Dingen die ik heb geleerd in 4,5 jaar ouderschap

4,5 jaar geleden begon voor mij de rollercoaster van het ouderschap. In die tijd bouwde ik wallen van hier tot Tokyo op, leerde ik wat écht onvoorwaardelijke liefde is, werd ik vertederd door iedere lach, scheet en natte zoen en ontdekte ik dat ik eigenlijk best wel een gezellige moeder ben. Dit is mijn lijstje met de dingen die ik leerde in 4,5 jaar ouderschap.

Dat je de slapeloze nachten écht op den duur vergeet (eigenlijk net als de pijn van de bevalling)

Ook al zitten we nu weer middenin een slapeloze periode met Isé, de vorige slechtslaapfases stonden me eerlijk gezegd helemaal niet meer helder voor de geest. Het is iets wat je op een gegeven moment voor lief neemt. Soit. Het zij zo. Hoort bij het ouderschap. Het heeft zelfs een voordeel dat slecht slapen; als je dan een paar nachten wél ongestoord kunt tukken dan kun je dat ineens ENORM waarderen. Slapen is gewoon een luxe!

Dat het moederschap behoorlijk wat zorgen met zich mee brengt

Je denkt (althans ik) van te voren: ik heb me goed ingelezen in het moederschap, ik heb verhalen van kennissen gehoord, ik heb mijn eigen moeder, schoonmoeder en oma honderduit gevraagd over hun ervaringen. Sta je toch even te kijken als je kindje er eenmaal is en je dan pas écht door hebt dat je vanaf nu nooit meer zorgeloos door het leven zult gaan. Een ander tijdperk is aangebroken. Koorts, pijn, ziekte, vallen, stoten, pesterijtjes, noem maar op. Je kunt je van te voren gewoon niet voorstellen met wat voor issues je allemaal te maken krijgt als je kindje er eenmaal is. En dat is maar goed ook trouwens, anders zou je er misschien nooit aan beginnen.

Dat een goede luier dus echt super, super belangrijk is

Wie had ooit gedacht dat ik naast het volgen van de laatste beauty- en modetrends, ook helemaal up-to-date wilde zijn van de nieuwste typen luiers die op de markt worden gebracht.

Onlangs heb ik de vernieuwde Pampers Premium Protection luier mogen testen (ook met een leuke nieuwe verpakking). Deze zijn nog zachter dan eerst en hebben een nieuwe toplaag nu met hartjesgaatjesstructuur – dan heb je mij sowieso al – die de ontlasting weghoudt van de huid. Dit laatste is zo ontzettend fijn en belangrijk als je kindje snel geïrriteerde billetjes heeft. De randen zijn lekker rekbaar en flexibel en volgen de bewegingen van je kleintje. Ik moet toegeven, ik vind een poepluier verschonen nog steeds geen leuk klusje – soms heb ik vijf paar handen nodig om mijn kleine meid in bedwang te houden – maar het feit dat zachte ontlasting weg kan zakken in de toplaag is behalve voor haar, ook voor mij erg prettig (vooral wanneer mevrouw ‘tandjespoep’ heeft ;-). Dus amen voor het beste luiermerk dat er is. Wil je de luiers zelf proberen? Wehkamp heeft tot 10 juni een kortingsactie lopen.

Dat één lijn trekken in de opvoeding essentieel is

Ik merk dat ik nog wel eens te neiging heb om wat minder consequent te zijn dan mijn wederhelft, maar dit is voor James alleen maar verwarrend. Bovendien leidt het weer tot discussie tussen mijn vriend en mij. Vanochtend bijvoorbeeld, had hij een shirt voor James klaargelegd om aan te trekken. James wilde dit shirt niet aan (was niet cool genoeg). Ik had geen zin in gezeur (iets met ochtend en eerst koffie nodig) dus stond ik toe dat hij alsnog een ander shirt uit de kast trok en deze aan deed. Eentje die hij wél cool vond en waar hij direct een glimlach van op zijn gezicht kreeg. De schat. Er ontstond vervolgens discussie tussen vriendlief en mij. Ik moet toegeven dat ik het ook niet helemaal handig had aangepakt. Ik haalde in een klap mijn vriend zijn autoriteit naar beneden door iets toe te staan wat hij had verboden. Toen bedacht ik me weer hoe belangrijk het is dat papa en mama op één lijn zitten.

Dat me druk maken om kleine dingen zo… onnodig is

Ik heb de neiging me nog wel eens druk te kunnen maken om kleine dingen. Dingen die er eigenlijk helemaal niet toe doen. Wat ik moet doen is me niet druk maken om kleine stomme dingen, maar juist genieten van de kleine leuke dingen. Zoals het uitzicht op mijn kinderen die samen een appeltje delen, of een natte maar oh zo liefdevolle zoen op mijn net gemake-upte wang, of mijn dochter die een dansje doet met haar schattige bolle Pamperkontje. Ja, dat heb ik echt wel geleerd, dat het vooral draait om mijn gezin, om genieten van de kleine dingen en dat druk maken om kleine dingen dus echt passé is.

Wat zijn de dingen die jij hebt geleerd in het ouderschap?

Samenwerking met Pampers

Dit vind je misschien ook leuk

6 reacties

 • Reageren
  Natalie
  07/06/2019

  Leuk geschreven weer! Ik heb geleerd dat ik meer weet dan ik zelf denk en dat mijn gevoel volgen heel belangrijk is. En dat het okay is om je uit te spreken tegen mensen die je ongevraagd advies geven over opvoeden!

 • Reageren
  Annette
  07/06/2019

  Leuk artikel! Wat ik heb geleerd is dat mijn kindjes hoe jong ze ook zijn al echte mensen zijn. Met een eigen wil. Die ik ook hoor te respecteren. Dus als zij graag een T-shirt aan willen waar zij zich prettig in voelen dan mag dat. Ook als dat een andere is die ik heb uitgekozen. Wij trekken ook niks aan waar wij ons niet prettig invoelen.
  En de slapeloze nachten… maar goed dat we die vergeten :). Wij zijn er gelukkig weer net doorheen

  • Reageren
   Inez
   10/06/2019

   Ja hier sta ik ook meer achter. Sowieso laat ik mijn zoon altijd 2 shirts zien en mag hij kiezen welke hij aan wil. Gaat me wat ver om dat al voor hem vast te leggen en hem ook nog eens te verbieden daar een mening over te hebben. Hij begint echt al voorkeuren te hebben en ik vind het belangrijk dat hij af en toe mee mag beslissen.

 • Reageren
  Willemijn
  07/06/2019

  Ik heb zelf geen kinderen maar bij mij in de klas heeft een ouder het “kledingprobleem” heel slim opgelost. 5 dagen per week kiezen de ouders uit wat het meisje draagt. 1 schooldag mag ze zelf kiezen en 1 dag in het weekend kiezen ze samen een outfit uit (en dan kijken ze ook echt naar het weer van wordt het warm of koud, regen of zon etc) zodat ze zich leert kleden naar het weer. En ja die moeder heeft inderdaad een hekel aan de outfits die dochterlief uitzoekt op haar uitzoekdag maar ze zegt ook als m’n dochter er gelukkig mee is dan is dat toch het aller belangrijkste?

 • Reageren
  Yvonne
  07/06/2019

  Choose your battles, pick your fights: een glimlach op het gezicht van je kind is zoveel meer waard dan een (kleine) ruzie in de ochtend. Maar dat is mijn mening.

 • Reageren
  Roos
  07/06/2019

  Ik heb zelf geen kinderen maar ik merk veel verschil in opvoeding om mij heen. Zo is mijn beste vriendin heel kalm als ze straf geeft en zal ze ook nooit toegeven als haar kindje door blijven drammen. En een ander vriendinnetje is juist heel luid en snel boos. Ook zie ik dat haar kinderen snelle doordrammen doordat ze ook soms toegeeft.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.