Dingen die je kinderen zich altijd zullen blijven herinneren

Een mooie uitspraak over het moederschap vind ik “wees de moeder zoals je herinnerd wilt worden.” Focus op wat er echt toe doet en vergeet daarbij even dat opgeruimde huis of die keurig gepoetste mond, dit zijn de dingen waar het voor kinderen echt om gaat.

 1. Momenten samen zoals boekjes lezen, op zondagochtend nog even in het grote bed spelen of in het weekend uitgebreid ontbijten. Vooral dat laatste, ik weet het nog zo goed hoe dat bij ons in het gezin ging. De geur van verse broodjes in de ochtend en een cd van Céline Dion op de achtergrond. Het pruttelen van de koffie en de zachte stof van mijn badjas. Maar ook de momenten dat we ’s avonds met het hele gezin in bed televisie keken, met chips en drankjes erbij. Goud waard. Het zijn juist die familietradities waar kinderen met veel geluk op terug zullen kijken.
 2. Vakanties en uitstapjes. Ook deze staan mij uit mijn eigen jeugd nog helder voor de geest. Een van mijn eerste herinneringen is een weekendje Disneyland Parijs. Wat vond ik dat geweldig. Een fantasie die werkelijkheid werd. Ik zie ook aan James wat het met hem doet als we op pad gaan. Of het nu een pretpark is, een dierentuin of een vakantiehuisje. Het staat gelijk aan lol hebben, ontspannen en even ontsnappen uit het normale.
 3. Hoe je als ouder dealde met stress of verdriet. Er zullen in het gezin – en überhaupt in het leven – leuke en minder leuke dingen gebeuren, het is nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn. De kunst is om dit niet teveel te laten merken óf om dit om een goede manier uit te leggen. Dit zie ik als ouder overigens nog wel als een uitdaging.
 4. Naar de speeltuin gaan, picknicken, in regenplassen springen, voetballen op de oprit, kortom; buiten zijn. Van die kleine dingen, maar zo waardevol voor kinderen. In ieder geval zullen het niet de iPad-sessies zijn die bovenaan in hun herinnering blijven plakken.
 5. De keren dat je naar ze geluisterd hebt en dan ook écht geluisterd hebt. In de haast van alledag kap je je kind misschien sneller af dan nodig, ook ik maak me er wel eens te makkelijk vanaf met een ‘wacht even schat’ of ‘ik ben nu even druk’ om er vervolgens niet meer op terug te komen. Ja, nu ik het zo opschrijf heb ik daar gewoon dikke vette spijt, een kind wil gewoon gehoord worden.
 6. Hoe je als ouders met elkaar omging. Jij bent het grote voorbeeld voor je kind. Ideeën en opvattingen over de liefde worden grotendeels gevormd door wat hij afkijkt bij jou.
 7. Niet alleen als ouders onder elkaar, maar ook hoe je familieleden, vriendjes, ouders van vriendjes en de kassières bij de supermarkt behandelde. Hoe deed je tegen ze, hoe praatte je over hen? Kinderen zijn bijzonder goed in het oppikken van emoties (en ze horen alles!) en nogmaals, ze spiegelen zich aan je.

Koester jij zelf veel mooie herinneringen aan je jeugd?

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 • Reageren
  Lisa
  19/07/2018

  De tripjes naar Disneyland kan ik me inderdaad ook nog heel goed herinneren. Wij zijn onlangs ook met onze kinderen geweest. Nu is de oudste 4 dus ik verwacht niet dat ze het zich later nog zal kunnen herinneren. Maar dit artikelen heeft me wel een beetje geïnspireerd om misschien een fotoboek van Disney te maken waar we af en toe samen in kunnen bladeren.
  Lisa onlangs geplaatst…Pizza Tikka MasalaMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  19/07/2018

  Laatst vertelde m’n zoon van 13 dat hij zich nog goed onze vakantie kon herinneren van 10 jaar geleden! Hij was destijds dus 3. Vind ik wel knap eigenlijk haha. Zelf vergeet ik die vakantie ook niet meer, want het eindigde minder leuk omdat oudste een zonnesteek kreeg op de laatste dag. Ze was misselijk, moest spugen en haar lichaamstemperatuur was heel hoog. Doodeng vond ik het. Gelukkig ging het beter toen we naar binnen gingen en we haar bedekt hadden met natte handdoeken om af te koelen. Wat schone tanden betreft: mijn moeder ging nooit met ons naar de tandarts. Die vond dat niet nodig zolang we nergens last van hadden…? En dat heb ik geweten, nu loop ik met flinke vullingen rond. :/ Dat wil ik bij mijn kinderen voorkomen, dus hier hecht ik wel waarde aan keurig gepoetste tanden. ? Hopelijk zullen ze me daar later nog voor bedanken, haha!
  Yvonne onlangs geplaatst…Waar haalt men het lef vandaan om te gaan vingerwijzen naar ouders en leerlingen?My Profile

 • Reageren
  Natasja
  20/07/2018

  Wat een mooi artikel! Vooral het stukje over dat je kind gehoord wil worden is zo waar! Je hebt me aan het denken gezet over mijn herinneringen en wat ik nu voor mijn dochter wil. Dankjewel!?
  Natasja onlangs geplaatst…Mamablogger TagMy Profile

 • Reageren
  Pytsje
  24/07/2018

  Mooi artikel, ik denk helemaal terug aan mijn eigen herinneringen. Zwemmen op zaterdag ochtend, chips en lekkers in het weekend en in de zomer heerlijk buiten eten. Weer iets om mee te nemen voor m’n meiden!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.