Dit wist je (misschien) nog niet over bevallen

bevallen

Ik kan nog zo ontzettend veel vertellen over bevallen, dat ik besloot er toch maar weer een artikeltje aan te wijden. Laten we maar gauw beginnen!

1. Als je wordt ingeknipt, dan wordt de knip schuin naar achteren gezet (zie afbeelding). Ik dacht altijd dat ze richting je anus zouden knippen, maar dan is het risico dat je een totaalruptuur krijgt veel te groot. Saillant detail: die van mij is links naar achteren gezet 😉

Knip

Bron

2. Afhankelijk van hoe je baby ligt krijgt je een buikband (uitwendig) of een schedel-elektrode (inwendig) om de hartslag van je baby in de gaten gehouden middels de CTG. De schedel-elektrode wordt inwendig ingebracht en op het hoofdje van je baby geplaatst. Het is een draadje met aan het uiteinde een klein haakje. Bij mij werd gekozen voor dat laatste. Het inbrengen vond ik echt vreselijk trouwens.

3. Eten als je de eerste weeën al hebt wordt over het algemeen afgeraden omdat je een grote kans op misselijkheid en dus overgeven hebt tijdens de weeën. Ik had met 4cm ontsluiting en lichte weeën enorm veel zin in een broodje pindakaas (het was toen ook 19.00 etenstijd), maar ze hebben het me niet gegeven. Ik moest het doen met een droge cracker.

4. Een bevalling in het ziekenhuis kost, als je verder geen medische ingrepen erbij krijgt of van te voren een medische noodzaak hebt, €336,08. Dit dien je zelf te vergoeden. Als er wel medische ingrepen bij komen kijken zoals bij mij, dan worden de kosten gedekt. Mijn bevalling heeft met alle medische ingrepen een eurootje of 8000 gekost. Blij dat ik dat niet zelf hoefde af te tikken.

5. Het is aan te raden om geen nagellak op te doen als je tegen de uitgerekende datum aanzit. Ik had een of andere supersonische ultrasterke niet aflatende gellak op mijn tengels en daar waren de doktoren niet geheel over te spreken toen ze een zuurstofslangetje op mijn vinger moesten plaatsen. Nagellak belemmert namelijk de werking van het apparaatje. Moest nog het hele ziekenhuis worden afgezocht naar nagellakremover… En trouwens, je baby vindt het ook niet zo fijn als hij op je vingers sabbelt en daarbij deeltjes nagellak in zijn mond krijgt. Just saying.

6. Wist je dat je lippen enorm droog worden van het puffen? Daarom is een lippenbalsem eigenlijk een onmisbaar product om mee te nemen. Kies niet voor een tubetje, dat is veel te veel gedoe om open te maken, er product uit te knijpen en dan nog op je lippen te moeten smeren. Kies voor een simpele stick die je gemakkelijk in- en uitdraait en waarvan je de dop zo los hebt.

7. Wees niet bang voor het verliezen van ontlasting tijdens je bevalling. Dit gebeurt hoogstwaarschijnlijk toch wel en ze hebben het meestal al weggeveegd nog voor je het zelf door hebt.

Dit vind je misschien ook leuk

17 reacties

 • Reageren
  Manon
  07/03/2015

  Hahaha leuk en weer herkenbaar! Hier ook de knip in m’n linkerbil, spugen na twee happen boterham maar ik heb dan weer niks gevoeld van dat draadje inbrengen op het hoofdje!
  Manon onlangs geplaatst…Vriend(inn)en ChillavondjeMy Profile

 • Reageren
  Eva
  07/03/2015

  Jeejtje, wat ben ik blij dat ik thuis ben bevallen! Misschien kun je uitleggen dat het zo in het ziekenhuis gaat. Ik heb nooit een buikwand of iets ingebracht gekregen god zei dank! Wel werd er met zo’n dopdinges geluisterd af en toe. Verder kon ik eten als ik dat wilde, zitten hoe ik wilde, kortom doen wat ik wilde. Dat is zoo fijn, om gewoon dit proces zelf te kunnen bepalen en op mijn eigen manier doorgemaakt te hebben. Ik ben blij dat dat bij mij mogelijk was. Liefs, Eva

 • Reageren
  Marloes | Budgetproof.nl
  07/03/2015

  Oh god Sanne, ik wilde al nooit kinderen … maar als ik dit zo lees dan heb ik zeker nooit ambities om te bevallen ;).
  Marloes | Budgetproof.nl onlangs geplaatst…Een man is geen financieel planMy Profile

 • Reageren
  Manon
  07/03/2015

  Ik denk ook niet dat ik ooit nog kinderen wil.. Haha! Maar respect voor jou dat je dit allemaal hebt doorstaan zeg

 • Reageren
  Milou
  07/03/2015

  Een elektrode met een haakje? En dan? wordt die aan de binnenkant vastgehaakt of gaat dat haakje in baby’s hoofdje? Aaaaah dit klinkt echt heel erg eng en zielig! 🙁 Of vraag ik nu iets heel doms?
  Het verliezen van ontlasting lijkt mij verschrikkelijk. Dat is echt iets waar ik tegenop zie. Gadsie!
  Milou onlangs geplaatst…TAG: Blogspiratie. Wat inspireert mij? Wat beweegt mij?My Profile

 • Reageren
  angelique
  07/03/2015

  Goed geschreven! Ik heb punt 2 trouwens beide gehad om mijn sterrenkijkertje in de gaten te houden. Oh en mij werd aangeraden om dextro mee te nemen om te zorgen dat je niet mega flauw en duizelig word en dit hielp echt enorm!
  angelique onlangs geplaatst…Persoonlijk | Being A VirgoMy Profile

 • Reageren
  Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla
  07/03/2015

  En het komt allemaal goed… No worries ladies 😉
  Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla onlangs geplaatst…I love….my favorites!My Profile

 • Reageren
  Anneleen
  07/03/2015

  Brr…lijkt me vervelend en pijnlijk. Gelukkig heb je er een mooi mannetje voor in de plaats gekregen 😉
  Anneleen onlangs geplaatst…#PlukhetGeluk project 4My Profile

 • Reageren
  Carlijn
  07/03/2015

  Ik was stiekem een beetje bang om aan dit artikel te beginnen, aangezien ik zelf over krap vier maanden in zon bed lig, maar vind je tips eigenlijk wel heel handig en welkom! Vooral die lippenbalsem 😉 Qus kosten hè… Is er iets wat je wel zelf dient te betalen? Ik ben niet aanvullend verzekerd en heb het maximale eigen risico (vergeten om te zetten, oeps), maar daarentegen ook een medische oorzaak (want: tweelingbevalling en dus in het ziekenhuis moeten bevallen). Ben toch bang dat ik ineens een dikke rekening krijg.
  Carlijn onlangs geplaatst…Lekker eten in New York – foodfoto’s deel IMy Profile

 • Reageren
  Whitney ♡ Whtnysworld
  07/03/2015

  Ik ben ook in het ziekenhuis bevallen maar punt 2 was bij mij niet aan de orde.
  Whitney ♡ Whtnysworld onlangs geplaatst…Tag: De thee tagMy Profile

 • Reageren
  Renee
  08/03/2015

  Ik kan me bijna overal bij aansluiten. Zelfs bij de knip en de richting ;). Ik had eerst een band om mijn buik voor de CTG en later een draadje op het hoofd van de baby. Ik had een beschuitje op en die kwam er binnen een paar minuten weer uit (normaal doe ik er alles aan om niet te spugen, nu zei ik heel relaxed; “Schat, pak ff zo’n kostbakkie.”) Ontlasting? Ik ga gemiddeld eens per 2 weken naar het toilet en natuurlijk zaten mijn darmen tijdens bevalling zo vol, dat baby niet kon indalen. Uiteindelijk zat ik op een po stoel te poepen, terwijl mijn man geknield voor mij zat mee te puffen. God… Als je me dat van te voren had verteld, had ik je keihard uitgelachen! Alle schaamte voorbij haha..

 • Reageren
  Lifesabout
  09/03/2015

  Interessant om te lezen aangezien ik een keizersnede had en dus niet gewoon bevallen bent. Maar goed dat we jn een fijn land wonen waar de zorg goed is en we verzekerd zijn. Ik heb de 60.000 eurootjes aangetikt (oeps).
  Handige tips voor mama’s to be om een lippenbalsem mee te nemen!
  Lifesabout onlangs geplaatst…BikkelharT. Natriumarme producten in de test deel 4.My Profile

 • Reageren
  Melissa
  09/03/2015

  Wat een verhalen weer! Aan de ene kant ben ik blij met je tips, mocht ik zelf ooit moeder worden. Maar aan de andere kant lijkt het me nu NOG minder fijn haha. Ik hoop maar dat de pijn vergeten wordt zodra het kindje daadwerkelijk geboren is en bij je ligt 😉 En wat is in een ziekenhuis bevallen duur trouwens, wow! Heb ik nooit over nagedacht. Gelukkig hoefde je zelf niet alles te betalen, mensenkinderen bijna 10.000 euro (even naar boven afgerond) om een kindje ter wereld te brengen!
  Melissa onlangs geplaatst…Diary – een weekje uit mijn leven #13My Profile

 • Reageren
  anoniem
  26/03/2015

  Over dat knippen he,

  sommige mensen zeggen dat het heel veel pijn doet en anderen zeggen dat je het niet merkt omdat er geknipt word wanneer je een wee hebt, en de pijn van een wee overheerst dan.

  Hoe heb jij dat ervaren?

  • Reageren
   La VieSagista
   26/03/2015

   Het knippen voel je echt niet, ik heb het niet als heel vervelend ervaren. Ik was volgens mij ook verdoofd, dit doen ze tegenwoordig meestal. Het geluid is wel vervelend. Alsof je in karton knip of zoiets vond ik.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.