Een aantal dingen die me opvallen op de basisschool

We zijn alweer over de helft van dit schooljaar. Die eerste periode is zó snel voorbij gegaan. Dit zijn de dingen die me tot nu toe zijn opgevallen.

Alles wat je bij de Albert Heijn kunt sparen, wordt een hit. Voetbalplaatjes, insectenplaatjes, dierenstickers, knuffels, het maakt niet uit wat het is, als er wat verzameld kan worden dan doen kinderen dat. Ik loop vaak een beetje achter de feiten aan en ben meestal niet de eerste moeder die op de hoogte is van de nieuwste spaaracties, maar James zijn lieve oppas neemt elke week weer van alles mee wat ze bij de supermarkt heeft gekregen zodat hij net als zijn vriendjes boekjes vol kan plakken en zich kan versieren met insectentattoo’s (ja echt waar, dat is de nieuwste rage. Thanks Freek Vonk).

Hoe jong kinderen ook zijn, ‘buitensluiten’ is ook onder kleuters al een dingetje. Ik zie soms met lede ogen aan hoe onsubtiel James wordt afgewezen voor een spelletje en hoe makkelijk er geduwd of onaardig gedaan wordt. Ik dacht echt dat dit alleen bij de bovenbouw het geval was, maar blijkbaar begint dit al op jonge leeftijd. Ook is het niet verrassend wanneer je ’s ochtends denkt een speelafspraak te hebben gemaakt met Pietje, maar Pietje ’s middags toch bedenkt dat hij liever met Klaasje speelt, waardoor jouw kind weer overstuur is. Ik vind mijn rol hierin heel erg lastig. Ik wil natuurlijk niet dat mijn kind teleurgesteld is omdat zijn speelafspraak ineens door de neus is geboord, maar ik wil me er ook weer niet teveel mee bemoeiend als zijnde ‘curlingmoeder’.

Kleding is ook zo’n hot item voor kleuters. James bemoeide zich eigenlijk nooit zo met wat ik hem aantrok, maar de laatste tijd heeft hij het over stoere en minder stoere dingen. Een overhemdje valt overduidelijk in de minder stoere categorie, maar een veegpaillettenshirt of een t-shirt van een voetballer valt onder stoer. Ik probeer James uiteraard uit te leggen dat stoer hem niet zit in de kleding die je draagt, maar dat dat van binnenuit komt. Echter lijkt dat nog niet helemaal tot hem door te dringen..

Hoe makkelijk het contact maken met andere ouders op een gegeven moment gaat. Hoe meer speelafspraken er komen, hoe meer je over de vloer komt bij ouders van andere kindjes en hoe sneller je een band opbouwt. Soms blijf je nog even hangen voor een kop koffie of raak je gezellig aan de praat tijdens het ophalen of brengen van of een speelafspraakje. Ik vind het echt een verrijking en het voelt goed om meer kennissen te hebben die qua kinderen in hetzelfde schuitje zitten. Ik heb al veel handige tips gehad over zwemles, sport en spel, schoolregels en dat soort zaken.

Foto: shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

20 reacties

 • Reageren
  Angela
  30/03/2019

  Misschien ben ik niet helemaal reëel maar ik vond het vrij schandalig dat ouders van kinds die ineens met een ander kindje willen spelen hier niet ingrijpen. Als het mijn kind betrof had mijn kind met James kunnen spelen en anders niet. Wat voor normen en waarden geef je je kind mee als je leert dat het oké is een ander zo af te wijzen?

  Fijn trouwens dat je er een leuk nieuw netwerk aan overhoudt!
  Angela onlangs geplaatst…Hoe Ik Modellenwerk Combineerde Met StudieMy Profile

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  30/03/2019

  Heel herkenbaar! Vooral kleding wordt belangrijker en ook rages komen hier ineens de huiskamer binnen. Momenteel sparen wij voor de handpoppen van de Fabeltjeskrant, haha. En wat naar eigenlijk dat James ineens geen speelmaatje had om mee thuis te spelen. Het is hier ook wel eens voor gekomen, maar dan greep de ouder gelukkig in om het kind te vertellen dat het al een afspraak had gemaakt. Dan is er niks aan de hand en kan het kind daar ook van leren dat je afspraken na moet komen. Maar goed, niet iedereen is hetzelfde daarin ;).

  • Reageren
   Pixie
   31/03/2019

   Uniformen is het antwoord voor de kleding.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   31/03/2019

   Ja die handpoppen sparen wij ook sinds vandaag hahaha

 • Reageren
  Margriet
  30/03/2019

  Dat buitensluiten begint al vanaf dag 1 (bij wijze van). Ik werkte op een school en liep daar soms pleinwacht, zag het vaak gebeuren. Triest, vooral dat het zo jong al begint!

  • Reageren
   Pixie
   31/03/2019

   Leerkrachten zouden daar iets aan moeten doen. Kinderen moeten ook op school normen en waarden leren.

   • Reageren
    P
    31/03/2019

    Opvoeden begint toch thuis?l

   • Reageren
    Hannie
    31/03/2019

    Leerkrachten doen al erg veel…hebben geen zicht op wat kinderen op het plein afspreken. Dit hoort wat mij betreft bij ouders

 • Reageren
  Eef
  30/03/2019

  Leuk om dit te lezen als leerkracht van een kleuter klas! Erg leerzaam!

  • Reageren
   Nour
   31/03/2019

   Ik vind zelf dat de ouder hierin mort ingrijpen. zo leert het kind zijn afspraak na komen.
   Mijn dochter (4jaar) was uitgenodigd voor een verjaardag feestje, daarna had ze ruzie mij haar vriendin die heeft haar verteld dat ze niet welkom was op het feestje. Ik had gedacht dat mijn dochter niet serieus was en dat zij naar het feestjes zou willen gaan. Maar nee ze wilde niet gaan omdat haar vriendin zij je mag niet op mijn feestje. zij ging niet omdat ik haar niet wil dwingen. hoe zou jullie het kunnen oplossen????

 • Reageren
  Tess
  30/03/2019

  Grappig om dit te lezen als stagiair bij een kleutergroep! Kleding blijft vreemd genoeg inderdaad een hot item bij kleuters (kinderen in het algemeen haha), vooral die pailettekleding is mega populair

  • Reageren
   La Vie Sanne
   31/03/2019

   Ja James wil het liefst iedere dag zijn paillettenshirt aan. Is echt een rage!

 • Reageren
  Yvonne
  31/03/2019

  Ik denk dat sommige dingen mischien ook gerelateerd zijn aan het feit dat James op zo’n grote school zit. Buitensluiten bij kleuters heb ik op de school van mijn zoontje nooit gezien en anders werd hier meteen op gereageerd (pesten: zero toleance, bij alle groepen).

 • Reageren
  Mirella
  31/03/2019

  Mijn oudste wordt a.s. donderdag 5 en gaat naar groep 1. Als ik dit zo lees zie ik er best tegenop. Ik ben vroeger heel erg gepest. Van kleuterschool tot en met het laatste jaar van mijn hbo opleiding. Mijn nekharen gaan recht overeind staan als ik hoor of merk dat er kinderen worden gepest of buiten gesloten. Mijn reactie is dan vaak om het kind in bescherming te nemen en uit de situatie te halen. Ik weet dat ze moeten leren om zelf conflicten op te lossen maar het is gewoon best lastig.

  • Reageren
   Mirella
   31/03/2019

   O hij wordt 4 niet 5

  • Reageren
   Roëlla
   01/04/2019

   Wat erg zeg dat je dit zelf hebt meegemaakt Mirella, kan me voorstellen dat je je kind dan echt met buikpijn naar school laat gaan. Hopelijk (en de kans is natuurlijk veel groter) heeft hij/zij echt een fijne tijd. Op deze leeftijd is er van bewust pesten echt nog niet heel vaak sprake (althans zo ervaar ik het) en moeten kindjes onderling gewoon nog veel leren. Ook hoe je met elkaar om gaat. Hopelijk wordt het straks een fijne ervaring voor jullie allebei 🙂

 • Reageren
  La Vie Sanne
  31/03/2019

  Ik vind het ook heel moeilijk, pijn in mn hart soms hoe die kinderen met elkaar omgaan.

 • Reageren
  Roëlla
  01/04/2019

  Ik denk echt dat kids op de leeftijd van 4/5 nog niet zo’n besef hebben van speeldates en welke afspraken daarbij horen Ik merkte bij mijn beide kinderen dat dit vanaf groep 3 wat meer ‘bewust’ gaat. Hetzelfde een beetje met buiten sluiten. Ze hebben vaak nog geen benul. Natuurlijk geldt dit niet voor alle kids maar het merendeel denk ik wel. Juist van de gesprekken die ze hierover hebben met een volwassene, of als ze volgende zelf iets dergelijks meemaken leren ze het meeste. Dus ik zou de curling bezem nog even in de kast houden idd 😉

 • Reageren
  Roëlla
  01/04/2019

  Wat erg zeg dat je dit zelf hebt meegemaakt Mirella, kan me voorstellen dat je je kind dan echt met buikpijn naar school laat gaan. Hopelijk (en de kans is natuurlijk veel groter) heeft hij/zij echt een fijne tijd. Op deze leeftijd is er van bewust pesten echt nog niet heel vaak sprake (althans zo ervaar ik het) en moeten kindjes onderling gewoon nog veel leren. Ook hoe je met elkaar om gaat. Hopelijk wordt het straks een fijne ervaring voor jullie allebei 🙂

 • Reageren
  Moi
  03/04/2019

  Ik denk dat ouders een grote rol kunnen hebben in het voorkomen van pesten. Praten met je kind over pesten, bewust maken. Als het gebeurt op school, praten over de situatie. Wat vind je kind ervan? Kinderen die pesten én hun ouders (op een vriendelijke) aanspreken. Mijn ervaring is dat veel ouders niet in de gaten (willen) hebben dat hun kind pest. Laten we dat met zijn allen gebeuren, dat gepeste kinderen hun schoolcarrière lang lijden, of gaan we er wat aan doen? Ik heb het wel gedaan en het helpt. Leerkrachten zijn niet zo van de confrontatie, maar er niets aan doen, kan toch geen optie zijn? Anti pest programma’s zijn niet effectief genoeg (ze doen zich wel zo voor, want er word geld mee verdient, en de scholen trappen er massaal in), anders zou er veel en veel minder gepest worden. Ouders waarvan kinderen pesten en die niet bereid zijn hier wat aan te doen, zijn vaak een probleem. Scholen spelen een rol in het voorkomen van pesten (signaleren en actie ondernemen) maar ze moeten gesteund worden door ouders. Effectiever dan een anti pest programma dat kan ik je verzekeren.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.