De 11 maanden-sprong van James

IMG_7754

Een sprongetje.  Elke dag gaat de term – die gebruikt wordt in het bekendste babyboek ‘Oei, ik groei!’ en die inmiddels iedere ouder kent – wel een paar keer door me heen als James even loopt te miepen. James is nu in zijn 11 maanden-sprong beland. Hoe die eruit ziet? Dat vertel ik in dit artikel!

Met een sprong wordt in feite een nieuwe stap in de ontwikkeling van je baby bedoeld, waarbij er ook iets verandert in de hersenen van je baby. Je kunt je voorstellen dat dit het gedrag van je baby soms behoorlijk kan veranderen, zowel in positieve als in negatieve zin.

Volgens Oei, ik groei! heeft de 11 maanden-sprong de volgende kenmerken:

♦ Baby wil de hele tijd aandacht
♦ Baby huilt meer dan normaal
♦ Baby wil niet meer zelf spelen
♦ Baby huilt zodra je hem naar bed brengt
♦ Baby gaat slechter eten en slechter slapen
♦ Baby zeurt meer dan normaal

Het begon met ontzettend aan-mijn-pijpen-hang-gedrag een week geleden. Ik kon nergens gaan of staan of James hing als een aapje te jammeren aan mijn benen en zodra ik een poging deed om hem van me los te weken, dan kon ik een huilbui van hier tot Tokio verwachten. Waar ik James normaal gesproken prima een kwartiertje zelf in de box kon laten spelen, was dat nu absoluut onmogelijk. Binnen no time had hij zich opgetrokken, en stond ‘ie aan de spijlen te jammeren net zo lang tot ik hem er weer uit haalde. Volgens Oei, ik groei! is James beland in de ‘Winkel van opeenvolgingen’ waarin hij in korte tijd veel ontwikkelingen doormaakt en dat is te merken. In korte tijd heeft James zich leren optrekken, stevig leren staan aan bijvoorbeeld een stoel, klautert hij het hele huis door en loopt hij langs alle wanden en meubelstukken en alles wat maar enigszins houvast biedt. Verder heeft hij door dat hij kastjes en laadjes kan open pulken met als gevolg dat ik wel eens op wat strengere toon tegen hem praat als hij iets niet mag of hem bij de betreffende plek weg til. Dit resulteert weer in een huilbui want ja stel jezelf eens voor dat je net met veel moeite allerlei papiertjes uit de kast hebt zitten pulken en al begonnen bent met scheuren, dan zou jij ook gaan huilen als je wordt weggesleept. Al die moeite voor niks.

James is inderdaad ook een stuk kieskeuriger geworden met eten. Voorheen smikkelde hij een prakje van doperwtjes met worteltjes zo weg, maar zodra er nu een stukje doperwt zijn mond raakt begint ‘ie al te kokhalzen. Ook slaat hij geregeld het bakje uit mijn handen met als resultaat dat de hele muur en vloer, inclusief mijn kleding onder de smurrie zit. En triomfantelijk dat ‘ie erbij kijkt! En mama maar proberen niet in lachen uit te barsten, want dat zou natuurlijk het verkeerde voorbeeld zijn.

James slaapt de laatste tijd opzich prima, maar er zijn nog genoeg nachten bij dat hij onrustig is en we met hem in de weer zijn ’s nachts. Waarschijnlijk zijn dit zijn tanden, hij heeft er inmiddels al acht en ze groeien stug door! Een tijdje heeft James gehad dat hij alleen wilde inslapen (ojee, dit klinkt heel eng maar ik bedoel dus gewoon dat hij gáát slapen) als een van ons bij hem bleef en een hand op zijn hoofd legde. Nu nog steeds is het ‘inslapen’ ’s avonds wat lastiger maar daar hebben we een truc op gevonden. We houden ongeveer 4/5 van de fles over en brengen hem dan naar zijn bedje. Dan geven we hem het flesje in zijn handen en laten we hem dat zelf opdrinken. Dan sluipen we meestal de deur uit, horen we hem vervolgens nog wat spelen met het flesje en dan gaat hij zelf lekker slapen. Zijn speentje leggen we naast zijn hoofd zodat ‘ie deze zelf gemakkelijk kan pakken (onder het mom van zelfredzaamheid ;-))

Nu mijn vriend even twee weken thuis is in verband met onze naderende verhuizing, begint James aan zijn aanwezigheid te wennen. Zelfs zo erg dat hij mij ineens begint te negeren en zijn aandacht compleet op papa richt. Als ik alleen met James ben gaat het prima, maar zodra mijn vriend ook in de kamer is wil hij alleen maar bij hem zijn en negeert hij mij compleet. En verdrietig dat ‘ie is als papa hem geen aandacht geeft! Stiekem is mama daar wel een beetje jaloers op… Verschil is misschien ook dat mijn vriend hem altijd aandacht geeft, en ik juist probeer James zijn positieve gedrag te prijzen, en zijn negatieve gedrag te negeren.

Ik zie bij James tevens een sterke wisseling van emoties, iets wat ook volgens andere moeders een typisch kenmerk van de 11 maanden-sprong is. Het is Jantje lacht Jantje huilt. Ik kan James super vrolijk naar bed brengen en hem met een mega chagrijnig humeur weer uit bed halen. Kan maar zo zijn dat ‘ie dan twee uur lang aan het mopperen is, tot aan zijn badje. Soms vervroeg ik zijn badje, om hem zo weer wat op te vrolijken.

Tot zover de 11 maanden-sprong van James. Soms is het lastig maar ik heb vooral ook heel veel lol om hem omdat ‘ie zulke fratsen uithaalt. Laatst had hij de deur van de dressoirkast opengekregen door aan het handvat te hangen en een moment later zat ‘ie met de champagneglazen te zwaaien…

Hoe ervaren jullie de ‘sprongen’ bij jullie kleintjes?

Dit vind je misschien ook leuk

15 reacties

 • Reageren
  Tamara
  25/08/2015

  Ik vond de 11 maanden sprong toch wel 1 van de lastigste. Vooral omdar ze hier ineend echt heeeeeeel erg veel huilden. Ik was heel blij toen hij weer voorbij was!
  Tamara onlangs geplaatst…In 1 week helemaal zindelijk!My Profile

 • Reageren
  Japke
  25/08/2015

  Wauw ik wist niet dat het bestond! Lijkt me wel een vervelende sprong, maar fijn dat je er ook zoveel lol om hebt.
  Japke onlangs geplaatst…HardloopperikelenMy Profile

 • Reageren
  Channah
  25/08/2015

  Fijn hè, die sprongetjes.. Hier een dochtertje van 4,5 maanden en ik heb altijd gelijk door als er weer een sprongetje aankomt. Daar tegenover staat natuurlijk dat ze zich ineens ontwikkelt, maar zo’n sprongetje is soms best heftig (flesje niet meer goed willen drinken, uit het niets ontroostbaar, slecht slapen, hangerig, alleen maar bij papa of mama willen zijn). Ach, het hoort er allemaal bij!
  Channah onlangs geplaatst…Handige appsMy Profile

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  25/08/2015

  James wordt al een groot mannetje! Ze halen nu van alles uit om te ontdekken. In het begin hield ik zelf het boek nog een beetje bij met al die sprongetjes, maar op een gegeven moment ben ik er mee gestopt. De 11 maanden sprong heb ik dan ook niet meer bij gehouden, haha. Het hielp mij niet echt verder en iedere maand was het weer raak met die sprongetjes. Wel is de periode van kruipen naar lopen en alle hoekjes willen ontdekken een hele intensieve fase van grenzen aangeven. En vooral je huis zo clean mogelijk inrichten om ongelukjes te voorkomen :).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…De leukste edgy herfst/winter laarsjes!My Profile

 • Reageren
  Beautydiarynl
  25/08/2015

  Wat wordt ie grooot! En wat een leuke foto!
  Beautydiarynl onlangs geplaatst…Back To School 2015-2016 // SchoolspullenMy Profile

 • Reageren
  Malou
  25/08/2015

  Poe, dat klinkt als een heftige sprong zeg! Hier was de 6 maanden sprong niet echt fijn..
  Malou onlangs geplaatst…AFTER SUMMER TAGMy Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  25/08/2015

  Ik herken heel veel in jouw beschrijving. Mijn broekspijpen hadden geen rust en er werd geen hap gegeten van het avondeten. Nu zitten we in een 1.5 jaar sprong inclusief hoektanden….ik herhaal elke dag #allesiseenfase #allesiseenfase…
  Lifesabout onlangs geplaatst…Rek de zomer met de Pink Passion cocktail van rosé port.My Profile

 • Reageren
  Jennifer
  25/08/2015

  Melle is geen boekjes-kind en gaat vaak compleet random de sprongen door. Ergens vind ik dat wel fijn, dat ik dus niet de dagen af ga tellen totdat volgens het boekje de sprong begint. Als ik deze sprong zo lees, dan denk ik ‘help!’, maar dat dacht ik bij alle sprongen en eigenlijk is alles tot nu toe zo enorm meegevallen. Dus, laat maar komen hoor!
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 51My Profile

 • Reageren
  Inge
  25/08/2015

  Leuke foto zeg, en wauw, stevig sprongetje! Ik zie er nog niet naar uit als ik dit zo lees.
  Momenteel is onze kleine meid 8 maanden, en is alles nog goed, we zullen zien of het zo blijft…
  Inge onlangs geplaatst…Augustus tot nu toeMy Profile

 • Reageren
  Melissa
  25/08/2015

  Ik wist ook niet eens dat dit bestond eigenlijk, interessant om te lezen dat ze op die leeftijd zo’n ontwikkeling doormaken! Lijkt me soms ook best lastig als ouders, maar ik denk dat jullie er goed mee omgaan 🙂
  Melissa onlangs geplaatst…Diary – een weekje uit mijn leven #23My Profile

 • Reageren
  Sara
  25/08/2015

  Mijn dochtertje(15maanden) had een paar maanden geleden ook vanuit het niets alleen maar oog voor mijn vriend. Ik vond dat stiekem ook niet even leuk, maar gelukkig duurde het niet lang! Voor je het weet is het weer mama mama mama 😉

 • Reageren
  Olga
  26/08/2015

  Ik vond die sprongen altijd wel meevallen, van de eerste heb ik niks gemerkt op twee dagen huilen na. Nu is I. acht maanden en dat schijnt wel een periode met meer veranderingen te zijn, dat merk ik nu wel meer en dan vooral ’s nachts als ik zelf lekker lig te slapen en er vier of vijf keer uit moet. Snik. Arm kind met ‘dromen’ 🙁
  Olga onlangs geplaatst…Personal: 5x SOG dat magMy Profile

 • Reageren
  Esther
  06/12/2016

  Ik googlede toevallig op chagrijnige baby van 11 maanden en kwam zo bij jouw blog terecht. Wat jij schrijft over de 11 maanden sprong is echt spot on bij onze dochter. Ik zei vanavond nog: als ze zo doorgaat dan ga ik wel met haar naar de huisarts, hahaha. Maar ben volledig gerustgesteld. Deze sprong is ver uit de vervelendste. Maar goed, het gaat dus ook voorbij….Hoe lang duurt deze sprong eigenlijk???
  Groet,
  Esther

  • Reageren
   Angelique
   10/01/2021

   Hahaha. Same here!
   Hopelijk gaat het gauw voorbij want ik ben er al helemaal klaar mee

 • Reageren
  Stephanie Bargerink
  19/12/2016

  Pffff mijn zoontje van 11 maanden zit nu in de sprong. Een mega sprong is dit en heel lastig.Hij huild krijst en brult om niks en het gaat maar door. Wil de hele tijd aan me hangen en het na bed gaan is een drama.Als ik alleen al tegen hem zeg ga je mee het is bedtijd schopt slaat en brult gelijk.Hij word driftig bij alles wat hem niet aan staat.Normaal sliep hij door en nu loop ik meer dan halve nachten rondjes met hem ontroostbaar in mijn armen.En dan ben je alleenstaande moeder die wel 4 ochtenden in de week werkt en een zoontje hebt die niks wil en goed vind.Eten is ook een drama eet super slecht.Weet niet hoelang de sprong gaat duren maar mag van mij snel voorbij gaan

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.