Dochterlief is 1 jaar en heeft nog geen centimeter gekropen

Stappen die meid joh, met haar loopwagen door de kamer. Maar kruipen ho maar.

Haar broer deed alles op schema. Trok zichzelf op met 7 maanden, kroop met 8 maanden en liep met precies 1 jaar los. Isé heeft dat even anders bedacht. Het enige wat zij vlot deed was zitten. Iets wat ze met vijf maanden zelfstandig kon. Daarna zat er een tijdje geen progressie in. Ze leek geen enkele aanstalten te maken om te kruipen of zelfs maar te tijgeren.

Sinds ze een maand of 10 is loopt ze langs banken en tafels en trippelt ze lekker met haar loopwagen door de kamer of aan de hand. Omdat ze daar nu zo intensief mee bezig is, lijkt ze al helemaal geen interesse meer te hebben in kruipen. Ik heb van alles geprobeerd om het te stimuleren: haar knietjes onder haar billen duwen, een voorwerp dat ze wil hebben op een afstandje leggen, haar broer het voor laten doen. Maar nee hoor, ze begint steevast te miepen wanneer ze zichzelf op haar buik heeft gerold.

Nu heeft haar vader ook de hele kruipfase overgeslagen dus van een vreemde heeft ze het niet, maar ik heb me er toch wel over verbaasd hoe klungelig het eruit ziet als ze op haar buikje ligt en ze maar een beetje in het wilde weg ligt te spartelen op de grond.

Ik moet eerlijk bekennen dat het feit dat ze niet kruipt best wel makkelijk is. Het duurt toch een stuk langer voordat ze haar loopwagen zo heeft gepositioneerd om ergens te komen en bovendien vermaakt ze zich kostelijk door de hele tijd op één plek een beetje heen en weer te waggelen. Verder zie ik het nog als pré dat broekjes of schoentjes niet zo snel slijten 😉

Dat ze nog niet kruipt interesseert me werkelijk geen biet. Natuurlijk probeer ik haar soms wel een beetje te stimuleren omdat het lijkt alsof ze er wel aan toe is, maar verder ben ik helemaal niet bezig met schema’s wanneer ze wat zou moeten kunnen en heb ik ‘Oei Ik Groei’ nog geen enkele keer opengeslagen. Ik heb zelfs geen enkele sprong bijgehouden, er zijn mensen die heilig in die theorie geloven maar dat geldt niet voor mij.

De box hebben we inmiddels de kamer uit gedaan omdat ik overdag weinig reden zag haar daar in te zetten. Nu maar hopen dat ik daar geen spijt van krijg als ze het kruipen straks ineens wel onder de knie heeft…

Hebben jullie kindjes eerst leren lopen of eerst leren kruipen?

Dit vind je misschien ook leuk

19 reacties

 • Reageren
  Marloes
  31/10/2018

  Hier hebben ze allebei wel gekropen maar heel kort. Misschien houdt ze er gewoon niet van, ik vind het ook niet tof om op mn knieën de kamer rond te gaan dus kan me goed voorstellen dat zij ook liever wacht tot ze kan lopen ?
  Marloes onlangs geplaatst…Werken vanuit huisMy Profile

 • Reageren
  Manouk
  31/10/2018

  Mijn oudste 2 zijn eerst gaan kruipen en daarna gaan lopen. Zelf heb ik vroeger een keer gekropen, voor de rest was ik lui haha. Want ik stond of liep namelijk ook niet haha. Alleen in zo’n loopkarretje waar je in kan zitten sjeesde ik de hele kamer door.

 • Reageren
  Moederschip
  31/10/2018

  Mijn dochter heeft nooit gekropen, die schoof op haar billen vooruit. Het interesseerde haar niet, ze liep ook pas op 17 maanden. Ik vond dit jammer want heb zelf ook nooit gekropen en heb toch wel wat problemen met ruimtelijk inzicht en oriëntatie. Mijn dochter is nu 3.5 jaar en ik merk hetzelfde. Er zullen vast wel voorbeelden genoeg zijn van kindjes die daar geen problemen mee hebben, maar ik geloof die theorie wel ergens. Mijn zoon heeft een half jaar gekropen en die maakt op 1.5 jaar al houten legpuzzels, een vormenstoof enz.
  Moederschip onlangs geplaatst…Moederschip maand-ABCMy Profile

  • Reageren
   Yvonne
   31/10/2018

   Ik zie het verband niet? Zijn hier wetenschappelijke onderzoeken van, want dan zou ik het wel interessant vinden.

  • Reageren
   Angela | Great Body & Mind
   31/10/2018

   Wij hadden ook geen kruiper en ik ben het ook niet maar beiden hebben wij (behoorlijk) goed ruimtelijk inzicht. Het gaat dus niet altijd op (en dan nog: als je geen ruimtelijk inzicht hebt, heb je vast andere kwaliteiten!).
   Angela | Great Body & Mind onlangs geplaatst…Hoe Ik Modellenwerk Combineerde Met StudieMy Profile

 • Reageren
  Leoniek
  31/10/2018

  Oudste dochter was een kontschuiver, ging pas kruipen toen ze kon lopen. Ze was 15 mnd toen ze echt los liep, vanaf 1 jaar liep ze al wel langs de tafels maar daar bleef het toen bij. Elk kindje maakt zijn eigen ontwikkeling door, dat zie ik nu ook bij dochter 2.

  Waar mij oudste niets volgens het boekje deed, zat wel met 5 mnd maar wilde nooit rollen. Doet jongste spruit dit andere, rolt alle kanten op. Maar zitten? Alleen op schoot.

  Zo zie je maar dat elk kind zijn eigen ontwikkeling doormaakt.

 • Reageren
  Marit
  31/10/2018

  Hier kroop mijn zoontje pas met 14 maanden..ik kreeg regelmatig te horen dat ik mrt hem naar de fysio moest gaan maar we lieten het lekker op zijn beloop (hij vond het lange tijd totaal niet interessant) met een maand of 16 liep hij ineens (niet los gaan staan maar gelijk lopen)

 • Reageren
  Angela | Great Body & Mind
  31/10/2018

  Wat leuk zeg dat ze zich zo vermaakt met die wagen! Jim heeft kruipen ook overgeslagen. Vanaf 7 maanden alleen maar lopen aan de hand. Een week na z’n 1e verjaardag liep hij pas los. Heeft me dus m’n rug gekost, want meneer kon geen genoeg krijgen van lopen. Dit was ook de tijd dat ik mijn blog bevroor haha, kon het echt niet meer met een goed gevoel combineren. Op Ali hebben ze handige tuigjes waardoor je niet hoeft te bukken. Als ik dat had geweten ….
  Angela | Great Body & Mind onlangs geplaatst…Hoe Ik Modellenwerk Combineerde Met StudieMy Profile

 • Reageren
  Linda
  31/10/2018

  Ik kroop/liep als baby op mijn knieën vooruit en hield bovenlichaam rechtop haha! Dus niet echt getijgerd en het lopen werd bij mij ook later. Ook gekkig!

 • Reageren
  Bregje
  31/10/2018

  Mijn dochter heeft ook nooit gekropen, maar ze liep met 11 maanden al wel los. Haar motorisch vermogen is juist heel sterk. Nu 3,5 jaar maar ze kan al tijdje fietsen (zonder zijwieltjes dus) en tekent binnen de lijntjes. Maar wat ik dus hierboven lees gaat dus niet altijd op.

 • Reageren
  Susanne
  31/10/2018

  Mijn dochter is pas 6 maanden dus ik heb geen idee of en wanneer ze gaat kruipen. Maar dat op de buik liggen en spartelen met armen en benen klinkt wel heel bekend hahaha. En gefrustreerd dat ze dan is! Het huis is te klein hoor.
  Susanne onlangs geplaatst…10 leuke dingen om te doen in de herfst | Ook als het regentMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  31/10/2018

  Mijn zoontje kon pas met 13 maanden zelfstandig zitten. Kruipen deed hij daarna ook pas voor het eerst en lopen doet hij nog steeds niet… Mijn broertje heeft het hele kruipen ook overgeslagen trouwens haha..
  Nicole onlangs geplaatst…Tien speelgoedregels om goed speelgoed te kopenMy Profile

 • Reageren
  Tirza
  31/10/2018

  Ik wil als logopedist ook graag een toevoeging geven.

  Kruipen bevordert de coördinatie tussen de twee hersenhelften: linkerarm en rechterbeen bewegen samen, en rechterarm en linkerbeen. Die coördinatie is belangrijk voor de taalontwikkeling. In mijn werk zie ik vaak dat kinderen met problemen in de taalontwikkeling niet hebben gekropen. Echter, het is zeker niet zo dat als een kind niet kruipt, het problemen zal krijgen op het gebied van taal. Kruipen is niet noodzakelijk voor een goede taalverwerving. Maar het helpt wel mee. Uiteraard is het zo dat een goede taalontwikkeling ook met aanleg en aanbod te maken hebben.

 • Reageren
  Tirza
  31/10/2018

  Te maken heeft* bedoel ik natuurlijk. 🙂

 • Reageren
  Melissa
  31/10/2018

  Hier hebben ze beiden niet gekropen. Allebei kontschuivers. Ze liepen hierdoor wel later, maar dat is allemaal ruimschoots goed gekomen. Toen ze gingen lopen begrepen ze wel duidelijk dat ze niet weg moesten lopen/bij ons moesten blijven. Het voordeel van late lopers?

 • Reageren
  Margje
  31/10/2018

  Hier ook een latertje in alles.. Zitten pas met 7 maanden, kruipen na 11.5 maand, 1e tand pas een week voor haar 1e verjaardag. Optrekken en lopen weet ik niet eens precies meer, niet heel snel in ieder geval. Ben ook niet zo van het bijhouden, het groeiboek ging alleen mee naar het cb. Zwangerschapsboek ligt nog als nieuw in de kast (kan ik het nog eens cadeau doen) of toch nog eens invullen!!?? En sprongetjes… pfff, dr is toch geen kind hetzelfde, ik heb er nooit naar gezocht, op gelet of zelfs aan gedacht. Fotoboek moet ik nog aan beginnen (ze is bijna 2) wel iets van 2000 foto’s hahaha! Bij haar oudere zus had ik in het eerste jaar al 2 boeken volgeplakt met teksten erbij en alles! Moet echt eens gaan beginnen!!
  Margje onlangs geplaatst…FF Bakkie doen? |#koffieleut #theemutsMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  31/10/2018

  Wat een verademing dat er iemand in “blogland” is die niet in ‘Oei, ik groei’ gelooft. Grootste onzin ooit. Geschreven voor onzekere moeders. Ook al achterhaald trouwens. Zogenaamde “sprongetjes” (vreselijk woord trouwwns) bestaan alleen in de hoofden van moeders.
  Ja, kinderen groeien. En ja, kinderen ontwikkelen zich. No shit, sherlock. Maar ieder op zijn/haar eigen tempo, zoals ook uit de reacties hierboven blijkt.
  Laat Isé maar lekker rondstappen, Sanne. Ze moet gewoon doen wat ze wil 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.