De dingen die ik bij mijn tweede kind anders doe

Toen James geboren werd, was alles nieuw. Inmiddels sta ik stukken zelfverzekerder in mijn schoenen en zijn er een hoop dingen die ik bij Isé anders doe.

– Het allergrootste verschil is denk ik wel het geven van borstvoeding. Bij James was ik er na ongeveer zes weken mee gekapt omdat het gewoonweg niet meer ging. Mijn productie liep terug en het ontbrak mij aan doorzettingsvermogen. Ik heb er geen nacht minder om geslapen en vond het eigenlijk wel prima. Hoe anders is dat nu. Ik wil er echt alles aan doen om zo lang mogelijk borstvoeding te geven en ondanks dat het niet altijd even handig is (dagen dat ik op pad ben bijvoorbeeld) heb ik het er allemaal graag voor over. Ja, ook die slapeloze nachten omdat de voedingen allemaal op mij neerkomen. Ook die keren kolven op de wc. En ook de voedingssessies in het openbaar.

– James sliep al vrij snel op zijn eigen kamer. Bij Isé hebben we ervoor gekozen om te co-sleepen en dat doen we eigenlijk nog steeds. Soms leggen we haar op haar eigen kamer, maar omdat ze ’s nachts nog vrij vaak voor een voeding komt vind ik dat niet bepaald praktisch. Ik wil er natuurlijk wel naartoe dat ze binnen nu en een paar maanden op haar eigen kamer slaapt, maar zolang ik nog aan de nachtvoedingen vastzit houden we het even zo. We gebruiken de co-sleeper van Petit Amelie; wat een uitkomst is dat ding!

– Een ander groot verschil is het feit dat we nu een stuk relaxter zijn. Niet zo panisch als Isé een keer koorts heeft of een bloedneus, en niet zo panisch als ze dat kleine beetje structuur dat we hebben weer helemaal doorbreekt.

– Ook bij James hadden we onze slapeloze nachten. Nu gaan we er echter beter mee om. Bij James verzette ik me er echt tegen en nu laat ik het gaan. “De nachten zijn lang maar de jaren zo kort” is een veelgehoorde uitspraak. Daar kan ik me zeker in vinden.

– James ging pas vanaf zijn eerste jaar naar een kinderdagverblijf. Eerder leek me niet nodig. Isé gaat al vanaf dat ze 3 maanden oud is de gastouder. Een verademing, want met twee kinderen kom je écht nergens aan toe. De eerste twee keer vond ik het moeilijk, omdat ze voor mij gevoel nog maar zo klein was. Inmiddels zijn die dagen dat ze naar de opvang is mij goud waard!

– Tot slot is een ander verschil nu dat ik werkelijk alle clichés beleef. Ik zit nu stukken beter in mijn vel dan toen James net geboren was en omdat ik ook geen complicaties aan deze bevalling heb overgehouden, zat ik al direct heerlijk op een knoepert van een roze wolk. Ik geniet van elke dag en van ieder moment.

Normaliter neem ik wat meer tijd voor het schrijven van een artikel, maar het geval wil dat James gisteren ziek werd en hij de nodige zorg en aandacht nodig had waardoor ik wat haastiger mijn blogpost moest finetunen. Ik hoop desondanks dat je het artikel met plezier hebt gelezen!

Merkte jij dat je dingen anders deed bij je tweede kindje?

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Eke
  13/03/2018

  Leuk om de verschillen te lezen! Ik ben zo benieuwd hoe ik het ga ervaren als onze tweede er is!
  Heel veel beterschap voor James!
  Eke onlangs geplaatst…Welke babynamen zijn het niet geworden?My Profile

 • Reageren
  Chaya
  13/03/2018

  Bij een tweede lijkt alles een stuk makkelijker. We weten ook beter hoe we het moeten aanpas
  Chaya onlangs geplaatst…5 tips bij buikkrampen van je babyMy Profile

 • Reageren
  Chaya
  13/03/2018

  Bij een tweede lijkt alles een stuk makkelijker. We weten ook beter hoe we het moeten aanpakken en signaleren dingen sneller. Tevens ging de tweede bij ons ook veel makkelijker met de flow mee.
  Chaya onlangs geplaatst…5 tips bij buikkrampen van je babyMy Profile

 • Reageren
  Christine
  13/03/2018

  Heb niet gemerkt dat je het artikel afgeraffeld hebt hoor! Fijne post weer..
  De tweede hoopt zich in augustus aan te dienen en heb nu ook een co-sleeper gekocht.. zo benieuwd naar joh! Het is een waarheid als een koe dat ze zo onwijs snel groeien.. dus daar hoop ik maximaal van te gaan genieten straks!!
  Beterschap voor James!

 • Reageren
  Liset
  13/03/2018

  Bij een tweede weet je wat je ongeveer kan verwachten en heb je de ervaring van de eerste. Je staat er toch wat relaxter in en het is allemaal niet meer zo nieuw. Natuurlijk is de liefde even overweldigend als de eerste, maar het gaat net even wat makkelijker allemaal.
  Liset onlangs geplaatst…Review | De nieuwe Yves Rocher Grand Rouge Mat lipsticksMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.