Derde keer kinderopvang James

opvang Collage

We zijn inmiddels weer een paar keer kinderopvang verder en het lijkt me interessant om updates te blijven delen, zodat ook andere moeders weten wat ze eventueel te wachten staat als hun kindje met ongeveer dezelfde leeftijd als James voor het eerst naar de opvang gaat.

Na een goed en uitgebreid gesprek met de leidsters en nog een telefoongesprek met het afdelingshoofd over mijn ervaring – en die van James – tot nu toe met de kinderopvang was ik al wat meer gerustgesteld. Ook moet ik zeggen dat jullie tips in de comments van het vorige artikel me enorm hebben geholpen om een manier te vinden het wat dragelijker te maken om afscheid te nemen van James.

Uit het gesprek en ook uit jullie tips kwam naar voren dat mijn manier van weggaan niet de meest verstandige was. Waar ik zelf dacht dat ik zo snel mogelijk weg moest sneaken zodra ik de kans zag, blijkt het beter te zijn om duidelijk afscheid te nemen van je kindje en dit elke keer op dezelfde manier te doen. Dit zodat James op een gegeven moment snapt dat ik hem na een paar uurtjes gewoon weer ophaal.

Afijn, de eerstvolgende keer na de wederom niet zo succesvolle middag vroeg ik mijn vriend of hij deze keer James wilde wegbrengen. Ik vind het ook belangrijk dat hij de opvang ziet, de algehele sfeer proeft en James zijn reactie meemaakt als je weggaat.

Mijn vriend is de rust zelve en die ging dus ook veel relaxter om met het wegbrengen. Rustig naar binnen lopen, jasje ophangen en even in de speelhoek een boekje met hem lezen zodat de spanning van het weggaan even naar de achtergrond verdwijnt. Toen hij wegging was het natuurlijk even huilen, maar het scheelde al dat James pas begon met huilen toen mijn vriend wegging en niet toen ze de zaal al binnenkwamen. Dat laatste was namelijk steeds bij mij het geval.

Rond een uur of 15.00 kreeg ik een bericht van het kinderdagverblijf dat ik maar niet meer te lang moest wachten met ophalen omdat het anders misschien wat teveel voor hem zou worden. Nou, dat hoef je mij geen twee keer te zeggen. Ik sprong op de fiets en drie minuten later stond ik voor de deur. James was op de bank uit het raam aan het kijken met een arm om zich heen van een van de leidsters. Hij snikte niet, hij huilde niet, hij was niet verdrietig.

Hij. stond. gewoon. uit. het. raam. te. kijken.

Ik geloofde mijn ogen haast niet. Het mooie is dat James wel altijd even moet laten weten dat ‘ie het toch niet zo waardeert dat je hem hebt achtergelaten. Hij zag mij, keek weg en begon toen toch langzaam een beetje te huilen. Volgens de leidsters was het deze dag al iets beter gegaan. Hij had natuurlijk wel zijn moeilijke momentjes gehad maar toch heeft ‘ie niet steeds hoeven huilen en had hij gewoon twee slaapjes gedaan en een broodje gegeten en wat melk gedronken. Wat een overwinning!

Ik deed James snel zijn jasje aan en toen we de deur door naar buiten liepen werd James helemaal hyper van blijdschap. Dat begrootte me dan ook wel weer. Op naar huis!

Nu ik dit artikel schrijf heb ik hem net voor de vierde keer weggebracht. Deze keer liet ik me niet leiden door de gedachte dat ik zo snel mogelijk weg moest zijn maar heb ik rustig de tijd genomen om afscheid te nemen. Toen we binnen kwamen hebben we samen met de auto’s gespeeld, we hebben gezwaaid naar de andere kindjes die binnenkwamen en ook hebben we wat boekjes gelezen die hij zelf uit de kast trok. Toen het tijd was om te gaan heb ik duidelijk tegen James gezegd dat “mama straks weer terugkomt” en ben ik weggegaan. Ik zwaaide nog even en liep toen de deur uit. Hij zat bij de leidster op schoot en begon wel te huilen, maar voor mij voelde het afscheid al een stuk beter zo.

Toen ik mijn boodschappen had gedaan stonden de eerste berichten al in de speciale Mijn Kind app (dit is een speciale app van de kinderopvang). Hij was stukjes banaan en appel aan het eten en ook kreeg ik drie foto’s (de foto’s die je boven dit artikel ziet).

Ik kan jullie niet beschrijven hoe blij ik ben dat ik merk dat het al steeds ietsje beter gaat. Wat heb ik het moeilijk gevonden de eerste paar keer om hem weg te brengen. Tegelijkertijd voel ik dat het goed is zo. Ik zie steeds meer interactie tussen hem en de kindjes, ik denk dat het goed is dat hij leert wennen aan het idee dat mama altijd weer terugkomt, en voor mij zelf is het een hele verademing dat ik thuis de noodzakelijke dingen kan doen zonder dat ik James om me heen heb.

We komen er wel!

Dit vind je misschien ook leuk

14 reacties

 • Reageren
  Carlijn
  03/11/2015

  Wat een vooruitgang! Dat van dat rustig afscheid nemen wist ik niet, maar klinkt enigszins logisch. Fijn dat dit helpt. Hij zal zijn draai steeds meer vinden en ook jij zal het dan makkelijker gaan vinden. Voor nu vooral veel plezier toegewenst voor James ipv alleen maar succes 🙂
  Carlijn onlangs geplaatst…Mijn beautyfavorieten van oktoberMy Profile

 • Reageren
  Martina
  03/11/2015

  Wat fijn! Ontzettend goed dat je wel vooruitgang merkt, maakt het toch een stuk makkelijker. Kleine stapjes zijn ook stapjes! Wat lijkt me zo’n app trouwens fijn!
  Martina onlangs geplaatst…1 November 2015 – Glittermomentje in je joggingsbroekMy Profile

 • Reageren
  Manon
  03/11/2015

  Wat goed om te lezen! En zo fijn dat het beter gaat elke keer, misschien wel met kleine stapjes maar het gaat vooruit! Ben benieuwd hoe het gaat als ik mijn kind binnenkort ga brengen…
  Manon onlangs geplaatst…Zwanger – Week 40 – Morgen alweer 41 weken zwanger…My Profile

 • Reageren
  Tamara
  03/11/2015

  Ahhh wat fijn dat het al wat beter gaat! Het is toch een heel proces he dat loslaten! Goed dat je erover schrijft!
  Tamara onlangs geplaatst…Slimme tips voor moeders.My Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  03/11/2015

  Wat ontzettend fijn dat het al zoveel beter gaat, kan me je gevoelens helemaal voorstellen, goed dat je het op deze manier opbouwt en dat hij het zo goed oppakt
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…L’oreal Free a girl – Omdat zij het waard is! + Selfie actie!My Profile

 • Reageren
  Nesrin
  03/11/2015

  Wat fijn dat het beter ging, stapje voor stapje komen jullie er wel.

  Er zal een moment aanbreken, geloof me, dat James blij zal zijn als hij naar de opvang mag.
  Nesrin onlangs geplaatst…Lululemon AmsterdamMy Profile

 • Reageren
  Joyce
  03/11/2015

  Wat fijn te lezen dat het de goede kant op gaat en je met de gegeven tips aan de slag kon!
  Groetjes Joyce

 • Reageren
  Leonie
  03/11/2015

  Ah, super fijn dat t nu al stukken beter gaat. En wat leuk dat de kinderopvang zo’n app heeft..!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Mijn ervaringen met anticonceptieMy Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  03/11/2015

  Oh zo fijn dat t beter gaat! Het is leuk, hè? Die interactie met andere kindjes. Ik word er in elk geval altijd best happy en een beetje trots van 🙂
  Elisabeth onlangs geplaatst…Had jij lachgas tijdens je bevalling gewild?My Profile

 • Reageren
  Marloes ❤ Budgetproof.nl
  03/11/2015

  Ahhh zo blij om te lezen dat hij steeds meer went en jij ‘m nu ook met een geruster gevoel achter kunt laten. Ik weet helemaal niet eens hoe het voelt om moeder te zijn, maar ik kreeg er al een beetje buikpijn van toen je de vorige keer beschreef hoe moeilijk het was om hem achter te laten. En yayyyy voor tijd alleen voor mama. Wat moet dat ook fijn zijn om gewoon wat dingen gedaan te krijgen zonder dat je je aandacht moet verdelen.
  Marloes ❤ Budgetproof.nl onlangs geplaatst…Voor €11 naar Parijs met Thalys in MovemberMy Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  03/11/2015

  Ah wat fijn om te lezen! Beetje bij beetje went het allemaal. En die blijheid als je ze weer ophaalt vind ik altijd zo aandoenlijk! Hier altijd een kreet van 200 db 😉
  Lifesabout onlangs geplaatst…Hardwerkende speekselklieren. Vaders met hun kinderen.My Profile

 • Reageren
  Dionne
  03/11/2015

  Wat ontzettend fijn dat het nu wat beter gaat!
  Dionne onlangs geplaatst…Spanje | De andere kant van de medaille #2My Profile

 • Reageren
  Saskia
  04/11/2015

  Goed om te lezen dat het steeds een stukje beter gaat 🙂
  Saskia onlangs geplaatst…5 Series om samen met je vriend te kijkenMy Profile

 • Reageren
  Anneleen
  07/11/2015

  Wat fijn om te lezen, dat het steeds beter gaat! Zowel voor jou, als voor je vriend, als voor James een stuk geruststellend denk ik 🙂 Goed bezig!
  Anneleen onlangs geplaatst…25 levensvragen TagMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.