Citytrip Praag: dit zijn mijn tips

Afgelopen week verbleef ik met mijn moeder drie dagen in Praag. Via HEMA hadden we een paar maanden geleden voor een aantrekkelijk prijsje tickets op de kop getikt inclusief vlucht en hotel.

Het was de derde keer dat ik met mijn moeder op citytrip ging. Na Wenen en Hamburg was het deze keer tijd voor de Tsjechische hoofdstad Praag. Een stad waar ik al vele positieve verhalen over gehoord had, maar die op de een of andere manier nooit direct in me opkwam als ik aan een citytrip dacht. Stom eigenlijk, want het historische centrum staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Als je Praag bezoekt dan zijn er een aantal plekken en bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Te beginnen met het oude stadsplein, een drukke plek zoals je aan bovenstaande foto kunt zien, maar daarom zeker niet minder indrukwekkend. Aan dit plein staan prachtige gebouwen, met een waanzinnig mooie architectuur. Er zitten hier ook een aantal restaurantjes waar wij een paar keer wat hebben gedronken. Iets duurder dan wanneer je een nabijgelegen steegje induikt, maar het uitzicht vonden we gewoon zo mooi.

De echte eyecatcher is het grote astronomische uurwerk op de gevel van het stadhuis. Het uurwerk bestaat uit drie schijven en allerlei onderdelen. Het zit allemaal heel complex in elkaar, maar voor de uitleg moet je niet bij mij wezen haha. Weer ontzettend prachtig om te zien. Het oudste deel van het uurwerk stamt uit het begin van de 15e eeuw.

Door Praag loopt de Moldau en er zijn ook dan een aantal prachtige bruggen te vinden die de oude stad met het nieuwe gedeelte verbinden. De bekendste brug is de Karelsbrug. De brug is in 1357 gebouwd en is voorzien van 30 prachtige standbeelden. Ook op deze brug is het meestal vrij druk, maar het sfeertje is er wel erg gezellig, mede door de kunstenaars die er live schilderijen en portretten maken. Mijn moeder en ik wilden ons eigenlijk nog laten schetsen, maar uiteindelijk kwam dat er niet meer van.

Een van de highlights waar je in Praag niet omheen kunt is de Joodse wijk. Vroeger was het Joodse getto, een wijk waar alleen Joden mochten wonen. Of eigenlijk moet ik zeggen, waar ze verplicht waren te wonen. Op deze plek werden mijn moeder en ik toch allebei een beetje stil, want ook hier werd weer meer dan duidelijk wat voor vreselijke taferelen men heeft moeten doorstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik kreeg kippenvel bij het zien van de 80.000 namen van de Joden op Pinkas Synagoge, die destijds bij de holocaust zijn omgekomen.

In de Joodse wijk ligt ook de oude begraafplaats, waar door ruimtegebruik de graven op elkaar gestapeld werden. Naar schatting liggen hier wel 100.000 graven. De stenen staan allemaal schots en scheef. Blijft gek om te zien! Het was hier relatief rustig.

We hadden drie dagen om de stad verkennen en dat is ruim voldoende. Als je een beetje doorstapt dan red je het makkelijk om langs de mooiste bezienswaardigheden te gaan. Het scheelt een hoop dat alles prima te lopen is, maar als je liever het ov pakt dan kan dat ook. Een dagticket voor het ov is vrij goedkoop.

Het openbaar vervoer is opzich prima geregeld in Praag. Helaas gaat er geen directe verbinding van het vliegveld naar de stad. We moesten dus even puzzelen hoe we op locatie terechtkwamen. Zeker omdat we van die Tsjechische taal niks konden maken.

Overigens viel me wel op dat de buschauffeurs niet erg aardig waren. Op een gegeven moment stonden we op de nipper voor de bus, en toch deed de chauffeur de deuren dicht en reed weg. In Nederland heb ik dit nog nooit meegemaakt.

Het mooie van Praag is dat er nog relatief veel vanuit de geschiedenis bewaard is gebleven. Dit maakt dat je je nog goed voor kunt stellen hoe de mensen destijds leefden. Ik waande me af en toe echt even in een andere tijd.

Praag is wat mij betreft dus een absolute aanrader qua citytrips. Drinken, eten en ov zijn vrij goedkoop en ook qua restaurants kan ik niet anders zeggen dan dat dat allemaal uitstekend vertegenwoordigd is. We zijn steeds gewoon ergens naar binnen gegaan zonder eerst recensies te checken en dat was prima.

Oja, ik wilde nog zeggen dat je dus met de Tsjechische Kroon betaalt in Tsjechië. Dat was wel even omschakelen. 100 Kroon is volgens mij op dit moment iets van €3,87.

Als je meer wilt weten over Praag kun je je vragen stellen in de comments, ik heb vast niet alles behandeld!

Ben jij al eens in Praag geweest?

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

 • Reageren
  Romy
  09/09/2019

  Heerlijk dat je zo van Praag hebt genoten! Een jaar of vier geleden wist die stad mij ook enorm te verrassen. Het is er zo mooi en ook nog eens betaalbaar als je bijvoorbeeld uit eten gaat. Die Tsjechische taal is wel bijzonder, hè?! Normaal kan ik wel een beetje wegwijs worden in een andere taal, maar bij Tsjechisch is daar echt niets van te maken 😉
  Romy onlangs geplaatst…Stipperdestip! | Ik volgde een workshop stipschilderenMy Profile

  • Reageren
   Marika Kramer
   09/09/2019

   Wat leuk mijn man en ik waren ook in praag vorige week, 4 dagen..
   Wij vonden het kasteel en de kathedraal echt geweldig en we vonden een boottocht over de rivier ook erg leuk om te doen.
   En wat hebben we het getroffen met het weer hé.. ?

 • Reageren
  Leony
  10/09/2019

  Ooh ik ben verliefd op Praag!! Ben er een paar keer geweest als tussenstop naar verder weg maar sinds de eerste keer wil ik perse elk jaar via Praag!!?? we zijn er steeds met kinderen en ook dan is er veel leuks zoals Hamleys, de dierentuin (waar je voor maar ongeveer €7 binnen bent) met waanzinnig uitzicht over Praag, of het legomuseum! Ik krijg er geen genoeg van ?
  Ook erg leuk zijn Bratislava en ljubljana

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.