Doe ik het wel goed genoeg? (over het vergelijken van mezelf met andere moeders)

Het feit dat ik een tweede telg heb gekregen, betekent niet dat mijn moederlijke onzekerheden nu als sneeuw voor de zon verdwenen zijn. Ik vraag mijzelf nog geregeld af of ik het wel goed genoeg doe. Deels komt dat omdat ik me wel eens (of nou ja, misschien wel vaker dan eens) vergelijk met andere moeders.

Ik weet nog dat ik de eerste keer met twee kinderen naar het consultatiebureau ging en het zweet me letterlijk in mijn bilnaad stond toen ik mijn bébé moest uitkleden terwijl ik mijn oudste achter de balie vandaan moest plukken. De mevrouw voor me was net klaar en zat er ook met twee kinderen van dezelfde leeftijd als James en Isé. Binnen een mum van tijd had ze haar baby weer aangekleed en wel in de maxi cosi zitten, nam ze haar peuterdochter aan de hand en zei ze: “kom lieverds, dan gaan we nu even boodschappen doen!”

Ik stond te kijken van haar kordaatheid. Ook zij zou pas hooguit drie, vier weken geleden bevallen zijn, maar ze maakte een uiterst relaxte indruk. Ik merkte naar haar op dat ik dat nog niet had aangedurfd met twee kinderen naar de supermarkt en dat ik het knap van haar vond. Ze keek me aan met een blik van ‘waar heb jij het over’ waarna ze zei dat ze weinig keus had. Toen ze daarna de deur uit liep voelde ik me meteen schuldig dat ik het nog een brug te ver vond om met een drie weken oude baby en een peuter boodschappen te gaan doen. Wat zit ik me nou aan te stellen dacht ik. Als zij het kan, dan kan ik het toch ook?

Hoewel ik heus kan redeneren dat iedereen ‘moedert’ op haar eigen manier (en eigen tempo na een bevalling), is vergelijken iets wat ik onbewust toch doe. Zie ik dat een andere moeder haar kinderen iedere week meeneemt naar een pretpark, indoor speeltuin of naar Center Parcs, dan gaat er door me heen dat ik er misschien wel te weinig op uit trek met mijn eigen bloedjes. Wanneer ik lees dat een andere baby van 4 maanden al doorslaapt, dan denk ik meteen dat ik iets niet goed doe. Als ik zie dat kinderen van kennissen de hele dag door water drinken en de mijne niet.. nou ook dan kun je wel raden hoe mijn gedachten op en neer gaan.

Ik troost me maar met de gedachte dat ook die moeders, waarbij het ogenschijnlijk zoveel soepeler gaat, waarschijnlijk hun onzekerheden hebben. En dat het ook maar saai zou zijn als alles iedere dag van een leien dakje zou gaan (alleen al om het feit dat ik dan niks spannends meer heb om over te schrijven, ha!).

Ik ben benieuwd of jullie je ook wel eens vergelijken met andere moeders. Word je daar onzeker van of juist niet?

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reageren
  Yvonne
  18/02/2018

  Wat ik me nu heel erg afvraag…hoe denk je dat onze moeders vroeger boodschappen deden een paar weken na de bevalling (láng voor er bezorgservice bestond)? 😉
  Ik ben niet onzeker, maar ik denk dat je relatief jonge leeftijd er ook een rol in speelt. Je moet gewoon bedenken dat je het voor je kind goed doet als het genoeg liefde krijgt. Dat is toch eigenlijk de basis van alles? Lijkt me geen probleem bij jullie!!!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   18/02/2018

   Hi Yvonne, het is niet dat ik überhaupt geen boodschappen deed zo kort na de bevalling, maar dat ging dan of ’s avonds zodat ik dat rustig in mijn eentje kon doen, of in het weekend met hooguit 1 kind. Maar je hebt gelijk hoor, liefde is het allerbelangrijkst!

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  18/02/2018

  Helemaal mee eens hoor, leeftijd heeft daar (denk ik) niks mee te maken. Hier dus wel een doorslaper maar ook onzekerheden met het alleen op pad gaan met beide minis. De boodschappen doet mijn lief gelukkig. Iedereen doet maar wat, onze oudste is heel lief en zorgzaam en rustig ( net als James!?) maar als hij het op ee krijsen zet omdat hij ergens niet weg wil dan kan ik wel door de grond zakken…

  Oow en luister, naast die onzekerheden (tv kijken is er onder moeders ook zoeen) zijn er ook dingen die juist jij als een master doet… en ook die master trucs zijn niet voor iedereen. Iedereen heeft zn eigen magie
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Favorieten van onze spruit…2,5 jaar…My Profile

 • Reageren
  Yvonne
  18/02/2018

  Je moet maar zo denken: een moeder die haar kinderen elk weekend ergens mee naartoe neemt kan haar kinderen misschien niet zélf vermaken, of doet dit wellicht uit een soort schuldgevoel omdat ze de hele week werkt. Weet jij veel. 🙂 En persoonlijk vind ik dat te veel: elk weekend zo’n uitje. Dat wordt uiteindelijk ook een gewoonte en gaan ze zulke uitjes dan nog wel waarderen? Dat zijn luxe dingen die niet iedereen kan betalen, en dat zouden ze ook moeten leren denk ik. Boodschappen doen met baby en peuter deed ik na 3 dagen haha. Maar dat kwam omdat ik mijn tandemwagen wilde uitproberen. Peuter zat voorin, baby in de wagen. En ik moest een stuk wandelen naar de supermarkt, dus voor de jongste was dat toen heerlijk om zo te gaan slapen. Ach, vergelijken doen we allemaal wel denk ik, in meer of mindere mate. Ik heb nu nog wel eens mijn onzekerheden, na 16 jaar moeder te zijn. Denk dat het er gewoon bij hoort. Zolang het niet doorslaat en het weet te relativeren, is er niets mis mee. 🙂

  • Reageren
   Yvonne
   18/02/2018

   Ik ben het hier weer zo mee eens Yvonne, what’s in a name haha, je kinderen te vaak ergens mee naar toe nemen impliceert inderdaad (wellicht) ook het één en ander. Je moet je ook thuis kunnen vermaken en dat kunnen jullie. En het is altijd een goed teken als een kind graag thuis is vind ik.

   Verder bedoelde ik niet te zeggen dat ik niet vergelijk met andere moeders/kinderen (dat doet iedereen); het maakt me alleen niet onzeker.

 • Reageren
  Yvonne
  18/02/2018

  Overigens is mijn zoon liever thuis dan dat hij ergens anders is. We gaan niet vaak weg, maar als we het doen hoeft het voor hem vaak niet eens. Wat dat betreft hoef ik me dan in elk geval niet schuldig te voelen. 😉

 • Reageren
  Carlijn
  18/02/2018

  Ja, herkenbaar hoor. Ik weet bijna zeker dat iedere moeder dit in meer of mindere mate doet. Ik vergelijk vooral op het gebied van ontwikkeling. Of andere peuters al sneller uit een beker drinken, zindelijk zijn of zonder speen slapen, dat soort dingen. Doe vooral alles op je eigen tempo, vergelijken maakt alleen maar onzeker en dat is zonde van de energie die je zo goed kunt gebruiken 😉

 • Reageren
  GH
  18/02/2018

  Wat herkenbaar haha. Mijn zoontje is morgen 12 weken en alles is nieuw voor mij. Ik vergelijk mezelf dan ook met iedereen die het “beter” doet en daar word ik soms erg onzeker van. Door jouw blogs en vlogs lees en zie ik dat het gras niet altijd groener is aan de andere kant en dat deze onzekerheden bij eigenlijk alle moeders spelen. Ik volg je dan ook graag!

 • Reageren
  Lisettr
  18/02/2018

  Mijn zoontje is niet graag thuis ? maar ik heb niet het idee dat ik wat fout doe. Hij houd van gezelligheid en dingen ontdekken. Wandelen in het bos vind hij super! Iedere moeder is weer anders, ik kan ergens niet wachten tot ik bevallen ben en dat ik straks ook weer zonder kinderen naar de sportschool kan. Goddelijk! Vind Niel en de baby in mijn buik geweldig maar ik heb echt ook behoefte aan mijn eigen dingen. En ik geloof dat ik daardoor op andere momenten beter mama kan zijn, maar voel mij wel eens schuldig als ik moeders zie die 24/7 met hun kind bezig willen zijn.
  Lisettr onlangs geplaatst…Weekvlog 45 | Ik ben het zwanger zijn zat! | LizlovelifeMy Profile

 • Reageren
  Leonie
  18/02/2018

  Toen onze zoon geboren was, vergeleek ik heel veel en trok me daar ook wat van aan. Ondanks dat ik ook nuchter wilde blijven en me heel goed besefde dat ieder kind en ook iedere ouder anders is. Mijn onze 2e heb ik het los gelaten en doen we gewoon waar we ons goed bij voelen. Natuurlijk hoor en zie ik dingen bij anderen, en dan check ik even snel bij ons, maar probeer het ook snel weer naast me neer te leggen.
  Ik deed overigens ook na 2 weken boodschappen met dreumes in de kar en baby in een draagdoek. Maar dat kwam ook omdat ik dat zelf graag wilde 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.