Die van mij doet alleen maar hazenslaapjes!

Aaaaarghhh, die hazenslaapjes! Isé is nu bijna 5,5 maand en nog steeds zijn het vooral powernaps die ze doet overdag. Ze slaapt max 45 minuten per keer.

Ik heb al veel dingen geprobeerd om haar langer te laten slapen. Kamer donker maken (of juist licht houden), deur open zodat ze geluiden uit de kamer hoort (of juist de deur dicht), moe maken, met speentje, zonder speentje, laten huilen als ze wakker wordt in de hoop dat ze toch weer in slaap valt, oppakken, troosten, wiegen. MAAR HET WERKT ALLEMAAL NIET. Kunnen baby’s niet gewoon effe met een gebruiksaanwijzing geboren worden?

Het gekke is dat ze bij de gastouder wel vaak twee keer een lange ruk maakt. Ik heb haar gevraagd wat zij anders doet dan ik, maar daar komen we eigenlijk niet achter.

Ik mag blij zijn als Isé overdag drie keer 45 minuten slaapt. Tussendoor is ze meestal hartstikke vrolijk, dus ik heb niet het idee dat het haar dwarszit, maar toch zou ze met haar bijna zes maanden wel wat langere slaapjes moeten doen, al is het om haar mamsie een beetje meer tijd te geven de was tussendoor te doen ?

Sowieso zijn we op het gebied van slaap met Isé nog behoorlijk aan het experimenteren. Niet alleen overdag maakt ze er soms een potje van, ook ’s nachts is ze vaak onrustig. Het enige wat werkt is haar weer in slaap te voeden, maar het gevolg daarvan is dat ik zelf nauwelijks een oog dichtdoe en dat Isé tegen een uur of 5 zo volgepropt met melk zit dat het er even hard weer uit komt.

Dat baby’s hazenslaapjes doen is opzich niet vreemd, maar wanneer ze rond de zes maanden zijn dan zouden deze powernaps toch wel plaats ‘moeten’ hebben gemaakt voor wat langere slaapjes en zou haar schema voorspelbaarder moeten zijn. Maar haar slaapjes zijn nog steeds een rommeltje en het ritme evenzeer, hoezeer we ook ons best doen om daar zelf wat meer vastigheid in te krijgen.

Na de vele tips die ik heb gehad op Instagram, heb ik besloten om een slaapcoach te benaderen en te kijken wat zij voor ons kan betekenen zowel voor de slaapjes overdag als ’s nachts.

Wordt vervolgd..

Waren/zijn jullie kinderen goede slapers?

Foto: Door Evgeny Atamanenko little hand of sleeping baby newborn close up via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

19 reacties

 • Reageren
  Adinda
  30/03/2018

  Ik snap hoe je, je boekt.. Sterkte ermee.. Ik heb ook slechte slapers, mijn dochter sliep pas met 3 jaar door, deed nooit echt middagslaapje, behalve als zij in slaap viel tijdens het spelen, kreeg hij maar 1 jaar met geen mogelijkheid naar bed, het kinderdagverblijf ook niet.. Ze wou gewoon echt niet slapen.. Ik heb een zoontje van bijna 3 maanden.. Hij doet het snachts redelijk, ene nacht beter dan de andere.. Maar overdag ook alleen powernapjes en alleen op shoot of in de kinderwagen.. Wil absoluut niet in zijn eigen kamer, blijft dan gewoon om zich heen kijken en gaat niet slapen.. Dus uiteindelijk een oververmoeid kind, omdat hij niet in zijn eigen bed wil slapen overdag.. En inderdaad waar is die gebruiksaanwijzing! ? zou wel erg fijn zijn.. Onze zoon gaat over 2 weken naar het kinderdagverblijf, dus ben erg benieuwd hoe het daar gaat met slaapjes.

  • Reageren
   Nikita Rijk
   30/03/2018

   Hi Sanne, ze krijgt Neem ik aan bij de gastouder jouw afgekolfde melk uit een flesje toch? En thuis drinkt ze aan de borst? Misschien is het voor haar vermoeiender of geeft het juist meer ‘voldoening’ voor haar om uit een flesje te drinken.. dat is het enige wat ‘anders’ gaat bij de opvang/gastouder dus het enige wat ik me kan bedenken. Anyway, ik hoop dat je snel je nachtrust weer terug krijgt! Liefs Nikita

   • Reageren
    Nikita Rijk
    30/03/2018

    Oeps ik zie dat ik op iemand heb gereageerd ipv een gewoon bericht, Sorry!?

   • Reageren
    Lindsey
    02/07/2020

    Organite laten maken met rozenkwarts en bergkristal en het bedje ergens anders zetten heeft bij mij heel erg geholpen. En een keer met sali door het kamertje! Groetjes lindsey

 • Reageren
  bregje
  30/03/2018

  Ik heb met mijn oudste (bijna 3) ook zoveel ellende gehad, die sliep ook pas redelijk toen ze 1,5 jaar was. Nu met de jongste (3,5 maandl gaat het stukken beter ondanks dat ze beide verborgen reflux en allergie hebben. Ik wilde het nu ook echt anders aanpakken dan met de oudste. Strikte regelmaat (ook al wijkt het vaak toch af qua tijd, maar gaat ook meer om de handelingen dus luier, voeding, knuffelen, wipstoel, box en weer naar bed.) Daarnaast wilde ik niet weer de hele tijd met een baby lopen. Dus zoveel mogelijk in het bedje laten slapen. Als ze gewend zijn aan het eruit halen en dan weer in slaap wiegen hebben ze ook steed meer prikkels nodig om in slaap te vallen. Dus dan moet je elke keer gaan lopen, zingen, wiegen etc. Ik zou nu voor 1 ding gaan en dat is als ze begint te gapen in bed leggen en dan je ritueeltje doen. Ik zou dan ernaast gaan zitten totdat ze na de eerste slaapronde, dus 45 min, weer wakker wordt. Gerust stellen en zeggen dat het oke is dat ze weer mag slapen. Als het huilen erger wordt eruit halen, zachtjes wiegen terwijl je weer gaat zitten totdat ze rustiger is en dan terug leggen. En dat elke x totdat ze opnieuw in slaap valt. want doordat ze overdag te weinig slaapt, gaat het snachts ook niet lekker. Dat heb ik bij die van mij ook! En snachts voeding geven en dan weer wegleggen. Precies hetzelfde als overdag doen. Dit kost even tijd, maar na een paar dagen zou je toch verschil moeten merken.

  En misschien heb je dit ook al lang geprobeerd ? iig sterkte ik weet zeker dat je een oplossing vind!

 • Reageren
  Ik
  30/03/2018

  Mijn zoon was net zo. Vreselijk en ook halve flesjes drinken.

  Kan het niet komen doordat ze bij de gastouder de fles krijgt en je kan zien hoeveel ze drinkt en bij jou thuis met de borst niet? Ik zou t eens proberen door af te kolven en de fles te geven..

  En ik heb altijd wel t gevoel dat ze weten dat als ze huilen ze weer de borst krijgen en bij mama zijn… dat dat zon vicieuze cirkelwordt zeg maar.

  Sterkte en hopelijk heeft die coach goede tips!

 • Reageren
  hedy
  30/03/2018

  de beste plek voor een baby is dicht bij de moeder, en dan het liefst aan de borst. Kijk hoe je haar makkelijk bij je kan houden overdag zoals in een draagDOEK, http://www.dragenenzo.nl. wat ze doet is echt niet gek of raar of gaat veranderen als je haar flessen gaat geven of in vreemde rituelen of ritmes dwingen. baby’s hebben heel veel behoefte aan huidcontact en hoe meer je er tegen gaat strijden hoe onrustiger ze word. geef haar jou warmte en lijf en zorg dat er meer mensen zijn die voor jou zorgen en meehelpen met bv eten koken en voor je zoon zorgen. Ise heeft jou nodig en jij hebt meer ondersteuning nodig. Laten huilen etc is alleen maar vermoeiend en stesserend voor jou en Ise kan haar energie beter gebruiken om te groeien. Probeer je niet gek te laten maken door wat moet/hoort. Jou kindje is uniek en het is heel natuurlijk dat ze bij je wil zijn.

  • Reageren
   Carolien
   30/03/2018

   Hoe goed het ook klinkt, ik zie het zó anders dan jij Hedy. Denk ook dat het niet realistisch is om maar de hele dag met je baby op je lijf rond te lopen en ‘even te regelen’ dat iemand anders jou taken over neemt. Er moet ook gewerkt worden, zorgen voor andere kinderen, huishouden.

   Ik heb geen tips voor je. Ik heb geluk met 2 goede slapers. Jongste is bijna 3 maanden en slaapt als een roosje. Ben me er van bewust dat we mazzel hebben! Sinds een paar weken gaat het over dag ook beter. Wat daarbij heeft geholpen is rust ritme en regelmaat. Altijd na 1.5 uur naar bed is het eigenlijk. Maar ook wel vaam korte slaapjes hoor maar goed écht niks te klagen.

   • Reageren
    Yvonne
    30/03/2018

    Helemaal eens met Carolien. Rust, ritme en regelmaat. En een kind (net als volwassenen) hoort in bed te slapen. Als dat duidelijk is voor een kind, dan gaan ze dat ook doen (vroeger of later). Ik had een heel goede slaper en ben ervan overtuigd dat dat komt door de rust, de regelmaat en áltijd in bed laten slapen (uitzondering was tijdens lange wandelingen in de wandelwagen). Mijn baby sliep op die leeftijd minimaal 2,5 uur achter elkaar. En ’s nachts minimaal 8 à 9 uur. Dat gaat Isé ook nog doen. Volhouden!

  • Reageren
   Pytsje
   02/05/2018

   Wat heb je dat mooi geschreven. Soms kun je van alles bedenken en proberen, maar je kunt niks afdwingen, geen ritme of slaaptijden. Bij mijn oudate dochter (3) ook veel adviezen gekregen rondom haar 45 min. Slapen en van allws geprobeerd. Nu bij mijn jongste dochter 3 maand, doe ik veel meer op gevoel en heb nu ook een draagzak gekocht. Laat je niet gek maken, het komt wel als ze er aan toe zijn. Mijn oudste sliep pas langer dan 45 min. Toen ze meer ging bewegen en ging lopen.

 • Reageren
  Marloes
  30/03/2018

  Zoonlief van 4 jr en 3 mnd slaapt met tijden nog steeds slecht. Heeft als baby ook altijd alleen maar hazenslaapjes gedaan. Ik probeerde hem dan maar een / twee keer weg te leggen ipv 3 dan werd t slaapje soms iets langer. In de nacht kwam hij soms om de 2 uur soms 1-2x, en nu meestal 1x.
  Succes..

 • Reageren
  Irma
  30/03/2018

  Hier ook een slechte slaper overdag! Mijn dochtertje heeft ook altijd alleen maar hazenslaapjes gedaan. Half uur tot 3 kwartier en dan was ze alweer wakker. Maar bij haar had ik ook niet het idee dat ze erg moe was, of het echt nodig had. Ik me op een gegeven moment er maar bij neer gelegd dat ze weinig slaapt. En hield haar overdag wat langer wakker ipv maar steeds dr proberen te laten slapen. Als ze Echt moe is valt ze vanzelf wel in slaap. Ze is nu bijna anderhalf en slaapt nog maar 1x.. en met een klein beetje geluk is dat zelfs anderhalf uur ? Maar ik moet zeggen, ik wel heb geluk met de nachten. Mn dochter sliep met 2 maanden al door snachts. En omdat ze overdag zo lang wakker en actief is, is ze savonds gewoon echt moe en gaat gelijk slapen. Ze is altijd wel vroeg wakker, maar ik mag zeker niet klagen! Heel veel succes! En ik hoop voor jullie dat een slaapcoach echt helpt een ritme te vinden!

 • Reageren
  Sophie
  30/03/2018

  Hoi Sanne, Mijn kleine man deed slaapjes van slecht 10 min en met uitzondering en geluk 45 min. (45 min is een slaapcyclus heb ik gelezen). Hij was klaar wakker en leek heel energiek.. Maar savonds viel hij als een blok in slaap omdat hij toch te weinig sliep. Toen na lang tobben overdag met een Puckababy, toch overstag gegaan om strak in te bakeren met een Pacco inbakerdoek en toen sliep hij ineens uren (!!!) achter elkaar ?? En ik had een heeele vrolijke blije baby, die er veel ontspanner uitzag. Na afbouwen slaapt hij nu hij 15 maanden is super goed, binnen 5 min stil en wil heel graag naar bed. Hopelijk houden we dit vast Haha. Succes met lieve Isé, hoop dat jullie iets vinden wat haar (en jou 😉 kan helpen!

  • Reageren
   Rianka
   30/03/2018

   Ik ben ook echt fan van inbakeren!! Had dan de pacco maar hetzelfde principe! Overdag is het geen grandioze slaper maar snachts daarentegen… al vanaf maand of 4

 • Reageren
  Samantha
  30/03/2018

  Toen je vertelde in je laatste vlog dat je voor het eerst in lange tijden had doorgeslapen had ik echt met je te doen!!
  Ons meisje sliep overdag ook weinig en vaak bij mij in de armen. En in de avond / nacht was het vaak een drama. Ze was vrolijk maar werdt ook steeds vermoeider. Ik heb veel advies gevolgd en op internet rond gespeurd. Uiteindelijk ben ik bij de “ Ria Blom” methode uitgekomen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik niet alles hanteer wat erin het boek wordt geadviseerd. Het is meer de rust en regelmaat die ik toepas. Meestal is ze 1,5 tot 2 uur wakker en leg ik ze bij de eerste vermoeidheids signalen op haar eigen bedje. En ook dit gaat natuurlijk de ene keer beter als de andere keer. Hoop dat je iets vindt waarbij jullie je prettig voelen. Liefs Samantha

 • Reageren
  Anke
  31/03/2018

  Heel herkenbaar Sanne, mijn zoontje deed ook alleen korte slaapjes van 45 minuten. Wij zijn erg van de rust, reinheid en regelmaat maar dat had niet tot effect dat hij langer sliep. Alleen bij ons op de buik of borst sliep hij wel 2 uur, dus een draagzak was voor hem fijn geweest, maar ik vond t ook belangrijk dat hij in zijn bedje kon slapen. Vanaf t moment dat hij 1 keer sliep op een dag (met ca 1 jaar) sliep hij langer, maar ook maar 2 uur ipv soms de 3 uur die je hoort. ‘S nachts is het wisselend gegaan, maar uiteindelijk min of meer vanzelf goed gekomen. Tuurlijk let je op prikkels overdag, vast ritueeltje, duidelijkheid en niet te snel uit bed halen maar wel troost bieden, maar ik heb ervaren dat het zonder allerlei extra trucs is goedgekomen. In de eerste jaren maken ze zo enorm veel ontwikkeling door en speelt er vaak ook nog wel iets zoals ziek zijn of tandjes of toch een meer onrustige dag, etc etc. Ik geloof ook dat het voor een flink deel aanleg is, ken zoveel mensen die heel verschillende slapers hebben en toch echt dezelfde ouders zijn met grotendeels dezelfde aanpak. Maar wie weet levert de slaapcoach toch iets op want het is je gegund dat je betere nachten krijgt!

 • Reageren
  Melline
  01/04/2018

  Hi Sanne,
  Ik had/heb het zelfse met mijn kleine man bijna 13 weken. Ik heb het boek aangeschaft slaap van suzanne willekes. Hie staan veel voorbeeld slaapjes/trainingen. Ik merk al wel degelijk verschil. Misschien helpt het jou ook? Staan onwijs veel tips en logische info in over slaap v babys.

  Hoop dat je er wat aan hebt.

 • Reageren
  Sharleen
  03/04/2018

  Wat hier hielp was op haar buikje laten slapen. En de drie r’en toepassen. Had strikte tijden dat ze naar bed gingen, en heb nu twee slaapkoppen van 2,5 en 1 jaar.

 • Reageren
  Willemijn
  04/04/2018

  Hier ook een schatje van bijna 7 maanden die snachts vaak in slaap gevoed moest worden… Waar ik veel aan heb gehad is het boek “lekker slapen zonder huilen” van Elisabeth pantley en dan met name haar methode om het alleen in slaap kunnen vallen aan de borst te doorbreken. (Het voorzichtig verwijderen plan van pantley) Het is even tijd en energie investeren, maar lijkt hier goed te helpen!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.