Je verdient een sticker! Een beloningssysteem voor kinderen

Een beloningssysteem kan een effectieve manier zijn om positief gedrag van je kind te stimuleren. Ook ik ben het stukje bij beetje in de opvoeding aan het toepassen.

Je kunt kinderen belonen voor verschillende dingen, denk aan zindelijk worden, rustig gaan slapen, lief zijn tegen broertjes of zusjes, speelgoed opruimen, bord leegeten en ga zo maar even door.

Ik heb James onlangs geleerd wat het is om iemand een compliment te geven. Hij zei wel vaker tegen me ‘mama wat heb je een mooie jurk aan’ of ‘wat zie je er mooi uit vandaag’. Ik heb hem nu verteld dat mensen zulke dingen leuk vinden om te horen, en dat zoiets een compliment heet. We houden nu eenmaal van positieve aandacht.

Zo werk een beloningssysteem ook, als je als ouder waardering toont voor iets wat je kind goed doet, dan is dit voor je kind weer een stimulans om zich vaker zo te gedragen.

Het gebruik van een beloningssysteem schijnt het beste te werken bij kinderen in de leeftijdsfase tussen de 3 en 10 jaar oud. Op deze leeftijd zijn ze daar gevoelig voor.

Je kunt natuurlijk belonen op veel verschillende manieren, denk aan het verdienen van een sticker, een tripje naar de speeltuin of een snoepje. Ik kan James altijd heel erg blij maken met een extra verhaaltje voor het slapengaan of een spelletje spelen samen. Er zijn ook veel leuke beloningssysteem te krijgen, bijvoorbeeld op www.stammetjes.nl. Denk aan speciale stickervellen, prentkaarten, plakfiguren en prikkaarten. Kijk ook eens op Pinterest voor leuke ideetjes.

Het is natuurlijk ook niet zo dat elke goeie actie beloond hoeft te worden. Ik kies de momenten zorgvuldig uit. Zo vind ik het wel belangrijk dat James leert dat het normaal is dat ‘ie opruimt en dat hij daar niet altijd iets voor terug krijgt. Soms doe ik het om hem een extra zetje te geven. Ik vind bijvoorbeeld dat als hij zijn hele kamer heeft opgeruimd hij daar best voor beloond mag worden, maar wanneer ik hem vraag of hij een paar knutselspulletjes terug in zijn kast wil leggen daar niet per se iets tegenover hoeft te staan.

Hoe gaan jullie om met belonen bij jullie kinderen?

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Sara
  02/03/2019

  Ja leuk! Mijn babyboy is nu nog te jong, maar ik denk zeker dat het kan helpen in situaties. Vooral met stickers dat ze zien dat ze ergens naar toe werken bijv. Ik heb het gezien bij mijn nichtjes, toen hun vader overleed wilde ze alleen nog bij hun moeder in bed slapen. Na een jaar (meiden waren toen 5 en 8) kregen ze allebei een een poster waar ze een sticker op mochten plakken als ze in hun eigen kamer hadden geslapen. Bij 10 stickers mochten ze wat leuks doen, 1-op-1 met hun moeder.

 • Reageren
  Sarita
  02/03/2019

  Ik beloon mijn 2 jarige dochter altijd als ze goed heeft gegeten(met name fruit) met iets lekkers. Eigenlijk is het dus gewoon chantage ?? maar het werkt wel. Ik wil ook iets van een plaskaart maken/kopen om met de zindelijkheidstraining te beginnen.

 • Reageren
  Sanne C.
  03/03/2019

  Hier heeft dat heel goed gewerkt toen hij op het potje leerde gaan.
  Zo was hij op 3 dagen droog.
  Nu gebruiken we het weer omdat hij de laatste tijd heel hard zijn grenzen aan het testen is.
  Hij krijgt nu voor een goede dag 1 sticker en een beloning bij 10 stickers. Helpt toch wel weer wat !

 • Reageren
  Fraukje
  03/03/2019

  Ik vind het onzin. Belonen met stickers voor normaal gedrag. Dat kun je ook met woorden door je dank uit te spreken. Ik zou het wel doen bij situaties die ze heel moeilijk vinden, maar normale zaken als opruimen etc nee.

  • Reageren
   Nienke
   03/03/2019

   Ik ben het met je eens, Fraukje. Moeilijke situaties zoals zindelijk worden, ja daar helpt een beloningssysteem ons erg bij. Ons zoontje krijgt een sticker bij elk plasje of poepje op de wc/potje maar niet bij bijv opruimen of lief zijn. Ik vind lief zijn tegen andere mensen horen bij zijn normen en waarden en beloon hem daarom daar niet mee. Wel spreek ik het wel eens uit naar hem dat het fijn is om lief te zijn voor elkaar.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.