De vier grote verschillen tussen mijn eerste en mijn tweede zwangerschap

Geen enkele zwangerschap is hetzelfde. Niet alleen variëren die van vrouwen onderling heel erg, maar ook bij jezelf als je bijvoorbeeld naar je eerste en je tweede zwangerschap kijkt. Nu ik 34 weken zwanger ben kan ik al een aardig stukje vergelijken met mijn zwangerschap van James.

Ik vertelde in een eerder artikel al hoe anders het is als je zwanger bent met een peuter om je heen (klik), maar dat is zeker niet het enige verschil dat ik merk.

(Op de foto zie je trouwens links mijn buik met 33 weken bij James en rechts mijn buik met 33 weken nu).

Lichamelijke ongemakken

Die waren er tijdens mijn eerste zwangerschap veel en veel meer. Het begon al vroeg in de zwangerschap met harde buiken. Vanaf een week of 15 had ik zo’n 20-25 harde buiken per dag en dit was op zijn zachtst gezegd zeer ongemakkelijk te noemen. Ik heb talloze keren bij de dokter gezeten omdat ik bang was dat de vele harde buiken uiteindelijk zouden resulteren in vroegtijdige weeën. Uiteindelijk is er nog een onderzoek uitgevoerd om te kijken of mijn baarmoederhals niet verkort was, want dat zou inderdaad wel risicovol zijn met zoveel harde buiken, maar dit was gelukkig niet het geval. De harde buiken hebben tot het einde van mijn zwangerschap geduurd.

Dit was destijds niet mijn enige klacht. Rond week 20 begon ik meer en meer last van mijn stuit te krijgen. Na er even mee te hebben rondgelopen ben ik uiteindelijk toch bij de bekkenfysio beland omdat ik op een gegeven moment niet eens meer normaal kon zitten of liggen en kreeg ik een speciaal zitkussen.

Ik vind het nog steeds bizar dat ik deze zwangerschap op lichamelijk vlak zo anders beleef. Ik werd al vroeg gewaarschuwd dat de bekkeninstabiliteit bij mijn stuit waarschijnlijk terug zou komen, maar de weken verstreken en de pijn bleef uit. Ik mag mijn handjes dichtknijpen dus!

Studeren vs. werken

Toen ik zwanger was van James zat ik net volop in mijn master. Ik moest nog voor colleges naar de universiteit, schreef mijn scriptie en was veel aan het pendelen tussen Leiden en Haarlem. Nu ben ik inmiddels afgestudeerd en werk ik alweer 2,5 jaar voor mezelf vanuit huis, iets wat ik nog steeds als een enorme luxe zie. Zeker met een kind én een zwangerschap is het ideaal dat ik mijn eigen tijd kan indelen en daarin zo flexibel kan zijn als ik zelf wil. Natuurlijk heb ik ook te maken met opdrachtgevers en deadlines, maar daarmee heb ik wel heel veel vrijheid. Het feit dat ik bij James nog studeerde, gaf soms wel de druk met zich mee dat ik voor mijn bevalling klaar wilde zijn.

Nachtrust

Waar ik tijdens mijn eerste zwangerschap nog geveld werd door verschrikkelijke nachten, slaap ik nu als een roosje. Okay, op dit ritjes naar de wc na dan, maar dat waren er tijdens mijn eerste zwangerschap ook veel meer. Nu plas ik 1 a 2 keer per nacht, terwijl dat de vorige keer een stuk of 6 keer was. Ik ben echt zo zo zo blij dat mij nu nog even een goede nachtrust wordt gegund want ik weet als geen ander wat voor rollercoaster het straks weer gaat zijn.

Zorgen tijdens de zwangerschap

Phoe, over zorgen in de zwangerschap kan ik een heel boek volschrijven. Tijdens de zwangerschap van James waren het eerst de harde buiken die me onzeker maakten en later, bij 38 weken, waren het vooral mentale zorgen die te maken hadden met mijn zusje die ernstig ziek werd. In de tussenperiode van de twee zwangerschappen is daar nog eens hypochondrie bij komen kijken (mijn verhaal daarover lees je hier), wat de beleving van deze zwangerschap wel ietsje anders maakte. Ik hoopte maar dat het me niet teveel parten zou gaan spelen. Gelukkig gaat het vrij goed met mijn ziekteangst, ik zit in therapie en dat heeft me al een aardig eind op weg geholpen. Googlen op klachten of symptomen is voor mij echter nog steeds uit den boze omdat ik daar niet goed mee om kan gaan en daar erg zenuwachtig van word, stress die ik tijdens de zwangerschap niet kan gebruiken.

Helaas heb ik deze keer wel te maken met lichte zorgen om de baby, omdat ze te klein wordt bevonden. Hier kan ik nu nog niet zoveel over zeggen anders dan dat ik volgende week dinsdag weer een echo krijg en dat dan weer opnieuw wordt gemeten en nieuwe conclusies worden getrokken.

Tot zover dus de verschillen tussen mijn eerste en tweede zwangerschap! Heb jij ook soortgelijke ervaringen?

Dit vind je misschien ook leuk

7 reacties

 • Reageren
  Milou
  06/09/2017

  Wel fijn dat het deze keer een prettigere zwangerschap is tot nu toe. Ik kan me wel voorstellen dat je je wat zorgen maakt, hopelijk heeft ze een groeispurt gehad! Ik ervaar deze zwangerschap ook heel anders dan die van J. Waar ik bij hem eigenlijk amper ergens last van had, gaat deze zwangerschap heel moeizaam (waarschijnlijk ook i.c.m. rondhobbelende peuter) met veel klachten. Dat het toch zoveel anders kan zij he?!
  Milou onlangs geplaatst…Leestip: Master your mindset – Michael PilarczykMy Profile

 • Reageren
  Femke
  06/09/2017

  Wat een flinke verschillen tussen je 1e en 2e zwangerschap. Als ik om mij heen kijk, is het verschil tussen 1e en 2e zwangerschappen heel anders. De één krijgt veel dezelfde klachten en de ander beleeft een totaal andere zwangerschap. Fijn dat het nu zo goed gaat, hopelijk worden je zorgen over de groei snel wat weggenomen..
  Femke onlangs geplaatst…Mijn héle grote irritatie aan reacties in de blogwereldMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  06/09/2017

  Fijn dat het wat beter gaat met je ziekteangst momenteel.
  Ik vind je wel héél stellig over je gebrek aan nachtrust straks: als blijkt dat het kindje toch een vrij “normaal” gewicht heeft, is nog niet gezegd dat je geen goede nachtrust zal hebben. Ook dit kan heel anders zijn đan bij James moet je maar denken.

 • Reageren
  Nicole
  06/09/2017

  Hier ook wel wat verschil. Zo kreeg ik de vorige zwangerschap pas in de 30e week last van bekkeninstabiliteit en had ik dat bij de eerste al met 24 weken. Wel was ik nu veel onzekerder en kon ik minder genieten ivm de peuter plus dat ik niet meer zo naïef erin stond. Ik wist nu wat er allemaal mis kon gaan. Wel had ik mijn verwachtingen van de bevalling en kraamtijd bijgesteld wat erg hielp!
  Nicole onlangs geplaatst…“Jongens hebben een piemel, meisjes een friemel”My Profile

 • Reageren
  Rachel
  06/09/2017

  Wat een enorm verschil. Ik merkte vooral verschil in de jongens. De jongste was veel drukker dan de oudste. Ook was ik bij nummer twee veel moeier. Ik kon om 9u naar bed en dan klokje rond slapen. Ik had dan nog wel een dreumes rondlopen, dus dat kan ook voor het verschil zorgen. Heerlijk dat alle lichamelijke klachten na de zwangerschap zo snel zijn verdwenen. Daarom heb ik de kraamperiode eigenlijk als ontspannen ervaren.
  Sterkte met je meisje en is ze bij de volgende echo weer voldoende gegeoeid.
  Rachel onlangs geplaatst…Weg met de nachtvoedingMy Profile

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  06/09/2017

  Je buik is ook echt anders. Heel ander model. Zou dat dna roch komen door jongen/ meisjes verschil?
  Ook hier aantal duidelijke verschillen. Zo vind ik het fysiek juist veel zwaarder nu en kan ik veel minder.
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Mijn lichaam heeft het zwaar…Mijn bekken problemen en de zwangerschap…My Profile

 • Reageren
  Carlijn
  06/09/2017

  Wat een verschillen. Ben blij dat je het in de meeste opzichten als fijner ervaart. Dat je meisje (te) klein wordt gevonden, kan dat ook te maken hebben met rust nemen? Dat heb ik altijd als hoofreden gehoord. Misschien het toch iets rustiger aandoen?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.