Dingen die je gedaan moet hebben #3: Angst overwinnen

angst overwinnen

Iedereen heeft in zijn leven wel eens dingen waarvan je denkt: dat zou ik echt graag nog eens willen doen. Vaak dat zijn materiële zaken zoals reizen maken, een sportauto kopen of parachutespringen. Maar ik wed dat er vast ook een heleboel mensen zijn die iets op hun lijstje hebben staan wat niet direct iets tastbaars is. Vandaag wil ik het met jullie hebben over zo’n minder tastbaar iets, namelijk ‘angsten overwinnen’.

Toen ik nog jonger was en onvolwassen dacht ik altijd in termen van ‘dat zou ik nooit durven’ of ‘mij niet gezien’, omdat ik sommige dingen dan gewoon hartstikke eng vond. Maar nu ik ouder word merk ik dat zo’n instelling je vaak niet verder helpt. En dat is nu juist wat je wel wil in je leven; jezelf ontwikkelen, wijzer worden, ervaring opdoen. Het is heel natuurlijk om dingen die we eng vinden uit de weg te gaan, maar het is zonde, want daardoor loop je vaak de leukste dingen mis.

Jezelf presenteren – Solliciteren
Mijn eerste echte angst die ik overwon was het solliciteren naar mijn eerste baantje. Het begon toen ik een jaar of 14 was. Ik wilde heel graag geld verdienen maar ik wist niet zo goed hoe. Ik durfde niet zomaar een restaurant of winkel binnen te stappen om te vragen of ze nog iemand nodig hadden. Dat was echt een ver-van-mijn-bed-show. Terwijl, als ik mijn moeder moest geloven, dat toch echt de enige manier was om snel aan het werk te komen. Gewoon meteen je gezicht laten zien. Je hebt immers niks te verliezen. Dus begon er een stemmetje in mijn achterhoofd steeds vaker te zeggen dat ik toch maar eens de stap moest wagen, anders zou het nooit wat worden. Op een middag trok ik de stoute schoenen aan en ging op mijn fietsje naar het centrum om een aantal restaurants te bezoeken. Wat was ik onzeker! Het eerste restaurant wees me vrijwel direct weer de deur. Ik was in hun ogen veel te jong en onervaren. Niet de reactie waar je op hoopt natuurlijk. De moed zakte me in de schoenen. Het volgende restaurant behandelde me heel aardig, maar zei wederom dat ik te jong was om voor hun aan het werk te gaan. Bij het derde restaurant ging het beter. Ze beloofden me terug te bellen als ze weer iemand nodig hadden. Wonder boven wonder werd ik niet lang daarna  teruggebeld dat er een plekje was vrijgekomen op de afdeling afwas. Ik kon mijn geluk niet op! “Zie je nou wel”, zei mijn moeder. Waar een wil is is een weg. Hoe eng ik het ook vond om mezelf zomaar ergens voor te stellen en te presenteren, ik had het toch maar gedaan! En met succes. Tegenwoordig heb ik nog steeds die ‘stoere’ houding: als ik ergens solliciteer dan ga ik er helemaal voor met de instelling ‘ik zal wel eens laten zien dat ik de beste ben!’

Uit de comfort-zone: verhuizen naar de grote stad
Nog zo’n grote stap die ik in mijn leven moest zetten: studeren en uit huis gaan. Ik wist algauw dat naar Groningen gaan voor mij geen optie was, hoewel deze stad wel het dichtsbij mijn ‘hometown’ lag en dat ook het meest vertrouwd voelde. Al mijn vriendinnetjes gingen daar immers studeren.  Ik kon er helaas geen studierichting vinden die mij aansprak en dus was Groningen een gesloten hoofdstuk. Mijn oog viel op een studie in Amsterdam. Dat was wel even andere koek. Twee uur met de trein. Ook mijn moeder zag het in eerste instantie niet helemaal zitten. Zo’n grote internationale stad, en dan een meisje uit Friesland. Hoe moet dat nou! Met angst en beven beleefde ik mijn introductieweek. Ik moest zo wennen aan het idee dat deze grote stad mijn thuisbasis zou worden. Het heeft best wel even geduurd voordat ik kon aarden. Ik heb zelfs nog getwijfeld of ik niet alsnog naar Groningen moest gaan, omdat ik bang was dat het me nooit zou bevallen hier. Ik had de angst dat al dat nieuwe me teveel zou worden. Maar ik heb volgehouden! En na 4 succesvolle en geweldige studiejaren, kan ik achteraf niet anders zeggen dan dat het een van de beste beslissingen is geweest.

‘Schijt hebben’ – Faalangstig
Ik denk dat iedereen wel een beetje faalangst in zich heeft. Bang om te slechte cijfers te halen, bang dat mensen je niet zien staan, bang dat je niet kunt voldoen aan de verwachtingen van een ander. Ook ik heb zo’n periode gehad. Ik was alleen maar bezig met anderen. Dat breekt je op. Als ik het dan aan een ander vertelde dan was het advies dat ik gewoon ‘schijt moest hebben’. Ja doei, dacht ik dan. Dat gaat niet zo makkelijk. Nu weet ik dat dat advies eigenlijk best wel klopt. Denk eens vaker ‘so what’ als je een 6 haalt in plaats van een 7. En ‘so what’ dat je eens een keer niet meer weet wat je wil zeggen tijdens een presentatie. Je bent ook maar een mens. En mensen maken wel eens fouten. Dat geldt voor iedereen, dus het is niet erg. Ik zal niet zeggen dat het me tegenwoordig niet meer boeit wat anderen zeggen of vinden, maar ik laat het wel sneller van me afglijden.

Wat ik met dit artikel wil zeggen is dat het zoveel voldoening kan geven om bepaalde angsten te overwinnen. Of het nu gaat om kleine zaken zoals over je spinnenfobie heen komen of over grotere dingen zoals sociale angsten. Angst zit uiteindelijk vooral in je hoofd. En angsten overwinnen dat is waarschijnlijk iets wat je altijd zal moeten blijven doen. Angst is er altijd, de ene keer groter dan de andere. Maar door het niet uit de weg te gaan leer je ermee omgaan en groei je er alleen maar door.

Wat voor angsten heb jij al overwonnen? Laat het me weten in de comments!

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  The Berbs
  14/04/2014

  Mooie blog!

 • Reageren
  D
  16/04/2014

  Ik herken mij echt in alle 3! Ik vind het af en toe wel lastig om over mn angsten heen te stappen. Vaak denk ik doe het nou maar gewoon, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan!

 • Reageren
  kim
  17/04/2014

  Wauw, mooi geschreven. Ik hoop dat veel meiden die hiermee struggelen inspiratie kunnen halen uit jouw woorden. Knap dat je altijd hebt volgehouden! Angsten zul je altijd moeten overwinnen om verder te komen..

 • Reageren
  Jan strik
  20/04/2014

  Angsten overwinnen brengt geluk. Je maakt je eigen keuzes. Ik heb mijn verhaal geschreven in mijn boek “gevaar en risico, de kern van angst. Overmatige angst en schaamte”. Ik stel dit boek gratis beschikbaar op mijn website zonder enige commerciële bijbedoelingen.

 • Reageren
  Maaike
  02/05/2014

  Mooie blog! Ik heb mijn rijangst overwonnen, iets waar ik heel blij mee ben. Scheelt me een heleboel ritjes met het OV en regenbuien op m’n hoofd…

  Graag zou ik nog van m’n balonnenfobie af komen! Zal een heleboel angstige en geschrokken gezichten schelen richting blije kindertjes met hun “mooie” gekleurde balonnen.. Oh en dan hoef ik in de Mac ook niet meer weg te duiken voor deze met lucht gevulde rubbertjes…

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.