Dingen die wél helpen om je baby te laten doorslapen

Tips van een moeder wiens baby nog steeds behoorlijk vaak aan het spoken is ’s nachts? Jazeker. Want hoewel ik inderdaad een klein nachtbrakertje op de wereld heb gezet, kan ik je wel wat tips meegeven die van positieve invloed zijn op de nachtrust van je baby.

Rust en regelmaat zijn van het allergrootste belang als het gaat om het (door)slapen van je baby. Ik vond het heerlijk om hele avonden met Isé op mijn arm televisie te kijken, maar pas toen ik haar ’s avonds elke dag rond dezelfde tijd in haar eigen bedje legde, merkte ik dat haar slaapritme wat voorspelbaarder werd. We houden nu al maanden hetzelfde ritme aan en de avonden gaan eigenlijk vrijwel altijd uitstekend. Ze laat zich direct wegleggen en geeft nooit meer één kick wanneer je haar na het laatste flesje in bed legt. Een ritueel kun je al toepassen vanaf dat je baby heel klein is. Ook voor jezelf geeft dit meer houvast. Het helpt overigens ook om je baby wakker in bed te leggen, hierdoor zal je kleintje sneller de associatie met slapen hebben. Ik heb Isé in het begin ook best wel vaak even laten mopperen, dit is helemaal niet erg.

Onderschat het effect van een goede luier niet. Voor een optimale nachtrust is een zachte en maximaal absorberende luier een must. Ik ben en blijf een Pampers fan. De Baby-Dry luiers zijn de ideale luiers voor ’s nachts, omdat ze je baby tot wel 12 uur een droog gevoel bieden.

De luiers waren al goed, maar zijn nu nóg beter met de laatste technologieën. Deze nieuwste Baby-Dry variant bevat zogenaamde AirChannels die zorgen voor een goede luchtcirculatie, zelfs als de luier vol zit. Hoe ze het voor elkaar krijgen weet ik niet, maar op deze manier blijven de billetjes droog en kan de luier ademen, zodat je baby de hele nacht ongestoord kan blijven slapen. Verder zit er een extra protectielaagje in dat vloeistof extra snel opneemt. Ik vind het een prettig idee dat ik me in ieder geval niet druk hoef te maken over eventuele lekkages van de luier met als gevolg dat Isé hier wakker van wordt. Dit is me met andere luiers al meermaals overkomen. Als ik haar ’s ochtends verschoon, dan voelen haar billen met de Baby-Dry luiers nog droog aan.

James en ik voerden een testje uit met de luier, om te controleren of de luier na een glaasje water nog steeds droog aanvoelde.

En ja hoor! Hartstikke droog!

Mijn volgende tip is dat je je kindje overdag vooral niet moet wakker houden. Je wilt niet weten hoe vaak ik dat advies kreeg van mensen om me heen als ik zei dat Isé zo slecht sliep. “Ze wordt vanzelf moe, gewoon wakker houden” werd er dan tegen me gezegd. Maar je loopt dan het risico dat je kleintje oververmoeid is en hierdoor helemaal niet meer in slaap komt.

Indien je ’s nachts nog een voeding geeft, probeer dit dan op een zo rustig mogelijke manier te geven. Het liefst zonder licht en zonder te praten zodat ze niet het idee hebben dat het tijd is om te spelen. Verschonen ’s nachts is dus absoluut niet nodig, zoals ik al zei houden de Baby-Dry luiers de billetjes gemakkelijk droog tot de volgende ochtend.

Probeer er relaxed mee om te gaan. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat een gestreste ouder vaak ook een gestrest kind oplevert. Als ik me ’s nachts zit op te fokken omdat Isé de boel op stelten zet, dan krijg ik haar al helemaal niet meer in slaap. Mijn vriend die juist de rust zelve is en gerust 20 minuten over haar bolletje gaat aaien tot ze weer in slaap valt, heeft een veel positiever effect op haar.

Tot slot wil ik zeggen dat het natuurlijk ook een kwestie is van je kindje leren kennen. Iedere baby is anders en het zal echt wel een paar maanden duren voordat je door hebt waar je kindje behoefte aan heeft en wat voor ritme het best werkt. Ik begrijp het heel goed als de slechte nachten je tot wanhoop kunnen drijven en je soms even niet meer weet waar je het zoeken moet van het slaaptekort. Maar onthoud dat je niet de enige bent en dat het in principe echt tijdelijk is; je baby gaan vanzelf slapen als ‘ie daar aan toe is. Een nacht doorslapen kun je niet afdwingen, maar je kunt wel je best doen om je kleintje daarin zo goed mogelijk te begeleiden.

Samenwerking met Pampers #InTheAir

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reageren
  Yvonne
  21/06/2018

  Over die pampers…Ik begrijp dat dit een samenwerking is en dat je hier niets negatiefs zal zeggen, bovendien slaapt Isé geen 12 uur aan één stuk. Maar wjj hebben toch echt andere ervaringen met Pampers (en alle andere merken trouwens). Ons zoontje sliep op die leeftijd zeker 11 uur aan een stuk en de luier was altijd doorgelekt. Echt altijd. Ik vind dus dat ze dat statement niet mogen maken.

 • Reageren
  Linda
  21/06/2018

  Ik merk juist dat de baby-dry echt totaal vreselijk is ’s nachts. Terwijl de premium protect van Pampers wel goed werken!

  En voor baby’s geld echt: Slapen doet slapen. Dus lekker laten slapen ook overdag. (alleen geen voeding overslaan 😉 )

  • Reageren
   Fokje
   21/06/2018

   Ja hier ook altijd premium protection van Pampers! Voldoen super! Vroeger ook een keer baby-dry geprobeerd en wat bleek, gelekt! Met premium protection nooit last van gehad!

 • Reageren
  trish
  21/06/2018

  Hier ook baby dry ideaal en vaak neem ik als ze maat 4 heeft de 4+ of maatje groter en nooit meer last van lekkage en dat is met een spreidbroekje al heel wat ? !

  • Reageren
   Yvonne
   21/06/2018

   Dat hebben wij ook geprobeerd, maat groter en zelfs maat kleiner, hielp allemaal niets. Sliepen jullie baby’s ook 11 tot 12 uur?

   • Reageren
    Fokje
    21/06/2018

    Met pampers premium protection nooit last van gehad. Met baby-dry wel!

 • Reageren
  Natasja
  21/06/2018

  Ik zweer bij Kruidvat luiers voor mijn dochter Isabelle. Ze is klein en fijn en de meeste luiers zijn haar gewoon te breed en te groot. Daarnaast hebben wij het geluk gehad dat ze binnen 6 weken doorsliep. Ik leg haar geregeld wakker in bed (vrijwel altijd) en dat vindt ze helemaal prima! Zelfs als t ritme anders is, doet ze het goed! Aks dat bij een eventuele volgende ook is…
  Natasja onlangs geplaatst…TIP | GuestHouse Hotel Kaatsheuvel (op loopafstand van de Efteling!)My Profile

  • Reageren
   Yvonne
   22/06/2018

   Kruidvat inderdaad ook wel goed maar nog steeds niet de hele nacht droog.
   Misschien dronk én sliep die van mij gewoon erg veel? 🙂

 • Reageren
  Ilona
  27/06/2018

  Ga je tips (buiten de luier om ?) volgen.. onze kleine Tygo heeft de laatste tijd erg veel moeite met slapen s avonds! De ochtenden gaan prima maar naar uurtje of 2 is meneer er wel klaar mee.. waardoor hij inderdaad oververmoeid raakt en niet wil slapen! ???

 • Reageren
  Tessa
  28/10/2018

  Ik heb je blog (en Instagram) pas net ontdekt (oeps!) maar wat schrijf je ontzettend fijn! Ik blijf maar doorklikken en doorklikken en lezen! Geweldig hoe je schrijft over moeder zijn en andere zaken! Dit artikel vond ik erg fijn, en een goede reminder want ons eerste was een verschrikkelijke slaper, en sliep pas na dik 2,5 jaar door. Onze jongste is nu 5 maanden en voor haar willen we het wel anders doen, maar ik eindig toch vaak met haar op de arm, tv kijkend en ondertussen de fles geven. Precies zoals jij ook al zei! Goede reminder, dus ? dank je!!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.