Do’s en don’ts bij babykleertjes wassen

Van alle huishoudelijke klusjes vind ik wassen het minst erg. En dat is maar goed ook, want er moeten nog een hoop wasjes gedraaid worden voor de komst van onze kleine meid.

Het wassen van babykleding moet net even iets secuurder gebeuren dan het wassen van onze eigen kleding, met name omdat baby’s een erg delicate en gevoelige huid hebben die niet overal evengoed op reageert. In dit artikel vind je de do’s en don’ts!

Do

Waarschijnlijk heb je voor de komst van de baby al een hoop kleding geshopt en misschien zelfs al netjes in de kast gelegd. Wees je er bewust van dat alle nieuwe kleding van te voren uitgewassen dient te worden. Nieuwe kleding kan irriterende stoffen (door chemicaliën) bevatten en je wilt natuurlijk niet dat deze in contact komen met de huid van je kindje. Bij de productie van katoen worden bijvoorbeeld pesticiden gebruikt die het gewas tegen insecten beschermen. Bovendien wordt er tijdens het productieproces chloor gebruikt voor het bleken van de kleertjes. Ook om kleertjes kreukvrij te maken moeten er chemische stoffen aan te pas komen. Door van te voren alles te wassen voorkom je dat deze stoffen in contact met de babyhuid komen.

Dit geldt trouwens ook voor beddengoed, hydrofielen en knuffels; slinger ze voor gebruik even in de wastrommel.

Ik heb de meeste kleertjes gewassen met Ecover, deze wasmiddelen ontving ik laatst in een perspakket (#nospon). Deze wasproducten zijn dermatologisch getest en zodoende zacht voor de meest gevoelige huid. Alle grondstoffen die Ecover gebruikt zijn biologisch afbreekbaar en alle flessen en verpakkingen zijn recycleerbaar.

Do

Was de kleding op wat hogere temperaturen, op deze manier zorg je dat er zo min mogelijk bacteriën achterblijven op de stof. 60 graden is een prima temperatuur om te wassen. Strijken helpt eveneens goed om te bacteriën te doden. Helaas vind ik het strijken van sommige stofjes niet zo prettig, omdat het materiaal dan weer stijver lijkt te worden. De hydrofielen bijvoorbeeld, die blijven toch het zachtst als je ze gewoon direct opvouwt nadat je ze uit de droger haalt. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze!

Do
Lees de waslabels voordat je gaat wassen. Ik geef toe dat ik dit bij mijn eigen kleding vaak vergeet, maar het is toch wel verstandig om te zien of er nog speciale wasinstructies zijn.

Do

Er kunnen in je wasmachine zeep- en vetresten achterblijven, welke er niet uitgaan als je op lage temperatuur wast. Daarom is het goed om je trommel geregeld zonder wasmiddelen op 90 graden te laten draaien.

Don’t

Niet alleen nieuwe stoffen, ook wasverzachters kunnen de babyhuid irriteren. Daarom wordt ook afgeraden om dit middel te gebruiken, tenzij je een speciale wasverzachter hebt voor de gevoelige huid.

Don’t

De babykleding veel te heet wassen. Hoewel het goed is om de babykleding op wat hogere temperaturen te wassen, moet je het ook niet overdrijven. De kleertjes zijn al zo klein en ze kunnen het maar zo kort aan dat het natuurlijk zonde is als je dat leuke vestje uit de was haalt en het blijkt te zijn gekrompen tot playmobilformaat.

Don’t

De wasmachine te vol te proppen. Hierdoor heeft de was niet de kans om optimaal te draaien, kan het water en het wasmiddel de kleding niet goed bereiken en wordt de kleding niet optimaal schoon. Dit is zeker met babykleding – dat vaak onder de hardnekkige vlekken zit – erg onhygiënisch.

Hebben jullie nog aanvullende tips mbt het wassen van babykleding?

Foto: via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

7 reacties

 • Reageren
  Liset
  08/08/2017

  Ik waste de kleertjes zelf met Neutral, ook zonder parfum en irriterende stoffen erin. En inderdaad geen wasverzachter. Ik heb zelf eczeem en wilde dat mijn kindjes niet extra irritatie zouden krijgen van wasmiddel/wasverzachter. Gelukkig hebben ze trouwens helemaal geen eczeem ontwikkeld en hebben ze de mooiste huidjes die er zijn :).
  Liset onlangs geplaatst…Fair fashion shoplog | Filippa K, Acne Studios en AnecdoteMy Profile

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  08/08/2017

  Kleertjes wassen staat op mijn to do list van deze week dus heb alles even goed gelezen
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Angst voor de bevalling….soms is onwetendheid fijner…My Profile

 • Reageren
  Romina
  08/08/2017

  Gebruik azijn ipv wasverzachter, wordt het lekker zacht van. Bijkomend voordeel is dat de kleuren mooier blijven en de wasmachine ontkalkt wordt.

 • Reageren
  Michelle
  08/08/2017

  Goede tips voor de mommy to be.
  Ik heb Neutral wasmiddel gebruikt voor de babykleertjes en dat gebruik ik eigenlijk nog steeds (kleine meid is nu 15 maanden).
  Michelle onlangs geplaatst…Michelle’s journal #8: veel wandelen en kies komt doorMy Profile

 • Reageren
  Nesrin
  08/08/2017

  Fijne tips, ook voor mamma’s die geen baby in huis hebben of verwachten. Ik heb ooit een keer een rode broek bij de witte babykleertjes van mijn zoon in de trommel gepropt. Vraag me niet hoe. Wit werd roze 😉
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin #82 en dit deed ik toen alleen thuis wasMy Profile

 • Reageren
  Fenna
  08/08/2017

  Ik was de meeste babykleertjes op 30 graden en dan een laag toerental, zo blijven de kleertjes hier het langste mooi 🙂
  Fenna onlangs geplaatst…Mama Praat | De indeling van de commode.My Profile

 • Reageren
  Sanne
  09/08/2017

  Ik heb destijds gewassen met Le Chat. Dat werd hier bij ons in de kraamdozen in staaltjes meegegeven en wordt alom aangeprezen.
  Warm wassen durf ik nooit goed. Altijd bang dat er iets gaan krimpel of een printje gaat frommelen. Dus ik houd me altijd aan de wasvoorschriften of was gewoon op 30 graden als er geen grote vlekken op zitten.
  Azijn als wasverzachter zie ik hier bij de reacties staan. Dat ga ik eens proberen. Hoop alleen dat de geur er dan niet in zit 😀
  Sanne onlangs geplaatst…Wat te doen als het regent?My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.