De Luizenmoeder… Toch wel een beetje herkenbaar

Het ongekende succes van De Luizenmoeder dendert maar door. Ook ik zit steevast iedere zondagavond klaar om me weer te bescheuren om de typische basisschoolscenario’s die ons worden voorgeschoteld. Voor mij is het – hoe karikaturaal soms ook – tevens een feest der herkenning, want ook ik mag me sinds oktober vorig jaar tot de incrowd van de basisschool rekenen. Sommige scenario’s voelen wel behoorlijk ‘herkenbaar’ aan.

 • De traktaties. Met een bijzonder drukbezochte school kom ik iedere ochtend wel iemand tegen die met zijn of haar traktatiespektakel de school binnen komt wandelen. Hoewel me van te voren op het hart werd gedrukt dat het echt niet zoveel uitmaakt of je er nu een kunstwerk van maakt of niet, lijkt er toch wel een tendens gaande te zijn dat de traktatie groots en meeslepend (en niet te vergeten gezond) moet zijn. Erachteraan hobbelt vaak een trotste ouder die zijn uiterste best doet om het pad voor zoon- of dochterlief vrij te maken zodat de traktatie nog in zijn geheel in de klas geraakt. Ehm, voor wie is die traktatie nou eigenlijk de grootste happening?
 • Hulpouders. Zij beperken zich niet alleen maar tot het begeleiden van een schoolreisje en af en toe een keer luizenpluizen, tegenwoordig is er een heel scala aan ‘activiteiten’ waarvoor je je kunt opgeven. Ik noem: schoonmaakouder, klaar-over-ouder, taxi-ouder, klusjesouder, leesouder, ouderraadouder. De rangorde ben ik nog aan het eh, uitpluizen 😉
 • Speelafspraken. Net als je denkt dat de speelafspraak in kannen en kruiken is omdat je die al een week van te voren hebt afgestemd met de moeder van Jantje, komt je bloedje uit school om te verkondigen dat hij eigenlijk geen zin heeft om met Jantje te spelen en dat hij dat eigenlijk alleen met Jantje wil spelen als Pietje ook mee mag doen. Maar ja, Pietje is al tig keer bij jou over de vloer geweest zonder dat jouw kind daar ook maar één keer is uitgenodigd om te spelen dus eingelijk sta je daar helemaal niet zo om te springen…
 • Curlingouder. Heel misschien ben ik daar wel eentje van… Yep, zo’n ouder die de wereld ziet als plek waartegen het kind beschermd moet worden en die alle obstakels het liefst uit de weg poetst. Mijn vriend is het tegenovergestelde, dus in die zin houdt dat elkaar lekker in balans 😉

Uitgelichte afbeelding: Zodiacphoto via Shutterstock

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

 • Reageren
  Eke
  26/02/2019

  De traktaties… Ik ben inmiddels begonnen met de voorbereidingen. Donderdag mag Max trakteren. Best een ding als je zo a-creatief als een dakpan bent, haha.

 • Reageren
  Fraukje
  26/02/2019

  Mijn ervaringen:
  Speelafspraakjes maak ik om die reden alleen op de dag zelf. Tenzij het kind tig dagen op de bso zit en je wel móet plannen omdat je er anders altijd naast vangt.

  Traktatie uitspattingen nemen af naarmate het kind ouder wordt en je er meerdere op school hebt 😂

  Als je, om wat voor reden dan ook, bewust thuisblijfmoeder bent, denkt iedereen automatisch dat je zeeën van tijd hebt en dus overal op ingepland kunt worden om te helpen. Super irritant. Ook de blikken als je ‘nee ik kan niet’ zegt.

  Ja schuldig aan de ‘curling’. Al had ik tot voor kort geen idee dat het blijkbaar zo heet 😂

 • Reageren
  Yvonne
  26/02/2019

  Traktatie: nee nee. EN nog eens nee. Gelukkig doen we daar niet aan hier op school.
  Speelafspraakjes: wat door Fraukje wordt gezegd: op de dag zelf afspreken en bovendien door de kinderen zelf af laten spreken. Leren ze veel van. Gaat ook wel eens mis. Too bad (zie volgende punt).
  Curlingmoeder: zet dingen van je af, je kunt ze niet voor alles beschermen. Sterker nog, je kunt ze voor bijna niets beschermen vanaf het moment dat ze je buik uit zijn.
  Ik denk dat je je af moet vragen: wil je een curlingmoeder zijn? Voor de kinderen (ze voelen dat ze te veel beschermd worden) en voor jezelf lijkt het me ook niet leuk.
  Ik heb een voorbeeld: een vriendinnetje van mijn zoon is 6 jaar en kan nog niet fietsen. De reden hiervoor is dat de ouders dit “te eng” vinden. Het schoolvoorbeeld van curlingouders….

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.