Driftbuien en andere gezellige peuterpraktijken

Oh jongens ik vind de peuterleeftijd echt fan-tas-tisch. En daar is geen woord aan gelogen, hoewel de titel misschien een andere indruk wekt.

Het communiceren met elkaar, de lol die je met je peuter hebt, de spontane knuffels die je krijgt. Ik vind het werkelijk waar heerlijk. Elke dag is het bovendien weer lachen gieren brullen om de gekke uitspraken van meneer.

LEES OOK>>> 10x momenten dat James denkt dat de wereld vergaat

Maar.. de peuterleeftijd brengt natuurlijk ook af en toe de nodige issues met zich mee. Uitdagen, grenzen opzoeken en boos zijn om niks zijn hier dagelijkse praktijken. Je probeert er als ouder begrip voor op te brengen, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Laatst nog, had ik mijn bloedje opgehaald bij de gastouder en wilde hij thuis zijn jas niet uitdoen. Moord en brand werd er geschreeuwd. “Ik wil mijn jas niet uit, ikke aanhouden!” Oke vriend, houd jij je jas lekker aan. Twee minuten later moest de jas toch uit want meneer had het warm. Dus ik de jas uitdoen, maar nee, dat was echt verkeerd. Gevolg: ik kreeg een hele show van op de grond liggen, krokodillentranen, spugen, aan mijn been hangen en aanstellen waar menig acteur nog wat van zou kunnen opsteken.

Ook altijd enorm feest is het vertrekken uit de speeltuin. Er komt toch altijd een zeker moment dat er nog één keer van de glijbaan gegleden mag worden en dat de peuter en ik daarna weer op huis aan moeten. Maar dat gaat nooit met een vriendelijke toedeloki en tot ziens-houding kan ik je vertellen. Ik krijg de peuter namelijk NOOIT mee. Meneer gaat nog liever midden op straat in een mierenhoop liggen blèren dan met z’n moesje mee naar huis.

Niet alleen driftbuien komen hier geregeld voor, ook hebben wij hier vaak genoeg te maken met wat ik noem de ‘chagrijnige peuterpraktijken’. Bijvoorbeeld als de persoon in kwestie hangry’ (hungry maakt angry) is. En dat is mijn bloedje vooral tussen 17.00 en 18.00, als mama net haar werk aan het afronden is, de rommel van die dag weer een beetje probeert te ordenen en een poging doet tot aardappels schillen. Geef hem dan een stuk fruit om de eerste honger te stillen hoor ik je denken, maar dat is weer net teveel om chagrijnig te worden omdat meneer dan geen trek meer heeft tijdens het avondeten.

En dacht jij dat alleen volwassenen een ochtendhumeur hebben? Nee hoor, ik heb een lieverdje hier thuis die er niet van gediend is om ’s ochtends wakker gemaakt te worden, hoe lief en zachtaardig ik het ook probeer. Eigenlijk moet ik er zelf altijd vreselijk om lachen. Hij moest eens weten, wat voor een draakje het was met slapen tot zo’n half jaar geleden. Toen had ik nooit durven dromen dat hij nog eens chagrijnig zou worden als ik hem om half 8 zou wekken..

Herkennen jullie deze ‘peuterpraktijken’?

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reageren
  Frank
  22/05/2017

  Zeker weten herkenbaar, vooral het vertrekken uit de speeltuin is hier bij die kleine man een probleem.
  Frank onlangs geplaatst…Het bevallingsverhaal geschreven door een papaMy Profile

 • Reageren
  Channa
  22/05/2017

  Ja, heel herkenbaar. Helaas kan het ng erger, hier een kleuter in huis die ook altijd nog even wat extra olie op het vuur gooit.
  Channa onlangs geplaatst…Mama, echt? De nieuwe waarom-fase!My Profile

 • Reageren
  Nicole
  22/05/2017

  Ja behoorlijk! Echt driftbuien zoals op de grond liggen etc heeft ze dan niet (meer).. Maar schreeuwen, een grote mond, huilen etc is t telkens weer!
  Nicole onlangs geplaatst…Zwangerschapsshoot met het gezin!My Profile

 • Reageren
  Sylvia
  22/05/2017

  Jahoor! Je bent gelukkig niet de enige?. Nu vooral weer omdat ze weigert tussen de middag te slapen en verrekte moe is rond 16 uur.. nou verstop je maar?
  Sylvia onlangs geplaatst…About last week..#20My Profile

 • Reageren
  Anouk
  22/05/2017

  Hahaha ohhhh je moet al écht opvoeden. Kan niet wachten tot het bij ons zo ver is. Soms frustrerend lijkt me, maar ook vaak stiekem een beetje grappig 🙂
  Anouk onlangs geplaatst…Happy Moments #2My Profile

 • Reageren
  Yvonne
  22/05/2017

  Op de grond liggen schreeuwen is niet herkenbaar, de rest wel allemaal.
  Ik had nog nooit van ‘hangry’ gehoord maar dat hebben hebben we hier bijna elke dag! Ahum, bij zoon én moeder trouwens… Dat heeft hij niet van een vreemde.

 • Reageren
  Nicole
  22/05/2017

  Hou op schei uit!!! Ons zoontje is net wat jonger dan James en zit nu enorm in zijn peuter puberteit. Dodelijk vermoeiend.
  Nicole onlangs geplaatst…Recept: Maaltijdsalade met zoete aardappel, geitenkaas en ontbijtspekMy Profile

 • Reageren
  Anke
  22/05/2017

  Hier nog maar een dreumes maar wel herkenbare dingen al hoor… gooien met speelgoed uit boosheid en vooral boos als het tijd is om de filmpjes af te sluiten…. fijn om te lezen dat iedereen deze fase doorgaat! En nog fijner om te lezen dat jouw vroege vogel dus ineens langer is gaan slapen…misschien is er nog hoop voor onze eigen vroege vogel haha!

 • Reageren
  Marloes
  22/05/2017

  Haha heel herkenbaar ? ik heb ook zo’n gezellig peuter die ontzettend lief is, tot mevrouw haar zin niet krijgt. Inmiddels begint ze ook behoefte te krijgen aan grenzen dus ga ik lang niet overal meer in mee. Als we klaar zijn in de speeltuin neem ik rustig een gillende peuter onder mijn arm mee naar huis!
  Marloes onlangs geplaatst…Tips tegen haaruitvalMy Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  22/05/2017

  Oh heel herkenbaar! Ik zeg sinds een aantal weken zo’n vijftig keer per dag: “OK, mama telt tot drie, en als je dan niet…” tot op heden werkt het 9 van de 10 keer. Maar ik vraag me af hoe lang nog…
  Elisabeth onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate week 25, 26 en 27My Profile

 • Reageren
  jodi - liefthuis
  22/05/2017

  Mijn spruit is ook zeker niet op zijn best als hij eten moet hebben. Ik zeg vaak, zolang die van mij eten heeft is hij de gelukkigste en makkelijkste, maar als hij geen eten op tijd krijgt dan is het mis.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Bumpdate week 21 & 22: lichaam loopt achter, nesteldrang en de verbouwing…My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.