Deel II: succesvol bloggen | het verhaal achter mijn blog (+tips)

Vandaag is het tijd voor deel II waarin ik vertel over het verhaal achter mijn blog en hoe deze zich heeft ontwikkeld tot mijn dagelijkse business.

Deel I lees je hier.

Ik heb geen gouden tips, noch kant-en-klare formules – die bestaan mijns inziens sowieso niet – het zijn meer de filosofieën of eigenlijk principes die ik bij het bloggen belangrijk vind en waarvan ik denk dat ze hebben bijgedragen aan mijn blog zoals die nu is. Ik heb het dan niet over het maken van mooie foto’s of het schrijven van goede teksten maar meer over de diepere laag, over de persoonlijkheid achter de blog.

6. Het ontwikkelen van een eigen stijl. Ook dit kan best even tijd kosten en is in het begin een zoektocht naar hoe je wilt schrijven, wat voor toon je daarbij wilt gebruiken en welke onderwerpen je wilt behandelen. Dat laatste is iets waar veel bloggers mee worstelen (ook ik). Toch is dit proces helemaal niet erg, zo’n zoektocht is juist heel leerzaam, je moet het alleen wel de tijd gunnen.

Het leuke met een persoonlijke blog is ook dat deze zich altijd zal aanpassen aan je leven. Neem het voorbeeld toen ik zwanger werd. Ik wilde erover schrijven maar vond het in het begin wel moeilijk om dit nieuwe onderwerp te integreren op mijn blog. Bang om de identiteit van mijn blog te veranderen. Bang om lezers te verliezen. Bang dat men het raar zou vinden dat ik van beauty ineens overging naar een combinatieblog over beauty en het moederschap. Dit werd ook een proces, een zoektocht, waarbij uiteindelijk bleek dat het een natuurlijk verloop werd en mijn blog zich simpelweg aanpaste aan mijn leven.

Vaak wordt gezegd dat je een duidelijke ‘niche’ moet hebben binnen je blog. Blogvriendinnetje Kelly heeft in mijn ogen op zeer bewonderenswaardige wijze een duidelijke niche gevonden (of bijna gecreëerd); met haar blog weet ze een zeer groot publiek te bereiken dat geïnteresseerd is in mommy- en lifestyle-onderwerpen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet echt kenmerkende niche heb. Ik word altijd een beetje benauwd van dit woord want een niche is zo specifiek, betekent dat dat je dan alleen maar over die specifieke onderwerpen kan schrijven? In mijn geval werkt het juist beter om over een vrij breed scala aan onderwerpen te schrijven omdat ik denk dat ik mij door het grote aanbod blogs in de beautywereld niet genoeg kan onderscheiden.

blogging-meme

7. Wel denk ik dat het handig is om een doelgroep voor ogen te houden voor wie je schrijft. Zo richt ik mij op ‘goedverzorgde moeders en beautyliefhebbers in de leeftijd van 18-45 jaar’. Uiteraard kun je je doelgroep zo specifiek maken als je zelf wilt, je zou bijvoorbeeld nog het opleidingsniveau mee kunnen nemen, interessegebied, inkomensklasse of wat mij part woonomgeving.

Het feit dat ik mijn doelgroep zo heb vastgesteld betekent natuurlijk niet dat ik mensen uitsluit of mijn artikelen helemaal niet geschikt zijn voor mensen die buiten mijn doelgroep vallen. Het is meer dat ik een leidraad heb voor als ik zelf artikelen schrijf. Ik vraag mij altijd af of mijn doelgroep iets interessant zou vinden, als een soort handvat. In mijn geval is het bovendien zakelijk gezien handig om een doelgroep te hebben, zodat bedrijven kunnen kijken of hun product of merk op mijn blog zou passen.

Ook Facebook geeft mij inzicht in bijvoorbeeld de leeftijdscategorie van de mensen die mijn pagina en mijn berichten liken, dat zijn voornamelijk vrouwen tussen de 25-34 jaar. Dit is voor mij een bevestiging dat de doelgroep voor wie ik altijd denkbeeldig schrijf, ook daadwerkelijk mijn blog bezoekt.

Schermafbeelding 2016-05-21 om 22.11.08Hier zie je bijvoorbeeld mijn Facebookstatistieken van deze maand. 54% van mijn doelgroep is een vrouw in de leeftijdscategorie 25-34 jaar. 88% gebruikt een mobiele telefoon bij het bezoeken van de pagina, etc.

8. Een brainstormpartner en/of steun en toeverlaat. Vanaf het begin dat ik mijn blog begon (en nu nog steeds) ben ik altijd in al mijn keuzes gesteund door mijn vriend. Hij is ook de persoon waar ik het best mee kan brainstormen over mijn blog. Deze brainstormsessies heb ik ook nodig, want ik heb natuurlijk niet directe collega’s waar ik mee kan sparren over artikelen, ideeën, verbeteringen, etc. en soms kom ik er zelf simpelweg niet uit. Ook de technische kant van mijn website laat ik aan hem over. Dat is een van de weinige kant-en-klare-tips die ik je kan meegeven: zorg voor iemand die je altijd kunt raadplegen voor technische zaken. In mijn geval kan het best een ramp zijn als mijn site er zomaar uitligt of hij om wat voor reden dan ook niet naar behoren werkt. Zelf klap ik volledig dicht op het moment dat zoiets gebeurt en dan is er altijd mijn vriend die of de boel weer aan de praat krijgt, of op zijn minst erachter komt wat er aan de hand is waardoor het (meestal) ook weer snel kan worden opgelost. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik me best wat meer mag verdiepen in deze technische kant zodat ik het op termijn ook zelf kan.

Mijn vriend steunt mij verder in de keuze om in plaats een vaste baan, een business te hebben waarbij mijn inkomen onzeker is. In plaats van voor vastigheid, kies ik ervoor om mijn droom na te jagen en hij staat als geen ander volledig achter mij.

9. Waardering tonen voor alles wat op je pad komt. Ik ben iedere dag dankbaar. Voor bezoekers die komen, voor de producten die worden toegestuurd, voor de events waar ik bij mag zijn, voor de contacten die ik heb opgedaan, voor de samenwerkingen die ik heb mogen doen. Ik zal het werk dat ik doe (en de privileges die daar bij komen kijken) nooit voor lief nemen. Ik vind dat ook belangrijk om uit te stralen. Kom ik op een event dan zal ik altijd een praatje maken met de organisatoren en pr-dames om ze te bedanken voor de uitnodiging, ik toon altijd interesse in het bedrijf zelf en de merken (en storm dus niet als een rukwind binnen om de presentatie uit te zitten en een goodiebag mee te grissen) en kom ik voor de eerste keer bij een event van een merk waar ik nog niet zoveel van weet dan heb ik altijd vooraf research gedaan.

Vaak kies ik er ook voor om alleen naar een event te gaan, zo daag ik mezelf uit om te netwerken en me niet te verschuilen achter mijn telefoon of achter de persoon waarmee ik ben. Een event is de perfecte gelegenheid voor personal branding: je kunt ze gebruiken om jezelf goed op de kaart te zetten, een positief beeld van jezelf neer te zetten en te zorgen dat anderen een prettige en professionele associatie met jou en je blog hebben. Stand out to the crowd is denk ik zeer belangrijk – men moet weten wat jou uniek maakt. Niet zelden ben ik naar aanleiding van een event benaderd voor een samenwerking.

10. Toewijding. Eigenlijk kun je zeggen dat ik 24/7 (ja ook vaak in mijn slaap nog) met mijn blog bezig ben, soms op het neurotische af. Het begint ’s ochtends al bij het op Facebook zetten van mijn artikel. Meestal verschijnt mijn artikel tussen 6.00 en 7.00 online op mijn Facebookpagina en dat doe ik vrijwel altijd handmatig. Ik zou het best automatisch kunnen doen, maar ik vind het juist leuk om er een gepersonaliseerd berichtje bij te schrijven. Tussen 7.00 en 8.00 maak ik mij zover klaar maar rond 8.00 zit ik vaak al met mijn ontbijtje te werken. Ik check de statistieken van de vorige dag, vergelijk ze met de statistieken van de hele maand, check de zoekwoorden waarop mijn site gevonden is, neem een kijkje op de sites die mij eventueel genoemd hebben (allemaal terug te vinden in Google Analytics), lees de comments van de vroege vogels die al voor 7.00 gereageerd hebben (hoi Carlijn, Kelly, Nesrin, Daniëlle en Nicole, jullie zijn meestal de eersten) en ga zo maar even door.

Overdag tollen er wel duizend ideeën door mijn hoofd voor nieuwe artikelen. Ik gebruik alles als inspiratie: van het nieuws, tot de mensen op straat, tot de winkels waar ik kom, tot de frustraties waar ik tegenaan loop, tot de dingen waar ik emotioneel van word, tot wat ik op social media voorbij zie komen. In mijn hoofd stopt mijn blog nooit. ’s Avonds ben ik vrijwel altijd nog aan het schrijven, fotograferen, administratie aan het doen, ideeën aan het uitwerken, mails het sorteren en/of beantwoorden. Ook de weekenden staan bij mij vaak in het teken van bloggen. Daartegenover staat natuurlijk wel dat ik mijn uren zelf kan indelen en dat ik heel bewust tijd voor James kan vrij maken.

One-Does-Not-Simply

Wat ik wel merk is dat ik mijn mijn werk/blog niet zomaar uit mijn systeem kan krijgen. Omdat ik niet op een kantoor werk is het ook niet zo dat ik aan het einde van de dag een deur achter me dicht te trek en ‘de boel de boel’ laat. Dat zie ik overigens helemaal niet als iets negatiefs, ik heb dat er met liefde voor over, maar daarom denk ik dat een dosis toewijding zeker niet onbelangrijk is bij het onderhouden van een (professionele) blog.

Ik hoop dat dit artikel en dat van vorige week een hoop vragen van jullie hebben beantwoord. Wil je nog meer van mijn blog weten? Schroom niet om een comment achter te laten, ik zal mijn best doen om deze te beantwoorden.

Dit vind je misschien ook leuk

25 reacties

 • Reageren
  Elisabeth
  22/05/2016

  Conclusie: succesvol bloggen zoals jij is hard werk! En er is geen trucje, om ineens veel en trouwe lezers te krijgen. Maar dat is helemaal niet erg als het je passie is. 🙂
  Goed om eens op een rijtje hebben wat allemaal is waar je aan moet denken met bloggen.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Jim is anderhalf! Wat kan hij allemaal al?My Profile

 • Reageren
  Mama Lifestyle Blog
  22/05/2016

  Ik denk dat dat juist ook de kracht is van jouw blog of een blog in het algemeen: dat je er als blogger 24 uur per dag 7 dagen per week mee bezig bent. Al is het allern maar met de inspiratie die in je opborrelt. Ik vind het alleen maar leuk om ermee bezig te zijn. Jammer genoeg heb ik er nog mijn bedrijf naast haha. Anders kon ik nog meer met mijn bedrijf bezig zijn. Dat was eerst ook de scope van mijn blog: artikelen schrijven voor vrouwen met een eigen bedrijf (mamaonderneemt). Gaandeweg merkte ik dat ik eigenlijk over veel meer onderwerpen schreef en voor een veel breder publiek, namelijk voor alle mama’s (to be). Omdat mijn domeinnaam niet meer overeenkwam met mijn “nieuwe” scope, namelijk mama lifestyle, heb ik deze gewijzigd. Leuk dat je wat meer vertelt over jouw ervaringen. Komt er ook nog een deel 3?
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…De arrestatie van een groep drugsdealers-/gebruikers, 8 man politie en een drugshond: hoe leg je zoiets uit aan je kind?My Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   22/05/2016

   Hi Danielle, ik had niet de intentie om een deel 3 te maken maar ik wil nog wel een speciale TAG invullen waarin ik nog wat vragen beantwoord over het bloggen.

 • Reageren
  Mama Lifestyle Blog
  22/05/2016

  Ik bedoel natuurlijk jammer dat ik een eigen bedrijf heb, anders kon ik nog meer met mijn BLOG bezig zijn (met een vette knipoog natuurlijk) ☺
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…De arrestatie van een groep drugsdealers-/gebruikers, 8 man politie en een drugshond: hoe leg je zoiets uit aan je kind?My Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  22/05/2016

  Ahh wat een super lief compliment Sanne! Heel erg bedankt! Ik ken je nu zo’n 2 jaar en in die tijd heb ik ook altijd met veel plezier je blog gevolgd en nog. De combi van beauty en mommy onderwerpen zet je heel mooi neer en jij als persoon daarachter bent de kracht, dat maakt het zo leuk om je dagelijks te volgen
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Eetdagboek Weight Watchers : Food + SportMy Profile

 • Reageren
  Channa
  22/05/2016

  Super blogtips. Ook grotendeels heel herkenbaar. Hier eigenlijk ook altijd 24/7 bezig met bloggen.
  Channa onlangs geplaatst…Wat als je moet kiezen…?My Profile

 • Reageren
  Nicole
  22/05/2016

  Hoi! Hele nuttige tips. Ik heb overigens een plugin om mijn Facebook-berichten in te plannen zodat ik toch een persoonlijk berichtje er bij kan zetten en hij niet automatisch het eerste deel van de tekst pakt. Misschien handig? Ik ben zelf niet altijd zo vroeg wakker. Alhoewel tegenwoordig met een dreumes… 😉
  Nicole onlangs geplaatst…Shoplog – HEMAMy Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   22/05/2016

   Hoi hoi, die plugin lijkt me wel handig! Weet je zo uit je hoofd welke dat is?

 • Reageren
  Leonie
  22/05/2016

  Hele fijne tips! Ik vind jouw blog ontzettend leuk om te lezen.. De combi mommy en beauty vind ik heel interessant en maakt dat ik elke dag wel een kijkje neem.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: 5x wat zo geweldig is aan zwanger zijn!My Profile

 • Reageren
  Carlijn
  22/05/2016

  Ik denk ook dat het typerend is voor een eigen business hebben; 24/7 met je blog bezig zijn. Is maar goed dan dat je het zo leuk vindt, anders hou je zoiets niet vol. En die support van je partner, ja ook belangrijk! Heb zelf in 2010 een jaar fulltime gefreelancet maar dat was toch te onzeker. Mijn partner betaalde toen een jaar de hypotheek alleen en dat vond hij toch niet zo chill meer op een gegeven moment. Toen werd de support dus ook minder en dat werkt niet echt fijn haha.
  Carlijn onlangs geplaatst…6 verwachtingen over het moederschapMy Profile

 • Reageren
  Hennie
  22/05/2016

  Mede hierom vind ik je zo leuk. Het gepersonaliseerde aspect van jouw blog en je interactie met je lezeressen, wat ik opvallend vaak mis bij andere grote blogs.

  Sinds kort word ik ook voorzichtig bij events en openingen uitgenodigd en het valt me op dat te veel mensen als aasgieren op de buit afgaan. Voor mij valt hier dan al een groot deel geloofwaardigheid weg. Zonde.

  Jij gaat nog groter worden dan je al was, Sanne. Je hebt de X-factor. Kan niet mijn vinger leggen op wat dat bij jou exact is, maar ik vermoed een combinatie van alle factoren bij elkaar: het totale plaatje.
  Hennie onlangs geplaatst…L’ANZA | Keratin Healing OilMy Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   22/05/2016

   Hennie, een groter compliment kun je me niet maken!

 • Reageren
  Kelly
  22/05/2016

  Interessant weer om te lezen! Er is geen trucje, je bent jezelf en je vind het leuk of niet! Ik ben gaan Blogger als uitlaat klep en in de tijd dat ik advies etc nodig had was jij er voor mij en dat wilde ik ook graag voor een ander zijn
  Kelly onlangs geplaatst…Ik had mijn kinderen liever niet gehad!My Profile

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  22/05/2016

  Leuk om te lezen en naast je blog jou ook beter te leren kennen. Hoe jij je blog onderhoudt zegt veel over jou als persoon.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Als de vondelingenkamer je beste optie is…My Profile

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  22/05/2016

  Heel erg leuk om te lezen hoe jij je blog runt! Fijn dat je een vriend hebt die de technische kant voor je doet, super handig. Zelf ga ik ook altijd alleen naar events. In het begin super eng, maar nu weet ik gewoon dat ik altijd wel bekende tegen kom, dus ik heb er altijd veel zin in! Jammer dat ik jou zo weinig tegen kom, volgens mij gaan we altijd naar andere toe, haha.Tijd om je weer eens te zien Sanne!
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Hoe belangrijk het voor je lichaam is om naar buiten te gaanMy Profile

 • Reageren
  Angela - Mama met passie
  22/05/2016

  Sanne wat een goed artikel weer. Ik denk dat je de perfecte combinatie hebt gevonden qua onderwerpen. Ik volg je niet voor het beautyaspect, maar voor jouw ervaringen als mama 🙂 En deze tips zijn ook enorm handig. Het is gewoon hard werken en ik vind het heel knap dat jij er je werk van hebt kunnen maken. Ik volg je met plezier, ook al plaats ik niet altijd een reactie 😉
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Wow! Mijn eerste jaar als mama is voorbijMy Profile

 • Reageren
  Nicole @ Everyday-Life.nl
  22/05/2016

  Heb het even voor je opgezocht, het is een onderdeel van Jetpack. Publicize heet het.
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Shoplog – HEMAMy Profile

 • Reageren
  jeapiebel
  22/05/2016

  Ik vind het heel mooi hoe je schrijft over je waardering en hoe je interesse toont aan al die mensen. Alleen gaan naar een event en personal branding om jezelf goed op de kaart te zetten, zzeker goede tip. De comments zijn ook leuk om te lezen.

 • Reageren
  Jamaila
  22/05/2016

  Leuk artikel om te lezen deze tips zal ik zeker meenemen voor onze blog. Ik vind het mooi dat je zo jezelf blijft een open en eerlijk mens. Dat komt ook terug ik je artikelen en mede daarom kom ik dagelijks terug op je blog en lees met plezier je artikelen!
  Jamaila onlangs geplaatst…Het leed dat afvallen heet.My Profile

 • Reageren
  Simone
  22/05/2016

  Dank voor je waardevolle tips! Het zijn echt twee hele interessante stukken geworden!
  Simone onlangs geplaatst…Korte update uit de ziekenboegMy Profile

 • Reageren
  Martina
  22/05/2016

  Heel leuk om te lezen hoe jij met je blog bezig bent. Ik moet zeggen, de passie die je hebt voor bloggen kan ik altijd zo duidelijk terug zien! Ik vind het ontzettend knap van je!
  Martina onlangs geplaatst…18 Mei 2016 – DM ShoplogMy Profile

 • Reageren
  Mammabieb
  22/05/2016

  Wat een informatief artikel. Erg handige tips! Ik ga ze zeker in mijn achterhoofd houden.
  Als beginnend blogger komen ze zeker van pas.
  Ik weet niet of je hosting van wordpress is, maar hier kan je een gepersonaliseerde reactie bij een artikel plaatsen voor het artikel op facebook komt.

 • Reageren
  Nicole
  22/05/2016

  Die passie waar je over verteld zie je ook zeker terug op je blog. Zelf ben ik er een stuk minder mee bezig maar dat is omdat ik even alle tijd nodig heb voor mezelf. Wel is er een tijd geweest en gaat hij ook weer komen denk ik dat ik er net zoals bij weer 24/7 mee bezig ben haha.. Het is gewoon te leuk!
  Nicole onlangs geplaatst…Eigenwijs de week door #3 | Heel veel me-time!My Profile

 • Reageren
  Nesrin
  22/05/2016

  Deze early bird is laat vandaag 😉 Met plezier gelezen Sanne. Jij blogt met veel plezier en dit zie en voel ik bij elke artikel die ik lees hier op jouw blog.

  Dit laatste wat ik noem is een reden waarom ik elke weer op bezoek kom. Het is jouw persoonlijkheid, vlotte pen en verhaal en of het nu over James gaat of over een nieuwe lipstick het is elke keer weer superleuk!
  Nesrin onlangs geplaatst…Small Talk on Sunday 14My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.