De vuurdoop: het allereerste kinderfeestje zit erop

Zodra het basisschooltijdperk aanbreekt, dienen zich weer een hoop eerste mijlpalen aan. Een aantal hebben we inmiddels achter de rug zoals het eerste Kerstdiner, het eerste 10 minutengesprek, de eerste speelafspraakjes en de eerste zwemles. Gisteren was het tijd voor nog zo’n mijlpaal, namelijk het eerste kinderfeestje.

Ik ben niet goed in keuzes maken. Krijg al keuzestress bij welke mascara ik ’s ochtends moet gebruiken of welk paar sneakers ik aantrek, laat staan bij het kiezen van een geschikt kinderfeestje. Doe ik het thuis of geef ik het elders, plan ik het op zaterdag of op woensdag, breng ik de kinderen naar huis of laat ik ze halen, eten inclusief of niet?

Toen ik eenmaal had besloten het feestje ergens anders te geven, kreeg ik het weer benauwd van alle keuzes daarin. Hoe hoog moest ik de lat eigenlijk leggen? Anno 2019 is het ene kinderfeestje nog bijzonderder dan het andere en wil niemand voor elkaar onder doen. Dus was mijn eerste ingeving ook dat ik ook vooral niet voor iets afgezaagds moest gaan. Zoals een krijspaleis ofzo. Neeh, dat zou ik toch niet doen. Wat zouden die kinderen wel niet denken.

Moest het dan de bioscoop worden? Een survivaltocht? Naar de dierentuin? Een adventure park? Disneyland Parijs?

Toen ik na veel wikken en wegen eindelijk de keuze had gemaakt om het bij de dichtstbijzijnde kinderboerderij te geven, werd er zulke pokkenweer voorspeld dat ik mijn planning tóch moest omgooien. Ik zag het al voor me hoe die kinderen zeiknat zouden regenen, de een na de ander in een modderplas zou glijden en ik ze drie keer zou moeten omkleden. Nee, dat leek me geen goed plan.

En zo werd het uiteindelijk Monkey Town, het krijspaleis waarvan ik eerder zo hard riep dat dat toch vast te afgezaagd zou zijn. Ik koos voor het meest uitgebreide pakket mét een lasergame arrangement (á 14,95 per kind), zodat ik me over eten, drinken, snacks en extra vertier geen zorgen hoefde te maken. Op de uitnodiging zette ik van 13.30 tot 18.00 (incl. thuisbrengen).

En zo druppelden vanaf half twee de kinderen eerst hier thuis binnen. Ik had cakejes met smarties gekocht en een bus slagroom. Dat was al een feestje op zich voor ze. Ondertussen deden we wat cadeaus en zongen we verjaardagsliedjes. Na dit alles lieten we ze nog even uitrazen op wat populaire liedjes en toen was het tijd om koers richting Monkey Town te zetten. Ik had mijn moeder gevraagd om me te komen versterken, want hoe lief die jongens ook zijn, het zijn bij elkaar een stelletje ongeleide projectielen waar ik zelf amper overwicht aan kan bieden. Bovendien pasten de 6 uitgenodigde kindjes ook niet allemaal in mijn auto.

Eenmaal aangekomen bij Monkey Town stormden de jongens met een bloedgang het klautergedeelte in. Wanneer het tijd was voor een snack of voor lasergamen, werden ze omgeroepen. Helemaal ideaal. Hoefde ik zelf niet mijn stembanden kapot te schreeuwen. Want je komt er niet bovenuit hoor, boven dat speelgedruis.

Ze hebben zich opperbest vermaakt. En mijn moeder en ik ook. Alleen al vanwege de lollige vragen of opmerkingen waarmee ze af en toe kwamen;

 • “Oma van James, heb jij eigenlijk ook kindjes?”
 • “Daar gooit iemand een vuurpapiertje (sigaret) weg! Dat is niet goed voor het milieu weet je dat wel?!”
 • “Wat een coole auto heb jij!”
 • “Je hebt de slagroom in de vorm van een piemel gespoten”
 • “Kun je ons geld geven? We willen in de botsauto’s”
 • “Ehm ik hoef geen raketje. Ik wil een ander ijsje. Zo’n raketje kreeg je er zeker gratis bij.”

Dit vind je misschien ook leuk

6 reacties

 • Reageren
  Wilma
  10/10/2019

  Klinkt als een erg leuke middag. Mijn dochter is 2,5 dus kan gelukkig nog even wachten met verjaardagsfeestjes.. Al vindt ik het wel jammer dat het tegenwoordig zo’n ding is geworden.. Ik vondt het vroeger geweldig al die oud Hollandse spelletjes spelen met elkaar het koste allemaal niets en je genoot ten top.. Nu is het soms zo over de top en kost het zoveel geld.. Blijf ik jammer vinden maja dat is de tijd nu ? (hopelijk komt het nog weer helemaal terug)

  • Reageren
   Yvonne
   10/10/2019

   Hier ben ik het niet mee eens. Wij hebben inmiddels 4 kinderfeestjes gehad en de leukste was het feestje dat we thuis vierden. Een piratenfeest met oud-Hollandse spelletjes en frietjes eten. Waarbij de frietjes allemaal rechtstreeks op de tafel werden gegooid, zoals piraten doen ;).
   Het is alleen meer werk en het geeft meer rotzooi. Maar het is super goedkoop. Voor €20-€25 in totaal kun je zo al een feestje vieren.

   Maar wij hebben ook 3x uit huis gevierd. Ook heel leuk, en je hoeft niets te doen als ouders. Maar wel veel duurder.

 • Reageren
  Josette
  10/10/2019

  Hier afgelopen februari voor de 3e keer een kinderfeestje gehouden.
  Wij zijn naar de biologische boerderij geweest en hebben daar van de boer een rondleiding gekregen.
  Er zat wat lekkers bij.
  En ja ik snap je om het weer in februari is het zo als in oktober zijn.
  Maar ook ik wilde het niet thuis houden.
  Voor aankomend jaar weet ik het nog niet, heb nog even maar toch in December begin ik ook al te denken.
  Ik denk dat ik het echt klein houdt dit jaar.
  Hij zit nu in groep 3 maar heeft nog niet echt veel behoefte om af te spreken met zijn klasgenootjes.
  Als ik het klein hou, dan ga ik met hem en zijn vriendinnetje iets leuks doen.
  Dagje zwemmen of een pretpark.
  Maar ik zie het wel, wat het wordt.
  Blij dat jij het overleeft hebt, ik blijf het ook een uitdaging vinden, elke keer weer.

  • Reageren
   Sara
   10/10/2019

   Goed gedaan! En nu ben je er voor een jaar weer vanaf 😉 lijkt me heel fijn als de kinderen ook worden omgeroepen. Ze zijn natuurlijk wel wat groter, maar ik vind het altijd best lastig als ik mijn neefjes meeneem en de binnen 2 min niet meer zie! Ook als je dan een pauze wil en wat eten, is het best lastig ze te vinden! En wat grappig al die vragen!

 • Reageren
  Manouk
  10/10/2019

  Wij hadden 3 weken geleden onze kinderfeest vuurdoop. Wij hebben gelijk gekozen voor een feest in het krijspaleis, in totaal met 11 kinderen. Iets met een moeder die geen kindjes wilt achterstellen en een kind dat een allemansvriend is haha. Het was echt super gezellig en mijn zoontje had de dag van zijn leven.

  Die opmerkingen van de andere kindjes, zo grappig haha!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.