“Hoe was het vandaag op school?” (en dat je daarop geen antwoord krijgt)

Vaak als ik mijn oudste vraag hoe zijn dag op de basisschool was, komt hij dan verder dan: “goed”. Of: “ik weet het niet meer”. Ik hoor van meerdere ouders dat kinderen niet bijster informatief zijn als het gaat om het vertellen van dingen die ze gedaan hebben die dag. Tijd dus om mijn aanpak te veranderen en te bekijken welke vragen dan wél werken om een langer antwoord uit te lokken.

Ik zag het al helemaal voor me hoe James en ik na schooltijd gezellig samen aan tafel zouden zitten waarbij hij honderuit zou praten over wat ‘ie die dag allemaal gedaan had. De realiteit is echter dat hij hooguit twee, drie woorden spreekt over hoe zijn dag was en daarna weer lekker verder gaat met zijn eigen dingen. Wat natuurlijk helemaal prima is, maar ik vind het wel zo prettig en leuk om af en toe wat meer te weten te komen dan enkel dat het ‘goed’ ging op school of het ‘leuk’ was in de pauze.

Daarom ben ik andere vragen gaan stellen, waarop ik duidelijk merkbaar een langer antwoord krijg. Ook werkt het om niet meteen te beginnen met vragen stellen als hij net uit school komt, maar hem eerst even te laten bijkomen en bijvoorbeeld tijdens een potje memory eens te peilen hoe zijn schooldag was. Tijdens het avondeten is ook altijd een goed moment om een gesprek over school op gang te brengen.

Ik besef me dat hij er simpelweg nog te jong voor is om mij een chronologisch verslag van de dag te geven, maar ik vind het wel leuk om hem te stimuleren meer over school te vertellen, ook al zijn dat losse flarden informatie (de juf knoopt de flarden voor mij wel weer tot een rond verhaal).

De kunst is in ieder geval om een open vraag te stellen, maar ook weer niet te open, waardoor een kind niet weet waar hij moet beginnen. En ik merk dat het werkt als mijn vraag specifiek is, dus

 • Waar hebben jullie over gepraat op school?
 • Met wie heb je in de pauze gespeeld?
 • Wat is het grappigste wat er op school is gebeurd?
 • Heb je vandaag in het winkeltje gespeeld?
 • Wie heeft er vandaag het aardigst tegen je gedaan?
 • Met wie heb je vandaag de meeste lol gehad?
 • Wat wat het minst leuke van vandaag?
 • Heb je vandaag nog iemand geholpen? Waarmee?
 • Wat heb je vandaag in de kring verteld?

Wat ook kan helpen om een gesprekje op gang te brengen is om een hele absurde vraag te stellen, bijvoorbeeld: “jullie hebben vast de hele dag op de grond gezeten en niet gepraat”. Meestal begint James dan te lachen en dan is hij eerder geneigd om te vertellen wat hij dan wel heeft gedaan.

Vertelt jouw kind veel over school?

Dit vind je misschien ook leuk

7 reacties

 • Reageren
  Anna
  24/01/2019

  Ik weet nog goed dat mijn moeder mij elke dag die vraag stelde en dat ik tot ver op de middelbare school niet wist hoe te antwoorden. De vraagstelling was niet specifiek genoeg en er was simpelweg te veel gebeurd op school.
  Ik vind de vragen die je hebt bedacht erg leuk!

 • Reageren
  Kel
  24/01/2019

  Oh ik kwam altijd uit school en toen stond de thee al klaar en moeder schilde dan een stukje fruit. Ookal werd er weinig gesproken het was toch een fijn moment.

 • Reageren
  C-tje
  24/01/2019

  Wat een goede vragen. Over een paar maanden gaat mijn oudste naar de basisschool. Dan ga ik ze zeker toeppassen. Bedankt!

 • Reageren
  Yvonne
  24/01/2019

  Mijn zoontje reageert hetzelfde op die vraag en ik snap dat ook wel. Toen ik nog werkte, vond ik de vraag ‘Hoe was het op je werk?’, ook stom. Wat moet je ook antwoorden op zo’n algemene vraag. Dus ik vind jouw originelere vragen veel beter. Zo doe ik het tegenwoordig ook. Of ik vraag niets en dan begint hij soms uit zichzelf te praten. Soms ook niet en dan vind ik het ook goed. Hij mag delen wat hij wil van mij.

 • Reageren
  Shirley
  24/01/2019

  Hier wordt ook amper wat verteld maar kijk eens naar het boekje Slaapklets voor kleuters. Daar staan leuke vragen in die je iedere avond voor het slapengaan samen kunt beantwoorden en waardoor je dus automatisch nakletst over de dag 🙂

 • Reageren
  Eva
  25/01/2019

  Ik vind het goed dat je het zo doet. Ik kan me herinneren dat ik vroeger ook niet veel over school vertelde omdat mijn moeder ook alleen vroeg ‘hoe was het’. Maar ik was niet zo’n prater en vond het dan moeilijk om op zo’n hele algemene vraag in te gaan. Dus zei ik ook alleen ‘goed hoor’. Maar als ik terug denk had ik het ook fijn gevonden om het er wel over te hebben.

 • Reageren
  Laura | I scream beauty
  28/01/2019

  Ik ben kleuterjuf en hoor dat ook vaak van ouders. Vaak weten kinderen ook niet meer zo goed wat ze gedaan hebben. Bedenk je dat ze er lang zijn! (Soms van 8.15 tot 14.00!) en dan kan ik me altijd heel goed voorstellen dat ze als ze om 14.15 thuis zijn niet meer zo goed weten wat ze om 9.00 uur in de kring hebben gedaan 😉 het zijn lange dagen en ze doen zoveel! De vragen die jij nu stelt geef ik ook vaak als tip mee aan ouders.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.