“De winter, ik heb er niks mee”

Zodra het einde van augustus nadert, langzaamaan de zomercollecties uit de winkel verdwijnen en het ’s avonds voor 19.00 alweer donker wordt krijg ik het altijd een beetje benauwd.

“Dat was het dan weer” ging er afgelopen week door mijn hoofd toen ik in de auto zat, het amper 16 graden was buiten en het met bakken uit de hemel kwam.

Hoewel ik altijd mijn uiterste best doe om de gezelligheid en de kneuterigheid in te zien van de herfst en de winter, lukt het me nooit om echt vrolijk te worden van het idee dat we weer als een groep beren elke dag zo snel mogelijk naar binnen vluchten en onze activiteiten tot een minimum beperken.

Niet dat ik dat er helemaal geen lol in heb om met een kleedje op de bank te zitten terwijl de kaarsjes om me heen flikkeren, maar een maandje zou voor mij meer dan voldoende zijn. Daarna begin ik alweer ontzettend te verlangen naar de zomer. De tijd waarin ik hele middagen kan doorbrengen in mijn tuintje, met mijn laptopje op schoot al nippend aan een kop koffie terwijl ik toekijk hoe James zich vermaakt met een emmer water en wat plastic bootjes. Netflix en kaarsjes zijn maar karige vervangingen voor zonneschijn en buitenspeelplezier.

September en oktober zijn maanden die meestal nog wel druk genoeg zijn om de aandacht af te leiden van de naderende duisternis van de winter, maar zodra november haar intrede doet dan voel ik mijn schouders gaan hangen en mijn stemming minder worden.

Gelukkig zijn er in december dan weer een aantal momenten waarop ik opleef zoals Sinterklaas en Kerst maar dan ligt algauw januari op de loer, de maand waarin het steevast nog een eeuwigheid voelt voordat het zomer wordt.

Het stomme is dat als er iets voorspelbaar is, het de seizoenen zijn en dat je dus zou zeggen dat ik na al die jaren wel iets heb bedacht om deze winterdip een beetje dragelijk te maken. Maar niets is minder waar en ieder jaar overvalt het me weer hoe anders ik me voel in deze periode dan in de zomer.

Misschien dat ik maar eens zo’n fancy daglichtlamp moet aanschaffen.

Herken jij je hierin? Ben jij meer een zomer- of een wintermens?

Foto via Shutterstock.

 

Dit vind je misschien ook leuk

6 reacties

 • Reageren
  Yvonne
  18/09/2017

  Ik herken me hier niet in (gelukkig, want dan duren de herfst en winter wel lang…). Ik houd juist heel erg van de wisseling van de seizoenen.
  Probeer de mooie dingen te zien: eerst de knisperende herfst in het bos, dan lange koude wandelingen, lekker dik ingepakt met z’n viertjes. Hopelijk veel sneeuw, sneeuwballen gooien, een sneeuwpop maken. Daarna lekker binnen warme chocolademelk drinken met de kaarsjes aan. Filmpje kijken met James. In de winter regent het meestal niet zo veel.
  En dan komt de lente weer en geloof me, die kun je veel beter waarderen als het winter is geweest… (Een vriendin van me heeft 2 jaar op Aruba gewoond; de wisseling van de seizoenen is wat ze het meeste miste).

 • Reageren
  Frank
  18/09/2017

  Ik kan heel erg goed leven in de winter, als het iets kouder is doe ik een extra jasje aan en ik houd van gezelligheid van met een kaarsje aan en een filmpje op de de bank ploffen. En ja ze zomer is altijd goed alleen zoals vaak in Nederland… als het hier warm is dan is het ook vaak heel warn.
  Frank onlangs geplaatst…Win 50 Euro shoptegoed voor Sans Online!My Profile

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  18/09/2017

  Zoooo herkenbaar. 1 tip haal Vitamine D in huis. Sinds twee jaar mee gestart voor Mn herfstdip en het helpt echt. Beetje minder dat sombere gevoel al klinkt dat heel dramatisch.
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Zwangerschapsdagboek week 34 t/m 38: laatste loodjes, babyshower en buik schilderen…My Profile

 • Reageren
  Yvonne
  18/09/2017

  O nee, ik vind de winter heerlijk, haha! Ik heb een grote hekel aan zweten en hitte; krijg er letterlijk uitslag van. ? Zo was het de hele week 42 graden toen ik in Italië zat, terwijl het gebruikelijker is om daar met 30 graden te zitten. Dat laatste vind ik in het buitenland nog wel te doen omdat de luchtvochtigheid lager is dan in Nederland. Maar hier? Hier vind ik alles boven de 24 graden echt VIES en plakkerig, bah…;) En ik ben ook een echte huismu(t)s, dus ik geniet intens van kaarsjes, terwijl het buiten sneeuwt of regent. Mijn moeder genoot daar ook van; misschien heb ik het wel van haar meegekregen. 😉
  Yvonne onlangs geplaatst…Er zou een verbod moeten komen op medium-tvMy Profile

 • Reageren
  Didi
  18/09/2017

  Heel herkenbaar. September (dag zomer) en januari (feestdagen voorbij) zijn het ergst. Ik kan als een berg opzien tegen die enorm lange winter. Na een maand ben ik er wel weer klaar mee. Nee doe mij maar zon en hitte. Deuren open en de warmte tegen je benen voelen slaan. Heerlijk. Kou is niks voor mij. Dit jaar voor het eerst een lang weekend naar de zon geweest in maart. Dat hielp wel een beetje.

 • Reageren
  Irene
  22/09/2017

  Helemaal herkenbaar! Echt haat aan kou hier haha. Helaas ben ik dan ook gezegend met winterhanden en voeten. Vingers worden helemaal geel en pijnlijk. Erg vervelend.
  Het blijft een grote droom om lekker in Spanje/ Lanzarote / Italië te gaan wonen. Weg met die kou.
  Helaas ziet mijn man dat niet zitten en ik ga toch niet zonder hem

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.