Commentaar bij artikelen

latpopIk heb even getwijfeld of ik dit artikel zou schrijven, maar aangezien ik open en eerlijk naar jullie probeer te zijn vond ik dat ik dat toch maar moest doen. Ik wil graag met jullie iets bespreken dat betrekking heeft op mijn website, namelijk het plaatsen van commentaar.

Al vanaf moment 1 dat mijn website in de lucht is vind ik het geweldig om comments onder artikelen te krijgen. In het begin moest ik even wennen aan het feit dat er soms ook negatief commentaar komt, maar daar leer ik steeds beter mee omgaan. Het hoort er allemaal bij als je een website hebt die voor iedereen toegankelijk is.

Juist omdat ik zoveel uit de comments haal (ik leer er veel van, ik krijg goede verbeterpunten die ik zelf niet had bedacht en ook geven complimentjes me weer een boost) zou ik het heel erg leuk vinden als er wat meer commentaar onder mijn artikelen verschijnt. Meestal heb ik per artikel zo’n 1 à 2 comments, soms wat meer, soms helemaal niks, afhankelijk van het onderwerp. Ik probeer altijd aan het einde van een artikel een vraag te stellen, omdat ik ook benieuwd ben naar jullie visie op een bepaald product (lijkt het je wat, ken je het product, of spreekt het je totaal niet aan, etc.) of jullie ideëen over bepaalde onderwerpen.

Misschien dat het voor bezoekers teveel moeite kost om te commenten. Met moeite bedoel ik: je moet je naam invullen, je e-mailadres en natuurlijk nog de comment zelf. Of misschien voelen sommigen zich gewoon niet geroepen om te reageren. Ik kan dit allemaal begrijpen natuurlijk en toch ben ik er benieuwd naar waarom er zo vaak reacties uitblijven onder artikelen.

Ik stel deze vraag puur omdat ik het interessant vind om de logica erachter te snappen, en natuurlijk ook een beetje om jullie op te roepen af en toe eens een reactie achter te laten. Ik lees de reacties altijd, ik heb de hele dag mijn mail openstaan dus als iemand reageert dan zie ik dat vrijwel direct verschijnen. Wanneer je zelf een website/blog hebt en je dit invult in het daarvoor bestemde vakje, zie ik dit ook. Ik bezoek altijd de blog van degene die een reactie achterlaat, omdat ik het zelf erg leuk vind om weer nieuwe blogs te ontdekken.

Zo, dit moest me even van het hart. Omdat La VieSagista natuurlijk ook een beetje een persoonlijke blog is, vond ik dat ik dit wel met jullie kon delen. Verder wil ik nog even zeggen dat ik het heel erg waardeer dat je mijn site bezoekt, of dat nu dagelijks, wekelijks of maandelijks is.

Dus bij deze de vraag: is er een reden voor dat je wel of juist niet reacties achterlaat op websites? Herkennen andere bloggers zich in dit artikel? 

Dit vind je misschien ook leuk

27 reacties

 • Reageren
  Anouk
  25/04/2014

  Hoi Sanne,

  ik lees jouw blogs altijd met veel interesse.
  Het is mijn kleine pauze tussendoor of mijn momentje in de trein tijdens het werken, maar reageren is doorgaans inderdaad te veel moeite (juist omdat ik snel tussendoor lees). Desalniettemin (heerlijk fout woord) vind ik het wel ontzettend leuk om de reviews en persoonlijke verhalen te lezen. Dus bij deze, ook al ben ik niet bepaald een commenter, weet dat ik wel trouwe lezer ben!

  • Reageren
   La VieSagista
   25/04/2014

   Leuk om te horen Anouk! Toch fijn om af en toe een reactie te krijgen van mensen die over het algemeen vooral even tussendoor kijken en daardoor geen tijd hebben om te reageren. Goede info voor mij!

 • Reageren
  Michelle
  25/04/2014

  Meestal ligt het bij mij of aan het onderwerp of omdat ik dan even snel tussendoor je blog lees en simpelweg geen tijd heb om te reageren…je nodigt in ieder geval wel goed uit om te reageren 🙂

  • Reageren
   La VieSagista
   25/04/2014

   Dankjewel dat je nu reageert Michelle:) Ik weet zeker dat het inderdaad ook ligt aan het onderwerp waarover ik blog.

 • Reageren
  Channa
  25/04/2014

  Hai Sanne,

  Ik lees je blogjes zo nu en dan, als ik ze zie op Facebook en soms loop ik ze mis. reageren doe ik eigenlijk nooit. Ook omdat ik denk wat heb je aan het commentaar van iemand die al wat ouder, 54, is. Toch lees ik graag blogjes, niet alleen die van jou en leer hoe ik met make-up kan omgaan. Zoveel leuker dan toen ik rond de 20 was. Jammer dat ik je blog niet kan volgen via Bloglovin, dan mis je veel minder dan alleen op FB. Als je daar een dagje niet kijkt mis je van alles.
  Ik vond het wel erg leuk om het blogje over je moeder te lezen, hoe ze haar strenge blijk heeft laten opklaren. Heel stoer van haar.
  Veel succes, Channa

  • Reageren
   La VieSagista
   25/04/2014

   Hi Channa, allereerst bedankt voor je reactie. Je kunt me zeker volgen op Bloglovin! Via https://www.bloglovin.com/blog/11386549 kom je op mijn blogprofiel:)
   Wat ontzettend leuk dat ik ook oudere bezoeksters heb, dat vind ik echt een eer!

   • Reageren
    Channa
    25/04/2014

    Ik heb je gevonden op bloglovin, leuk!
    Misschien kan je het ook aangeven bij ‘follow me’. Daar kijk ik altijd en beslis dan hoe ik iemand wil volgen.

    • Reageren
     La VieSagista
     25/04/2014

     Goeie tip Channa, ga ik doen!

 • Reageren
  Rach
  25/04/2014

  Lieve San, heerlijk artikel, en gezien het je eigen blog is, ben je uiteraard vrij om alles wat je bezighoudt ter sprake te brengen.
  Lezen doe ik (en veel van je andere oud-collega’s) heel vaak, reageren schiet er vaak bij in.
  Maar dat doet vanzelfsprekend niets af aan de kwaliteit. We zijn heel trots op je!
  Liefs, en…. gefeliciteerd!! 😉

 • Reageren
  Marloes
  25/04/2014

  Hee meid! Ik probeer zoveel mogelijk op blogs te reageren. Ook op die van jou ;). Soms heb ik er alleen gewoon de tijd niet voor. Al zou ik het erg graag willen. Aan je artikelen ligt het in ieder geval niet, want die zijn hartstikke leuk, net zoals je filmpjes :). Ga zo door met je blog. En die comments….die komen vanzelf wel;)

 • Reageren
  Angélica
  25/04/2014

  Hoihoi ook ik laat niet vaak wat achter, ik volg echt over de 1000 blogs en meestal like ik het artikel alleen op Bloglovin. Ik ben ook meer een Lurker en te lui om mijn naam en email in te typen op mijn mobiel. Maaar ik vind je Blog superleuk daar is geen twijfel over mogelijk:)

 • Reageren
  Manon
  25/04/2014

  Vaak lees ik wel artikels, maar dan heb ik er niet veel op te zeggen en dan geef ik ook geen commentaar. In het begin zei ik vaak ‘leuk’, leuk om te lezen enz dat vind ik gewoon niet meer echt fijn om zelf te schrijven. Dus dan zeg ik liever maar niks. Maar dat wil nooit zeggen dat niemand je artikels leest.

 • Reageren
  Beautydagboek
  25/04/2014

  Goed dat je aangeeft dat je graag meer reacties wilt. En die komen ook zeker meid! In het begin is het altijd lastig om reacties op te bouwen, maar op een gegeven moment komen ze steeds meer :). Ik lees je blog met veel plezier en als ik het artikel lees, laat ik meestal even een reactie achter omdat ik vind dat jouw artikelen kwalitatief goed zijn en een reactie verdienen :). Ga zo door!

  • Reageren
   La VieSagista
   27/04/2014

   Lief, dankjewel :$ Vind het erg leuk dat je zo vaak onder mijn artikelen reageert!

 • Reageren
  Sabien
  25/04/2014

  Je blog is super, leuke artikelen en ik lees het met veel plezier.. zal er aan denken om vaker een reactie achter te laten 🙂

  x Sabien

 • Reageren
  Ceetje
  25/04/2014

  Ik laat zo af en toe een comment achter. Vooral omdat ik je artikelen dan echt heel leuk vind. Soms doe ik het niet wegens het veel besproken tijdsebrek. Ik merk op mijn eigen blog: Hoe meer ik bij anderen reageer, hoe meer comments ikzelf weer krijg. Misschien een tipje (of misschien doe je dit al, of heb je…tijdgebrek;) Ik lees je blog iig met heel veel plezier. Daar moet je niets aan veranderen !!

  • Reageren
   La VieSagista
   27/04/2014

   Ja ik reageer inderdaad ook vaak op andere blogs als ik een artikel leuk vind. Fijn om je te horen dat je mijn blog met plezier leest!

 • Reageren
  Saskia
  25/04/2014

  Ik reageer ook niet altijd op blogs, ik probeer het wel regelmatig te doen maar soms schiet het er even bij in. Je blog is echt heel erg leuk en de comments komen zeker weten wel!!

  • Reageren
   La VieSagista
   27/04/2014

   Dankjewel Saskia, Ik denk ook dat het een kwestie van geduld is!

 • Reageren
  Amy
  25/04/2014

  Ik laat geregeld comments achter als ik iets lees maar een comment systeem doet voor mij al heel veel. Met jouw comment systeem is niets mis dus eigenlijk heb ik geen echte reden, buiten dat ik teveel ‘lurk’ zeg maar zonder te reageren. 😛 Meestal als ik niet reageer is het dat ik wel wil reageren maar dat ik het gewoon vergeet, oeps!

  • Reageren
   La VieSagista
   27/04/2014

   Hai Amy, dat is heel eerlijk van je! Daarom vind ik het extra leuk dat je nu reageert 🙂

 • Reageren
  Amber
  26/04/2014

  Ik denk dat het bij mij er ook voornamelijk bij inschiet om te commenten omdat ik blogs inderdaad toch op kleine momenten tussendoor even ter ontspanning lees. Het is dan soms gewoon fijn om de informatie tot je te nemen en weer verder te scrollen! Al begrijp ik dat dat voor jou als blogger jammer is!
  Wat ik ook vaak heb bij andere bloggers (niet bij jou) waarom ik niet comment, is dat sommigen heel negatief kunnen reageren op goedbedoelde feedback of misschien een mening die niet dezelfde als die van hun is. Daardoor heb ik ook vaak niet zo’n zin om te commenten, omdat ik dan elk woord moet gaan omdraaien om de blogger zelf niet voor het hoofd te stoten, haha. Maar goed dat geldt, zoals ik al zei, niet voor jou!
  Ik vind het ook heel leuk dat je vaak terug reageert op comments! Ook al comment ik zelf niet vaak, ik lees wel bijna altijd de reacties, haha.

  • Reageren
   La VieSagista
   27/04/2014

   Dankjewel voor je lieve reactie Amber! Ik probeer inderdaad zoveel mogelijk op comments te reageren, omdat ik er erg dankbaar voor ben dat ik ze krijg.

 • Reageren
  Bianca
  26/04/2014

  Ik vind commenten eigenlijk helemaal geen moeite en ik vind het ook jammer als ik uren werk in een artikel heb gestoken, dat er dan maar 3 comments ofzo zijn. Met een reactie toon je toch een beetje je waardering.

  • Reageren
   La VieSagista
   27/04/2014

   Ja precies, soms steek je uren werk in een artikel en dan krijg je er heel weinig comments bij, zodat je eigenlijk nog niet weet wat mensen er nou van vinden.

 • Reageren
  Aan mijn bezoekers | La VieSagista
  30/12/2014

  […] dat ik ik vergelijking met andere bloggers erg weinig feedback kreeg. Ik heb er zelfs een keer een artikel aan gewijd en jullie gevraagd waarom er zo weinig mensen op artikelen reageren. Het merendeel bleek […]

 • Reageren
  Nathalie
  25/09/2015

  Hoi!

  Eigenlijk heb ik nog nooit gereageerd op een blog… ik lees dagelijks veel blogs en ik vind het super leuk om persoonlijke verhalen te lezen.
  Ik ben zelf 22 en heb (nog) geen kinderen en ben ook voorlopig niet van plan om die te krijgen, maar toch vind ik die artikelen over jouw zoontje erg leuk!
  Waarom ik nooit reageer? Geen idee eigenlijk. Ik heb zelf geen blog en misschien dat ik mij daarom niet echt geroepen voel om een reactie te schrijven. Sowieso houd ik niet van negatieve reacties en als ik een blog leuk vind, vind ik het eigenlijk onnodig om te gaan reageren dat ik het een leuke blog post vind.. maar ga vooral zo Door! Je schrijft leuke verhalen!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.