De implanon: ik krijg er pukkels van!

Zo’n half jaar geleden liet ik in mijn bovenarm een anticonceptiestaafje plaatsen. Mijn pilgebruik is altijd al slordig en inconsequent geweest en na wat andere opties te hebben afgewogen, kwam ik uit bij de Implanon.

Het staafje biedt drie jaar bescherming tegen zwangerschap en geeft constant een lage dosis hormonen af in je lichaam. Je wordt wel af en toe ongesteld, maar er zit geen regelmaat in. Het komt en gaat eigenlijk een beetje. Bij mij is er echt geen pijl op te trekken, soms blijft het weken weg en soms bloed ik een behoorlijk aantal dagen achter elkaar. Meestal niet veel trouwens en het gaat ook niet gepaard met buikpijn. Mij maakt die onvoorspelbaarheid niet zoveel uit, maar ik moet dus wel altijd zorgen dat ik tampons bij me heb.

In het begin moest ik erg wennen aan het staafje. Ik maakte er een podcast over. Deze kun je vinden op Spotify (hij heet: de Implanon veranderde me in een draak. Door: La Vie Sanne vertelt).

Maar goed, we zijn dus een half jaar verder en ik merk dat mijn huid er dramatisch aan toe is. Dit was iets wat al vrij snel kwam na de plaatsing van het staafje. Elke week verscheen er wel ergens een pukkel. De ene keer op mijn wang, dan midden op mijn voorhoofd, bij mijn neus, op mijn jukbeenderen. Ook werd de huid bij mijn slapen erg pukkelig.

Ik ben dit absoluut niet gewend, heb wat betreft puistjes nooit echt te klagen gehad. En als ik ze had, dat waren ze vrij snel weer weg.

Nu zijn het hardnekkige pukkels die zo anderhalve week kunnen blijven zitten. Mega, mega vervelend. Ik word er zelfs onzeker van. Loop ik met zo’n knalrode knoeperd rond die met geen mogelijkheid te camoufleren is. Ook heb ik meer mee-eters (gelukkig vindt mijn vriend het erg leuk om die uit te drukken…)

Ik ben wat rond gaan kijken op internet om ‘lotgenoten’ te vinden, en er waren inderdaad veel vrouwen die aangaven ook meer last te hebben van pukkels door de Implanon. Maar evengoed waren er veel andere bijwerkingen te vinden waar ik zelf weer geen last van heb. En tja, alles hep weer z’n voor- en z’n nadelen.

Ik sta dus nu weer enorm in dubio, aan de ene kant ben ik helemaal klaar met die puistjes en zou ik het liefst eerder vandaag dan morgen mijn Implanon eruit laten halen, aan de andere kant is het buiten de puistjes om best een fijne anticonceptie.

Wat zouden jullie doen?

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

 • Reageren
  Kiki
  21/11/2019

  Ik heb ook een implanon en ben er echt blij mee. Ik heb hier en daar wel wat last van mijn puistjes maar niet zo erg dat ik overweeg om hem er uit te laten halen. Ik hoop dat jij een goede tussen weg zal vinden en er snel vanaf bent!

 • Reageren
  Jamey
  21/11/2019

  Dit was bij mij ook een van de bijwerkingen. Ik heb er daarom uiteindelijk een afspraak voor gemaakt om hem te verwijderen.
  Jamey onlangs geplaatst…Bevallingsangst, en wat doe ik er aan?My Profile

 • Reageren
  Dominique
  21/11/2019

  Ik heb de implanon niet, maar ik kan mij voorstellen dat de pukkels/puistjes je heel erg storen. Het is je gezicht, dat wat mensen als eerste van je zien. Ook als je ‘m verder wel prima vindt zou ik toch overwegen ‘m eruit te halen. Aangezien die pukkels mij elke dag als ik mijzelf in de spiegel zie zouden storen.

 • Reageren
  Kim
  21/11/2019

  Ik heb mijn implanon er na 10 maanden en +7 kilo uit laten halen.
  Ik werd daar ook onzeker van, net als jij met je pukkels. Ik zelf vond het dat onzekere gevoel nietr waard. Maar, dat was ik. Je moet natuurlijk altijd je eigen gevoel volgen 🙂

 • Reageren
  Milou
  21/11/2019

  Ik heb ook last van puistjes. Maar gezien mijn leeftijd en dat ik hier altijd wel last van had, weet ik niet of het persé aan de Implanon ligt. Verder vind ik hem geweldig, januari 2021 moet die worden vervangen en ik blijf er zoals het er nu uitziet, bij. Ook ben ik zolang ik hem heb nog maar één keer ongesteld geweest.

 • Reageren
  Moniie
  21/11/2019

  Eruit laten halen. Kijken of je je pil niet tot een vast ritueel kan maken (leg hem op je nachtkastje, bij je koffiemachine – koffie is je vaste ochtend moment? Slik die pil dan gelijk mee) ….. of anders een spiraaltje?

 • Reageren
  Beau
  21/11/2019

  Ik heb zelf een koperspiraaltje. Ik wordt echt een draak van hormonen en de mirena spiraal was ook drama. Ik ben echt nog nooit zo lang blijven hangen bij 1 en dezelfde anticonceptie. Geen buikpijntjes tussendoor, keurig op tijd ongesteld elke maand én geen last van die vreselijke hormonen!

 • Reageren
  Ik
  21/11/2019

  Om die reden heb ik dus een pil. Als ik niks neem krijg ik ook pukkels en ben ik erg onregelmatig ongesteld en zwaar ook. Spiraal beviel me niet want ik was veel te vaak en lang ongesteld.. Ding eruit en weer aan de pil. Laatste keer kreeg ik in de stopweek hoofdpijn en voelde me niet lekker. Nu weer sinds een week aan de nuvaring. Vroeger ook tijd gebruikt. Weinig hormonen. Misschien ook een goede optie voor jou… 3 weken erin 1 week eruit. Hij is wel wat duurder dan de pil maar als hij goed bevalt is me dat meer waard?

  En de pil vergeten.. Tja hij lag bij mijn make up eraf doen spullen?

  Succes met je keuze..

 • Reageren
  Pytsje
  22/11/2019

  Hier idem, maar na een jaar leek mijn lijf gewend aan de hormonen en verdwenen de pukkels als sneeuw voor de zon!
  In mei heb ik hem 3 jaar en moet dus nu beslissen wat ik dan ga doen. I don’t know?! ??‍♀️

 • Reageren
  Yvonne
  22/11/2019

  Mirena spiraal en nooit meer ongesteld. Geen bijwerkingen. Werkt perfect voor mij. Eerder de pil, vond ik ook heel fijn want die slikte ik altijd door in de stopweek (dus ook nooit onttrekkingsbloeding).
  En tja, wat voor jou werkt moet je uitproberen. Ik heb al vanaf mijn 14e (bijna 30 jaar dus) veel meer puistjes en ontstekingen dan jij nu hebt. Continu. Ik ben er dus aan gewend. Maar als je bijna nooit puistjes hebt, begrijp ik dat dat niet leuk is.

 • Reageren
  Antoinet
  01/11/2020

  Hoi Sanne,

  Ik kom zonet je blog tegen en ik heb precies hetzelfde probleem. Ik heb het staafje nu een half jaartje geleden laten plaatsen en mijn huid is echt een ramp. Ik was benieuwd wat je uiteindelijk hebt gedaan..?? Heb je hem laten zitten en is je huid toch beter geworden of heb je hem er uitgehaald?
  Groetjes,
  Antoinet

 • Reageren
  Donna
  09/04/2021

  Hi! Ik had 5 jaar lang een impalon de eerste drie jaar had ik erg last van pukkels daarna werd het steeds minder en had er bijna geen meer! recent had ik besloten om hem te verwijderen omdat ik veel moodswings had en ik blijf weken lang ongesteld. Nu ik hem er dus heb uitgehaald zijn al me pukkels terug.. ik had gelezen dat je na dat je hem er uit haalt 3 maanden lang last kan hebben van puistjes wat dus heel erg vervelend is. Nu weet ik dus niet of het aan de impalon ligt dat ik ze opeens weer heb of omdat ik gewoon echt last heb van pukkels

 • Reageren
  myrne
  02/11/2021

  hi Ik heb ook zo een jaar geleden een implanon laten zetten. Dit had ik gedaan omdat ik altijd super veel last had van buikpijn door mijn menstruatie. Nu heb ik nog steeds evenveel buikpijn en veel meer pukkels alleen ben ik in dit jaar nog geen een keer ongesteld geworden. Ik weet niet wat ik liever wil acne en buikpijn of moodswings en ongesteld zijn.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.