De keuze voor een combinatietest

DSC_1228

Wanneer je zwanger bent heb je de keuze om rond week 12 een test te doen die aangeeft of er een verhoogd risico is op bepaalde afwijkingen. Ik koos ervoor om deze test niet te doen.

De combinatietest is optioneel en wordt in het eerste trimester uitgevoerd. Het bestaat uit twee onderzoeken: een bloedonderzoek tussen week 9 en week 13 van je zwangerschap en een nekplooimeting tussen week 11 en 13. De uitslag van de test geeft aan hoeveel kans er is op bijvoorbeeld een kindje met het Syndroom van Down.

In het begin was er aan mijn kant nogal wat onzekerheid over een eventueel verhoogd risico op een kindje met Down, aangezien mijn broer verstandelijk gehandicapt is. Als de afwijking van mijn broer een chromosomale zou zijn, dan zou dat betekenen dat ik ook een verhoogd risico heb op een kindje met een dergelijke chromosomale afwijking.

Bij mijn broer is er echter geen sprake van een chromosomale afwijking en daarom zou voor mij de kans niet groter zijn om een kindje met zo’n soort afwijking te krijgen, in ieder geval niet groter dan bij een andere vrouw.

Na wat informatie te hebben vergaard over het reilen en zeilen van zo’n test, besloten mijn vriend en ik het niet te doen. Er werd gezegd dat door mijn jonge leeftijd de test minder adequate resultaten zou geven. Er zou sneller uit kunnen komen dat ik een verhoogd risico heb, omdat ik in een zeer lage risicogroep zit. Ik weet dat dit raar klinkt, maar zo is het ons verteld.

Dan rijst natuurlijk de vraag, wat zou je doen in het geval dat er uit de test een verhoogd risico blijkt? Het levert natuurlijk stress op, want een verhoogd risico wil aan de ene kant niet meteen zeggen dat er iets niet goed is met het kind, maar aan de andere zou het wel eens het geval kunnen zijn. Als er een verhoogd risico uit de test komt dan kun je daarna kiezen voor een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie (die eerste neemt minder risico’s met zich mee, de tweede is betrouwbaarder maar neemt wel weer risico’s met zich mee). Een van deze twee testen kan dan uiteindelijk uitsluitsel geven of je kindje daadwerkelijk een chromosoomafwijking of een andere erfelijke aandoening heeft.

Omdat ik de test niet gedaan heb, hebben we er ook niet over nagedacht wat ik zou doen als de uitslagen van de verschillende tests negatief zouden zijn (als in chromosoomafwijkingen oid). Een zwangerschap afbreken om dit soort redenen lijkt me heel heftig, maar in sommige gevallen misschien wel beter, zeker als er hele ernstige afwijkingen opgespoord zijn. Maar nogmaals, ik weet niet wat ik zou doen, ik denk dat je zoiets op dat moment zelf het beste kunt beslissen.

Hoe kijken jullie hier tegenaan?

Dit vind je misschien ook leuk

22 reacties

 • Reageren
  Kelly Caresse
  04/06/2015

  Interessant onderwerp om over te lezen. Wij hebben toen ook de keuze gemaakt om geen combinatietest te laten doen om dezelfde redenen.
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…KC PHOTODIARY : Pannenkoeken, Efteling en vloggenMy Profile

 • Reageren
  Marianne
  04/06/2015

  Goed dat je hier over schrijft.
  Ook wij hebben besloten om deze test niet uit te laten voeren.
  Wat mij nogal tegenhield, was elke keer het woord ‘kansberekening’.
  Je hebt hier zo weinig aan. Stel je hebt een verhoogde kans, wil je daar dan je hele zwangerschap over in zitten? en als je dan toch een gezond kindje op de wereld hebt gezet, heb je je in je zwangerschap laten beïnvloeden door ‘een verhoogde kans’….
  Maar ik snap ook heel goed dat mensen er wel voor kiezen. Vooral als vrouwen de 30 gepasseerd zijn.

 • Reageren
  Inez
  04/06/2015

  Wij hebben ervoor gekozen om de test wel te doen! Met de reden om de zwangerschap vroegtijdig te kunnen afbreken? Nee dat echt nooit!
  Geen haar op ons hoofd die daar overna heeft gedacht.
  Wij wilden deze test zodat we ons eventueel konden voorbereiden op een kindje met een beperking.

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  04/06/2015

  Wij hebben het ook niet gedaan, ik vond het niet nodig (was geen aanleiding) en het reist soms alleen maar meer vragen op. Ik vond de gewone echo’s tussendoor en de 20-weken echo voldoende.
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…De nieuwe Scent of Liu Jo eau de toiletteMy Profile

 • Reageren
  Olga
  04/06/2015

  Ik heb er ook bewust niet voor gekozen, omdat ik die punctie eng en niet zonder risico’s vond en me altijd sterk genoeg geacht heb om ook een kind met een afwijking groot te brengen. In de praktijk werkt dat natuurlijk wel anders, maar hij en ik hoorden gewoon bij elkaar en dat zou een afwijking ook wel overleefd hebben.
  Olga onlangs geplaatst…Baby: #babyspam #ToShareOrNotToShareMy Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  04/06/2015

  Je beweegredenen zijn heel herkenbaar. Maar ook omdat ik al genoeg tests en ziekenhuizen had gezien vond ik het wel ‘prima’ en we hebben het niet eens overwogen. Want wat doe je met de uitslag? Ik ben iemand die het dan liever niet weet…#kopinhetzand
  Lifesabout onlangs geplaatst…Ze noemt mij mama.My Profile

 • Reageren
  C
  04/06/2015

  Ik ben niet zwanger (geweest), wel zijn we nu bezig voor ons eerste kindje. Ik gebruik medicatie voor een ziekte en dat kan eventueel aangeboren afwijkingen met zich meebrengen. Ik zou het dus zeker laten doen, zo’n test. En op basis van wat daar uit komt en de ernst, zou ik daar overna moeten denken. Heel moeilijk onderwerp natuurlijk..

 • Reageren
  Even anoniem
  04/06/2015

  Ik reageer heel even niet onder mijn eigen naam omdat ik nog niet algemeen bekend wil maken dat ik zwanger ben. 😀 Ik heb vd week de bloedtest van de combinatietest gehad en over een week heb ik de nekplooimeting. Er mist naar mijn mening een belangrijk stuk informatie in de blogpost. Als blijkt dat je kans 1 op 200 is of hoger (dus meer dan 0,5%) krijg je een NIPT test. Dat is een bloedtest die je zelf ook direct kunt doen, maar die kost €700 en wordt pas vergoed als je meer dan 0,5% kans hebt. Deze test geeft meer dan 99% zekerheid en gaat puur op bloedafname en is dus volledig veilig voor jou en de baby. Komt daaruit dat het kindje een trisomie afwijking heeft, dán krijg je pas een vlokkentest of punctie en dan weet je het 100% zeker.

  Ook al heb je dus als jonge meid misschien eerder een ‘grotere’ kans, de vervolg bloedtest geeft je uiteindelijk bijna 100% zekerheid. Ze zeggen zelfs dat de NIPT test echt 100% is ipv 99% alleen moeten ze dat uit juridisch oogpunt doen, ondat het nog een relatief nieuwe test is.

 • Reageren
  Jennifer
  04/06/2015

  Wij konden de keuze niet meer maken voor deze test, maar anders hadden we hem wel willen doen destijds. Voornamelijk omdat onze situatie er niet naar was om ook een kindje met een downsyndroom een goed thuis te kunnen geven, want zo’n baby heeft vaak meer nodig dan alleen liefde. Wanneer we een tweede kindje willen zullen we denk ik minder snel voor die combinatietest kiezen omdat we dan meer middelen hebben om die zorg te kunnen handelen. Maar alsnog vind ik het nog steeds lastig om nu te zeggen als dit gebeurt dan doen we dat. Ik dacht ook altijd dat ik een zwangerschap kon beëindigen mocht het onverwacht gebeuren en toen eenmaal die keus op mijn bordje kwam dacht ik er ook heel anders over. En naast dat een kindje met bijvoorbeeld het syndroom van down in het begin veel zorg nodig heeft, is dat in de rest van het leven natuurlijk ook zo. Je zet geen kind op de wereld die later zelfstandig kan leven, maar is in zekere zin altijd afhankelijk van jou als ouder, of later van een broer of zus. Ik zou mijn andere kinderen niet willen belasten met deze ‘plicht’ die je min of meer krijgt, maar ook het idee dat ik iemand achter laat die mij eigenlijk heel hard nodig heeft bekruipt me. Het is een super moeilijk onderwerp waar je denk ik alleen over kan beslissen als je in de situatie zit.
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 48My Profile

 • Reageren
  Sabrina
  04/06/2015

  Wij beide 31 jaar hebben ook afgezien van de test. Beide geen afwijkingen in de familie etc en onze kans zou al klein zijn op een baby met een afwijking. Dit is onze eerste zwangerschap en al zou de kans bijvoorbeeld 1 op 1000 zijn maak ik mij zorgen de rest van de zwangerschap wat uiteraard de gezondheid van de baby ook niet bevorderd. Alle zichtbare afwijkingen zijn ook bij de 20 weken echo te zien en dat vind ik vroeg genoeg!

 • Reageren
  Madelaine
  04/06/2015

  Wij hebben hem wel gedaan, en heb maandag de nekplooimeting. Als je kan kiezen voor meer zekerheid waarom niet? Merk wel dat het bij iedereen dus weer anders wordt uitgelegd. Ik ben zelf pas 23 en weet dat ik ondanks mijn leeftijd een lagere kans heb om een kindje met Down te krijgen. Ondanks dit gegeven wil ik wel uitsluiten dat ons kindje een van de drie handicaps draagt.
  Madelaine onlangs geplaatst…LIFE – Wax on wax off, Mr. MiyagiMy Profile

 • Reageren
  Manon
  04/06/2015

  Wat een akelig idee om zo’n test te doen. Dan ben je alleen maar bezig met de uitslag en de gedachte “wat als”,ookal is er geen anleiding voor.

 • Reageren
  Nesrin
  04/06/2015

  Moeilijk oh zo moeilijk. Ik heb deze test ook niet laten uitvoeren en eerlijk gezegd zou ik nu nog geen antwoord kunnen geven wat ik/we zouden doen.

  Blijft een moeilijk topic.
  Nesrin onlangs geplaatst…Filmpje: 05:00AM hardlopen met NesrinMy Profile

 • Reageren
  Lisa
  04/06/2015

  Wij hebben de combinatietest ook niet laten uitvoeren. Ik heb het heel even overwogen maar het eerste wat mijn vriend zei was ‘het blijft toch ons kindje, wat maakt het uit’. Ik kon hem geen ongelijk geven, ik had persoonlijk de zwangerschap nooit kunnen afbreken (denk ik). Bij een negatieve uitslag was het een lange zwangerschap vol zorgen geweest, terwijl ik mij sowieso al om niks zorgen liep te maken. Hormonen!
  Lisa onlangs geplaatst…Goals • mijn doelen voor juni!My Profile

 • Reageren
  Tamara
  04/06/2015

  Ik heb alle 3 keren deze test niet laten doen, domweg omdat het gewoon een kansberekening is. Ik denk dat ik onzekerder word van de kans ergens op, dan wanneer ik gewoon zeker weet dat er iets niet goed zit. Bij een kans weet je gewoon niet 100% zeker wat je kunt verwachten.
  Tamara onlangs geplaatst…Hoe doen die moeders dat toch?My Profile

 • Reageren
  Carlijn | Copy & Beauty
  04/06/2015

  Lastig keuze om zo’n test wel of niet uit te laten voeren en voor iedereen een heel persoonlijk besluit. Wij (vriend 35, ik 26) hebben de test niet gedaan omdat we het niet nodig vonden en ik vanwege mijn leeftijd niet tot de risicogroepen behoor.
  Carlijn | Copy & Beauty onlangs geplaatst…Everyday make-up stash opruimenMy Profile

 • Reageren
  Mariska
  05/06/2015

  Wij hebben hem ook gedaan. Niet eens per se vanwege de kansberekening op trisomieen, maar omdat het kindje met die echo ook uitgebreid bekeken wordt. Ruggetje, hartje, teentjes, neus etc. Mocht er iets niet in de haak zijn, dan ben je er vroeger bij met 12 weken dan met 20 weken. Maar we hebben wel heel erg getwijfeld hoor! Uiteindelijk gaf een naar verhaal de doorslag (kindje was met 20 weken dood en bleek allerlei lichamelijke afwijkingen te hebben – dit was zeker zichtbaar geweest met 12 weken echo).
  En ik vond het daarnaast superleuk om met 12 weken naar dat bewegende beeld te turen! Met 12 weken is het echt al een kindje (weliswaar van 6,5 cm 🙂 tov 9 weken (2,5 cm – meer een boontje nog).

  • Reageren
   Susan
   05/06/2015

   Om deze redenen hebben wij de test ook gedaan. Vooral het feit dat ik 20 weken te laat vond om heftige afwijkingen te ontdekken. Sommige afwijkingen zijn niet met leven verenigbaar en dan kun je wel zeggen, het blijft ons kindje maar daar doe je dan niks meer aan. Ik wilde dit zo vroeg mogelijk weten.

 • Reageren
  Marijke
  05/06/2015

  Wij hebben geen moment getwijfeld en de test gedaan. Was er een verhoogd risico dan hadden we ook de nipt test gedaan. Meten is weten. Ik ben graag overal op voorbereid. Ik moet er niet aan denken slecht nieuws te hebben gekregen tijdens de 20 weken echo en de combinatietest is niet alleen om down te ontdekken maar ook andere afwijkingen die je op een echo niet kunt zien.

 • Reageren
  Isabelle
  06/06/2015

  Hoi,

  Ik vind dat je moet opletten met wat je hier post. Ik ben zelf vroedkundige en wat je zegt klopt niet echt.
  Eerst en vooral is de combinatietest een kansberekening, er wordt adhv een formule een berekening gemaakt rekening houdend met de leeftijd, de nekplooi en de bloedwaarden. Het feit dat je door je jonge leeftijd dus een hoger (potentieel) risico hebt, is compleet uit de lucht gegrepen.
  Jammer dat wat je schrijft niet correct is (ik zou op zijn minst een betrouwbare bron opzoeken), voor mij doet dit de geloofwaardigheid van je andere artikels ook dalen.
  Ik versta echt niet goed dat je zo uit de losse pols zo een artikel schrijft.. Je studeert zelf op universitair niveau, je kent dan toch het belang van correcte bronnen? Echt jammer..

  • Reageren
   La VieSagista
   06/06/2015

   Hi Isabelle, dank voor je reactie. Ik denk dat Je het stukje over een hoger risico niet goed gelezen/geïnterpreteerd hebt. Er is mij verteld (door mijn eigen gynaecoloog) dat er uit de test eerder een hoger risico komt wanneer je jonger bent, niet dat je een hoger risico HEBT op een kind met een afwijking. Deze stelling wordt overigens beaamd door andere lezers. Groetjes!

 • Reageren
  Anoniem
  09/06/2015

  Wij hebben bij ons zoontje geen combinatietest gedaan. Later een slechte 20 weken echo gehad. Je komt dan in een malle molen van echo’s en onderzoeken en zo werd ons ook een vruchtwaterpunctie aangeraden. Ons vertelde ze in het radboud dat de kans dat het misgaat door een vruchtwaterpunctie onder de 1% ligt. De ernst daarvan valt dus echt wel mee.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.