De minipil: mijn ervaring tot nu toe

Inmiddels slik ik al bijna twee maanden de minipil. Ik vertel je mijn ervaring tot nu toe.

Een van de ‘agendapunten’ na je bevalling is – hoewel je er fysiektechnisch misschien nog niet aan moet denken – anticonceptie. Gelukkig is er genoeg keuze op de markt. Aan de spiraal wil(de) ik niet en die soesa met condooms zag ik ook al niet zitten dus dan heb je niet zo gek veel opties over die in combinatie met borstvoeding mogelijk zijn.

Met de borstvoeding viel de reguliere pil af, maar had ik wel de mogelijkheid tot de minipil. Na wat ervaringen te hebben gevraagd op Insta stories – waar ik overigens wisselende reacties kreeg – besloot ik uiteindelijk toch voor de minipil te gaan.

Met iedere vorm van anticonceptie is het zo dat elke vrouw er weer anders op reageert. Waar de ene vrouw regelrechte moordneigingen krijgt van het spiraaltje, ziet de ander met de gewone pil de wereld aan voor een doedelzak. Ik zelf heb nooit problemen gehad met de gewone pil op hormonaal gebied, sterker nog, ik zat beter in mijn vel met dan zonder, dus wat dat betreft was ik verder niet huiverig voor het starten met de Cerazette.

Eerst even in het kort wat informatie over de minipil:

De minipil is een klein pilletje dat 1 hormoon bevat. Waar de normale pil oestrogeen bevat, ontbreekt dat bij de minipil. Daarom is deze ook geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven. De oestrogeen die wel in de normale pil zit, kan namelijk zorgen voor het teruglopen van de melkproductie.

De minipil neem je dagelijks in op hetzelfde tijdstip. De betrouwbaarheid van de minipil is vergelijkbaar met de betrouwbaarheid van de gewone pil. De kans om zwanger te worden is kleiner dan 0,5% als de pil volgens voorschrift wordt ingenomen.

Het verschil met de combinatiepil is dat je de minipil continu neemt en je geen stopweek inlast. Strips van de minipil bevatten doorgaans 28 pillen.

Een bekende bijwerking van de minipil is onregelmatige en soms langdurige bloedingen gedurende de eerste drie maanden. Dit komt dan meestal in de vorm van spotting (enkele druppels bloedverlies of wat bruinige afscheiding). Naar verloop van tijd zullen de bloedingen vanzelf minder worden. Verder zijn de bijwerkingen vergelijkbaar met de gewone pil (eventueel vocht vasthouden, hoofdpijn, vettigere huid).

Ik slik de pil nu twee maanden en ben er eigenlijk hartstikke tevreden over. Ik heb geen moodswings, afscheiding, pukkeluitbraken of doorbraakbloedingen en behalve dat ik er elke dag even aan moet denken heb ik geen enkele kanttekeningen.

Het is natuurlijk wel zo dat ik nog steeds borstvoeding geef en dat de kans groot is dat ook daardoor mijn ongesteldheid volledig uitblijft, dit hoeft natuurlijk niet per se enkel door de Cerazette te komen. Maar los daarvan ben ik écht tevreden over de minipil en vind ik het een uitkomst nu ik borstvoeding geef. Ik was een beetje huiverig voor doorbraakbloedingen maar tot nu toe is mij dat bespaard gebleven.

Over een maand of twee zal ik een nieuwe update geven. Heb je nog vragen dan kun je ze in de comments stellen.

Heb jij ervaring met de minipil?

Foto: ©areeya_ann via Shutterstock

Dit vind je misschien ook leuk

7 reacties

 • Reageren
  Emma
  12/01/2018

  Ik begon na de minipil aan de combinatiepil. Dat was echt ellende. Had bijna non-stop bloedingen. Fijn dat het bij jou zo goed gaat!

 • Reageren
  Esmée
  12/01/2018

  Door een verhoogd risico op baarmoederhalskanker (& klachten hiervan, gelukkig niks aan de hand) van de combinatie pil overgestapt naar de mini-pil (desogestrel). Ik vond het heerlijk! Minder chagrijnig/moodswings en ik werd niet meer ongesteld (ook geen bloedingen tussendoor). Na 1,5 jaar gestopt en nu 22 weken zwanger maar zodra het kan begin ik weer aan de mini-pil! 🙂

 • Reageren
  Nina Simplynspecial
  12/01/2018

  Ik wist niet eens dat dit bestond. Goed om te weten 😉 Mijn spiraal moet er over een dik half jaar uit, dus ik ben me al aan het oriënteren wat ik dan wil. Niet meer de gewone pil in ieder geval. Ik denk dat dit wel een goede kanshebber is.
  Nina Simplynspecial onlangs geplaatst…Review | Skincare producten van Evolve Beauty SkincareMy Profile

 • Reageren
  Leonie
  12/01/2018

  Wat fijn dat je er goede ervaringen mee hebt! Ik ben wel benieuwd of je de minipil elke dag exact op hetzelfde tijdstip moet slikken.. Daar ben ik namelijk zo slecht in!

 • Reageren
  Marinka
  12/01/2018

  Fijn dat deze pil zo bevalt. Ik ben er mee gestopt omdat ik bijna alleen maar aan het bloeden was en bleef (ook heel veel) en weer hoofdpijn. Narigheid. Geef ook nog borstvoeding, dus nu maar even met condooms maar. Ik weet nog niet zo goed wat ik dan wel wil… lastig!

 • Reageren
  Rachel
  13/01/2018

  Ooh wat goed. Ik ben driftig op zoek naar een geschikte anticonseptie, doordat ik veel kramp heb iedere maand. Over deze pil ga ik eens wat meer zoeken! Thanks voor het delen
  Rachel onlangs geplaatst…Blogdoelen voor 2018My Profile

 • Reageren
  Van berkel
  01/06/2018

  Ik heb deze pil gekregen alleen om me menstruatie uit te stellen voor vakanties en dergelijke. De dokter vertelde me dat ik kan beginnen en stoppen wanneer ik wil. Maar helaas dus al last van tussentijdse bloedingen. Nu gestopt met de pil en nu 2 dagen later nog niet ongesteld. Meer mensen die hem gebruiken zoals ik dat doe? En die misschien tips hebben?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.