Dingen die ik beter snap nu ik moeder ben

Het moederschap heeft mij bepaalde inzichten gegeven. Zaken waar ik vroeger nog vraagtekens bij had, zijn me nu in een klap duidelijk. Dit is mijn lijstje met dingen die ik beter snap nu ik moeder ben.

Bordjes met Baby On Board. Waar ik vroeger altijd vond dat mensen hun auto verpestten met al dat soort tierelantijnen heb ik zelf al een paar keer op het punt gestaan om zo’n bordje aan te schaffen…

Hoeveel mijn eigen moeder eigenlijk voor mij gedaan heeft, en ook, gelaten. Als kind ben je niet bezig met wat je moeder voor je doet en lijkt het de normaalste zaak van de wereld dat je kleding altijd schoon in je kast ligt en je van hot naar her gereden wordt bijvoorbeeld. Nu ik zelf moeder ben, bekijk ik mijn moeder met heel andere ogen.

Dat je als ouder weinig privacy meer hebt. Zit ik op de wc, dan gaat de peuter gerust naast me lezen, sta ik onder de douche, tekent de peuter figuurtjes op deur, zit ik rustig een Youtube filmpje te kijken dan wil de peuter meekijken en ook tijdens het aankleden heb ik steevast gezelschap om me aan.

Dat het er eigenlijk geen reet toe doet wat een ander van je denkt. Nu ga ik even heel clichématig lullen voor mijn doen, maar het moederschap staat zó boven alles, dat dingen als ‘wat zou een ander van me denken’ futiliteiten zijn geworden.

Waarom kinderen soms ergens verschijnen met vlekken op hun kleren. Vroeger vond ik het maar asociaal als ik kinderen zag met vieze kleding. Ik vind het nog steeds vreselijk als ik met James ergens ben en ik ontdek een tandpasta- of pindakaasvlek op zijn trui, maar ik kan er werkelijk niks aan doen. Ook al check ik hem nog zo goed voordat we weggaan, ik knipper met mijn ogen en hij heeft alweer een geplet paaseitje aan z’n trui hangen.

Dat iedereen altijd maar zegt dat kinderen duur zijn. DAT ZIJN ZE OOK?

Dat je om 21.00 écht opgebrand kunt zijn. ‘S avonds, als het 20.00, de kindjes in bed liggen, ze in bad zijn geweest, de tafel is afgeruimd en de keuken is gepoetst, dan ben ik afgepeigerd. Ik mag dan misschien een relatief jonge moeder van 26 zijn, dat neemt niet weg dat kinderen veeeel energie kosten en dat ik soms het liefst voor 22.00 het licht uitdoe.

Dat me-time hem niet alleen zit in hele dag high-tea-en met vriendinnen, maar dat ook een keertje ongestoord boodschappen doen zonder een maxi-cosi in je ene arm en een peuter in je andere een hele fijne vorm van me-time is.

Herken je dit?

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reageren
  Channa
  08/03/2018

  Heel herkenbaar. Ik snap nu ook heel goed waarom ik op mn 15e nog niet de hele nacht mocht gaan stappen. En hoe cliché sommige dingen ook zijn, het is gewoon echt waar. Ze zijn zo snel groot, geniet er maar van, etc.
  Channa onlangs geplaatst…Winactie – Houten 3D steekpuzzelMy Profile

 • Reageren
  Eke
  08/03/2018

  Heel herkenbaar! Weet je wat ik al me-time vind? Rustig naar het toilet gaan op mijn werk. Zo fijn is dat!
  Eke onlangs geplaatst…De vijf beste High Tea-locaties van NederlandMy Profile

 • Reageren
  Emma
  08/03/2018

  Hi Sanne,

  Dat van die vlekken herken ik wel, eigenlijk herken ik alles maar hier verbaasd ik mijzelf nog het meest over.
  En winkelen idd dat is ook een uitdaging. Met één kind vond ik het nog wel te doen, met twee is het toch een stukje lastiger. Mja het is wat het is en eigenlijk is het ook wel heel gezellig, vind je niet?

  Liefs Emma

 • Reageren
  Yvonne
  08/03/2018

  Haha, inderdaad, ongestoord boodschappen doen zag ik ook al als een momentje voor mezelf. Wat een luxe dan opeens! ? Wat privacy betreft: dat wordt alleen maar minder naarmate de leeftijd vordert. ? Kleine kinderen kun je nog om 19.00 u naar bed schoppen, maar pubers lopen de godganse dag in en uit en van boven naar beneden. En ze denken dat je nooit seks hebt haha. Dus wij hebben zelfs een slot op onze slaapkamerdeur gezet. ???
  Yvonne onlangs geplaatst…De d/dt-kwestie: nog een keer uitgelegdtMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  08/03/2018

  Ik herken wel dat je je moeder meer waardeert. Heel erg alles voor lief genomen altijd. Aan de andere kant: zo hoort het ook eigenlijk.

  Een ‘baby in board’ -bordje blijf ik onnodig en lelijk vinden.

  Kleine kinderen vind ik helemaal niet duur (als je borstvoeding geeft nog minder!). Ben wel benieuwd waarom jij kinderen zo duur vindt? Je kan het natuurlijk wel zo duur maken als je zelf wil qua kleding etc. Maar de meeste kinderkleding is niet duur en bovendien doen ze er best lang mee (is mijn ervaring).
  Oudere kinderen worden wel steeds duurder trouwens.

 • Reageren
  Yvonne
  08/03/2018

  Baby ON board natuurlijk…

 • Reageren
  jodi - liefthuis
  08/03/2018

  Vooral die vlekken. Net als snottebellen. Nog steeds vind ik het vies en vervelend, maar ik snap nu hoe het toch kan gebeuren.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Nieuw in huize Lief thuis…Bank, behangetje en nog veel meer…My Profile

 • Reageren
  Rachel
  09/03/2018

  Zo herkenbaar, maar tot nu toe leef ik een clichéleven met de kinderen. “Alles wat ze zeggen is waar”. Je hoort het altijd en overal.
  Ik vijd het leven met kinderen vele malen mooier, maar er even alleen op uit om de boodschappen te doen…. heerlijk!
  Rachel onlangs geplaatst…OvulatiepijnMy Profile

 • Reageren
  Bernadette
  10/03/2018

  Herkenbaar!

  Ineens begreep ik mijn moeder waarom ze het vreselijk vond dat ik (na mijn 18e) een tattoo en piercing wilde..
  Toen ik mijn zoontje in mijn armen kreeg kon ik alleen maar bedenken hoe mooi hij is zoals hij is. En dat hij nooooit iets aan dat mooie lijfje zou moeten veranderen ♡

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.