Dit is wat mij betreft de perfecte autostoel (Review Cybex Sirona Z i-Size Scuderia Ferrari uitvoering)

De babytijd van Isé is officieel voorbij en dat betekent onder andere de overstap naar een heuse peuterstoel in de auto. We hebben de Cybex Sirona Z i-size nu een tijdje in gebruik en ik deel onze ervaringen!

Een stoel die je in alle opzichten kunt vertrouwen, dat vind ik belangrijk. Eentje die stevig is, aan de laatste veiligheidseisen voldoet en waar mijn kindje lekker in zit. Een goedgekeurde autostoel is onmisbaar wat mij betreft, zeker met vele ritjes naar onze familie waarbij mijn kinderen met gemak anderhalf uur in de auto zitten. “Met de CYBEX Sirona Z i-Size hebben we de nieuwe standaard op het gebied van bescherming tegen frontale botsingen en botsingen van de zijkant neergezet, in een autostoel die beter is dan alle voorgangers.” Aldus Cybex.

Even een notitie vooraf: de Sirona Z i-size heeft 1 base waar twee verschillende stoelen op bevestigd kunnen worden. Op deze base kan zowel de Cloud Z babystoel als de Sirona Z geplaatst worden. De Sirona Z is te gebruiken vanaf de geboorte (met bijgeleverde newborn inlay) tot een leeftijd van 4 jaar.

Een van de meest handige punten van deze stoel vind ik dat ‘ie is uitgerust met een innovatief 360-graden draaimechanisme. Halleluja! Geen gepiel meer met het in de auto wurmen van je kleintje – dat bij mij ook nog eens geregeld gepaard ging met een kopstoot tegen het portier – maar gewoon in één beweging je kindje veilig en wel in de stoel zetten. Om de stoel te roteren hoef ik alleen maar een knop in te duwen en ‘m in de juiste positie te draaien. Vervolgens kan ik haar in één vloeiende beweging in de stoel zetten. De riempjes kunnen vastgemaakt worden aan het magneetje aan de randen van de stoel, zo zitten deze niet in de weg als je je kind in de stoel zet. Voor mij een klein detail dat voor groot gemak zorgt.

Zoals ik al noemde kan de Sirona Z i-Size tot een lengte van 105cm (ongeveer 4 jaar) gebruikt worden. Het wordt aangeraden om kinderen zo lang mogelijk achterwaarts te vervoeren, zodat de klap voor het nekje minder heftig is bij een frontale botsing. Als je je kindje wel wilt kunnen zien, dan zou je er nog voor kunnen kiezen om een spiegel op te hangen aan de hoofdsteun, zodat je je kleintje toch in de smiezen kunt houden. In principe is het advies om tot een lengte van 75 cm je kind achterwaarts te vervoeren. Isé is een randgevalletje, ze heeft al wel de lengte om vooruit te zitten, maar soms kiezen we er nog voor om haar achterwaarts neer te zetten, bij een lange rit bijvoorbeeld. Ze vindt dit helaas aanzienlijk minder leuk dan vooruit haha. De Driving Direction Control (D.D.C.) voorkomt in ieder geval dat de autostoel voorwaarts gericht gebruikt kan worden voordat het kind 76cm lang (ongeveer 16 maanden oud) is. Dit is in lijn met de nieuwste veiligheidseisen (R129). Deze autostoel wordt geïnstalleerd met ISOFIX.

De in 12 standen verstelbare hoofdsteun en de 5 verschillende ligstanden maken deze stoel extra ergonomisch. Merk ik dat Iseetje moe is, dan zet ik de stoel in een comfortabele ligstand zodat ze lekker kan slapen. Als ze wakker is en ze wil om zich heen kunnen kijken dan kies ik juist voor een standje iets rechter op. Wat ik zelf een heel prettig en innovatief aspect vind zijn de kleuren op de afsteunpoot die aangeven of de stoel goed staat (op de foto hierboven kun je dit goed zien, daar staan drie groene vakjes). Verder gaat de autostoel piepen als de afsteunpoot – waarmee je de stoel op de grond bevestigt – niet ver genoeg uitgeschoven is. Alles om ervoor te zorgen dat je je kind geheel veilig vervoert.

Het design van deze autostoel vind ik echt waanzinnig mooi en stijlvol. Deze speciale Ferrari uitvoering is voorzien van het bekende logo en ook in de details zie je Ferrari terug. De hoogwaardige stof voelt glad en zacht aan en hoewel deze witte kleur erg besmettelijk lijkt – en ook wel een beetje is – kun je ‘m gemakkelijk afnemen met een doekje. Dit is dus een speciale stofuitvoering, er zijn ook reguliere uitvoeringen.

Ik geloof dat ik niet enthousiaster kan zijn over een autostoel – het is bijna jammer dat ik er zelf niet in kan zitten 😉

De advies vanafprijs van de Cybex Sirona Z i-size exclusief base is €349. Hij is vanaf de geboorte tot ongeveer 4 jaar te gebruiken.

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Jamey
  30/01/2019

  Ik ben echt helemaal onder de indruk van Cybex. De autostoeltjes, de kinderwagen. Het is allemaal zulk degelijk en stevig spul. Om nog maar te zwijgen over het design. Prachtig merk!

 • Reageren
  Kim
  06/10/2019

  Wij zitten erg in twijfel, gaan we direct voor de Sirona, of eerst de Cloud.
  Heeft iemand ervaring met de Sirona vanaf geboorte?

  • Reageren
   Karin
   20/02/2021

   De I-size was een aanrader, de Sirona niet.

 • Reageren
  Karin
  20/02/2021

  Bij mij gaat de stoel niet ver genoeg achterover zodat het hoofdje iedere keer naar voren valt bij slapen, zowel vooruit als achteruit gedraaid, wat is jouw ervaring hiermee?
  Ook vind ik de gordels erg kort, wat het inklikken niet makkelijker maakt.

  • Reageren
   Angela
   11/06/2021

   Bij de voorwaartse manier hebben wij dat ook! Ik heb daar ook maar 2 standen. Rechtop of iets minder rechtop. Klopt dat? Hebben jullie tips hoe te voorkomen dat het hoofdje naar voren valt?

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.