Een opstandige dreumes

Ik vind de dreumes(leef)tijd leuk. Stiekem nog veel leuker dan de babytijd waarin bij Jamesy nog een hulpeloos Jamesy was en zijn dagen bestonden uit slapen, eten en poepen.

Maar soms… heb ik bij vlagen wel eens heimwee naar de babytijd omdat baby’s niet opstandig zijn en hun gedrag zo lekker voorspelbaar is (alhoewel, dat ook niet altijd).

Mijn dreumes zit geloof ik in de pré-peuterpuberteit want de laatste dagen is niks goed genoeg voor meneer en loopt hij constant tegen zijn eigen grenzen aan. Ik heb het idee dat hij al een beetje in de gevreesde ik-ben-twee-en-ik-zeg-nee-fase zit, alleen zegt hij het nog niet maar DOET hij nee. En da’s nie altijd lachen kan ik je vertellen. Met eigen speelgoed spelen? Nee. Zelf spelen? Nee. In het karretje in de supermarkt zitten? Nee. Handje vasthouden tijdens het lopen? NEE.

Bovendien heeft meneer heeft gigantisch de bokkenpruik op wanneer ík nee zeg. Hoewel mijn huis bijna scheel ziet van de felgekleurde kinderspullen wil dreumes tegenwoordig niet meer met eigen speelgoed spelen want: saai. Dreumes wil wel met mama’s Chanel No. 5 spelen. Mama wil dit niet. Parfum is bij dezen dan maar gedegradeerd van een plekje op mijn beautykast naar een veilige plek achter de plantenbak op de vensterbank.

En zo vullen mijn dagen zich grotendeels met strategische plekken zoeken voor allerhande voorwerpen omdat dreumes anders binnen de kortste keren mijn hele inboedel naar de gallemiezen helpt, óf, en dat is nog veel erger, zichzelf naar de gallemiezen helpt.

Ook met telefoneren is de lol er voor mij wel een beetje af. Mams hing laatst aan de telefoon die haar verhaal even wilde doen over mijn broer die binnenkort op zichzelf gaat wonen. Met een aan mijn benen hangende, hysterische en uiterst bedroefde dreumes moest ik haar toch meedelen dat ik ons telefoongesprek liever wilde verplaatsen naar een ander moment van de dag. Bij voorkeur een moment dat dreumes ligt te slapen.

De dreumesverzetsperiode van James gepaard gaat met driftbuien en stemmingswisselingen. Het kan maar zo zijn dat hij het ene moment nog mijn Michael Kors horloge door de kamer smijt en het volgende moment met puppy-oogjes naar me toe komt met een boekje in zijn handen. En ik zwicht dus ook altijd voor dat laatste..

In een poging deze buien beter te begrijpen ben ik toch even wat research gaan doen. Wat blijkt, een kind leert in deze (autonomie)fase, die zo rond 1,5 begint, dat hij een zelfstandig en onafhankelijk individu is, met een duidelijk ego en een eigen wil. Hij realiseert zich dat hij zich los moet maken van zijn ouders en zijn eigen beslissingen moet nemen. Deze ontwikkeling verloopt stapje voor stapje en gaat door totdat je kind volwassen is (Bron). Zo, knoop die maar even in je oren.

Het is en blijft mijn taak om dat proces te begeleiden, om de drukke geest van mijn dreumes tot bedaren te brengen en om adequaat te reageren met geduld, beheersing en nette omgangsvormen.

James lieverd, ik zal er mijn uiterste best voor doen.

Herken jij deze opstandige dreumesmomentjes?

Dit vind je misschien ook leuk

20 reacties

 • Reageren
  Channa
  18/05/2016

  Heel herkenbaar, onze bijna 4-jarige heeft deze nog steeds regelmatig….
  Channa onlangs geplaatst…Week in foto’s #16 – Juliana Toren, shoppen & geocachen!My Profile

 • Reageren
  Mama Lifestyle Blog
  18/05/2016

  Zeker. Maar niet alleen dreumesen zijn opstandig. Ook mijn bijna kleuterzoon van bijna 4 en mijn schoolgaande dochter van 7 hebben zeer regelmatig hun buitjes en halen rare fratsen uit. Ik zeg maar zo het hoort erbij.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Het brugdrama: de schokkende video’s & zal het vandaag wél goed gaan?My Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  18/05/2016

  Jim heeft dat ook wel. Hij wil alles zelf doen en nee mogen we hem niet verkopen. Maar ik vind het ook wel weer leuk, een beetje een uitdaging…
  Elisabeth onlangs geplaatst…“Een man die ‘gewoon’ voldoende verdient waardoor ik niet betaald hoef te werken”My Profile

 • Reageren
  Carlijn
  18/05/2016

  Dit lijkt me een beetje de leeftijd waarop het échte echte opvoeden begint. En da’s pittig… De babytijd is in dat opzicht easy, maar ik kijk er zelf wel naar uit dat m’n meiden minder hulpeloos zijn en juist dit soort gedrag gaan vertonen (maar vraag het me over een jaar gerust nog een keer, misschien verlang ik dan huilend terug naar de babytijd). Ik weet zeker dat jij als topmama James het goede bijbrengt en ervoor zorgt dat hij zich tot hij volwassen is voorbeeldig gaat gedragen 😉
  Moest trouwens even hardop grinniken om je woordkeuze voor de ‘bokkenpruik’. Ik was dat gezegde serieus vergeten haha. En daarom lees ik jouw blogs ook zo graag, je schrijft echt zo fijn.
  Carlijn onlangs geplaatst…Twins Tuesday: naar buiten met Amy en Maisie (buitenactiviteiten voor baby’s)My Profile

 • Reageren
  Tamara
  18/05/2016

  Hahaha ja! En ze gaan over in de peuterpubertijd, daarna worden het kleuterpubers en dan is er geen houden meer aan! Hahaha
  Tamara onlangs geplaatst…Alle regels tijdens de zwangerschap nog 1 keer op een rij!My Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  18/05/2016

  Heel erg herkenbaar, soms enorm vermoeiend maar wat je ook zegt, voor henzelf is het ook niet zo makkelijk. Ik vind de peuter tijd een standje pittiger waarin het drammen een stapje verder gaat maar tegelijkertijd zijn dit zulke leuke levensfases, het zijn zulke lieve kleine kaboutertjes met een eigen willetje maar die ook lekker komen kroelen
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Een jaar na het trouwen: De trouwjurk en het trouwpak weer aanMy Profile

 • Reageren
  Wilma
  18/05/2016

  Herkenbaar hoor, bij Yarah komt het ook steeds meer. Toch gaat het best wel goed tot nog toe. Alleen bepaalde dingen he.. 😉 We blijven inderdaad maar ons best doen!
  Wilma onlangs geplaatst…Jong moeder zijn is geweldig | lijstje van 5My Profile

 • Reageren
  Nesrin
  18/05/2016

  Been there, done that. Terrible two’s en de threenager zijn niet de meest fijne periodes maar ik weet zeker dat je dit zult overleven.

  Ik deed echt niet alles volgens het boekje en zei soms ja terwijl ik nee moest zeggen 😉 ik heb er zelfs over geschreven want het was soms echt even verschrikkelijk.

  Je bent een betrokken moeder en ik weet zeker dat dat dit helemaal goed komt.
  Nesrin onlangs geplaatst…Blogger Nesrin hoe doet ze dat toch?My Profile

 • Reageren
  Nicole
  18/05/2016

  Breek me de bek niet open. Toevallig heb ik van de week een blog geschreven over ons zoontje van 16 maanden die driftbuien heeft. Lastige fase soms!
  Nicole onlangs geplaatst…Ermee stoppen of niet? Geen foto’s meer van ons zoontje online?My Profile

 • Reageren
  Lisa
  18/05/2016

  Heel herkenbaar! Ze is nog niet eens 1,5 maar alles is ‘neeneeneenee’ en dan ook echt nee en de vloer van de supermarkt is al meerdere malen aan een inspectie onderworpen… Stel je ook voor dat je geen pot augurken op de grond mag gooien! Leuke uitdaging, ze zullen ‘later’ niet snel over zich heen laten lopen.

 • Reageren
  Mieke
  18/05/2016

  Jaaaaaaaaaaa ( ik herken t!!)
  Kort mr krachtig, zoontje 21 maanden en soms vreet ik m op ? en soms…..?

 • Reageren
  Manon
  18/05/2016

  Oh herkenbaar! Ik had van de week precies zo’n zelfde stuk gelezen over dat ontwikkelen van “de eigen ik” met eigen wil en alles. Nouja, gelukkig hoort het erbij maar pittig is het soms wel…
  Manon onlangs geplaatst…Nilo is anderhalf jaar!My Profile

 • Reageren
  Kelly
  18/05/2016

  Hahaha heeeeel herkenbaar!!! Vooral de nee nee en nog eens nee en mijn spullen zijn die leuk, want die van papa en mama zijn zoveel leuker!!!
  Kelly onlangs geplaatst…Tijd voor jezelf!!My Profile

 • Reageren
  Maaike
  18/05/2016

  Hahaha, *maakt haar borst nat*. Kan die fase ook al beginnen met 9 maanden? Bellen gaat hier helaas ook (vaak) niet meer, en Nore is soms zo stout! En als ze iets niet mag of krijgt wordt ze boos.

  Leuk geschreven San! En fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die geen fatsoenlijk gesprek meer kan voeren=D.

 • Reageren
  Nathalie
  18/05/2016

  Yup, heel herkenbaar en deze fase duurt LAAAANG hahahaha

 • Reageren
  Inge
  18/05/2016

  Haha toen ik dreumes was, wou ik niet in de kinderwagen, niet in zitje van de winkelwagen en geen handje vasthouden. Toen hebben m’n ouders zo’n kindertuigje gekocht, en dat vond ik helemaal prima!

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  18/05/2016

  Pff sat lijkt me toch even lastig als onze kleine baby ineens nee gaat zeggen en af en toe een driftkikker is. Ben benieuwd hoe we dat gaan aanpakken
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…PLOG: Onze heerlijke vakantie in het exotische…..My Profile

 • Reageren
  Bianca
  18/05/2016

  Ook al is het voor mijn dochtertje even geleden, het is zeker wel herkenbaar. Hopelijk voel je trouwens inmiddels al een beetje beter (zag vanmorgen op Snapchat) dat je ziek was x

 • Reageren
  Kim
  18/05/2016

  Lijkt wel een dagje met die van mij. 16 maanden en zo enorme felle donder. Om soms echt moedeloos van te worden. Gelukkig doet hij ook lief met als zijn passie. Maar idd heel herkenbaar. En dan vooral als je aan het winkelen bent en je ziet allemaal rustige kindjes in de buggy hangen, terwijl die van mij alleen maar aan het jengelen is?

  Agja, het blijven wel de leukste kindjes vind ik, lekke bevlogen zal ik maar zeggen…

 • Reageren
  Ineke
  27/05/2016

  Heel herkenbaar ik hou mijn hart vast als het begint bij de jongste telg.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.