De vader van James vertelt: papadag, de rolverdeling, de komst van de tweede

In het kader van Vaderdag vandaag geef ik mijn vriend het woord en vertelt hij in een interview meer over het vaderschap.

Aanleiding voor dit interview is een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Pampers over de rol van moderne vaders. Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat 80% van de vaders per week standaard meer dan 10 uur met zijn kleintje(s) doorbrengt en dat dit voor 57% nog meer zou mogen zijn. Daarnaast heeft bijna de helft van de Nederlandse papa’s het gevoel dat zij méér betrokken zijn bij de opvoeding van hun kindje, dan hun eigen vaders.

Kun je wat meer vertellen over de rolverdeling vroeger bij jou thuis?

“Mijn vader werkte veel en was vaak op reis. Desondanks heb ik door zijn betrokkenheid in de weekenden dit nooit als groot gemis ervaren. Als kind vind je dit normaal, je weet niet beter. Er was een vrij traditionele rolverdeling binnen ons gezin. Mijn moeder was altijd thuis en ik moet zeggen, met vier zoons had ze daar een flinke fulltime baan aan. Zeker nu ik zelf een kind heb kijk ik daar met nog meer respect naar. Hier thuis gaat dat anders omdat San natuurlijk vanuit huis werkt. Ik neem daarom vanzelfsprekend ook meer huishoudelijke taken op me. “

Bekijk HIER de vlog van James en zijn papa

Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor de zogenaamde papadag, hoe denk jij hierover?

“Een dag extra vrij nemen om voor mijn kinderen te zorgen is wel iets wat ik overweeg voor de toekomst. Ik kan wel eens jaloers zijn op vrienden of collega’s die zo’n papadag hebben. Ik grap ook altijd naar Sanne dat ik volgens mij een hele goede huisvader ben. Klusjes als het huis schoonmaken of ramenlappen vind ik helemaal niet erg. Ik heb altijd gezegd dat als Sanne d’r blog sky high gaat, ik dan met liefde mijn baan opzeg 😉 Op dit moment hebben we er vanuit financieel oogpunt voor gekozen dat ik voorlopig nog even fulltime blijf werken. We hebben immers net een huis gekocht en er is natuurlijk een tweede op komst. Maar nogmaals, voor in de toekomst is het zeker een optie.”

Hoe betrokken ben jij bij de opvoeding van James?

“Ondanks dat ik fulltime werk probeer ik wel zo betrokken mogelijk te zijn bij de opvoeding van James. In de weekenden ben ik eigenlijk altijd thuis en ook ’s avonds na mijn werk – ik probeer voor half 7 thuis te zijn – gaat al mijn aandacht naar hem. Ik badder hem ’s avonds, neem het naar-bed-breng-ritueel meestal voor mijn rekening en natuurlijk mag een potje stoeien op bed niet ontbreken.”

Was het vaderschap voor jou in het begin wennen?

“Ik heb eigenlijk nooit hoeven wennen aan mijn vaderrol. Omdat Sanne de eerste tijd na de bevalling slecht ter been was en ik drie weken vrij had genomen na de bevalling, voelde de vaderrol al snel eigen. Ik heb de eerste twee weken bijna al James’ luiers verschoond en omdat hij vrij veel huilde heb ik uren- en soms nachtenlang met hem rondgelopen. De intensiteit van die eerste periode is mij overigens wel zwaar gevallen. Vooral de slechte nachten waren hels en slopend. Die rollercoaster nam voor mijn gevoel pas af nadat James de anderhalf jaar was gepasseerd.”

Hoe is dat nu?

“Nu James 2,5 is gaat alles heel veel soepeler. Dat merk je in alles. Het eten wordt makkelijker (hij is nu minder kieskeurig en mag in principe alles hebben), hij kan zelf ontzettend goed spelen, hij kletst de oren van je hoofd en hij wordt ook met andere dingen zelfstandiger zoals met aankleden en met verschonen. Die zelfstandigheid is wel fijn met een tweede op komst. We gebruiken nu bijvoorbeeld de Pampers Baby-Dry Pants die hij zelf heel makkelijk aan en uit kan trekken. Omdat we nu in de aanloop naar het zindelijk zijn zitten, is het erg handig dat hij nu zelf zijn luier naar beneden kan doen om vervolgens op het potje te gaan zitten.”

Ben je helemaal klaar voor de komst van de tweede?

“Zeker. Ondanks dat ik de eerste periode met James heftig en intens vond, denk ik dat we nu een stuk relaxter zullen zijn. We kennen nu een beetje het klappen van de zweep en omdat we het al eerder hebben meegemaakt zijn die prille onzekerheden waarschijnlijk een stuk minder. Ik ga vooral proberen om nu meer te genieten van die eerste maanden.”

Uit onderzoek in opdracht van Pampers blijkt dat 54% van de vaders onder de 35 jaar graag langer vaderschapsverlof had gewild na de bevalling. Geldt dit voor jou ook?

“De twee dagen vaderschapsverlof die nu wettelijk zijn vastgelegd vind ik inderdaad niet heel erg veel, vanuit de overheid zou het (kersverse) vaderschap best wat meer gestimuleerd mogen worden. Voor mij is het echter geen ramp want ik heb er al rekening mee gehouden met mijn vakantiedagen. Rond de bevalling zal ik drie weken vrij nemen zodat ik Sanne kan ondersteunen en zodat ik natuurlijk ook veel tijd met mijn gezin kan doorbrengen.”

De PampersPapa video zie je hier.


Samenwerking

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  18/06/2017

  Super leuk om te lezen. Toevallig vandaag ook mijn lief aan het woord ivm vaderdag. Altijd leuk om te lezen van de man achter de blogger
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Papa geeft antwoord in de Papa Tag…speciaal voor vaderdag…My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.