De leuke en minder leuke kanten van zwanger zijn

collage zwanger

Ik hoop dat jullie mijn zwangerschapsgeklets nog niet moe zijn, want er valt nog zoveel te vertellen! In dit artikel wil ik graag de leuke, maar ook de soms minder leuke kanten delen van zwanger zijn.

Zwangeren, het is me wat. De meeste momenten geniet ik volop, maar er zijn ook dagen dat het allemaal wat minder gaat en waarbij ik even de donkere kant van het ‘in verwachting zijn’ ervaar. Het leek me leuk om een lijstje te maken en wat van deze positieve en minder positieve aspecten op te sommen. Vooropgesteld dat het natuurlijk een wonder is om überhaupt een kindje te krijgen!

Laten we beginnen met de leuke kanten.

– Ik zei het net al: je krijgt een kind. En dat is niet vanzelfsprekend. Ik vind het erg verdrietig voor sommige vrouwen dat het hen niet lukt om zwanger te raken om wat voor reden dan ook. Het is gewoon een klein wonder van jou en je grote liefde, en dat gun ik iedereen. Ik kan me niks voorstellen wat specialer is. Het idee dat je nooit meer alleen bent en dat jij en je kindje voor lange tijd een zijn, verbonden voor altijd.

De super motivatie om gezond te eten. Ik heb nog nooit zoveel fruit en groente gegeten als nu! Ik weet dat wat ik binnenkrijg, mijn kindje ook binnenkrijgt. En dat geeft een enorme boost om goed en bewust te eten. Natuurlijk eet ik af en toe een patatje of een pizza, maar ik vind het heerlijk om daarna weer met een gezond voedingspatroon verder te gaan, je wilt natuurlijk het beste voor je kind.

Shoppen voor je baby (in plaats van voor jezelf). Je prioriteiten verschuiven natuurlijk. Waar uiterlijk vertoon in mijn leven eerst een zeer belangrijk aspect was, verschuift dat nu steeds meer naar de achtergrond. Waarom zou ik een broek van 100 euro kopen als ik daar ook een heleboel leuke kleertjes voor de kleine van kan kopen? Zwanger zijn laat je relativeren.

Een nieuw aspect in je leven. Een kind blaast letterlijk nieuw leven in. Je leven gaat veranderen, misschien wel helemaal op zijn kop staan, maar ik zie dit als een spannende en een unieke ervaring.

Nooit meer brak zijn! (Maar ook dat heeft een keerzijde).

brak

Een mooi rond buikje. Hoewel ik dit tegelijkertijd ook als een nadeel zie, geeft het wel een kick om ermee rond te lopen en blikken van mensen naar jouw buik te zien gaan. Ik krijg daarnaast veel lieve opmerkingen van mensen die mijn buik mooi vinden en mensen die heel geinteresseerd zijn.

– Het speciale gevoel van je kindje dat tegen je buik aan schopt. Onze kleine voelde ik vanaf week 18 bewegen. Het begon met zachte plopjes aan de binnenkant van mijn buik, maar inmiddels zijn het duidelijk schoppen en draaibewegingen. Het voelt heel lief en schattig aan en ik stel me steeds voor hoe die kleine salto’s aan het maken is en aan het boksen tegen mijn buik. Soms kietelt het ook een beetje, vooral als ik op mijn zij lig. Ik vind het heerlijk om mijn hand op mijn buik te houden en de kleine bezig te voelen.

– Op het station de lift nemen in plaats van de trap. Ik vind het oh zo fijn om niet elke dag die ellendige trappen op te hoeven!

Maar elk voordeel hep z’n nadeel en dat geldt ook voor zwanger zijn.

De lichamelijke ongemakken. Het is inmiddels een aardig lijstje: stuitpijn door bekkeninstabiliteit, veel harde buiken (samentrekkingen van de baarmoeder), niet meer goed bij je voeten kunnen en dat betekent moeilijk te schoenen en sokken aan krijgen en nog moeilijker je nagels knippen en lakken. Daarnaast werken je buikspieren niet meer en moet je dus alle kracht vanuit je rug halen, dit zorgt geregeld voor ongemakkelijke poses en verrekkingen elders in mijn lichaam. Ik heb verder nog last van kortademigheid, snel duizelig, en heel vaak moeten plassen.

Oude kleding past niet meer. Je zou denken, mooi, dat is een reden om nieuwe kleding aan te schaffen maar niet is minder waar. Naast dat je er niet zoveel meer voor voelt om in een benauwd pashokje te staan, is er nu eenmaal niet zoveel leuke positiekleding.

– En dan moet ik verder eerlijk bekennen dat ik een wijntje op zijn tijd toch ook wel heel erg mis..

Dit was mijn lijstje! Kunnen jullie je er iets bij voorstellen? Laat het me weten in de comments 🙂

Bron foto kater

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Oum Feerozah
  05/07/2014

  Zoveel herken ik hier van en het is normaal om tegenslagen te hebben, zelf heb ik die volop gehad maar leuk dat je er een artikel over schrift zo word het beeld van zwanger zijn voor andere aanstaande moeders toe iets duidelijker <3
  Oum Feerozah onlangs geplaatst…Persoonlijke mijlpaal: mijn blog is een half jaar oud!My Profile

 • Reageren
  Wieneke
  05/07/2014

  Gelukkig ben je vooral positief!
  Wieneke onlangs geplaatst…Juni #2My Profile

 • Reageren
  Beautydagboek
  05/07/2014

  Sommige dingen zijn zeker herkenbaar. Ik vond het vooral heel vervelend dat ik heel veel vocht vasthield. Wat een enkels had ik zeg, haha. Maar het gevoel dat er schopjes in je buik plaatsvinden en dat je lekker kunt shoppen voor je kindje zijn hele leuke en mooie dingen!
  Beautydagboek onlangs geplaatst…Victoria’s Secret Fragrance Mist Midnight Exotics & Hydrating Body Lotion Aqua KissMy Profile

 • Reageren
  Mademoiselle Sophistique
  06/07/2014

  de voordelen zijn wel veel leuker dan de nadelen 😉 maar het kan best lastig zijn geloof ik absoluut!
  Mademoiselle Sophistique onlangs geplaatst…Had je 10 miljoen, wat zou jij dan doen?My Profile

 • Reageren
  Marieke Droog
  06/07/2014

  Leuk om te lezen Sanne! Fijn dat je er nu al zo van geniet! X

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.