ben je echt de hele dag aan het babyvangen’, maar daar is helemaal niets van overdreven. Stopcontacten, handtassen, kastjes, knopjes, mobieltjes, afval, alles gaat in zijn mond of door zijn handen. Speelgoed is niet boeiend; het moet iets zijn waar hij mij mee bezig ziet, alleen dan vindt hij het ook interessant om er iets mee te doen.

Hebben jullie wel eens zoiets meegemaakt met je kindje?

Dit vind je misschien ook leuk

18 reacties

 • Reageren
  Marieke
  22/07/2015

  Ohhh dit is allemaal zooo herkenbaar! Bij mij is de kleine een keer van de bank afgevallen terwijl ik er zelf gewoon bij zat, je voelt je op dat moment zo schuldig! Het enige wat ie er aan overhield was een blauwe plek, hij was het zelf zo snel vergeten gelukkig! Helaas kunnen we dit soort dingen niet altijd voorkomen, wel heel goed dat je de tweede keer rustig handelde!

 • Reageren
  Nadia
  22/07/2015

  EHBO-cursus lijkt me een goed idee, dat zou ik ook doen als ik moeder zou zijn. Eng, vooral dat met de elastiekjes!

 • Reageren
  Lifesabout
  22/07/2015

  Je voelt je altijd zo rot en schuldig…maar je kunt nou eenmaal niet alles voorkomen. Hier een meisje dat al een paar keer van de bank is gevallen. Ze weet hoe ze er op komt en gaat rennen en springen. Als ik even in de keuken ben of op toilet, dan is het zo gebeurt. Gelukkig nog nooit iets uit haar mond moeten halen. Wel stond ze bijna op het punt een hondenbrokje te eten haha.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Gezond en veilig aan de schoonmaak met Method.My Profile

 • Reageren
  Marloes
  22/07/2015

  Wow dat zijn inderdaad schrikmomentjes. Knap dat je net als gisteren toch rustig weet te blijven, en snel handelt. Ik heb het bij mijn nichtje ook een keer gehad.
  Marloes onlangs geplaatst…Travel: MallorcaMy Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  22/07/2015

  Heel herkenbaar en inderdaad zo vervelend en naar 🙁 Lana viel eens van het bed af bij mijn man, ze waren gewoon leuk aan het spelen, vervolgens zat er een breukje in, vergeet ik nooit meer, ongeluk zit in zo’n klein hoekje
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…9x Waarom trouwen zo leuk is!My Profile

 • Reageren
  Bianca
  22/07/2015

  Wauw, kan me heel goed voorstellen dat de schrik er goed in zit. Zo’n ehbo cursus is zeker een goeie, zou ik ook doen! Zit je in ieder geval toch iets rustiger! XO
  Bianca onlangs geplaatst…Zo loopt je eerste date nooit uit de hand!My Profile

 • Reageren
  Diantha
  22/07/2015

  Oh meid ik kreeg er helemaal kippenvel van!! Een ongeluk zit inderdaad in een klein hoekje en overal gebeuren dit soort kleine dingen. Ik heb zelf wel een uitgebreid EHBO diploma, maar ik ga voor de bevalling nog een kinder EHBO cursus doen en mijn vriend hangt er ook aan want die heeft 0 EHBO kennis en is de paniekvogel van ons tweeën.. 😛 Ik zou zeggen doen hoor en liever eerder dan later! Liefs
  Diantha onlangs geplaatst…Zwanger!My Profile

 • Reageren
  Maria
  22/07/2015

  Hey Sanne!! Altijd leuk om jouw berichtjes te lezen! Jij als taalkunde hoort het vast graag als er een foutje in staat!

  4e alinea, 4 regel van onder. ‘Ze zij’ ?

  • Reageren
   La VieSagista
   22/07/2015

   HAHA OMG dat ik die niet heb gezien zeg. Gênant. Thanks doll, heb t aangepast!

 • Reageren
  Joy
  22/07/2015

  Vervelend Sanne dat je het jezelf zo persoonlijk aantrok. Met mijn werk als gastouder ben ik kinder EHBO verplicht en ik moet eerlijk zeggen dat het me wel een stukje rustiger heeft gemaakt en bewuster handel door eerst even na te denken. Wie weet helpt het jou ook.:)
  Joy onlangs geplaatst…50 Fun Questions TagMy Profile

 • Reageren
  Mandy
  22/07/2015

  Wat heb je dit weer mooi geschreven Sanne! En heel erg gedurfd ook. Ik bewonder dat je zulk soort verhalen deelt op het internet. Nog nooit heb ik meegemaakt dat iemand zulke verhalen deelt, zo echt en zo eerlijk. Prachtig vind ik, want je zal ook vast een hoop commentaar krijgen door je eerlijkheid terwijl dit soort verhalen een dagelijkse gang van zaken is! Dit is ook een van de redenen dat ik je blog volg! Ga zo door! Liefs

 • Reageren
  Mandy | MakeupyourMandy
  22/07/2015

  Het overkomt de beste en daar leer je van! Maar snap wel dat je je helemaal wezeloos schrikt, pfft.
  Mandy | MakeupyourMandy onlangs geplaatst…Reinigingsborstel Philips VisaPureMy Profile

 • Reageren
  Anneleen
  22/07/2015

  Wow dat lijkt me schrikken! Ik heb tijdens mijn studie EHBO gekregen en ben hier wel blij om, is interessant en leer je veel van bij!
  Anneleen onlangs geplaatst…Babbelmomentje: I’m back on track! #7My Profile

 • Reageren
  Iris Larisa
  22/07/2015

  Jeetje heftig zeg, zo’n kruipend kindje dat je de hele dag in de gaten moet houden! Ik heb ook altijd het idee dat ik totaal geen medische kennis heb mocht dat nodig zijn. EHBO lijkt me altijd een goede toevoeging aan je leven haha, vooral met zo’n kleine! X
  Iris Larisa onlangs geplaatst…FRIDAY FAVS – MUA VELVET LIP LACQUERMy Profile

 • Reageren
  Sanne
  23/07/2015

  Wat een schrik! Er komen inderdaad nog zat momenten dat je je rot schrikt. Ik vind het stoer dat je er zo open over schrijft op je blog. Ik heb mijn dochter een keer uit de wipper laten vallen toen ik haar met wipper en al een paar meter wilde verplaatsen. Ze was nog maar een paar weken oud. Jeetje wat voelde ik me toen schuldig. Gelukkig huilde ze direct en dat was volgens de ehbo (die ik direct belde) een goed teken. We hebben allemaal weleens van die momenten.

  Ik heb zelf ook geen medische kennis, ik vind het ook niet echt nodig. Ik bel nu vooral de huisarts voor overleg als er iets aan de hand is en verder probeer ik goed op te letten. Maar misschien heeft dat er nu ook mee te maken dat mijn kid 4 jaar is en ze zelf ook duidelijker aan kan geven wat en of er iets mankeert.
  Sanne onlangs geplaatst…Kleding geshopt voor SaarMy Profile

 • Reageren
  martina
  23/07/2015

  man wat eng, naar dit soort momenten kijk ik absoluut niet uit!
  martina onlangs geplaatst…23 juli 2015 – Diary – Ziekenhuisopname, bevallen en knuffelen!My Profile

 • Reageren
  Nesrin
  23/07/2015

  Oh Sanne… Heel herkenbaar dit. Kinderen, pijn, vallen en opstaan…een EHBO cursus en een kast vol geneesmiddelen (incl een EHBO doos) is zeker een must.
  Fijn dat jouw schoonmoeder een verpleegkundige is.

  Neem het jezelf niet kwalijk, het gebeurt elke ouder.
  Nesrin onlangs geplaatst…Filmpje: Mini vlog vakantie day 1My Profile

 • Reageren
  Marije
  24/07/2015

  Jeetje wat zul jij je de tandjes zijn geschrokken! Mijn moeder vertelde me dat ik echt een dramakind was. Ik viel overal vanaf of tegenaan en zelfs mijn oma vond het lastig om op te passen. Puur omdat ik iedere keer zomaar omviel en me ergens aan stootte. Hopelijk wordt dit kindje in mijn buik iets stabieler dan haar moeder. haha.
  Marije onlangs geplaatst…Proud MaMa BabybelMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.